Karbonitba fagyasztott politikusbűnözők – magyar pártok a Star Warsról

A magyar ellenzék szerint lehet tanulni a hazánkban negyven éve bemutatott Csillagok háborújából. A legtöbb pártelnök szereti, vagy egyenesen rajongója a franchise-nak, amiről ugyanaz jutott az ellenzéki erők eszébe: a Fidesz áll a sötét oldalon.

Augusztusban ünneplünk, mutatjuk, hogyan!
Augusztus 16-án lesz az Egy új remény magyarországi bemutatójának negyvenedik évfordulója. Elmondjuk, miként ünnepeljük az évfordulót! RÉSZLETEK ITT.

Érdekes téma ötlött az eszembe, amikor azon gondolkodtam, miként lenne érdemes vizsgálni a negyven éve bemutatott Csillagok háborúja hatását Magyarországra. Végzettségem szerint politológus vagyok, így egyértelműnek tűnt, hogy a politika felől is érdemes közelíteni, ezért egyrészt beletúrtam az Országgyűlés felszólalásait tartalmazó adatbázisba – az ebből készült cikk itt olvasható –, másrészt kérdésekkel bombáztam a parlamenti és EP-képviselettel rendelkező magyar pártokat.

„Nem klónok támadása zajlott Budapesten” – Csillagok háborúja a Tisztelt Házban
1979. augusztus 16-án, azaz negyven éve mutatták be Magyarországon a Csillagok háborúja később Egy új reményre keresztelt epizódját. A film olyan popkulturális jelenséggé nőtte ki magát hazánkban is, hogy még a parlamenti felszólalásokba is beszivárgott. RÉSZLETEK ITT.

Tíz ilyen alakulat működik jelenleg. Amint az várható volt,  a sajtóval furcsa viszonyt ápoló két kormánypárt egyike sem érezte szükségét annak, hogy népszerű, popkulturális témában megnyilvánuljon. Emellett két ellenzéki erő sem válaszolt kérdéseinkre: az LMP és a Mi Hazánk.  A többi parlamenti vagy EP-képviselettel rendelkező politikai alakulat azonban válaszolt, ezek alapján állítottuk össze alábbi cikkünket.

A Star Wars tanulsága negyven évvel ezelőtt

Az ellenzéki erők egyetértettek abban, hogy a Csillagok háborúja komoly tanulságot hordozott annak idején az akkori Magyarország számára. A Momentum szerint olyan „popkulturális mérföldkő” volt, amelyben „az elnyomó Birodalom és a lázadók küzdelme könnyen megfeleltethető volt az akkori magyar politikai viszonyoknak”. Mint írták, az egyik benne szereplő mondat tanulságul szolgált a „mindenkori »birodalmiaknak«”:  „Minél jobban szorítja össze a markát, annál többen csúsznak ki az ujjai közül”. 

A Párbeszéd szerint aki akkor látta a filmet, annak „a reményt, a lázadás lehetőségét mutatta – azt, hogy bármilyen erősnek tűnik is egy elnyomó hatalom, van esély ellene”. A Jobbik is hasonlóan vélekedett, ezt írták: „Hiába a túlerő és a határtalan hatalom, a mindent behálózó rendszer feletti uralom, hiszen vele szemben a szabadság és függetlenség iránti vágy egy apró szikrája is elegendő a diktatúra felperzseléséhez”. A Demokratikus Koalíció válaszában úgy fogalmazott, „a film nagyon jól rezonált az akkori nemzedék szabadságvágyával (…), azt mutatta be, hogy

semmilyen elnyomás nem tarthat örökké”.

A Liberálisok roppant komolyan vették a feladatot, a Momentum mellett ők küldték a legösszeszedettebb és leghosszabb választ. Úgy gondolják, hogy az 1979-es Magyarország számára azért lehetett fontos a film, mert olyan társadalmat mutat be, „ahol már mindenki beárazta a diktatúrát”. Mint írták,  mindenki eldönthette, hogy kiegyezik-e a Birodalommal, ellenáll, vagy tűr. „Mindegyik példára látunk példát a filmben, a 40 évvel ezelőtti Magyarországon és a jelenlegi Magyarországon is”  – írta a párt. A párt ügyvivője, Bősz Anett külön válaszában úgy fogalmazott, „az, hogy megmutatja: megéri a jó oldalon állni, valószínűleg generációk szemléletét formálta pozitív irányba”.

A Star Wars tanulsága ma

Ha már a mai kornak nyújtott tanulságoknál tartunk, abban is nagy volt az egyetértés a felek között, hogy a Csillagok háborúja abban nyújt támpontot, hogy fel kell lépni az elnyomással – az ő olvasatukban a Fidesz túlhatalmával – szemben.

Az MSZP ezt olvasta ki a Star Warsból: „a kitartó, állhatatos küzdelem felébreszti a köztársaság- és demokráciapárti erőket, összefogásra készteti őket, és a végén győzelemre viszi az ügyüket”. A Momentum a jedik és Palpatine kapcsolának politikai elemzését követően azt emelte ki, hogy a film „rámutat arra, hogy mennyire fontos foglalkozni a politikával, mert ha nem vesznek részt benne,

könnyen lehet, hogy a demokrácia hívei Magyarországon is hasonló sorsra jutnak, mint a jedi rend a 66-os parancsot követően”.

A Párbeszéd Orbán Viktor és Sheev Palpatine között vont párhuzamot, szerintük Palpatine ténykedése ismerős lehet mindazoknak, akik a mai Magyarországon élnek.  „Az értelmetlen nagyberuházások és a korrupciógyanús fejlesztések – gondoljunk a birodalmi lépegetőkre vagy a soha meg nem térülő Halálcsillagra – szintén ismerősek lehetnek”  – írták. A DK egyetértett a Párbeszéddel és a Jobbikkal annyiban, hogy hiába volt meg mindene a Birodalomnak, így is elbukott. Hozzátették, nem lennének meglepve, ha „a mostani kormányzat szíve mélyén szintén politikailag kifogásolhatónak minősítené a Star Warst”. (Időközben kiderült, az akkori vezetés sem tartotta kifogásolhatónak a filmet, erről bővebben itt írtunk – a szerk.) A Jobbik még tovább ment, szerintük ma visszaköszönnek a negyven évvel ezelőtti, a bemutató időszakát idéző diktatórikus idők, így a film ma is azt üzeni, hogy „még az ilyen sötét korszakokban is van remény”.

A Liberálisok úgy vélik, a Star Wars egyik legfontosabb üzenete a mai kor emberének, hogy „a szabadságért sokan készek voltak az életüket adni”. Emellett kiemelték, hogy a franchise „különböző kultúrájú és származású népek békés együttélésének a terepe. (…)  Nem az a lényeg, ki honnan származik, milyen nyelven beszél, vagy milyen bőrszíne van,  hanem az, hogy egy a vágya a miénkkel: békében élni, és dolgozni a boldogulásért”. Fontosnak tartották azt is, hogy Az ébredő Erőben „az Erő egy nőben ébredt, és több patrónusa, segítője is nő volt, akik kulcspozíciókban ültek, olyanokban, amelyekben korábban csak férfiakat láttunk”.

Filmből a programba

Arra is kíváncsi voltam, van-e olyan eleme a Star Wars-filmeknek, amelyet szívesen beemelnének a programjukba.

Az MSZP szerint ugyanazokért küzdenek, mint a Lázadók Szövetsége. Példaként említették, hogy ahogy a Jedi Tanács ellen, úgy az MTA ellen sem kell küzdeni, hanem segíteni, tisztelni, támogatni kell őket. Hozzátették – nyilvánvalóan a Fideszre utalva –: „Program szintjén: »halálcsillag« elpusztításában partnerek vagyunk”. A Momentum is azt írta, főként eszmeiségben követik a Csillagok háborúja filmeket, így konkrét intézkedéseket nem terveznek átvenni. Hozzátették:

„hosszabb távon megfontolandó, hogy a rendőrséget fénykardokkal szereljük fel”.

A Párbeszéd megfordította a dolgot: mint írták szívesen megosztották volna javaslataikat a Köztársaság illetékeseivel.  „A kegyetlen rabszolgaságot és a Jabba-féle bűnözők uralmát egy galaktikus alapjövedelem például kezelhette volna”  – fogalmazott a párt. A Párbeszédnek Yoda bölcsessége jutott eszébe az önkormányzati választás kapcsán is: „Karácsony Gergely nem megpróbálja, hanem megnyeri majd a versenyt a tesze-tosza, véleményt semmiről nem mondó, semmit meg nem tevő, Orbánnal mindig csak – sikertelenül – próbálkozó Tarlóssal szemben”.

A Jobbik válaszában úgy fogalmazott, „mivel 2010 előtt és 2010 után is a »sötét oldal« képviselői kormányozzák hazánkat, csak más-más arcot használva, a Jobbik ezekkel a »sötét erőkkel« küzd”. Ezt követően pedig az összes válasz legjobb mondatát is elsütötték:

„Han Solo lefagyasztásának módszerét kiterjesztenénk a politikusbűnözőkre”.

Rajongó pártelnökök

Arra is kíváncsi voltam, vajon az adott pártok vezetői miként vélekednek a filmekről – szinte egyöntetűen szeretik azokat, némelyikük egyenesen rajongó. Az MSZP vezetője (Tóth Bertalan) az eredeti trilógiát kedveli, „amely bemutatja, hogy egy leigázott galaxis maroknyi lázadója hogyan képes lángra lobbantani az ellenállás szikráját”.

A Momentum pártelnöke (Fekete-Győr András) elárulta, a Csillagok háborúján nőtt fel, és megannyi analógiát lát a Birodalom és az Orbán-rendszer, valamint a Lázadók és pártja között. „De a fiatal Luke Skywalkerhez hasonlóan mi is az utunk elején járunk” – fogalmazott a párt vezetője, hozzátéve, még szembe kell nézniük a sötét oldallal, hogy tudják, mi ellen küzdenek, de lázadnak egy elnyomó rendszerrel szemben.

A Párbeszéd társelnökei a gyermekeik révén szippantódtak be a Star Wars világába.  Karácsony Gergely „a filmsorozat szakértőjévé vált”,  Szabó Tímea pedig nagy rajongó, aki nagyobbik fia révén követi az új epizódokat. „A Jobbikban nagyon sok rajongója van a Csillagok háborújának, tudomásunk szerint Sneider Tamás is közéjük tartozik” – közölte a párt. A DK elnöke (Gyurcsány Ferenc) pedig alig várja, amikor „legkisebb fiával újranézheti az addigra már három befejezett trilógiából álló Skywalker-sagát”, és kíváncsi, a legifjabb generációba tartozó fiának vajon melyik lesz a legkedvesebb trilógia.

Egyvalaki lógott ki a sorból: a Liberálisok elnöke (Fodor Gábor). Ő nem rajongó, de érdekes, izgalmas történetnek tartja a filmeket.

„Az első rész akkor került a mozikba, amikor Fodor Gábor még középiskolás volt Gyöngyösön. Akkor nem érdekelte, nem tartotta komoly filmnek, később azonban megváltozott a véleménye.

(…) Szerinte a Star Wars kitűnő alkotás, amely edzi a fantáziánkat, miközben az emberi viselkedés archetípusaival is megismertet minket” – fogalmazott a párt a válaszában.

Nyitókép: Karbonittömbbe fagyasztott Han Solo Jabba palotájában (WilliamBeem.com)

Legfontosabb posztjaink