Van, ami tilos a Star Wars regényíróinak. De miért?

A jakkui csata (Forrás: Wookieepedia)

És miért fontos ez a rajongók szempontjából?

A Csillagok háborúja világának kulcsfontosságú termékei a filmek mellett azok a könyvek, amelyek betömik az előbbi műfaj alkotásai között tátongó lyukakat. A hardcore rajongók számára ezek fontosabbak is, mint a filmek, hiszen utóbbiakat minden „gumirajongó” is látja, de az alkotásokat összekötő történeteket nem ismerik — itt húzhatnak el tárgyi tudásban a „plebstől”.

Engem jó ideje érdekel a Csillagok háborúja politikai aspektusa. Csináltam interjút a témában Tóth Csabával, előadtam egy konferencián, amit Csaba szervezett; majd írtam is abba a könyvbe, amit ő szerkesztett. Úgy is működtem a témában, hogy Csabának ehhez nem volt köze: a Kommentár folyóirat idei első számában írtam a Csillagok háborúja ellenállási mozgalmairól, emellett korábban Az ébredő Erő utáni politikai helyzet megállapítására is kísérletet tettem.

Túl vagyunk Az ébredő Erőn, de mi jön ezután?

Utóbbi szempontjából fontos, hogy folyamatosan születnek új regények a Star Wars-univerzumban. A cikkben felvetett kérdések némelyikére ugyanis választ adott például a Vérvonal c. regény, amely az egyik leginkább politikai könyv a Star Wars-regények történelmében. Arról szól, hogy Leia hercegnő hogyan dönti el, hogy megalapítja az Ellenállást, miért romlott az Új Köztársaság. Az ébredő Erő politikai rendszeréről kiderül néhány információ abból a kötetből is, amit én még angolul olvastam, majd mindenki előtt magyarul ismertettem még tavaly januárban.

Azonban a Birodalom bukása után közvetlenül következő évekről még jó darabig nem fogunk megtudni semmit. A klasszikus trilógiát a Birodalom szemszögéből feldolgozó Elveszett csillagok vagy az Utóhatás-trilógia ugyan ezeket az éveket járja körül, de a politikai átalakulásokról nem derül ki túl sok minden. Nem is fog egy darabig, ugyanis a Vérvonal és az Elveszett csillagok szerzője, Claudia Gray szombaton, a Leia c. új regénye bemutatóján elmondta, a Star Wars Storygroup nevű Lucasfilm-plénum (amely a történetek összefüggéseiért, fő csapásirányaiért felel) letiltotta őt az Elveszett csillagok folytatásáról.

Mint kiderült, a jakkui csatát követő eseményekről nem lehet regényt írni jelenleg a Csillagok háborúja népes szerzőtáborának. A döntés azért is érdekes, mert a Battlefront számítógépes játékban játszható a jakkui csata, ráadásul a Battlefront II-ben pedig valamilyen módon összekötik majd a Birodalom és az Első Rend közötti hiányzó láncszemeket. (A játékhoz egyébként készült egy szintén izgalmas, birodalmi szempontból mesélő regény: az Inferno Squad az Egy új remény és A Birodalom visszavág között játszódik.)

A döntés alapvetően nem meglepő, hiszen muszáj megőrizni bizonyos kérdések misztikusságát ahhoz, hogy érdemes legyen a legnagyobb bevételt hozó filmeket is megtekinteni. Így ha például kiderülne valamelyik regényből, hogy ki az a Snoke, hogyan alakul az Első Rend, mit keresnek az Ismeretlen Űrben (egyébként ezzel kapcsolatban ad némi támpontot az általam nemrég befejezett Thrawn c. regény), akkor mi értelme lenne megnézni Az utolsó Jediket, vagy a IX. epizódot? Üzleti szempontból teljesen érthető a döntés, meg kell védeni bizonyos titkokat ahhoz, hogy a pénz folyamatos folyását biztosítani lehessen. A kíváncsi rajongók mindig képesek lesznek csengetni azért, hogy csillapíthassák információéhségüket.

Hat alig ismert magyar Csillagok háborúja-kritika 1979-ből

Egyébként volt már hasonló a Csillagok háborúja történetében. Még a Disney-korszak előtt létezett a Bővített Univerzum (Expanded Universe, EU), amely lényegében a galaxis históriáját — több ezer évvel a filmek előtt és után — is tartalmazta. A regények, képregények és számítógépes játékok által kialakított hálót a Disney egy tollvonással törölte el, azóta van új kánon. De a régi korszakban George Lucas is korlátozta, mi jelenhet meg a túlburjánzott EU-ban: az Egy új reményben is emlegetett klónháborúkról, illetve Anakin Skywalker ifjú éveiről semmit nem írhattak a szerzők a kilencvenes években. Nem csoda, hiszen ezekről ő maga tervezett filmet készíteni, emellett animációs filmsorozat mutatta be A klónok háborúját.

Katt a képre és lájk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink