Mit tudunk a Ren Lovagokról? – Tények, pletykák, teóriák

Amióta Az ébredő Erőben elhangzott Snoke szájából, hogy Kylo Ren a Ren Lovagok mestere, sőt Rey látomásában meg is pillanthattuk őket, azóta sokan egyre kiváncsiabbak vagyunk arra, hogy mégis mi ez a titokzatos szervezet. Bár Az utolsó Jedikből végül kimaradtak a Ren Lovagok, egyre inkább úgy fest, hogy a Skywalker felemelkedése az ő kilétüket is jobban megvilágíthatja.

Már a Celebration előtt kiszivárgott egy olyan képanyag – amit először még poszterként aposztrofáltak, majd inkább már csak marketinges promóanyagként szerepeltették – melyen feltűnnek a Ren Lovagok is. Bár a képet azóta sem erősítették meg hivatalosan, mégis több olyan szereplő, illetve jelmez szerepel rajta, ami megfelel a trailerben, illetve a Skywalker felemelkedése panelen bemutatott hivatalos képeken látottaknak, gondoljunk csak Klaud és D-O karakterére.

Star Wars IX. – The Rise of Skywalker
Naomi Ackie újoncként beszélt arról, milyen érzés volt megtudni, hogy beválogatták, valamint leleplezte, hogy a karaktere a Jannah  névre hallgat! Szintén fény derült BB–8 új droidcimborája, D-O karakterére is, valamint egy különös, Ellenállás-párti űrlényről, Klaud-ról is információt szerezhettünk. RÉSZLETEK ITT.

Vessünk egy pillantást tehát újra a fotóra, illetve az ott sorakozó Ren Lovagokra:

(MakingStarWars.net)

Amit tudunk

Nézzük előbb a tényeket! Az ébredő Erő információmorzsáin felül, a legtöbb adattal a Pablo Hidalgo és David Reynolds által jegyzett, 2018 szeptemberében megjelent enciklopédia, a The Star Wars: The Complete Visual Dictionary – New Edition szolgál. Ebben Kylo Ren kapcsán a következő található:

„Ren készsége, hogy  használja az Erőt, több lenyűgöző harctéri  képességet biztosít neki, habár nem sith. Ő az archetípusa a Sötét Oldal használók új generációjának – a Ren Lovagoknak.”

Ehhez hasonlót már korábban is megfogalmazott Hidalgo, méghozzá Az ébredő Erő – Képes útmutatóban, akkor azonban nem a Sötét Oldal követőinek új generációjaként hivatkozott a Ren Lovagokra:

„Kylo Ren azonban nem jedi és nem is sith. A sötéterő-használók egy új generációjának archetípusa, akik  felemelkedtek, hogy betöltsék a sithek bukásával keletkezett űrt.”

A két adat összevetése a Star Wars Explained szemfüles Alexének és Mollyjának köszönhető, akik korábban videót is készítettek a témában, kitárgyalva az új infót.  Sőt már a 2017-ben megjelent hasonló kötet, a Star Wars: Absolutely Everything You Need to Know, Updated and Expanded is utal a Ren Lovagok Erő-érzékenységére.

A Ren Lovagok tehát bár nem sithek, de Erő-használók, és a Sötét Oldal hívei. A Wookieepedia szerint a Ren Lovagok Snoke irányítása alatt működtek, függetlenül az Első Rend hierarchiájától. Tagjai között Kylo Rent is felsorakoztatja a Wookiee, Kylo egyúttal Snoke tanítványa, a „Jedi-gyilkos” és a „Ren Lovagok mestere”. Rajta kívül, még legalább hat további tagot számlál a szervezet.

Az események kronológiáját tekintve, maga  a rend valamikor Luke Skywalker jeditemplomának elpusztítása előtt alakult.  Amikor az ifjú Ben Solo meglátta maga felett a kivont fénykardú Luke-ot, magukra döntötte a kis kunyhót, és felgyújtotta a templomot. Ezt követően már a Ren Lovagok társaságában gyilkolta le Luke többi jedi-növendékét, azt a néhányat kivéve, akik Bennel együtt menekültek el a jeditemplomból. Mire Luke eszméletéhez tért, a templom már romokban volt, s diákjainak már csak a holttesteit találta meg.

Az utolsó Jedik esetében is felmerült olyan koncepció, hogy Snoke praetoriánus őrei helyett Kylo és Rey a Ren Lovagokkal küzdjenek meg a trónteremben, azonban ezt Rian Johnson a lovagok Kylohoz fűződő személyes kötelékei miatt elvetette. Azt is tudjuk, hogy a lovagok sisakja, megjelenése a korábbi elvetett Kylo látványterveken alapul, s J. J. Abrams rendező korábban megjegyezte, hogy a Ren Lovagoknak megvan az előtörténetük, de a részleteket még nem osztotta meg.

Tehát amit tudunk:

  • A Ren Lovagok Erő-érzékenyek, Sötét Oldal-használók
  • Kylo mellett legalább hat Ren Lovag van
  • Snoke alá tartoztak, de függetlenek az Első Rend hierarchiájától
  • Szoros a kapcsolatuk Kylo Rennel, aki a Ren Lovagok mestere címet is viseli
  • Részt vettek Luke jedi-növendékeinek meggyilkolásában

A pletykák

A MakingStarWars.net a napokban új információkkal – na jó, inkább pletykákkal – állt elő a Ren Lovagokkal, s azok szerepével kapcsolatban. E szerint a forgatások jordániai helyszínén, valamint a Pinewood stúdióban is megjelentek a Ren Lovagok, épp azokon a helyeken, ahol Lando Calrissian jeleneteit is felvették.  Ezek alapján elképzelhető, hogy Lando és a Ren Lovagok közös pillanatokban is osztoznak majd a következő filmben. 

Sikertelen próbálkozás a Rum vádiban
Októberben egy Reddit-felhasználó tett fel fotókat a film forgatási helyszínéről. Ezen felbuzdulva terveztem el, hogy a november közepén esedékes jordániai utazásom során magam is megpróbálom megtalálni a Trixie név alatt forgó produkciót. RÉSZLETEK ITT.

A cikk a Lovagok fegyverzetéről is értekezik. Eszerint továbbra is hat Ren Lovaggal kell számolnunk, akik közül kettő óriási puskákat hordoz, olyan kevésbé starwarsos, „civilizálatlan” fegyvereket, amiket inkább egy Halo-ban lehetne jobban elképzelni. Egy másik Lovag fejszéhez hasonlatos fegyvert hord, míg egy következő buzogányt. A sakkozott sisakú Lovag, aki Az ébredő Erőben podaoszerű fegyvert viselt, ezúttal olyan eszközt tart a kezében, ami inkább a buckalakók Gaderffii-jére hajaz. A hatodik Lovag ugyancsak kézifegyvert használ, egy óriási henteskés, valamint egy tőr figyelhető meg nála.  Tehát, bár mind a hat Ren Lovag közelharci fegyverrel küzd, egyik sem használ fénykardot. 

No Title

No Description

Kép forrása: Wookiepedia

A MakingStarWars.net cikke kitér a teaser egyik képkockájára is, melyen mintha egy Ren Lovagra súlytana le Kylo, az új legfőbb vezér. A cikk szerzője azonban ezt a lehetőséget elveti, ugyanis nem mutat hasonlóságot, egyik „ismert” Ren Lovaggal sem, ehelyett inkább az Ellenállás egy katonájára gondol.

Teóriák arról, kik lehetnek a Ren Lovagok

Az Erő-érzékenységükből indul ki  az a teória, miszerint ők azok a jedi-tanoncok, akik Ben Solóval tartottak, amikor elhagyta és elpusztította Luke akadémiáját.  Ezt az elméletet erősíti továbbá a Ren Lovagok és Kylo Ren szoros kapcsolata. Persze az is elképzelhető, hogy már jóval korábban létrehozta ezt a csapatot Snoke, és csak Kylo Ren csatlakozott később hozzájuk, aki vérvonala és képességei révén vált a vezetőjükké.

Olyan elmélet is napvilágot látott, miszerint egy még régebbi szervezettel van dolgunk, amely egy 2000 évvel korábban élt sith, a Legendákból ismert Darth Ruin nevéhez kötődik. Még Az ébredő Erő készülte idején volt egy olyan „kiszivárgott információ” amely Ruinnal, az ősi sithtel és az ő nevét követő tanítvánnyal számolt. Eszerint Darth Ruin alapította volna ezt a Sithekből kiváló rendet, s csak később változtatták meg – állítólag, tegyük hozzá – a „Ruin Lovagok” nevet Ren Lovagokra. Ugyancsak a névhasonlóság miatt kötötték korábban mások a Ren Lovagok és Kylo Ren alakját egy másik, jóval ismertebb legendás karakterhez, a Knights of the Old Republic játék főhőséhez, Revanhoz. Ezt ráadásul Revan és Kylo maszkjának hasonlóságával is alátámasztani vélték, igaz a hasonlóságnak sokkal prózaibb oka lehet: könnyen elképzelhető, hogy mindkét maszk tervezésekor a zseniális Ralph McQuarrie eredeti Vader-maszk koncepcióját vették alapul.

No Title

No Description

Kép forrása: Quora

A Disney-éra és a hagyománytiszelet – hét éve hunyt el Ralph McQuarrie
McQuarrie munkáján alapul emelett a jakku-i Niima bázis ikonikus boltíve is, mely eredetileg a Tatuinhoz, Jabba palotájához készült. Nemcsak Rey, hanem a negatív főhős, Kylo Ren dizájnjához is sokat merítettek McQuarrie rajzaiból. Kezdjük például Kylo sisakjával, ami párhuzamot mutat a Csillagok háborújához (később: Egy új remény) rajzolt Vader-maszkkal. Emellett a Solo-fiú vibráló fénykardpengéje is a művész eredeti rajzait idézi. RÉSZLETEK ITT.

Egy másik népszerű, immár a kánonból dolgozó magyarázat ellenben egy, a Sötét Oldalt követő szektával, az Utóhatás-sorozatban megismert Acolytes of the Beyond (hivatalos magyar fordítása: az Üresség akolitusai) nevű szervezettel hozza őket kapcsolatba. Erre utal ugyanis a Vader-kultusz, a sithek imádata, vagy a régi sith relikviák gyűjtése. A Lovagok fegyverhasználata is összevethető az Üresség akolitusaival, utóbbiak ugyanis a fénykard mellett szintén a közelharci fegyvereket, fejszéket, késeket és egyebeket részesítették előnyben, amikor harcba szálltak az Új Köztársasággal.

Az Üresség akolitusai
Az endori csatát követően bukkant fel egy új Sötét Oldal-imádó szekta, mely ugyan nem Erő-érzékeny tagokból állt, de megszállottan gyűjtötte a különféle sith relikviákat (sith maszkokat, fénykardokat), s magukat az Üresség akolitusainak nevezték. A szekta tagjai, az „árnyak”, magukat és minden nem Sötét Oldal-használó termetményt az Erő rabszolgáinak tartottak, míg az Erőt a hatalom folyójának képzelték. Ennek a folyónak az áramlatait azonban csak a Sötét Oldal használói képesek megváltoztatni. Az akolitusok imádatának tárgya egy bukott sith volt, aki „túlment a fátylon” az Ürességbe. Ez a bukott sith ráadásul álmokkal adományozta meg híveit.

A szekta  tagjai eleinte a lopott fénykardokat is feláldozták az Üresség sith-jének, később azonban megtartották azokat, s felkelésre készültek az Új Köztársaság rendje ellen. Több zavargást is elkövettek, például a Korélia központjában, Coronet városban, vagy épp a Világos oldal egyik fókuszpontjának számító Devaronon. Nem sokkal a jakkui csata előtt már egy szervezett csapat alakult ki belőlük, akik összehangolt támadásokat intéztek az Új Köztársaság ellen. A hálózatnak több vezetője volt, közülük a legjelentősebb Yupe Tashu, Palpatine egyik legrégibb munkatársa és tanácsadója, a régi sithek és a sith tanok kiváló ismerője, akivel a későbbi császár már főkancellárként is együtt dolgozott. Tashu sokat tudott Palpatine terveiről, és az Ismeretlen Régiókban gyanított sötét jelenlétről, ráadásul birtokában voltak különféle, még a régi Sith Birodalomból származó relikviák. Emellett fontos szerep hárult rá Palpatine végső tervének a kivitelezésében, és így szegről-végről az Első Rend létrehozásában is. Tashu tehát nagyon szorosan kötődött Darth Sidioushoz, állítólag képes volt kommunikálni a régi sith szellemekkel, mindemellett önmaga is imádta ezt a titokzatos Üresség mögötti sithet.

Bár maga Yupe Tashu meghalt a Jakkun, az akolitusok továbbra is működtek. Közülük a legismertebb egy pantorai lány, Kiza, aki maga is több Erő-látomást látott a sithekről,s elkötelezett híve lett a Sötét Oldalnak. Bár maga nem volt Erő-érzékeny, megtanulta hogyan csatornázza a haragját és gyűlöletét, s az általa rekvirált fénykarddal számos új köztársasági személy életét kiontotta. Tashu ráadásul még egy különleges sith relikviát, Exim Panshard alkirály maszkját (mely magába foglalta azoknak az ártatlanoknak a sikolyát, akiket a sith alkirály kedvtelésére öltek meg) is a lánynak ajándékozta.

Bár az Üresség akolitusai (Acolytes of the Beyond) nem voltak Erő-érzékenyek, mint a Ren Lovagok, a MakingStarWars.net egy korábbi pletykája újabb kapcsolatot mutat a két csoport között. Jason Ward oldalának információforrása februárban hintette el, hogy a Ren Lovagok az előző két részben azért nem szerepeltek, mert egy speciális megbízást teljesítettek, és a IX. részben térnek vissza az Üresség (az eredeti nyelven: „Beyond”) nevű helyről. Hogy mit kerestek ott? Felvetődött olyan teória is, hogy a Ren Lovagok lesznek az új antagonisták, vagy épp, hogy egy új, titokzatos ellenséget találtak…

Azóta persze tudjuk, hogy Palpatine visszatér. Amennyiben van valóságtartalma a pletykának a két adat összevághat. Ez az „Üresség” talán az Ismeretlen Területeken, talán a galaxis határain is túl található. Sőt, olyan elmélet is napvilágot látott, hogy ez az a hely, ahová Momin Nagyúr segítségével jutott be Darth Vader a Sötét Oldal mustafari fókuszpontján keresztül. Yupe Tashu és az akolitusok imádták az Üresség mögötti sithet. De ki lehet ez a titokzatos sith? Egy rég elhunyt Sith Nagyúr? Momin? Plagueis? Esetleg Snoke? Vagy  Palpatine?

Palpatine visszatér – de hogyan?
A Celebration Star Wars IX. paneljének egyik legváratlanabb húzása minden bizonnyal a trailer végén felhangzó Palpatine-nevetés volt. Azóta J. J. Abrams is megerősítette Ian McDiarmid visszatérését az Uralkodóként. Na de hogyan is fog ez megtörténni? A továbbiakban ezt járjuk körül! RÉSZLETEK ITT.

A fenti cikkben korábban taglalt nyolc teória kiegészítéseként tehát egy amolyan nyolc és felediket is felsorakoztatnék, egyelőre kérdés formájában:  elképzelhető, hogy Palpatine lenne az Üresség mögötti sith, aki hű támogatóján, Yupe Tashun keresztül megszervezte az akolitusokat, mit új eszközeit?  Na és mi köze a nem Erő-használó akolitusoknak az Erő-érzékeny Ren lovagokhoz? Talán az akolitusok eszméi hatottak azokra a jedi-növendékekre, akikből később Ren Lovagok lettek? Vagy egészen más a kapcsolat? Netán nincs is kapcsolat?

Reméljük, a IX. epizódban erre a kérdésre is választ kapunk!

Nyitókép: A Ren Lovagok (ArtStation.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink