Utazás a Galaxis középpontja felé

A Star Wars Explained a napokban készített egy rövid, ám kiváló videót a Galaxis középpontjában, a Mélymagban fekvő lakott rendszerekről. Ez döbbentett rá, hogy ez a régió majdhogynem annyira ismeretlen számunkra, mint az Ismeretlen Területek. Így hát felélesztve galaktikus földrajzos cikksorozatom, célul tűztem ki, hogy elvezetem az olvasót a veszélyes Mélymagba, körüljárva, hogy a kánonban mi derült ki eddig erről az izgalmas régióról!

Every Planet in the Deep Core of the Star Wars Galaxy

Learn about all the planets that are located in the mysterious Deep Core of the Star Wars galaxy in both Canon and Legends! — Subscribe for more Star Wars videos every day! — Support the channel: https://www.patreon.com/starwarsexplain Instagram: http://instagram.com/starwarsexplained Twitter: https://twitter.com/StarWarsExplain Facebook: https://www.facebook.com/groups/starwarsexplained Discord: https://discord.gg/KEJfSHu Snapchat: SWMinute Google+: http://goo.gl/Q3gDkY Star Wars Tees: http://shrsl.com/?~9i83 VLOG channel: https://www.youtube.com/c/malexvlog — Special thanks to my Patreon Jedi Council members!

Tömören: nagyon kevés. Kicsit bővebben, ez egy masszív tömegű csillagokkal, bolygókkal és egyéb hatalmas űrbéli objektumokkal sűrűn behintett terület, mely fényesen világít az ismert galaxis szívében. A középpontja pedig egy szupermasszív, ősi fekete lyuk, amely összetartja az egész galaxist. Éppen ezért nehéz és életveszélyes a Mélymagban való navigáció és közlekedés, viszonylag kevesen próbálkoztak meg a feltérképezésével.

A legtöbb adatot a Mélymag világairól A klónok háborúja animációs sorozatnak köszönhetjük. A legismertebb ezek közül mindenképp az Élet forrásának, vagy az Erő bolygójának nevezett titokzatos mélymagi világ, melyet Yoda mester keresett fel a háború idején. Az Élet forrása egy különlegesen erős területe az Erő világos oldalának, egyesek szerint a galaxisban minden élet onnan ered. Ez az a hely ugyanis, ahonnan a midikloriánok (jajj George…) származnak, és szétterjedtek az egész galaxisban, magukkal cipelve az élet csíráját.

A misztikus világnak nincs igazi neve, nem szerepel a csillagtérképeken. Még a Jedi renden belül is csupán legendákat hallottak felőle,  mígnem egy öntörvényű jedi, Qui-Gon Jinn el nem kezdte mélyebben tanulmányozni ezt a legendát.  Jinn mester megpróbálta lokalizálni az Élet forrását, ám nem maradt ideje, hogy fel is keresse a potenciális világokat, ugyanis Darth Maul keresztül döfte számításait. Qui-Gon szellemének azonban sikerült manifesztálódni Yoda mester álmaiban, így a titokzatos bolygó felkutatása és megtalálása már a rend legendás nagymesteréhez fűződik, aki itt találkozott az Erő papnőivel. A bolygót egy aranyszínű gázból álló csillagköd veszi körül, s bár a világ felülről nem tűnik nagyon vonzónak, a felszín tiszta, és minden élőlény számára lakható. A töredezett bolygófelszín repedéseiből ugyanis tiszta életenergiát hordozó fénygejzírek törnek fel. A bolygó borostyánfelhői között,  a furcsa dzsungelekben mindenféle teremtmény megtalálható, ám ők semmi veszélyt nem jelentenek a látogatókra,  ahogy éhínség vagy szomjúság sem érheti őket. Az Élő Erő teremtményeit azonban nem lehet eltávolítani erről a különös világról, ugyanis az esetben köddé válnak.

Az Erő forrása mellett azonban más, hétköznapibb lakott világok is fekszenek a Mélymagban. A legismertebb ezek közül minden bizonnyal a Cosiai űr, azon belül is a Cosia-rendszer egyetlen lakott bolygója, a Cosia. A planétát két hold kíséri, a Tabu és a Tebu. A bolygó felszínét az óriási cosa fákból álló hatalmas erdőségek borítják. A roppant méretű növények pálmalevelei több száz méter nagyságúak is lehetnek, így nem véletlenül ezekre fákra építették településeiket a cosiai faj tagjai. Az így létrejött falvak egymástól teljesen függetlenek, melyeket a helyi vének tanácsa irányít. Egy-egy faluban akár kisebb űrkikötők is helyet kaphattak. Igazi fővárosa sincs így a bolygónak, bár legjelentősebb településüknek Nu Cosa számít.  A bolygó értelmes faja a hüllőszerű humanoid cosiai, legismertebb tagjuk A klónok háborújában is felbukkanó idős jedimester, Tera Sinube.  A cosiai kultúra egyik legfontosabb ünnepe a születéshez kapcsolódik, amikor a faj tojásai felrepednek, hatalmas ünnepséget rendeznek az új élet és bölcsesség tiszteletére.

A Cosia-rendszeren kívül azonban egy halom másik csillagrendszer alkotja még a Cosia-űrt, melyek közül eddig egyedül a Cos Secundut ismerjük. A Cos Secundu története szorosan összefügg cosiai fajjal, a cosiai biomérnökök ugyanis létrehozták a genetikailag módosított nu-cosiai alfajt, akik kolonizálták ezt a világot. A legismertebb nu-cosiai talán Az ébredő Erő Őrült Kofája, Bobbajo (nyitóképünkön).

Az utolsó alaposabban ismert mélyűri világ a Fex nevű hold, amelyet az Egy új remény és A Birodalom visszavág eseményei között keresett fel Luke Skywalker, és barátnő-félesége, Nakari Kelen. A Fex a Sha Qarot bolygó körül kering, mely mérgező légköre, és a felszínen lévő erős vulkáni aktivitás miatt lakhatatlan. A Fex hold ellenben még lázadó bázisként is felmerült, ám később ezt az eshetőséget a Szövetségnek határozottan el kellett vetnie.  A lila talajú világon ugyanis rémisztő agyszívó lények tanyáznak, így jobb ha minden galaktikus utazó messziről elkerüli! 

Szintén a Mélymagban fekszik az Ojom nevű világ, mely a besalisk faj szülőbolygója. A négykarú, magas humanoid faj legismertebb képviselői minden bizonnyal Dexter Jettster, valamint Pong Krell bukott jedi mester. A besaliskok szülővilága nem feltétlenül kellemes, a Legendák szerint ugyanis az egész egy nagy fagyott óceán. A kánonban azonban egyelőre alig van adatunk az Ojomról, sőt az sem teljesen bizonyos, hogy tényleg a Mélymaghoz tartozik. A bolygó ugyanis a kétes hovatartozású The Force Awakens Beginner Game térképén szerepel így, hasonlóan olyan más Legendákban nagyobb szerepet kapó mélymagi világokhoz, mint a Prakith, Vulpter, Empress Teta, Byss, Constancia vagy a The Old Republic játékból ismert ősi jedi világ, a Tython. Ezek jobb megismerése azonban talán majd csak a kánon későbbi szakaszában várható.

Season 4 Episode 10 GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A Mélymagban való utazáshoz az űrben lévő objektumok rejtette veszély mellett még egy zavaró tényezőt kell megemlíteni, méghozzá a Galaktikus Birodalmat! Palpatine császársága idején ugyanis a Birodalom a Mélymagra is kiterjesztette uralmát, létrehozva a Mélymag Biztonsági zónát, illetve megszállták a Cosiát is. A projekt egyik legfontosabb szereplője A Jedi visszatérben is felbukkanó, fura kalapos császári tanácsadó, Kren Blista-Vanee volt. Blista-Vanee fő érdeme, hogy hiperűr-útvonalakat hozott létre a Mélymag világai felé. Ebben a munkában juthatott szerep azoknak az Interdictor osztályú hajóknak, amelyeket később Tarkinnak adott kölcsön a Carrion Spike kézre kerítését segítve.

Nos ennyit tudunk a kánonban a Mélymagról. A Galaxis más szegletéhez hasonlóan a Legendák ezúttal is szélesebb (és néha kaotikusabb) ismereteket hoznak, de reméljük, hogy az Ismeretlen Területekhez hasonlóan előbb-utóbb a Mélymagot is jobban felfedezhetjük a kánonban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink