Mit tudunk a Ren Lovagokról? – Tények, pletykák, teóriák

Amióta Az ébredő Erőben elhangzott Snoke szájából, hogy Kylo Ren a Ren Lovagok mestere, sőt Rey látomásában meg is pillanthattuk őket, azóta sokan egyre kiváncsiabbak vagyunk arra, hogy mégis mi ez a titokzatos szervezet. Bár Az utolsó Jedikből végül kimaradtak a Ren Lovagok, egyre inkább úgy fest, hogy a Skywalker felemelkedése az ő kilétüket is jobban megvilágíthatja.

Már a Celebration előtt kiszivárgott egy olyan képanyag – amit először még poszterként aposztrofáltak, majd inkább már csak marketinges promóanyagként szerepeltették – melyen feltűnnek a Ren Lovagok is. Bár a képet azóta sem erősítették meg hivatalosan, mégis több olyan szereplő, illetve jelmez szerepel rajta, ami megfelel a trailerben, illetve a Skywalker felemelkedése panelen bemutatott hivatalos képeken látottaknak, gondoljunk csak Klaud és D-O karakterére.

Star Wars IX. – The Rise of Skywalker
Naomi Ackie újoncként beszélt arról, milyen érzés volt megtudni, hogy beválogatták, valamint leleplezte, hogy a karaktere a Jannah  névre hallgat! Szintén fény derült BB–8 új droidcimborája, D-O karakterére is, valamint egy különös, Ellenállás-párti űrlényről, Klaud-ról is információt szerezhettünk. RÉSZLETEK ITT.

Vessünk egy pillantást tehát újra a fotóra, illetve az ott sorakozó Ren Lovagokra:

(MakingStarWars.net)

Amit tudunk

Nézzük előbb a tényeket! Az ébredő Erő információmorzsáin felül, a legtöbb adattal a Pablo Hidalgo és David Reynolds által jegyzett, 2018 szeptemberében megjelent enciklopédia, a The Star Wars: The Complete Visual Dictionary – New Edition szolgál. Ebben Kylo Ren kapcsán a következő található:

„Ren készsége, hogy  használja az Erőt, több lenyűgöző harctéri  képességet biztosít neki, habár nem sith. Ő az archetípusa a Sötét Oldal használók új generációjának – a Ren Lovagoknak.”

Ehhez hasonlót már korábban is megfogalmazott Hidalgo, méghozzá Az ébredő Erő – Képes útmutatóban, akkor azonban nem a Sötét Oldal követőinek új generációjaként hivatkozott a Ren Lovagokra:

„Kylo Ren azonban nem jedi és nem is sith. A sötéterő-használók egy új generációjának archetípusa, akik  felemelkedtek, hogy betöltsék a sithek bukásával keletkezett űrt.”

A két adat összevetése a Star Wars Explained szemfüles Alexének és Mollyjának köszönhető, akik korábban videót is készítettek a témában, kitárgyalva az új infót.  Sőt már a 2017-ben megjelent hasonló kötet, a Star Wars: Absolutely Everything You Need to Know, Updated and Expanded is utal a Ren Lovagok Erő-érzékenységére.

Will The Knights of Ren Return in Star Wars Episode IX?

Will we see the Knights of Ren again? Some new passages in The Complete Visual Dictionary may have a clue! Let’s discuss. Thumbnail art by Eli Hyder https://www.youtube.com/user/Venamisart https://www.instagram.com/venamis https://twitter.com/venamisart — Subscribe for more Star Wars videos every day!

A Ren Lovagok tehát bár nem sithek, de Erő-használók, és a Sötét Oldal hívei. A Wookieepedia szerint a Ren Lovagok Snoke irányítása alatt működtek, függetlenül az Első Rend hierarchiájától. Tagjai között Kylo Rent is felsorakoztatja a Wookiee, Kylo egyúttal Snoke tanítványa, a „Jedi-gyilkos” és a „Ren Lovagok mestere”. Rajta kívül, még legalább hat további tagot számlál a szervezet.

Az események kronológiáját tekintve, maga  a rend valamikor Luke Skywalker jeditemplomának elpusztítása előtt alakult.  Amikor az ifjú Ben Solo meglátta maga felett a kivont fénykardú Luke-ot, magukra döntötte a kis kunyhót, és felgyújtotta a templomot. Ezt követően már a Ren Lovagok társaságában gyilkolta le Luke többi jedi-növendékét, azt a néhányat kivéve, akik Bennel együtt menekültek el a jeditemplomból. Mire Luke eszméletéhez tért, a templom már romokban volt, s diákjainak már csak a holttesteit találta meg.

Az utolsó Jedik esetében is felmerült olyan koncepció, hogy Snoke praetoriánus őrei helyett Kylo és Rey a Ren Lovagokkal küzdjenek meg a trónteremben, azonban ezt Rian Johnson a lovagok Kylohoz fűződő személyes kötelékei miatt elvetette. Azt is tudjuk, hogy a lovagok sisakja, megjelenése a korábbi elvetett Kylo látványterveken alapul, s J. J. Abrams rendező korábban megjegyezte, hogy a Ren Lovagoknak megvan az előtörténetük, de a részleteket még nem osztotta meg.

Tehát amit tudunk:

  • A Ren Lovagok Erő-érzékenyek, Sötét Oldal-használók
  • Kylo mellett legalább hat Ren Lovag van
  • Snoke alá tartoztak, de függetlenek az Első Rend hierarchiájától
  • Szoros a kapcsolatuk Kylo Rennel, aki a Ren Lovagok mestere címet is viseli
  • Részt vettek Luke jedi-növendékeinek meggyilkolásában

A pletykák

A MakingStarWars.net a napokban új információkkal – na jó, inkább pletykákkal – állt elő a Ren Lovagokkal, s azok szerepével kapcsolatban. E szerint a forgatások jordániai helyszínén, valamint a Pinewood stúdióban is megjelentek a Ren Lovagok, épp azokon a helyeken, ahol Lando Calrissian jeleneteit is felvették.  Ezek alapján elképzelhető, hogy Lando és a Ren Lovagok közös pillanatokban is osztoznak majd a következő filmben. 

Sikertelen próbálkozás a Rum vádiban
Októberben egy Reddit-felhasználó tett fel fotókat a film forgatási helyszínéről. Ezen felbuzdulva terveztem el, hogy a november közepén esedékes jordániai utazásom során magam is megpróbálom megtalálni a Trixie név alatt forgó produkciót. RÉSZLETEK ITT.

A cikk a Lovagok fegyverzetéről is értekezik. Eszerint továbbra is hat Ren Lovaggal kell számolnunk, akik közül kettő óriási puskákat hordoz, olyan kevésbé starwarsos, „civilizálatlan” fegyvereket, amiket inkább egy Halo-ban lehetne jobban elképzelni. Egy másik Lovag fejszéhez hasonlatos fegyvert hord, míg egy következő buzogányt. A sakkozott sisakú Lovag, aki Az ébredő Erőben podaoszerű fegyvert viselt, ezúttal olyan eszközt tart a kezében, ami inkább a buckalakók Gaderffii-jére hajaz. A hatodik Lovag ugyancsak kézifegyvert használ, egy óriási henteskés, valamint egy tőr figyelhető meg nála.  Tehát, bár mind a hat Ren Lovag közelharci fegyverrel küzd, egyik sem használ fénykardot. 

No Title

No Description

Kép forrása: Wookiepedia

A MakingStarWars.net cikke kitér a teaser egyik képkockájára is, melyen mintha egy Ren Lovagra súlytana le Kylo, az új legfőbb vezér. A cikk szerzője azonban ezt a lehetőséget elveti, ugyanis nem mutat hasonlóságot, egyik „ismert” Ren Lovaggal sem, ehelyett inkább az Ellenállás egy katonájára gondol.

Teóriák arról, kik lehetnek a Ren Lovagok

Az Erő-érzékenységükből indul ki  az a teória, miszerint ők azok a jedi-tanoncok, akik Ben Solóval tartottak, amikor elhagyta és elpusztította Luke akadémiáját.  Ezt az elméletet erősíti  a Ren Lovagok és Kylo Ren szoros kapcsolata.  Ezt a teóriát azonban megcáfolta a Charles Soule által írt The Rise of Kylo Ren januárban érkező 2. füzetének már a szinopszisa is.

Úgy tűnik a Ren Lovagok nem Luke korábbi tanítványai
Tehát a Ren Lovagok nem Luke Skywalker korábbi tanítványai voltak, hanem egy titkozatos, a Sötét Oldalhoz tartozó szekta, akikkel korábban már Luke és Ben is szembekerült. Amikor Ben Solo lerombolta a templomot, Luke diákjai még életben vannak, és üldözik, s Ben csak mindezeket követően fog össze Snoke-kal és a Ren Lovagokkal. Mindez különben nem sokkal Az ébredő Erő előtt történhetett, ugyanis Claudia Graynek a film előtt hat évvel játszódó regénye, a Vérvonal szerint Ben Solo ekkor még Luke-nál tanonckodik, és a könyv cselekményeinek idejéig nem is tud a Darth Vaderhez fűződő családi kapocsról.A Ren Lovagok eredete pedig régebbre nyúlik vissza, ráadásul ezek szerint az Ismeretlen Területekhez köthető RÉSZLETEK ITT.

Persze az is elképzelhető, hogy már jóval korábban létrehozta ezt a csapatot Snoke, és csak Kylo Ren csatlakozott később hozzájuk, aki vérvonala és képességei révén vált a vezetőjükké.

Olyan elmélet is napvilágot látott, miszerint egy még régebbi szervezettel van dolgunk, amely egy 2000 évvel korábban élt sith, a Legendákból ismert Darth Ruin nevéhez kötődik. Még Az ébredő Erő készülte idején volt egy olyan „kiszivárgott információ” amely Ruinnal, az ősi sithtel és az ő nevét követő tanítvánnyal számolt. Eszerint Darth Ruin alapította volna ezt a Sithekből kiváló rendet, s csak később változtatták meg – állítólag, tegyük hozzá – a „Ruin Lovagok” nevet Ren Lovagokra. Ugyancsak a névhasonlóság miatt kötötték korábban mások a Ren Lovagok és Kylo Ren alakját egy másik, jóval ismertebb legendás karakterhez, a Knights of the Old Republic játék főhőséhez, Revanhoz. Ezt ráadásul Revan és Kylo maszkjának hasonlóságával is alátámasztani vélték, igaz a hasonlóságnak sokkal prózaibb oka lehet: könnyen elképzelhető, hogy mindkét maszk tervezésekor a zseniális Ralph McQuarrie eredeti Vader-maszk koncepcióját vették alapul.

No Title

No Description

Kép forrása: Quora

A Disney-éra és a hagyománytiszelet – hét éve hunyt el Ralph McQuarrie
McQuarrie munkáján alapul emelett a jakku-i Niima bázis ikonikus boltíve is, mely eredetileg a Tatuinhoz, Jabba palotájához készült. Nemcsak Rey, hanem a negatív főhős, Kylo Ren dizájnjához is sokat merítettek McQuarrie rajzaiból. Kezdjük például Kylo sisakjával, ami párhuzamot mutat a Csillagok háborújához (később: Egy új remény) rajzolt Vader-maszkkal. Emellett a Solo-fiú vibráló fénykardpengéje is a művész eredeti rajzait idézi. RÉSZLETEK ITT.

Egy másik népszerű, immár a kánonból dolgozó magyarázat ellenben egy, a Sötét Oldalt követő szektával, az Utóhatás-sorozatban megismert Acolytes of the Beyond (hivatalos magyar fordítása: az Üresség akolitusai) nevű szervezettel hozza őket kapcsolatba. Erre utal ugyanis a Vader-kultusz, a sithek imádata, vagy a régi sith relikviák gyűjtése. A Lovagok fegyverhasználata is összevethető az Üresség akolitusaival, utóbbiak ugyanis a fénykard mellett szintén a közelharci fegyvereket, fejszéket, késeket és egyebeket részesítették előnyben, amikor harcba szálltak az Új Köztársasággal.

Az Üresség akolitusai
Az endori csatát követően bukkant fel egy új Sötét Oldal-imádó szekta, mely ugyan nem Erő-érzékeny tagokból állt, de megszállottan gyűjtötte a különféle sith relikviákat (sith maszkokat, fénykardokat), s magukat az Üresség akolitusainak nevezték. A szekta tagjai, az „árnyak”, magukat és minden nem Sötét Oldal-használó termetményt az Erő rabszolgáinak tartottak, míg az Erőt a hatalom folyójának képzelték. Ennek a folyónak az áramlatait azonban csak a Sötét Oldal használói képesek megváltoztatni. Az akolitusok imádatának tárgya egy bukott sith volt, aki „túlment a fátylon” az Ürességbe. Ez a bukott sith ráadásul álmokkal adományozta meg híveit.

A szekta  tagjai eleinte a lopott fénykardokat is feláldozták az Üresség sith-jének, később azonban megtartották azokat, s felkelésre készültek az Új Köztársaság rendje ellen. Több zavargást is elkövettek, például a Korélia központjában, Coronet városban, vagy épp a Világos oldal egyik fókuszpontjának számító Devaronon. Nem sokkal a jakkui csata előtt már egy szervezett csapat alakult ki belőlük, akik összehangolt támadásokat intéztek az Új Köztársaság ellen. A hálózatnak több vezetője volt, közülük a legjelentősebb Yupe Tashu, Palpatine egyik legrégibb munkatársa és tanácsadója, a régi sithek és a sith tanok kiváló ismerője, akivel a későbbi császár már főkancellárként is együtt dolgozott. Tashu sokat tudott Palpatine terveiről, és az Ismeretlen Régiókban gyanított sötét jelenlétről, ráadásul birtokában voltak különféle, még a régi Sith Birodalomból származó relikviák. Emellett fontos szerep hárult rá Palpatine végső tervének a kivitelezésében, és így szegről-végről az Első Rend létrehozásában is. Tashu tehát nagyon szorosan kötődött Darth Sidioushoz, állítólag képes volt kommunikálni a régi sith szellemekkel, mindemellett önmaga is imádta ezt a titokzatos Üresség mögötti sithet.

Bár maga Yupe Tashu meghalt a Jakkun, az akolitusok továbbra is működtek. Közülük a legismertebb egy pantorai lány, Kiza, aki maga is több Erő-látomást látott a sithekről,s elkötelezett híve lett a Sötét Oldalnak. Bár maga nem volt Erő-érzékeny, megtanulta hogyan csatornázza a haragját és gyűlöletét, s az általa rekvirált fénykarddal számos új köztársasági személy életét kiontotta. Tashu ráadásul még egy különleges sith relikviát, Exim Panshard alkirály maszkját (mely magába foglalta azoknak az ártatlanoknak a sikolyát, akiket a sith alkirály kedvtelésére öltek meg) is a lánynak ajándékozta.

Bár az Üresség akolitusai (Acolytes of the Beyond) nem voltak Erő-érzékenyek, mint a Ren Lovagok, a MakingStarWars.net egy korábbi pletykája újabb kapcsolatot mutat a két csoport között. Jason Ward oldalának információforrása februárban hintette el, hogy a Ren Lovagok az előző két részben azért nem szerepeltek, mert egy speciális megbízást teljesítettek, és a IX. részben térnek vissza az Üresség (az eredeti nyelven: „Beyond”) nevű helyről. Hogy mit kerestek ott? Felvetődött olyan teória is, hogy a Ren Lovagok lesznek az új antagonisták, vagy épp, hogy egy új, titokzatos ellenséget találtak…

Azóta persze tudjuk, hogy Palpatine visszatér. Amennyiben van valóságtartalma a pletykának a két adat összevághat. Ez az „Üresség” talán az Ismeretlen Területeken, talán a galaxis határain is túl található. Sőt, olyan elmélet is napvilágot látott, hogy ez az a hely, ahová Momin Nagyúr segítségével jutott be Darth Vader a Sötét Oldal mustafari fókuszpontján keresztül. Yupe Tashu és az akolitusok imádták az Üresség mögötti sithet. De ki lehet ez a titokzatos sith? Egy rég elhunyt Sith Nagyúr? Momin? Plagueis? Esetleg Snoke? Vagy  Palpatine?

Palpatine visszatér – de hogyan?
A Celebration Star Wars IX. paneljének egyik legváratlanabb húzása minden bizonnyal a trailer végén felhangzó Palpatine-nevetés volt. Azóta J. J. Abrams is megerősítette Ian McDiarmid visszatérését az Uralkodóként. Na de hogyan is fog ez megtörténni? A továbbiakban ezt járjuk körül! RÉSZLETEK ITT.

A fenti cikkben korábban taglalt nyolc teória kiegészítéseként tehát egy amolyan nyolc és felediket is felsorakoztatnék, egyelőre kérdés formájában:  elképzelhető, hogy Palpatine lenne az Üresség mögötti sith, aki hű támogatóján, Yupe Tashun keresztül megszervezte az akolitusokat, mit új eszközeit?  Na és mi köze a nem Erő-használó akolitusoknak az Erő-érzékeny Ren lovagokhoz? Talán az akolitusok eszméi hatottak azokra a jedi-növendékekre, akikből később Ren Lovagok lettek? Vagy egészen más a kapcsolat? Netán nincs is kapcsolat?

Reméljük, a IX. epizódban erre a kérdésre is választ kapunk!

Nyitókép: A Ren Lovagok (ArtStation.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink