Milyen fajba tartozik Yoda, Yaddle és A gyermek?

A Star Wars egyik legnagyobb rejtélye minden bizonnyal Yoda mester faja és szülőbolygója. Ez már-már része a Yodát körülölelő mítosznak és misztikumnak. A mandalore-i sorozat elképzelhető, hogy tovább boncolja ezt a kérdést a későbbiekben, mindenesetre  cikkünk második fele SPOILERES lehet  a sorozattal kapcsolatban!

Yoda fajának misztériuma nemcsak számunkra, hanem magában a messzi-messzi galaxisban is jelen van, ugyanis ismeretlen az eredetük, ami annak is köszönhető, hogy a faj egyedei ritkaságszámba mennek a galaxisban, lények milliárdjai soha életükben nem találkoznak efféle egyeddel.

A főszerkesztőnk fordításában megjelent, in-universe lexikon, a Fajok enciklopédiája is „Ismeretlen”-ként határozta meg Yoda és Yaddle mesterek faját, és a következőképpen írja le

„Az egyik legnagyobb ismert jedi, Yoda egy rejtélyes faj tagja, amelynek még a nevét és a származási helyét sem tudni. Az információ megszerzése szinte lehetetlen, annyira ősi és titkos. Yaddle, egy másik jedi mester is e fajba tartozik.”

A fajhoz fűzött buborékos megjegyzés azonban még egy érdekes kis adalékkal is megtoldja a rejtélyt:

„Bármilyen fajba is tartozzék is Yoda, az feltehetően  természetében is nagyon közel áll az Erőhöz.” 

A faj titokban tartása az alkotóhoz, George Lucashoz is visszavezethető. Lucas egy 2012-es beszélgetés során így nyilatkozott az először A Birodalom visszavágba, Ben Kenobi szerepének átvételére kitalált Yodáról:

„Tehát ő egy misztikus karakter, egy mágikus karakter. Nincs háttere. Jön és megy. Ő a rendhagyó, titkos, misztikus idegen, aki belép a filmbe, majd kilép a végén.”

‘Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith’ | Unscripted | Hayden Christensen, George Lucas

Hayden Christensen and George Lucas interview each other with questions submitted by Star Wars fans.

Máskor Lucas viszont csak egyszerűen elviccelte a kérdést, a A klónok támadása DVD-kiadásához kiadott extrák egyikén azt mondta, hogy ő a Muppet Showból

Breki és Miss Röfi törvénytelen gyereke.

Yoda fajának kérdése – pontosabban a kérdés megkerülése – A Birodalom visszavág különböző regényváltozatainak szerzői számára is kihívást jelentett. Az első – ma már Legendáknak minősülő – filmregényt író  Donald F. Glut elfként hivatkozott Yodára, melyet magyarul találóan „manócskának” fordítottak. 

Ziro.hu

Aztán elszegődött a Mikulás mellé manónak. Voltak még vicces meghatározások a fajjal kapcsolatban, ezeket a későbbiekben külön cikkben mutatjuk be.

Az újabb, kánonnak számító Szóval jedi akarsz lenni? ifjúsági kötetben, pedig kis mocsári békaként hivatkoznak Yodára. (Utóbbi valószínűleg Lucasra vezethető vissza, aki egyszer maga is annyit mondott viccesen Yodáról, hogy „Ő egy béka”.) Nyilvánvaló, hogy a könyvekben mind a manócska, mind a mocsári béka is inkább Luke véleménye a számára is ismeretlen, hegyesfülű apró zöld lényről, mintsem bármiféle fajmeghatározás.

A Baljós árnyak előtt a Lucasfilm nem támogatta Yoda fajának bemutatását a különféle tartalmakban, ezért bizonyos termékek kiadását visszavonták. Még annak a  megerősítését is el akarták kerülni, hogy szükségszerűen létezik egy teljes Yoda-szerű faj.  A Baljós árnyak azonban némileg csökkentette a Yoda körüli misztikumot, ugyanis a Jedi Tanácsban felbukkan egy másik fajtársa, a Yodánál 387 évvel fiatalabb „kis csitri”, Yaddle mester. A filmben látott Yaddle-báb Iain McCaignek a fiatal Yodáról készült látványtervén alapult, azonban később egy új, női jedimester lett belőle. Yaddleről keveset tudunk, annyi biztos, hogy a nabooi krízis idején a Jedi Tanács tagja volt, ahogyan padawanja, Oppo Rancisis is. Később azonban Yaddle visszavonult a magas beosztástól és egy kevéssé aktív szerepet vállalt a rend életében. A klónok támadása idején  így már nem találjuk vezető pozícióban, helyét a tanácsban Shaak Ti vette át. Ráadásul azt sem tudjuk, hogy a mindössze 61 centi magas, bronzhajú Yaddle mestert hogyan érte a 66-os parancs. Esetleg megmenekült?

Mit tudunk a 66-os parancs túlélőiről?
Darth Sidious – avagy Sheev Palpatine – látszólag végzetes csapást mért a Jedi Rendre a 66-os parancs kiadásával. Mint azt tudjuk, az ember létükre feltétlen engedelmességre programozott klóncsapatok a parancs hatására jedi főtisztjeik ellen fordultak, halomra gyilkolva őket szerte a Régi Köztársaság és a Konföderáció világain. Ugyanakkor a bábként működő klónok korántsem értek el teljes sikert, maradtak túlélő jedik, reményt kínálva a Galaxis számára, mint azt minden rajongó tudja. Kevésbé közkeletű tudás, hogy pontosan kik is menekültek meg a jedik egyidejű kiirtását célzó terv elől, s végül mi lett a sorsuk? RÉSZLETEK ITT!

Yaddle megteremtésével azonban kiderült, hogy valóban vannak még más olyan lények a galaxisban, akik úgy néznek ki, mint a titokzatos Yoda mester. A faj neve azonban rejtély maradt, máig leginkább „Yoda-fajú”-ként utalnak vissza rá, bár a Bővített univerzumban  megjelenik a „tridactyl” elnevezés is , ami csupán arra utal, hogy az ilyen lényeknek mind a kezeiken, mind a lábaikon három-három ujj található. Sok rajongó fejében az is megfordult, hogy mi van, hogyha Yoda az ugyancsak titokzatos whillek közé tartozik. George Lucas ezt azonban tagadta.

A Legendákban további „Yoda-fajú” lényeket is ismerünk, melyek mindegyike bölcs és Erő-érzékeny. A Knights of the Old Republicban, illetve az azonos nevű képregényben is felbukkan például  Vandar Tokare jedimester,  a dantuini jedi enklávé vezetője. Tokare a Jedi Tanácsnak is a tagja volt, s megélte mind a mandalore-i háborút, mind a jedi polgárháborút. Bár az első jedi-irtást túlélte, amikor Darth Nihilius hatalmas éhségében kiszívta az Erőt a Katarr bolygóról, azt már Vandar Tokare mester sem úszhatta meg. A KotOR mellett a The Old Republic játéknak is megvolt a maga Yoda-fajú jedije, méghozzá Oteg, aki jedimesterként és flottaadmirálisként is szolgálta a Régi Köztársaságot a sithek elleni háború és hidegháború során. Az utolsó névről ismert ilyen fajú jedi a Legendákban Minch, aki a Heart of Darkness című képregényben jelent meg (Star Wars Tales 16.) Minch 700 évvel a yavini csata előtt üldözött egy sötét jedit egészen a Dagobah-ig. Találunk még egy meg nem nevezett Yoda-fajú jedit is a Legendákban, de

talán a legizgalmasabb a Star Wars Adventures Journal 8. száma, ahol még a Mikulás is „Yoda-fajú”-ként jelenik meg! Ez azonban még a Legendákban sem volt kánon.

És akkor a kép után  SPOILER. 

A Star Wars Adventure Journal 8. számának borítója (Wookieepedia)

A mandalore-i sorozatban felbukkant, egyelőre „Baby Yoda” néven (vagy a rész címe után A gyermekként) emlegetett, 50 év körüli csecsemő a kánon csupán harmadik „Yoda-fajú” egyede, Yoda és Yaddle mellett. Már az eddigiek is új információkat adtak a faj megismeréséhez, hiszen némi képet kaptunk, hogy mit is jelent a lassú öregedésük. Ráadásul, ahogy az eddig ismert „Yoda-fajú” lények, úgy A gyermek is erőérzékeny. Mivel tudjuk, hogy  George Lucas maga is meglátogatta a forgatást, és tanácsokat adott a készítőknek,  könnyen elképzelhető, hogy a mester végül elérkezettnek látta az időt, hogy többet felfedjen a fajt körülölelő nagy titokból. De persze az is könnyen megeshet, hogy a faj neve és szülőbolygója ennek ellenére is örök misztikum marad.

Nyitókép: Yaddle a Baljós árnyakban (StarWars.com)

Legfontosabb posztjaink