Harmadikosként beszippantotta a Star Wars, három éve figurafotókat készít

Roppant időigényes a figurafotózás világa, ha azt szeretnénk, hogy a végeredmény is igényes legyen – vallja Lampert Benedek, aki három éve részese ennek a világnak. A fotóssal beszélgettünk arról, mi nem tetszik neki az új trilógiában, lehet-e pénzt keresni a figurafotózással, illetve miben különbözik a diorámáktól az, amit ő csinál. INTERJÚ!

– Mióta foglalkozol figurafotózással?
– Fotózással 2007 óta, figurafotózással (toy photography) 2016 óta.

– Röviden el tudod magyarázni, hogyan készülnek ezek a képek?

– Alapelvem, hogy amit csak lehet, a valóságban, a kamera előtt oldjak meg.

Ez azt jelenti, hogy minden képhez díszletet építek vagy keresek hozzá megfelelő helyszínt. A füst, sárfelverődés, eső, hó, stb. mind mind valós, semmilyen manipulációt nem tartalmaz. A fénykardok utólagosak persze, még várok a feltalálásukra. (nevet)

Így készül
Bár ez nem starwarsos, de remek werkvideó Benedektől arról, miként készülnek a legós figurafotói.

LEGO Photography Werkvideo | FigsFanPhotos Halloween Series

Contact: [email protected] Social media sites: https://www.facebook.com/FigsFanPhotos/ https://www.instagram.com/aquila.photo/

Emellett érdemes belenézni abba a videóba is, amelyet a Blikk TV készített Benedekkel:

Így készülnek a menő magyar LEGO Star Wars fotók

Lampert Benedek zseniális képeket készít az apró figurákkal. Rengeteg kreativitás, aprólékosság, és több óra meló, de az eredmény varázslatos.

Itt pedig werkfotók tömkelegét is megmutatta.

– Amióta figurafotózással foglalkozol, része volt a tevékenységednek a Star Wars?
– Igen. Az első sorozatom – és még utána is jó pár – Star Wars témájú volt, illetve mindig szeretek visszatérni a témához. Nőnapra is starwarsos fényképet készítettem, amelyen egy rohamosztagos virágot ad egy lázadó pilótalánynak. (nevet) Kétségkívül ez a kedvenc témám és  Lego Star Wars képeket csinálni a legjobb dolog ebben az egészben! 

20 éves lett a Lego Star Wars! – infografika
Húsz évvel ezelőtt a Lego Star Wars univerzum világszerte gyerekek és rajongók millióinak vált élete részévé. A Lego Csoport áprilisban ünnepelte a népszerű kollekció 20. évfordulóját, amely továbbra is megszólítja és inspirálja a rajongók minden korosztályát. Cikkünk végén remek infografika! RÉSZLETEK ITT.

– Mióta vagy rajongó?
– Huhh….Talán általános harmadik osztály óta.

Egyik pillanatról a másikra beszippantott és azóta sem ereszt. Igaz, nem is teszek kísérletet a szabadulásra! (nevet)

– Mit vársz a IX. epizódtól és A mandalore-itól?
– Őszintén? Semmit.  Kicsit csalódás nekem az új trilógia.  A 7. premierjén még aznap este ott voltunk a haverommal és mint egy gyerek, pattogtam a székben, amikor felcsendült a főcímdal. De az az igazság, hogy ezt már az alapkoncepcióval elrontották szerintem. Mégpedig azért, mert úgy vélem, egy remake-et kaptunk, nem egy új sztorit. A hatodik rész tökéletesen lezárta a Birodalom–Lázadók csatát, amit az előzménytrilógia felépített. Erre a hetestől szerintem ismét ugyanezt kapjuk, ami totálisan értelmetlen és azt sem magyarázza meg, hogy ha a Lázadók végre győztek, mégis honnan a bánatból épült ki ilyen rövid idő alatt egy új Birodalom? (Ezt persze más módokon [regények, képregények] már elkezdte megmagyarázni a kánon – a szerk.)

A rengeteg áthallás és párhuzam miatt szerintem folyamatosan összehasonlítja a néző a klasszikus részekkel, ami ellen nem nyerhet, hiszen az „A” Star Wars. Nem enged egy percre se, hogy úgy nézzük, mint egy új fejezetet. Sokan vagyunk, akik folyamatosan 4-5-6-ot érezzük benne, de hát mégse az. Egyszerűen semmi újat nem ad nekem a látványon kívül és ezt nagyon sajnálom. Annyi lehetőség lett volna és a rendezők kb. az egyetlen hibás utat választották és ezt szerintem már nem fogja felülírni a 9., akármilyen jó is lesz önmagához képest. Azon rajongók közé tartozom, akik nagyon szerették volna, hogy ez jól sikerüljön és ismét legyen három rész, amit rongyosra lehet nézni, de sajnos úgy tűnik, hogy nem a rajongókért, hanem a bevételért készültek ezek a filmek. Ennek ellenére a Zsivány Egyest imádtam, és rongyosra fogom még nézni.

Pontosan azért, mert nem konkurált semmivel. Önálló sztori volt, amilyet még nem láttunk. Működött is!

A mandalore-iról nem sokat tudok, kicsit szándékosan kerülöm a pletykákat, úgy vagyok vele, hogy lepjen meg! (nevet) Egyébként én annak drukkoltam, hogy legyen Kenobi antológiafilm, mert Obi-Wan a kedvenc karakterem a messzi-messzi galaxisban.

A pletykák útvesztőjében: a Kenobi-saga
Pletykákból épült vár, de szinte mindannyian bízunk benne, hogy igaz. Valahogy így jellemezhetjük a titkon remélt Kenobi-spinoffal kapcsolatos híreket, melyek körülbelül azóta fel-felbukkannak, amióta a Lucasfilm antológiafilmeket is készít. RÉSZLETEK ITT.

– Oké, vissza a fotókhoz. Figyeled-e a nemzetközi Star Wars figurafotózási, dioráma trendeket?
– Hmm… ez két külön dolog.  A dioráma és a toy photography nem azonos.  A dioráma ugyebár nagyon nagyon kidogozott és önmagában is megáll, nem a fotózásra van alapvetően. Az a díszlet, amit én építek, az sokszor nagyon sufni és csak a fotózáshoz készül. A képen kell jól kinéznie, ahhoz van optimalizálva. Nem vinném el kiállításra.

Dioráma
A dioráma eredetileg a fényképezést megelőző négy látványélmény egyike volt. Napjainkban a dioráma három dimenziós múzeumi/kiállítási makettet jelent. Neve a görög dia („át”) és horama („látvány”) szavakból származik. (Wikipedia)

Trendek itt nem nagyon vannak, inkább sokféle stílus. Az az igazság, hogy annyira fiatal még ez a műfaj (itthon gyakorlatilag csak én csinálom/publikálok), hogy nincs is hivatalosan számon tartva mint fotós műfaj.

Külföldön – főleg keleten – jóval népszerűbb, de összességében gyerekcipőben jár. Igazán profi, komoly fotósból sincs olyan sok, ha más műfajok nemzetközi piacához képest nézzük. Nagyon sokan úgy fotóznak Legót, hogy leraknak két figurát, *piff* egy kattintás és kész is. Na most, ez nem toy photo, ez inkább adok-veszek hirdetéshez lenne jó.  Az igazi toy photo nagyon összetett, nehéz és főleg időigényes.  Ahogy az elmondható egyébként a legtöbb fotós műfajra is, ha az ember komolyan csinálja.

– Kik a kedvenc alkotóid?
– Kedvenc alkotóim között van pl. Avanaut, Brickexplorer, Samsofy.

– Volt már felkérésed a Lego Magyarországtól. Lehet figurafotózással pénzt is keresni ma Magyarországon?
– Volt, igen. Tavaly csináltunk egy promóciót az új microfighters készletekhez. Siriusszal készítettünk egy videós-fotós PR-anyagot.  Nem mondanám, hogy ez egyelőre egy reális megélhetési forrás, de ki tudja, talán egyszer azzá válhat.  De az is biztos, hogy megrendelésre dolgozni nem egyszerű, ott is hozni kell a szintet, amit elvárnak és itt még tétje is van.

– Biztosan láttad, hogy Simon Zoltán első magyar művészként a legutóbbi Celebration hivatalos művészei közé került. Alkotóként te is hosszú távra tervezel a Star Warsszal, vagy megmarad rajongásként, hobbiként?
– Igen, természetesen láttam és nagyon büszke vagyok rá! Mindig nagyra értékelem a profi munkát, hát még ha magyar! (nevet) Innen is gratulálok neki, iszonyú komoly munka lett, ez az a fajta művészet, amit abszolút elismerek és kalapot emelek!

Íme, egy válogatás Benedek remek képeiből!

Ha pedig kíváncsi vagy a többi munkájára is, érdemes bekövetni, itt.

One thought on “Harmadikosként beszippantotta a Star Wars, három éve figurafotókat készít”

  1. Pingback: Games - Hírek Mai Érdekességek
  2. Trackback: Games - Hírek Mai Érdekességek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink