Rex = Nik Sant?

Időről időre fut egy kört az a rajongói teória, amely szeretné beszuszakolni Rex parancsnokot A Jedi visszatérbe. Kimondva nincs, de lehet hinni abban, hogy Rex és Nik Sant azonos személy.

Egy szakállas fickó két különböző jelenetben is szerepelt az 1983-as A Jedi visszatérben, 2002-ben pedig nevet is kapott a karakter: a The Official Star Wars Fact File c. kiadvány 44. számában Nik Santként azonosították. A karakter egészen 2016-ig érdektelen mellékszereplőnek számított. Ám akkor került tévéképernyőre a Lázadók animációs sorozat második évada, amelyben ismét láthattuk a klónháborúk veteránját, Rex parancsnokot. A katona fehér szakálla meglehetősen hasonlít arra az – egyesek szerint inkább szőke, mint ősz – arcszőrzetre, amelyet Nik Sant viselt a hatodik epizódban, így meg is indult a teóriagyártás. Minderre maga a Lázadók producere, Dave Filoni is ráerősített, amikor az évadzáró egyik vetítésén ezt mondta:

„Tényleg úgy gondolom, hogy Rex az a fickó az Endoron. Tényleg. Miért lenne egy idős, szakállas fickó az Endoron*? Miért? Semmi értelme. (…) Meg fogom csinálni. Olyan vagyok, mint Palpatine, megőrjít a hatalom!”

Persze Filoni itt sem beszélt konkrétan Nik Santről, a fenti mondatokról hírt adó Slashfilm azzal is poénkodott, lehet, hogy Filoni valójában A harc az Endorért egykori felderítőjére, Noa Briqualonra gondolt. Filoniék 2017-ben aztán tovább mentek, az áprilisi Star Wars Celebration keretében bemutattak egy látványtervet, amelyen egy Rexre emlékeztető személy ahhoz hasonlatos ruhát visel, mint amilyenben Nik Sant is harcolt A Jedi visszatérben.

David Taylor on Twitter

Actually, it is Rex. All the concept art for the characters have a Wolf label.

Filoni itt poénkodni kezdett arról, hogy ennek a képnek nem is szabadott volna a levetítésre szánt cuccok mappájába kerülni, beszélgetőtársa, Pablo Hidalgo (a Story Group megbecsült tagja) pedig azt mondta,  spekulálgassanak csak az emberek. 

A Slashfilm a fenti ábrán mutatta be a hasonlóságot, igaz, a feliratok tényként kezelik a személyek azonosságát

Ugyanezen év augusztusában Steven Melching, a Lázadók animációs sorozat egyik írója közzétett egy tweetet, amelynek hashtagjei között az #OldCaptainRex (#IdősRexSzázados) is szerepelt. Ám kisvártatva törölte a bejegyzést, amely szerinte továbbvitt egy olyan félreértést, amelyet pont, hogy tisztázni akart. Szentelt egy threadet is a témának, amelyben elárulta,  Rex kinézete nem szándékosan hajazott Nik Santéra, a rajongók mutattak rá a hasonlóságra, ami a stáb több tagját is lenyűgözte.  Mint írta, ahogy a Szellem több tagjának, úgy Rexnek a ruhája is egyre inkább hasonlított a Lázadók Szövetségében alkalmazott egyenruhákhoz. Hozzátette:

„Hogy Rex és Nik Sant ugyanaz a személy-e? Őszintén, nem tudom a választ. Remélem, sikerült tisztáznom a helyzetet”.

2018-ban aztán ismét elővették a teóriát, hiszen a márciusi sorozatzáróban Sabine Wren karaktere elmondja, hogy „Hera Syndulla harcolt az endori* csatában, akárcsak Rex százados”. Ezt sokan konkrét megerősítésnek vették, pedig szó szerint nincsen kimondva, hogy Rex és Nik Sant egy és ugyanaz a személy, ugyanakkor tovább táplálja a népszerű rajongói teóriát.

A két személy azonosságának kimondásával egyébként akadna egy probléma: Nik Sant karaktere és elnevezése maga is kánonnak számít. Egy idén áprilisban bezárt, digitális kártyajátékban, a Konami által fejlesztett Star Wars: Force Collectionben szerepelt. Persze ezt annyival könnyű lenne megoldani, hogy a klónháborúk veteránja Nik Sant álnéven tevékenykedett a galaktikus polgárháború idején.

A konklúzió tehát az, hogy  Rex és Nik Sant a kánon szerint egyelőre nem ugyanaz a személy,  de mivel az alkotók többször is utaltak arra, hogy szerintük a klón volt az Endor holdjának szakállas katonája, a rajongók hihetnek ebben. Filoni egyértelműen kiáll a teória mellett, ennek ellenére nem írták bele a sztoriba, csak erős utalást tettek. Talán egyszer ennél többet is megtudunk majd Rex endori csatában való szerepvállalásáról.

* Hozzá kell tenni, a csata nem az Endoron (és az azt körülölelő űrben) zajlott, hanem az Endor gázóriás kilenc holdjának egyikén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink