„Nem klónok támadása zajlott Budapesten” – Csillagok háborúja a Tisztelt Házban

1979. augusztus 16-án, azaz negyven éve mutatták be Magyarországon a Csillagok háborúja később Egy új reményre keresztelt epizódját. A film olyan popkulturális jelenséggé nőtte ki magát hazánkban is, hogy még a parlamenti felszólalásokba is beszivárgott.

Augusztusban ünneplünk, mutatjuk, hogyan!
Augusztus 16-án lesz az Egy új remény magyarországi bemutatójának negyvenedik évfordulója. Elmondjuk, miként ünnepeljük az évfordulót! RÉSZLETEK ITT.

A K-Monitor által kifejlesztett és működtetett Az Országgyűlés felszólalásai 1990 óta nevű oldal segítségével megnéztük, mikor került szóba a Csillagok háborúja a Tisztelt Házban.

Csillagok háborúja – 16 találat

A legtöbb találatot nem meglepő módon a Csillagok háborúja szóra adta az adatbázis. Itt találtunk rá több 2003-2004-es fideszes beszédre, amelyben egy kép folyton folyvást visszatért. Feltehetően egy lusta beszédíró sütötte el ugyanazt a gondolatot több képviselőnél – sőt, Szijjártó Péter későbbi külügyminiszter 2004 márciusában és novemberében is elmondta, szinte szóról szóra ugyanazt a gondolatot.

„úgy éreztük magunkat, mint az az öreg bácsi, aki megnézte a Csillagok háborúját, majd kijött a moziból, és azt mondta: én ezt nem hiszem el.”

A legviccesebb, hogy  a Fidesz soraiban e gondolatok több alkalommal is olyan derültséget okoztak,  hogy bekerült a jegyzőkönyvbe is. Szinte ugyanezeket a szavakat hallhatta a Tisztelt Ház Wintermantel Zsolt és Gyürk András akkori fideszes képviselőktől.

A Csillagok háborúja persze filmügyi felszólalásban is szóba került: 2003 novemberében a fideszes Homa János így fogalmazott: „Ha pedig azt nézzük, hogy az elmúlt időben a legnagyobb nézőszámot elért magyar filmet, A miniszter félrelép című munkát 663 ezren nézték meg, míg a legsikeresebb külföldi alkotást, a Csillagok háborúját 1 millió 195 ezren, láthatjuk, hogy a magyar filmek forgalmazása, terjesztése terén is adódhat még elég lehetőség, s jó, ha a törvény ezzel is számol.”

A jelenlegi évtizedben is felbukkant a Csillagok háborúja a parlamentben: Illés Zoltán fideszes államtitkár sértegetésre használta 2012 júliusában („tudom, hogy képi a beszéd, de a Csillagok háborújának képkockáit idézem lelki szemünk elé, és azt kell mondanom, hogy Szilágyi László eladta a lelkét a sötét erőnek”), de hasonlóan tett Szabó Tímea akkori LMP-s képviselő is ugyanazon év októberében („Ennél még a Csillagok háborúja is árnyaltabb valóságértelmezésre törekszik, mint ahogy önök ezt megfogalmazták ebben a törvényjavaslatban”).

Star Wars – 3 találat

Az angol verzió már nem tartogatott annyi izgalmat, ám Varga László szocialista képviselő 2007. novemberi felszólalása árulkodott némi filmismeretről: „Egy nagyon picit úgy érzem magam, mint egy Star Wars-filmben, ahol birodalmi katonaként én a birodalmi lépegető magasságából tekinthetek csak le az ország problémáira”.

Skywalker – 1 találat

Meglepő módon  nem Luke Skywalker, hanem az apja került szóba  a magyar Országgyűlésben. Ivanics Ferenc fideszes képviselő kissé nem odaillő módon vette bele a beszédébe A Sithek bosszúja bemutatója után kevesebb mint egy hónappal Anakin Skywalkert: „A választási győzelmet az adónem megvalósítása követte, a törvénybe cikkelyezése óta pedig a kormány számtalan alkalommal hivatkozott a konstrukció elképesztő sikerére, arra, hogy a költségvetés sok-sok tízmilliárd forintos pluszbevételhez jutott, a feketegazdaság szürkült, a szürke kifehéredett, és végül Anakin Skywalker is ennek következtében tért vissza a jó oldalra”. Hogy pontosan mire gondolhatott, rejtély.

Yoda – 1 találat

A szocialista Bárándy Gergely 2015 májusában az idős zöld jedi mester leghíresebb idézetét használta fel politikai célokra: „Amikor a Fidesz az elektronikus átállásokról beszél és rendelkezik, akkor nekem egy másik idézet jutott hirtelen az eszembe, ami persze kevésbé elegáns, de ugyanígy klasszikus, miszerint »Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!« – mondta Yoda mester”.

Sötét oldal – 12 találat

A messzi-messzi galaxis dichotómiája gyakran visszaköszönt a 2010-es évek felszólalásaiban. A sötét oldal nem minden alkalommal a starwarsi értelemben szerepelt, de több beszédben egyértelműen érződik a Csillagok háborúja hatása a mondandóra. A legjobb használat azonban minden bizonnyal Schiffer Andrásé (LMP) volt, aki 2011 szeptemberében felfedte, miként használja a kifejezést minden oldal a saját politikai céljaira:

„Először is, különösebb meglepetésként nem ért, hogy Lázár János továbbra is ezt a bolsevik típusú érvelést alkalmazza (Lázár János: Tapasztalatból mondod, ugye?), hogy mindenki, aki ővele ért egyet, az a világos oldalon áll, mindenki, aki a másik oldalon van, az a sötét oldal.”

Ugyanez a logika köszönt vissza 2016-ban a fideszes Dunai Mónika felszólalásában („ki az, aki a sötét oldal idegen érdekeinek szolgálatában feláldozza nemzetünk jövőjét”), valamint 2017-ben a szocialista Molnár Zsolt beszédében („október 23-án megtudtuk, hogy a sötét oldal is felütötte a fejét és köztünk van, akit majd le kell győzni”).

Palpatine – 1 találat

A szenátorból főkancellárrá, majd Uralkodóvá lett  Sheev Palpatine neve mindössze egyszer hangzott el a Tisztelt Házban.  Vágó Gábor LMP-s képviselő 2010 novemberében hozakodott elő vele ekképpen: „Sokan felvetették, hogy milyen történelmi párhuzamokat lehet ezen, valljuk be, történelmi léptékű törvénnyel kapcsolatban felhozni. Az Indexen olvastam, hogy mintha Palpatine szenátor a jeditanácsot feloszlatná.”

Jedi – 4 találat

Apropó „jeditanács”: négy alkalommal kerültek szóba a béke őrei a parlamentben – igaz, a rendszer az előző felszólalást nem listázta… Elsőként 2014-ben Lukács László György illette „rezsi-jedi” jelzővel Németh Szilárd rezsibiztost, majd a szocialista Harangozó Tamás 2016-ban felidézte a legendás 2012-es esetet, amikor  a TEK kivonult egy jedi jelmezes lefegyverzésére. 

2018 júliúsában aztán Vadai Ágnes DK-s képviselő ironizált a kormánypárt Soros-ellenességén ekképpen: „Soros már ott tart, hogy Jedi-elmetrükköt alkalmaz mindenkivel szemben annak érdekében, hogy tervét végrehajtsa”. Ugyanezen év novemberében a jobbikos Farkas Gergely pedig arról értekezett, hányan vallották magukat jedi vallásúnak a kétezres évek elején Nagy-Britanniában és Új-Zélandon.

A klónok támadása – 9 találat

Még egy érdekességet muszáj kiemelni: A klónok támadása ugyanis kétféleképpen bukkant fel a parlamenti felszólalásokban: egyrészt sértésként dobálta a másik oldalra az egyik oldal, másrészt a 2006 őszi események kapcsán jött elő.

2006. október 31-én a fideszes Pelczné Gáll ldilkó tartott napirend előtti felszólalást A hatalom visszavág: a klónok támadása címmel. Ebben az alábbiakat mondta: „A gyerekek jó megfigyelők. A rohamrendőrök tényleg olyanok voltak, mint »A klónok támadása« harcosai: durvák, erőszakosak és brutálisak. (Dr. Géczi József Alajos folyamatosan közbeszól.) S a klónok parancsra cselekszenek.” Kondorosi Ferenc igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár válaszában pedig ezeket mondta: „Azt gondolom, hogy frakcióvezető-helyettes asszony felszólalását valami rossz képregény vagy egy régi science fiction-irodalom próbálta ambicionálni. (…) nem klónok támadása zajlott Budapesten”.

Az említett sértegetések első felvonása 2008-as, amikor Rétvári Bence KDNP-s képviselő tartott napirend előtti felszólalást A Zuschlag-klónok támadása, III. címmel. A második ilyet egy jobbikos honatya, Lukács László György követte el – az ő neve többször is felbukkant a kereséseink során –, méghozzá 2014-ben, amikor ezt mondta: „Az iménti üdítő kivételtől eltekintve, amit hallgathattunk, az nem volt más, mint a Rogán-klónok támadása, méghozzá rendkívül unalmas, Habony Művekkel megfűszerezett előadásmódban”.

A parlamenti felszólalásokban felbukkanó további Csillagok háborúja-utalásokat errefelé keresgélhettek. Természetesen a politikai köznyelvben nem csupán az országgyűlési beszédekben kerültek elő efféle utalások, ám a szélesebb körű gyűjtésre majd valamikor máskor kerítünk sort.

Mi köze Orbán mesternek a Csillagok háborújához?
Egy akkori orbáni példa kapcsán 2017-ben körbejártam azt a Magyar Nemzetbe írott cikkemben, miként próbálták többen felhasználni a Star Wars a politikai beszédeikben. RÉSZLETEK ITT.

Nyitókép: A magyar Országgyűlés épülete a Margit-hídról nézve (Földi Bence / Ziro.hu)

Legfontosabb posztjaink