Új sithek és a Húsz Elveszett Jedi Mester

Április végén jelent meg Cavan Scott új projektje, a Dooku: Jedi Lost, amely elméletileg hangoskönyvnek minősül, gyakorlatilag a régi rádiójátékokat idézi. A „darab” címszereplője Dooku Serenno gróf, az ő életének rengeteg eddig ismeretlen pillanatát és kapcsolatát ismerhetjük meg. A műből emellett újabb információkat kapunk a Jedi Rend egy szomorú foljtáról a Húsz Bukott vagy másképp Húsz Elveszett Jedi Mesterről.

Kikről is van szó?

A koncepció már A klónok támadása film esetében felmerült, a film egyik kivágott jelenete a „Lost Twenty”, azaz „A Húsz Elveszett” címet viseli. A jelenetben Obi-Wan Kenobi és Jocasta Nu jedi levéltáros a Jedi Könyvtár egy termében állnak, melyben különböző fejszobrok találhatók, közöttük Dooku grófé is.  A bronzszobrok azt a húsz elveszett  jedi mestert ábrázolják, akik a Jedi Rend több évezredes története során valaha elhagyták a rendet,  különböző okokból – önként és békében. A huszadik ilyen mester volt Dooku gróf, aki – mint azt jól tudjuk – Darth Tyranus néven később sith nagyúr lett.

The Lost Twenty

Uploaded by Thomas Jordan on 2017-03-05.

A Húsz Elveszett Mester történetét a Legendák több műve is megemlítette, míg 2015-ben egy referenciakönyv kánonná is emelte létüket. Személyükről azonban eddig nem sokat tudtunk, leszámítva Dooku grófot, akinek múltja különben szintén a homályba burkolózott. Cavan Scott új könyve ezt a hiányt is pótolja, kiderül például, hogy Dooku a Serenno bolygót irányító Serenno házból származott. Az apja, a jediket torzszülötteknek tartó Gora gróf megtagadta Dookut és önként lepasszolta a Jedi Rendnek. Dooku azonban később, még jedi tanoncként, felfedezte családját, apja mellett anyját,  Anya grófnét,  valamint testvéreit, Ramilt és Jenzát. Utóbbival Dooku tanoncévei alatt annak ellenére szoros kapcsolatot ápolt, hogy a jedik mindenféle kötődést tiltottak.

Ismét felbukkant egy magyar szó a messzi-messzi galaxisban!
A szereplőt Anya grófnének (Countess Anya) nevezte el Cavan Scott, a regény írója. Nekem gyanús volt, hogy ez nem lehet véletlen, hanem beszélő névről lehet szó, ezért a Twitteren megkerestem a szerzőt, hogy tudott-e arról, mit jelent a szó a magyar nyelvben, illetve szándékos volt-e a névadás. „Teljesen szándékos volt” – válaszolta kisvártatva Cavan Scott, azaz direkt került be egy magyar szó a Star Wars kánonába! RÉSZLETEK ITT.

Az ifjú Dooku kapcsolatrendszerében szintén fontossá vált barátja, a látnoki képességekkel megáldott Sifo-Dyas, aki később megrendeli a klónhadsereget. Sifo igazi bajkeverőként sok szabályszegésre rávette Dookut, így fedezték fel a Jedi Könyvtár egy titkos szobáját, a „Bogan Gyűjteményt”, melyben tiltott sith ereklyéket őriztek. (Ashla és Bogan a Világos és a Sötét oldal régi elnevezése a Legendákban és a kánonban egyaránt. A nevek Lucas korai Csillagok háborúja draftjára mennek vissza.) Valószínűleg ez ugyanaz a titkos terem, ahonnan a Jedi Rend felszámolását követően Palpatine Momin maszkját is megszerezte, de itt őrizték Darth Crawl fénykardját is, aki szintén a Húsz Elveszett Mester közé tartozott.

Részlet a Darth Vader képregényből (Retrozap)

Darth Crawl története

A Húsz Elveszett Jedi Mester között olyan mestereket találunk, akik különböző okok miatt elfordultak a Jedi Rend eszméitől és életmódjától, legyen az akár családalapítás, vagy elvi ellenérzés. Talán nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy a húsz mester közül nem Dooku volt az egyetlen, aki végül a Sötét Oldalhoz fordult. Rajta kívül legalább két korábbi jedi mester esetében elmondható ez: név szerint Trenis és Raddaki mesterekről.

Raddaki mester Sötét Oldalhoz vezető útját az kövezte ki, hogy nem értett egyet azokkal a jedi eszmékkel, miszerint egy jedinek fel kell áldoznia mindenét, beleértve a családot és a vagyont is. Raddaki később engedett a Sötét Oldalnak, s  Darth Crawl néven hírhedt sith nagyúrrá vált.  Crawl a Régi Köztársaság bukása idején harcolt az „Elvesztegetett Évek Csatájában” ahol győzelmet aratott.

Trenis személyéről keveset tudunk, továbbá azt is le kell szögeznünk, hogy  nem lett mind a húsz elveszett jedi mester sith:  volt, aki elhagyva a rendet vezér vagy vezető lett (feltehetőn politikai, de a Dooku: Jedi Lost ezt nem részletezi), más meg pusztán eltűnt a történelem színpadáról.

Darth Wrend története

Bár nem a Húsz Elveszett Jedi Mester közé tartozott, de nemrég egy másik régi sith nagyúr alakját is megismerhettük, Claudia Gray ugyancsak áprilisban megjelent könyvéből, a Master & Apprentice-ből.  Ő nem más, mint Darth Wrend, aki azzal vált hírhedtté, hogy  miután mindenki halottnak hitte, újra visszatért, hogy háborút indítson a jedik ellen!  Gray regényéről, amelyben ugyancsak felbukkan Dooku, itt írtunk:

Újabb kiváló Claudia Gray regény! – Master & Apprentice könyvajánló
Claudia Gray ezúttal is remek regényt írt, amelynek fő érdemei – korábbi műveihez hasonlóan – a karakterei élő és hihető személyisége, motivációinak megértése, valamint a szereplők közötti kapcsolat fejlődésének kidolgozása. A főhősök ezúttal nem egy ifjú, vagy épp tapasztalt Leia Organa, s nem is két fiatal szerelmes, mint Thane és Ciena, hanem egy jedi mester és tanítványa, Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi. Spoilereket mellőzve is kijelenthető, hogy a kötet címe tökéletesen kifejezi a tartalmat: a könyv fő mozgatórugója a két karakter közötti kapcsolat, a mester és tanítvány konfliktusoktól és nehézségektől sem mentes kapcsolata, avagy hogyan alakul ki az kölcsönös tisztelet és bizalom a két, eltérő jellemű jedi között, ami már a Baljós árnyakban tetten érhető. RÉSZLETEK ITT.

Nyitókép: A klónok támadása kivágott jelenete (Wookieepedia)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink