„Sok Anakin Skywalkert gyártanak le a családok”

A Star Wars univerzum pszichológiája c. beszélgetésen az volt a legizgalmasabb, amikor valóban pszichológiai megközelítést hallottunk. Lázár Gergely pszichológus izgalmas gondolatokkal gazdagította azokat, akik múlt péntek este ellátogattak a Lurdy Moziba.

„A szorongó Anakinnak azt tanácsolni, hogy ne szorongjon, nem sok jót sejtet. Baljós árnyakat” – hangzott el A Star Wars univerzum pszichológiája c. beszélgetésen. A 2019. június 7-i, budapesti rendezvényen a Skywalker-saga filmjeinek kronológiai sorrendjében haladtak, egy-egy bejátszóval vezették fel az adott epizódról szóló diskurzust. Ám az egyes filmeket eltérő időben elemezték, sokszor nem is pszichológiai szemszögből. Ugyanakkor a nem pszichológiai megközelítések nem voltak elég elmélyültek ahhoz, hogy ne olyan ismereteket közvetítsenek, amelyeknek a nézők jó része már birtokában lehetett.

Az esemény házigazdájának Kovács Krisztiánnak (Ectopolis.hu) és Markovics Botond írónak (Brandon Hackett írói álnéven alkot) a szavait  áthatotta az előzménytrilógiával és az új trilógiával szemben táplált gyűlölet.  Ennek megfelelően ők kevésbé tudtak objektíven elemezni, ugyanakkor az este főszereplőjének, Lázár Gergely pszichológusnak nagyobb teret adtak a kibontakozásra. Cikkünkben az ő gondolatait tárjuk az olvasók elé.

Anakin, a borderline személyiségzavaros

– Sok Anakin Skywalkert gyártanak le a családok azzal, hogy a gyereknek megmondják, hogy a szülőkkel ellentétben ő tanulhat, megteremtheti a harmóniát és büszkék lehetnek rá – fogalmazott Lázár Gergely. Mint mondta, Anakinnak már a legelején azt mondták, hogy ő a kiválasztott és egyensúlyt kell hoznia az Erőben, ami definiálatlan küldetés, sokféleképpen meg lehet csinálni. Anakin nem nagyon akarja ezt a küldetést, ráadásul a hatalomhoz való viszonya is érdekes: elnyomásból elnyomásba (rabszolgaságból a jedik kötött rendszerébe) került a Baljós árnyakban. Ebből vezethető le A klónok támadásában is látott gondolata a diktatúráról, hiszen ő az elnyomott, csak úgy érvényesülhet, ha ő válik elnyomóvá.

– Az, hogy a jedik tanítása szerint nem félhetsz, két utat enged előtted: megvilágosodsz vagy pszichopata leszel

– fogalmazott Lázár Gergely. A legtöbb pszichés probléma mélyén ott van a szorongás. Mint mondta,  ha úgy működsz, hogy távol tartod magadtól a szorongásod, azzal betegíted meg magad a legjobban.  Sok módon lehet kezelni a szorongást, de ez Anakinnak nem sikerült: sokszor dühödten reagál. Hozzátette:

„A szorongó Anakinnak azt tanácsolni, hogy ne szorongjon, nem sok jót sejtet. Baljós árnyakat.”

A pszichológus arról is beszélt, hogy  Anakin megrekedt az erkölcsi fejlődésben.  Ennek első szintje a jó gyerek effektus, amikor valaki azért dolgozik, hogy megjutalmazzák. A második a konvencionális szint, amikor már bizonyos erkölcsi elvek mentén működsz. A legmagasabb, posztkonvencionális szinten pedig az erkölcsi elveim miatt döntök úgy, hogy ha például valaki fájdalmat okoz, akkor nem állok bosszút. Anakin ezt a szintet nem érte el és nem is érti. Amikor mégis rövid, egymondatos zen tanításokkal bombázzák őt, az olyan  „mintha matematikát tanítanál halaknak”  – fogalmazott Lázár Gergely. Mivel Anakin folyamatosan azt élte át, hogy mindent rosszul csinál, folyton nárcisztikus sérüléseket szenvedett. – Aki folyamatosan lehetetlen feladatokat kap, az ilyen sérüléseket szenved, ami elvezethet az indulatokig – jelentette ki a szakember.

Markovics Botond, Kovács Krisztián és Lázár Gergely A Star Wars univerzum pszichológiája c. beszélgetésen 2019. június 7-én a budapesti Lurdy Moziban (Földi Bence / Ziro.hu)

A klónok támadásában a buckalakó falut lemészárló Anakin vélhetően borderline személyiségzavaros a pszichológus szerint. Olyan érettségű személyiség, aki nem tudja kezelni a társadalmi viszonyait. Az alapszorongása az, hogy el fogják hagyni, és ha igen, akkor vége van.  A borderline-osok billegnek: egyszer nagyon kötődnek valakihez, máskor pedig gyűlölik és megtámadják őt, olykor paranoiások is.  Sokkhatás hatására beindulhat a regresszió, az egyre mélyebbre süllyedés. Anakin elveszítette a kapcsolatot a realitással. A regresszív állapotba került Anakint pedig már könnyű volt befolyásolni, föntről megmondták neki, hogy mit kell tennie (egyébként is csak ebben tudott gondolkodni a folytonos elnyomatása miatt). Palpatine autoriter parancsot adott Anakinnak, aki feltehetően felelősséghárítással mentette fel magát. A borderline-osoknak mindenki vagy fekete, vagy fehér. Amint az ő oldalának színe megváltozott, a korábbi szövetségesekből ellenség lett, mint például Padméból – mesélte Lázár Gergely.

A pszichológus egy másik gondolatot is emlegetett Jungtól: az árnyékelméletet, amely a Sötét Oldal analógiájaként is értelmezhető.

Mint mondta, mindenki személyiségében ott van az árnyék, főként a morálisan ítélkezőknél látszik úgy, hogy a valóságból nem akarnak valamit érzékelni. – Ott van dolgunk az árnyékkal – mondta a szakember, aki szerint ad a személyiségedhez, ha kapcsolatba tudsz kerülni az árnyékoddal, azaz az éned sötét oldalával. Úgy fogalmazott,  azt várja a kilencedik epizódtól, hogy megszüntesse a világos és sötét oldal dichotómiáját, legyenek helyette árnyalatok. 

Luke más, mint az apja

A klasszikus trilógia kevésbé komplex, inkább archetipikus karakterekkel operált, így annak pszichológiai elemzése kevésbé indokolt és lehetséges. Lázár Gergely két dolgot emelt ki: az egyik, hogy Luke Skywalkernek szerinte nem úgy kellett volna reagálnia a vér szerinti apjának kilétére, ahogy tette. Az ő életében ugyanis nem volt fontos kérdés, hogy ki a vér szerinti apja, hiszen mindig voltak, akik betöltötték mellette az apaszerepet és megtanították neki a rendet (Owen bácsi, Obi-Wan, Yoda). Anakin esetében csak Qui-Gon lehetett volna ilyen, de hamar meghalt, Obi-Wan inkább az idősebb testvér szerepét töltötte be, az így meglévő űrt pedig Palpatine használta ki ügyesen.

A Jedi visszatér és a Galaktikus Birodalom kapcsán pedig a fanatizmusról beszélt, mint mondta,  mindig kell ellenségkép, amelyet fenyegetésként lehet beállítani.  Lázár Gergely szerint ilyenkor szükség van olyan kinyilatkoztatásokra az autoritástól, amely mellett ki lehet állni – aki nem ért egyet, az az ellenség. Itt is fontos a nárcizmus: ha én is osztozom a szuper eszményekben, én is szuper ember leszek. – Ez a motivációs trénerek trükkje is – fogalmazott Lázár Gergely.

Kylo Ren és a hisztrionikus személyiségzavar

Az új trilógia kapcsán Markovics Botond elmondta,  gyűlöli, ízekre tudná szedni.  Véleménye szerint megalázták a klasszikus trilógia karaktereit, nem elégséges módon mutatták be, hogyan jutottak odáig, ahol az új filmekben láttuk őket. De hozott új motívumokat, amelyek közül Rey és Kylo Ren viszonya a legérdekesebb. – Szerintem testvérek – fogalmazott az író.

Lázár Gergely szerint sem túl jól kidolgozott karaktereket láthatunk, de annyi látszik, hogy Rey és Kylo Ren is sérült személyiségek. Utóbbi szerinte hisztrionikus személyiségzavarral küzdhet:  indokolatlanok a reakciói, teátrális húzásai vannak, de eközben sekélyes.  Az utolsó Jedikben felbukkanó, múlt eltörléséről szóló gondolat kapcsán a pszichológus azt mondta, fontos, amit Luke mond Kylo Rennek. Luke mondandójának lényege, hogy ha Kylo Ren elpusztítja őt, annál inkább ott lesz vele. Lázár Gergely elmondta, az emberek két szinten élik meg a kapcsolataikat: egyrészt a valóságban, másrészt magukban is. Az ember az érzéseivel szemben elhárító mechanizmusokkal élhet, Kylo Ren is így tett, amikor levágta magát a családjáról és azt hiszi, tovább tud lépni. De Lázár Gergely szerint  a múltat nem lehet eltörölni, mindig visszatér hozzánk, így inkább integrálni kell azt.  – Ugyanakkor nem lehet azonnal a múlt meztelenségével konfrontálódni, fokozatosan kell elérni azt, hogy megbocsássanak egymásnak a felek – fogalmazott a pszichológus, aki a kilencedik résztől azt is várja, hogy jobban megértjük majd Kylo Ren tragédiáját.

Nyitókép: Anakin Skywalker A Sithek bosszújában (Jedipedia.net)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink