Elég legyen már! – aktivisták és a Star Wars

Balról jobbra: Christopher Miller rendező, Woody Harrelson, Phoebe Waller-Bridge, Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Joonas Suotamo Chewbaccaként, Phil Lord rendező és Donald Glover (Jonathan Olley / Lucasfilm)

Ideje lenne felhagyni a kisebbségjogi aktivizmussal. Hagyjuk dolgozni a Csillagok háborúja készítőit!

Csütörtökön hozta nyilvánosságra a Lucasfilm a készülő, egyelőre cím nélküli Han Solo-film premierdátumát és a stábtagok első listáját. A mozikba 2018. május 25-én kerülő második különálló Star Wars-filmben (az első a Zsivány Egyes volt, kritikám itt) „feltűnik Alden Ehrenreich mint Han Solo, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover mint Lando Calrissian, Thandie Newton, valamint Phoebe Waller-Bridge és Joonas Suotamo mint Chewbacca” – írta hivatalos közleményében a magyarországi forgalmazó, a Forum Hungary. A Star Wars hivatalos honlapján egy fotót is közöltek (l. fenn), a Millennium Falcon pilótafülkéjében talán még sosem voltak ennyien.

“A Han Solo előzményfilm stábja rohadtul fehérnek tűnik”

– ezt már a Polygon nevű, egyébként remek techportál izzadta ki magából. “Ahogy Lando Calrissian volt az egyedüli színesbőrű a messzi-messzi galaxisban, úgy Donald Glover az egyetlen nem fehér ezen a fotón” — írta Susana Polo újságírónő.

Ne higgyük, hogy ők az egyetlenek, akik a sokszínűség hiányát kérik számon az egyelőre nem teljes, afromamerikai színészeket is “tartalmazó” stábon. A Moviepilot is hasonlóval jött az alábbi címmel:

“A »Han Solo« stábfotó aláássa a Lucasfilm »Star Warsbeli« sokszínűségre való törekvését”.

Utóbbi szerzőnőjét nemcsak az aggasztja, hogy “csak” két színesbőrű színész (Donald Glover és a fotón nem szereplő Thandie Newton) játszik majd a filmben (ez persze még nem biztos), hanem az is, hogy nincs női főszereplője (ami szintén nem biztos, a Trónok harcával világsztárrá vált Emilia Clarke-ot nem véletlenül szerződtették). Han Solót természetesen nem nőre bízták (bár pl. Sherlock Holmes segítője, Watson volt már nő), ráadásul mentorát is Woody Harrelson játssza majd – siránkozott az újságíró. Eleanor Treemer kifogásolta azt is, hogy Phoebe Waller-Bridge “csak” számítógépes animációhoz nyújt segítséget, nem ő maga szerepel majd az alkotásban.

Unalmas már ez a fajta kattintásvadász kisebbségjogi aktivizmus,

különösen a Star Wars esetében. Ne vicceljünk már, a filmtörténelem egyik legsokszínűbb franchise-jára próbálják ráaggatni, hogy rasszista és hím-sovén, miközben próbálják korlátozni az alkotói szabadságot. A filmek készítői már így is belekényszerültek abba, hogy a Csillagok háborúja-történeteket úgy csűrjék-csavarják, hogy az tessen a hangos kisebbségnek.

Így szerepelhetett mindenféle náció az előzménytrilógiában, így kerülhetett egy (ma már nem hivatalos) regénybe homoszexuális karakter. Emiatt lehetett Az ébredő Erő és a Zsivány Egyes legfontosabb szereplője , emiatt lett utóbbiban fontos mellékszereplő spanyolajkú és ázsiai színész.

Aktivistáskodáskor illene belegondolni abba is, mi történne, ha némely esetekben a másik oldalnak engedne az egyébként liberálisok által működtetett hollywoodi szupergépezet. Ugyanis nemcsak a kisebbségjogi aktivisták emelték fel hangukat a Csillagok háborújával kapcsolatban: az amerikai jobboldal jobbszéle amiatt pampogott, hogy túl sok a fekete és a nő a filmekben.

Miért kellene folyton engedni ezeknek a szirénhangoknak?

Hagyjuk dolgozni a filmkészítőket, majd fogadjuk el, hogy alkotói szabadságukban olyan történetet írtak, amilyet, olyan szereplőgárdával, amilyet jónak láttak. Nem kellene afféle öncenzúrába taszítani a stábtagokat, akik a hangos kisebbségi véleményeket adott esetben többségiként értelmezhetik és öntudatlanul is módosíthatják az eredeti tervüket.

A Star Wars-rajongók fontosabb dolgokkal foglalkoznak

A bejelentés nyomán a rajongók számára nyilvánvalóvá vált, amit már lehetett sejteni: lecserélik Chewbacca megformálóját, Peter Mayhew-t. Az ébredő Erő forgatásán az idősödő langaléta színész már átadta helyét a húzósabb jeleneteknél a finn kosárlabdázó Joonas Suotamónak, aki a Han Solo előzményfilmben már egyedül formálja meg a wookiee-t. A 209 centiméteres óriás szívhez szóló levelet írt a fanoknak, amelyben elmesélte, ő is gyermekkora óta imádja a Csillagok háborúja világát. Peter Mayhew – akinek sokat köszönhet – szerinte remekül játszotta az ikonikus karaktert és ő formálta olyanná, amilyennek ma ismerjük. “Arra fogok törekedni, hogy Peter büszke lehessen rám és azt a Chewie-t hozzam el a Star Wars-rajongóknak, akit ismernek és szeretnek” – zárta szavait Suotamo.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink