Viz(s)la falka – A Vizsla klán szövevényes története

Amikor bevállaltam a szerkesztőségi csoportunkban, hogy írok a Vizsla klánról, fogalmam sem volt, mekkora fába vágom a fejszémet! Sok-sok óra kutatómunka után újból el kell ismernem, hogy muszáj volt meglépni az egységes kánon kialakítását, mert annyi egymásnak ellentmondó történetszál volt a Bővített Univerzumban, hogy azt már semmiképpen sem lehetett volna rendberakni. Lássuk hát mire jutottam!

Ha szóba kerülnek a mandók, előbb utóbb felbukkan a beszélgetésben az ikonikus Vizla név. Nem mindegy azonban sem a kor, sem az, hogy a Legendákról van szó vagy a kánonról. A Legendákban a Vizla klán mindig a mando történelem sűrűjében volt, de hatalmukat csak ideiglenesen tudták biztosítani, míg a kánonban Tarre Vizsla-tól eredeztetik a Vizsla uralkodói házat, amely a Vizsla nevű klán mellett más klánokat is magába foglalt, többek között a Wren és a Saxon klánokat is. 

Képtalálat a következőre: „sabine wren gif”

Legendák: 1. verzió

Az eredeti trilógia misztikus Boba Fettje révén csak annyit tudtunk a mandókról, hogy legendás harcosok, és a Bővített Univerzumban  szépen elkezdték kibontani a dolgot; lassan elénk tárult egy klánokba tömörült harcos nép. Miután Jango Fett feltűnt A klónok támadásában, mindenki azt várta, hogy a későbbiekben bőséges információhoz juthatunk – ha nem is a filmekben, de a regények, képregények lapjain (a film mellesleg kikukázta a Bővített Univerzumban addig felépített Boba Fett eredetsztorit – a szerk.). Nem is kellett csalódnunk: a Karen Traviss által felvázolt mandalore-i társadalom szinte mindenkinek a kedvencévé vált.

Shae Vizla

Az első Vizla aki feltűnt a messzi-messzi galaxisban, egy kellemes megjelenésű, vörös hajú mando fejvadász hölgy volt, egybizonyos Shae Vizla, aki később minden mandók vezére lett

Mandalore, a Bosszúálló néven.

Első megjelenése Star Wars: The Old Republic játékban volt. Testvérét egy jedi ölte meg, ez ki is jelölte Shae útját: ő vezette a támadást a coruscant-i Jedi Nagytemplom ellen, amikor Lord Malgus ostrom alá vette a Köztársaság székbolygóját, és rohamcsapatai jelentősen megtizedelték a Nagytemplom őreit a bolygópajzs kiiktatása közben. Később Shae és a mandalore-iak csatlakoztak Revan ellen a Köztársaság és a Sith Birodalom ideiglenes szövetségéhez. Aki kicsit szeretne elmerülni ebben az érában annak bátran javaslom a SWTOR játékot és annak kiegészítőit.  Bár nem mai darab, de a hangulata fergeteges! 

Képtalálat a következőre: „shae vizla deceived”

A fiatal Shae Vizla Coruscant ostromakor (Wookieepedia)

Gen Vizla

A játékban szó esik még Gen Vizláról is mint a Vizla klán egy nevesített tagjáról, de semmi egyebet nem igazán tudunk a karakterről. Az mindesetre egyértelmű, hogy már a Bővített Univerzum idején is kiemelt szerepet szántak a készítők a Vizláknak, ezért nevesítették akkor is, ha századrangú mellékszereplő volt.

Legendák: 2. verzió

A klónok háborúja animációs sorozat jelentősen megváltoztatta a Karen Traviss alkotta mando társadalmat. Fontos szerepet kapott az animációs sorozatban az „Új mandalore-iak” mozgalma, illetve vezetőjük, Satine Kryze hercegnő. A sith háborúk után ugyanis ismét komoly konfliktusba sodródott a Mandalore szektor. A háború Köztársasággal gyors volt és véres – a Mandalore szektor egy jelentős része elnéptelenedett, miután a jedik is bekapcsolódtak az összecsapásba. Ennek hatására komoly változás zajlott le a mando társadalomban – egy jelentős csoportjuk elvetette a folyamatos háborúzást, és egyre inkább az erőszakmentesség felé fordult.  Új mandalore-iaknak nevezték magukat és pacifikálni kezdték a társadalmat.  Végül a két ellentétes nézet követői polgárháborút vívtak egymással, amit – a sors iróniája – az Új mandalore-iak nyertek, így a klónháborúk idejére már a Mandalore szektor nagy része békés telepesbolygóvá vált. Elméletileg azokat, akik ragaszkodtak a tradíciókhoz a Mandalore holdjára, a Concordiára száműzettek, ennek ellenére sok klán – bár nem verte nagy dobra, de – hű maradt a régi eszmékhez,

így a Concordia a Halálőrség bázisává vált.

Polgárháborúk földjén: irány a Mandalore! – Galaktikus földrajz
Quintisso így hát mesélt a polgárháborúról, mely évtizedekkel a klónok háborúja előtt szabdalta ketté a mandalore-iak népét, s amelyben a híres jedi lovag, Qui-Gon Jinn, valamint a még híresebb tanítványa, az ekkor még ifjú Obi-Wan Kenobi is részt vett./su_highlight] A két jedi hősiesen védelmezte az ifjú Satine Kryze hercegnőt, az Új mandalore-iak frakciójának vezetőjét – a mesék szerint románc is szövődött a hercegnő és a fiatal padawan között. A háborúban két ideológia csapott össze, a pacifista Új mandalore-iak, valamint a harcos klánok. A jedik segítségével a békepártiak győzedelmeskedtek, míg a hercegnő a harcos klánokat a Mandalore holdjára, a Concordiára száműzte. RÉSZLETEK ITT.

Tor Vizsla

A Dark Horse képregények lapjain megelevenedő karakter  volt a Halálőrség első vezetője. . Ez a mandók egy radikális frakciója, akik vissza kívántak térni a gyökerekhez, hódító háborúkat akartak vívni, és erővel eltaposni az ellenségeiket. Újabb polgárháború robbant ki a Mandalore szektorban, ugyanis Jaster Mereel vezetésével megerősödött az Igaz Mandalore-ok frakciója, akik szintén elvetették a pacifista elveket, de nézeteik szerint a mandók csak tisztességes zsoldosokként háborúzhattak. Ez nem tetszett a Halálőrségnek, hiszen ők nem kívántak semmilyen morális korlátot állítani a harcolni kívánók elé. A harcokban Mereel-t megölte Tor Vizsla, így annak fogadott fia, Jango Fett lett az Igaz Mandalore-ok vezetője. Évekkel később Fett személyesen állt bosszút mind az eredeti családjáért, mind a fogadott apjáért Korélián. Érdekesség, hogy a karakter nevének írásmódja Vizslára változott, de erről majd később… 

Képtalálat a következőre: „tor vizsla wookieepedia”

Tor Vizsla (Wookieepedia)

A Lucas és Filoni által készített A klónok háborúja animációs sorozatban eszközölt változások miatt azonban elbúcsúztunk Kal Skirata-tól és fiaitól,

Jango Fett pedig hős helyett imposztorrá vált, aki csak lopta a páncélját, és a Vizsla klán is új tagokkal bővült, de szerencsére sokat megtartottak az alapokból.

Kánon

Tarre Vizsla

A Vizsla klán legendás vezetője, az első mando jedi. Yavin előtt élt egy évezreddel.  Ő alkotta meg a Sötétkardot, az egyetlen fekete pengéjű fénykardot.  Sabine Wren ősi Mand’alor uralkodóként hivatkozott rá, akinek szobrot állítottak (így is jelenik meg a Forces of Destiny-ben), így nem teljesen tiszta, hogy otthagyta a Jedi Rendet, vagy a rend egyfajta gesztusként és politikai megfontolásokból engedélyezte neki, hogy uralkodóként szolgálja a népét.

Halála után a Sötétkard a Jedi Rend tulajdonát képezte és egészen addig a coruscanti Jedi Nagytemplomban tartották, amíg egy Vizsla különítmény – sajnos a nevüket nem tudjuk – a Régi Köztársaság bukásának zűrzavaros idején meg nem szerezte és vissza nem vitte a Mandalore-ra, hogy alatta egységesítsék a mandókat. A fegyver ugyanis nemcsak a Vizsla ház vezetőjének, hanem az egész Mandalore uralkodójának szimbólumává vált.

Képtalálat a következőre: „tarre vizsla”

Tarre Vizsla szobra (Wookieepedia)

Tarre Vizsla szobrán is megfigyelhető a klán ősi szimbóluma, a „sikolysólyom”, vagy autentikusabban a jai’galaar, mely egy őshonos mandalore-i madár, s mely jelvény később a Halálőrség jelképévé vállt. 

Mandalorian Death Watch (Vizsla) symbol

A jai’galaar szimbólum (Wookieepedia)

Pre Vizsla

A klónok háborújában újabb Vizsla bukkant fel a történelem színpadán. Pre Vizslát a Concordia kormányzójaként és a Halálőrség titkos parancsnokaként ismerhettük meg az animációs sorozatban. Ő birtokolta a Sötétkardot, ennek ellenére sokáig hiába konspirált Satine Kryze hercegnő ellen, titokban tárgyalásokat folytatott Dooku gróffal. Végül Kenobi mester lebuktatta, és össze is csaptak. A jedi legyőzte volna, a Halálőrség tagjai miatt azonban menekülnie kellett, de ezzel nyilvánosságra került Pre Vizsla Halálőrséghez fűződő viszonya. Vizsla később Ahsoka Tanóval is megküzdött és a padawan csak a szerencséjének köszönhette megmenekülését. Amikor Pre Vizsla Mand’alor lett, vezetésével a rendszer csatlakozott a Maul által életre hívott Árnyék Kollektívához. Maul azonban pontosan tudta, hogy a mandók nem fogják elfogadni vezetőjüknek, csak ha erővel szerzi meg a címet, így  párbajban legyőzte Pre Vizslát, végül az emberei szeme láttára fejezte le a Sötétkarddal. 

Képtalálat a következőre: „pre vizsla maul”

Pre Vizsla és Maul (Wookieepedia)

Névtelen Vizsla klántag

Szintén látunk egy Vizsla-klántagot a Lázadók animációs sorozat végén, aki több más klánnal együtt csatlakozik a Bo-Katan vezette felkeléshez. Érdekesség, hogy a harcos sisakja szerint a klán ekkor új szimbólumot választott, mely egy kivárgzott ágat ábrázol.

Képtalálat a következőre: „clan vizsla rebels”

Azonosítatlan Vizsla-klántag (Wookieepedia)

Paz Vizla

A mandalore-i sorozatig leginkább a Lázadók széria Wren klánja képviselte a mandókat, más platformon nem nagyon kerültek elő. A Favreau féle élőszereplős sorozat előzetesei sem azt ígérték, hogy jobban beleláthatunk a mandalore-i kultúrába, hiszen annyit tudtunk, hogy egy renegát fejvadászról szól. Így a harmadik részben kellemes csalódásként ért, hogy feltűnt egy újabb Vizla – méghozzá nem is akárhogy! A késpárbaj a beskarral teli camtono fölött olyan villanás volt a mando kultúrából, amire régóta vártunk, de az igazán látványos jelenet a 3. részben minden bizonnyal az volt, amikor megjelentek a hátirakétás mandók Paz Vizla vezetéséve.  Külön öröm, hogy az újabb Vizla megjelenését – több más karakterrel együtt – egy magyar származású művész, Brian Matyas tervezte,  a hangját pedig ugyanúgy Favreau kölcsönözte, mint korábban Pre Vizslának.

Brian Matyas, A mandalore-i látványtervezője nem tudta, hogy a Vizsla magyar kutya
„Amikor Doug Chiang megkért, hogy menjek a Lucasfilm rajzrészlegéhez és tervezzek karaktereket A mandalore-ihoz, nem lehettem volna izgatottabb. Hihetetlen kihívás is volt, hogy elkészítsem ezeket egy egész évadnyi tartalomhoz (sok további karakterrajzom van még, melyeket majd posztolni fogok a későbbiekben). Csináltam néhány kulcsképkocka-rajzot is a sorozathoz. (…) Még több ilyen jön majd!” RÉSZLETEK ITT.

És szépen lassan csöpögni kezdtek a háttérinfók is. Azt már tudjuk hogy Paz egy illegalitásba vonult mando társaság, a Törzs tagja. Itt még vannak homályos foltok, az eddigi négy részből annyit tudni, hogy a Birodalom a szektor lázadása után (valószínűleg a Lázadókban látott Bo-Katan vezette mandalore-i felkelés után) egy Nagy Irtásnak nevezett tisztogatást hajtott végre. Ennek során a mandóknak be kellett szolgáltatniuk a beskarjaikat, amiket a Birodalom beolvasztott. Ebből kapott fizetés gyanánt később a sorozat címszereplője.

Képtalálat a következőre: „heavy mando concept”

Brian Matyas látványterve Paz Vizlához

Visszatérés a gyökerekhez?

Több – egyelőre apró jel mutat abba az irányba, hogy némiképp rehabilitálni kívánják a mandókról a Legendákban először felépített képet. Elsőként mindjárt itt van az írásmód – újra visszatért a Vizla név. Amúgy sem teljesen világos, hogy mi is történt. A Vizla/Vizsla írásmód ugyanazt a klánt jelöli? Tudatosan történt, hogy a változásnál módosult az írásmód, és tudatosan lett most ismét Z? Vagy ezzel csak azt akarták érzékeltetni, hogy a  mandalore-i, mint minden élő nyelv, változik? Vagy annak köszönhető az eltérő írásmód, hogy a Lucas-éra idejében bonyolult alá/fölérendeltségben voltak a különböző platformok, sokszor átjárás nélkül, esetleg ezzel is a mando népet akarták tovább misztifikálni? Vagy csak simán elcseszték annakidején a Dark Horse-nál és úgy maradt? Reméljük egyszer kiderül mi volt az írásmódok változásai mögött!

Az sem teljesen világos, hogy vajon a teljes mando társadalmat megsemmisítették-e a Nagy Irtás idején, és csak ilyen kis zárványok maradtak belőle? Vagy ismét pacifikálták a Mandalore-szektort és azok vonultak illegalitásba, akik az Új mandalore-iakkal ellentétben továbbra is harcosként kívánták élni az életüket?

Ez az út!

Ez a Törzs jelmondata, a Törzs pedig szinte egy az egyben a Karen Traviss féle mando irányvonalat idézi meg. A harcos útja, ahogy nem foszthatják meg a sisakjától – szintén a regényekben olvasható beskar’gam tiszteletre vezethető vissza.

A Találtak, akik a jövő zálogai.  Gondolom nem csak nekem ugranak be Skirata fiai, hogy mandónak nem csak születni lehet, de azzá is lehet válni, ahogy a sorozat főhőse is azzá vált.  Az is gyanús, hogy a szeptemberi Battlefront II. frissítéssel megjelent a kánonban egy Clone Commando nevű karakter – ami szinte hajszálpontosan megegyezik a régi Republic Commando karakterrel. Azt még nem tudhatjuk, hogy ezek csak apró fanservice-ek, vagy egy nagyobb terv részei, de egyre több jel mutat abba az irányba, hogy a Bővített Univerzum további karaktereivel is találkozhatunk még a kánonban.

Nyitókép: Brian Matyas látványterve Paz Vizláról, a Fegyverkovácsról és A mandalore-i címszereplőjéről

Legfontosabb posztjaink