Hiperűr-politológia — Tóth Csaba: A sci-fi politológiája

Teepublic

A honi politikatudomány történetének egyik legérdekesebb könyve jelent meg a Nemzetközi Könyvhétre: Tóth Csaba A sci-fi politológiája című kötetével egészen egyedülállót alkotott.

Magyarországon ugyanis a két területet még nem nagyon szokás párosítani, és bár jelen cikk szerzője is előszeretettel műveli a dolgot, a Republikon stratégiai igazgatója azért jóval komolyabb szaktekintély e téren.

Tóth Csaba: A sci-fi politológiája. Athenaeum Kiadó, 2016. 360 oldal, 2990 ft.

Tóth műve azért is egyedülálló, mert nem a mai közállapotokra reflektál sci-fiket elemezve, hanem utóbbiakat önmagukban elemzi. Nem azzal foglalkozik például, hogy hány afroamerikai szereplő van az egyes filmekben, hanem hogy azokban milyen politikai aktorok, aktusok és összefüggések vannak.

Ez pedig mindenképpen dicséretes: végre egy politológus, aki komolyan veszi a sci-fiket, amelyek elemzése persze hasznos a mai kor emberének is. Hiszen pártatlanabbul el lehet magyarázni és könnyebben meg lehet érteni a diktatúrák kialakulását Palpatine főkancellár Star Warsban tapasztalt felemelkedésén, mintha a náci Németországról értekezne az ember.

A könyv felépítése remek: öt különböző sci-fi univerzum (Star Wars, Éhezők viadala, Dűne, Star Trek és Ann Leckie-trilógia) leíró politikai elemzése adja az első felét, különböző témák (identitás, egyenlőtlenség, demokrácia) feldolgozása pedig a másodikat.

A sci-fi politológiája legnagyobb erénye számomra, hogy az első felének leíró elemzései olyan jól sikerültek, hogy azok is simán megértik, akik az adott univerzumot nem ismerik. Így például mellbe vágott, hogy a számomra sokáig csak tiniknek szóló kalandregénynek és -filmnek tartott Éhezők viadalának hardcore politikai vonulata is van. Pompásan kiderül belőle, hogy ha racionálisan gondolkodunk, nem feltétlenül a lázadás a legmegfelelőbb válasz egy elnyomó diktatúrával szemben.

Számomra azonban mégis a Star Warsról szóló fejezet a legérdekesebb, hiszen a témában még a Star Wars és tudomány című, MNO-n futott ötrészes cikksorozatomba készítettem interjút a szerzővel. Tóth Csaba már ott is kifejtette nézeteit arról, mennyivel demokratikusabb egészen a végéig Palpatine főkancellár a Jedi Tanácsnál és hogy utóbbi mindenféle legitimitás nélkül tevékenykedett a galaxisban.

Hogyan alakul ki egy diktatúra? – politológia és Star Wars

Ugyan kisebb pontatlanságok — e témában bukkantam ilyenekre, hisz ebben vagyok járatosabb — és megannyi elgépelés akad A sci-fi politológiájában, és a könyv bevallottan amolyan népszerű tudományos munkaként készült, akár politikatudományi kiegészítő tankönyvvé is válhat. Mindenesetre egy kurzust mindenképp el lehetne indítani A sci-fi politológiája alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink