Star Wars-utalások a Stranger Things első három évadában

Hatalmas népszerűségnek örvend a Stranger Things c. amerikai sorozat harmadik évadja is, nem is véletlenül, hiszen a Duffer testvérek ismét remek évadot raktak össze. Na de miért is folglalkozunk ezzel a sorozattal mi is? Mivel a Stranger Things eddigi három évadja rengeteg Star Wars utalást, easter egg-et és érdekességet tartalmaz. A saját emlékeim és az interneten fellelhető különféle összeállítások segítségével összegyűjtöttem egy kis listát.

1983. Amerika Csillagok háborúja lázban ég, hiszen befejeződött a Skywalker-saga (első trilógiája). A Jedi visszatér filmmel lezárult egy korszak, amellyel – egy időre – pontot tettek Luke Skywalker történetének végére. Nos, egészen pontosan ez az az év, amikor a Stranger Things sorozat első évadja játszódik. Így nem is meglepő hogy az Indiana állambeli Hawkins ifjai is a filmtörténelem legmeghatározóbb űroperájának hatása alá kerültek. No és természetesen az alkotók is fontos inspirációt leltek a Csillagok háborúja filmekből, melyet maguk is bevallottak. Nézzük mik is szivárogtak át „upside down” a Star Warsból Hawkinsba.

Akciófigurák és játékok

A főhős gyerekek polcain többféle Csillagok háborúja figurát találhatunk. Mike játékai között például volt egy Yoda figura, valamint egy  Kenner féle Millennium Falcon  is, amelyet El az elméjével is irányított. A harmadik évadban pedig Dustin R2 figurája kelt útra – ismételten El révén.

Eleven vs Halcon Milenario

Uploaded by Vintage Boy on 2017-04-22.

Erő-képességek

Talán a legkönnyebben észrevehető, és az egész sorozatot végigkísérő utalás Eleven képességein érhető tetten. A telekinézés, tárgyak gondolattal való mozgatása (esetleg kézmozdulatok kíséretében) sok különféle fantasy, sci-fi vagy szuperhős-filmben megjelenik. Eleven esetében azonban az első évadban Mike is a jedi-képességekhez hasonlítja Eleven erejét.

A telekinézis mellett egy másik képesség mutatkozott meg a később még említendő második évad 7. részében, amikor El megérzi a barátaira leselkedő veszélyt,  éppen úgy, ahogyan Luke teszi azt a dagobah-i kiképzése során.  Ugyanebben a részben azonban egy sithekre jellemző képesség is megjelenik: nevezetesen a fojtogatás. El ugyanis – Darth Vaderre kísértetiesen emlékeztető módon –  fojtogatja anyja egyik fogvatartóját. 

A legújabb évadban pedig az évad fontos antagonistájának számító orosz karaktert fojtja meg (igaz, nem „Erővel”) az egyik vezető tudóst, erősen visszaidézve azt a jelenetet, ahogy Vader végez Raymus Antillessel, a Tantive IV kapitányával.

Képtalálat a következőre: „eleven force choke”

Idézetek

Néhány esetben szó szerinti Star Wars idézetek is elhangzanak a sorozatban. A második évadban például Mike szájából hangzik el a később Ackbarral elhíresült „It’s a trap!” felkiáltás (igaz ezt már A Birodalom visszavágban is elejti Leia). A legfrissebb évadben pedig Dustin szájából hangzik el a „Gold Leader returnig to  base” kijelentés. A hazaérkező Dustin ugyanis az Arany Egyes hívójelet használja, ami ugyebár Lando Calrissian, Nien Nunb, Airen Cracken és társaik hívójele volt az endori ütközetben. További idézet hangzott el például a második évad végén, amikor Dr. Owens következő Han Solo beszólással él: „Sometimes I amaze even myself”.

Amaze Han Solo GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Han Solo GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Karakterek

A figurák és idézetek mellett néhány karakter neve is elhangzik a sorozatban. Az első évadban például Dustin emlegeti többször is Lando Calrissiant, mikor attól félnek, hogy Nancy hívása csak egy trükk és Mike nővére elárulja őket. Amikor pedig Lucas El segítsége nélkül akar harcba szállni a a demogorgonnal, Mike hasonlítja a szituációt olyannak,

mintha R2 szállna harcba Darth Vaderrel.

Filmek

Természetesen maguk a filmek is megjelennek az évadokban. Ez leginkább a harmadik évad végén domborodik ki, amikor Steve állásinterjúja során a három kedvenc filmje között felsorolja a Star Warst is. A videótékás azonban keresztkérdéssel húzza csőbe:  az Egy új remény?  A sorozat idején, 1985-ben ugyanis már a legelső Star Wars film is megkapta megkülönböztető epizódcímét, aminek láthatóan nem különösebben örült a videótékás srác. Steve azonban tovább feszíti a húrt azzal, hogy A Jedi visszatért említi, pontosabban az új filmet,  „a teddy mackókkal”. 

Figyelmet érdemel Robin választása is, aki kedvenc filmjei között Kuroszava Akira Rejtett erőd című művét is megnevezte, mely hatalmas hatással volt a Star Warsra is.

Inspiráció

A sorozat készítői saját bevallása szerint is sokat merítettek A Birodalom visszavágból. Különösen a második évad 7. részén érezhető ez, ami Eleven útjára és személyiségére fókuszál. El itt ismerkedik meg Kalival, egy másik lánnyal akivel kísérleteztek, s aki bosszúra szomjazik. El majdnem maga is kísértésbe esik, hogy megbosszulja az anyját, de végül meglátja a fényt és hazatér. El történetét  inspirálta Luke Skywalker útkeresése,  míg Kali karakterehéz sokat merítettek Anakin Skywalker tragédiájából. Erről Linnea Berthelsen, a Kali-t alakító színésznő így nyilatkozott:

„Elvettem mindent Luke-ból és az Anakinnal kialakult kapcsolatból. Az ok, amiért Kali ennyire mérges, az szintén a szeretet. Szeretne hinni egy másik emberi lényben. Valami nagyon rosszul sült el, és az emberek elhagyták. Megpróbáta azt, amiről úgy hitte, hogy a legjobb mód Eleven támogatására. Talán ez nem a jó út volt, de jó szándékból jött. És úgy gondolom hogy ez a hasonló dolog Darth Vaderrel – úgy hiszi hogy ez a jó dolog és mindent az anyja iránti szeretetből tesz.”

A Stranger Things kapcsán további érdekes háttérinformáció, hogy a sorozat plakátját tervező Kyle Lambert inspirációul annak a  Drew Struzannak a munkáit vette alapul,  aki például a Star Wars filmek posztereit is tervezte.

Stranger Things Lightsaber Duel!!

Thought I had some VFX fun with the latest Stranger Things Season 3 Trailer by adding some real lightsabers to it! Some resources I used to make this scene: Saber Plugin https://www.videocopilot.net/blog/2016/03/new-plug-in-saber-now-available-100-free/ Blood Splat Pack: https://videohive.net/item/customizable-splat-pack/4463366?s_rank=1 Optical Flares: https://www.videocopilot.net/products/opticalflares/ Music by C418: https://c418.bandcamp.com https://soundcloud.com/c418

Nyitókép: A Stranger Things szereplői Star Wars-karaktereknek öltözve (Twitter / Lacey Gilleran)

Legfontosabb posztjaink