Polgárháborúk földjén: irány a Mandalore! – Galaktikus földrajz

Megérkezett A mandalore-i  sorozat, amely egy mandalore-i fejvadász történetét mutatja be. Azt ugyan nem tudjuk, hogy maga a Mandalore űr és a mandalore-i kultúra mennyire fog szerepet kapni a sorozat első évadjában, mindenesetre a készítők között ott találjuk Dave Filonit, aki mind A klónok háborúja, mind a Lázadók animációs sorozatokban építette a mandalore-iak kánonbéli történét – még ha ez néha szembe is ment a Legendákból ismert információkkal.  Illő tehát, hogy galaktikus felfedezőnket, Lele R’boti doktort a Mandalore-ra is elküldjük.

Hónapok teltek el, hogy Lele R’boti utoljára átszelte a galaxist. Sőt, az is több hete volt, hogy elhagyta a dolgozószobáját. Ami igazából még csak nem is a saját dolgozószobája volt, hanem egy kedves kis lakásé, amit a Mandalore-i Királyi Akadémia bérelt számára Sundariban, a Mandalore fővárosában. Egészen pontosan nyolcvanhárom standard napja mondhatta otthonának a Sundari Béke parktól mindössze kétszáz méterre fekvő takaros ingatlant, melyet addig bocsátottak rendelkezésére, amíg elkészül a Mandalore-i Királyi Akadémia felkérésére írt nagy asztroföldrajzi összefoglalójával.

Nyolcvanhárom standard nappal ezelőtt történt ugyanis, hogy éppen jól megérdemelt reggeli cafját szürcsölte, amikor három kimért kopogás rengette meg az ajtaját. Ahogy kitárta, egy régi ismerős fogadta, egy tejfölszőke hajú, vékony, szálas ember, akin szinte „lógott” a nálánál több számmal nagyobb, fekete, zöld és narancssárga színekben pompázó, itt-ott horpadt mandalore-i páncél. Quintisso Eldar volt az, az Eldar klán mandalore-i historikusa, aki a sugárvetők helyett a tudománynak szentelte életét. Quintisso még az egyetemről ismerte kedvenc utazónkat, ő javasolta R’botit a Mandalore-i űr csillagföldrajzi összefoglalásának megírására.

A Concord Dawn és a Phindar

R’boti két feltétellel egyezett bele az utazásba és a munkába. Az egyik, hogy az Eldar-klán veszélyes, Gauntlet-osztályú vadászgépe helyett, a némileg rozogább, de kényelmesebb Világvándor, Doktor R’boti saját hajója fedélzetén tegyék meg az utat. A másik pedig, hogy mielőtt elérik a Mandalore-t, tegyenek egy kis tudományos kitérőt a Concord Dawn-rendszerbe is.

Ahogyan a Mandalore, úgy a Concord Dawn is a gyakran csak Mandalore-i űrként emlegetett Mandalore-szektorban található, s ugyancsak fontos helyszín a mandalore-i harcosok vérgőzös történelmében. A bolygó és a rendszer sokáig egy mandalore-i egység, a Védelmezők felügyelete alatt állt, melynek legutóbbi vezetője  a híres Fenn Rau nevű harcos volt,  aki fontos szerepet játszott a lothali Lázadó sejt történetében is. A Concord Dawn és holdjai számos harcot és háborút éltek meg, melyek során az egész bolygó déli féltekéje elpusztult.

Asztrológusunkat szerfelett lenyűgözte a különleges jelenség, eme látvány miatt ragaszkodott a kitérőhöz.

A csodálatát azonban hamar semmivé foszlatta, ahogy historikus kollégája sorolni kezdte a szörnyű csapásokat, melyek ehhez vezettek. A legutóbbi  éppen a Védelmezők estek áldozatul,egy másik mandalore-i csoport, a Saxon klán támadásának. Utazónk izgatottsága újra visszatért, amikor vezetője elmesélte, hogy  a Concord Dawn nemcsak Fenn Rauról híres, hanem a fejvadászokról is, mint például a veszedelmes Rako Hardeenről.  R’boti cinkosan bólogatva elsuttokta a galaxis leghírhedtebb feljvadászainak, Jango és Boba Fettnek a nevét, ugyanis  azt hallotta, hogy Jango Fett ugyancsak a Concord Dawnról származik.  Quintisso azonban ismét lehűtötte utazónkat, kijelentve, hogy  e notórius bűnözőknek csupán a páncéljuk volt mandalore-i… 

Képtalálat a következőre: „star wars concord dawn”

Concord Dawn (Wookieepedia)

Utazónk főhajtással adózott az elesett Védelmezők emléke előtt, vett néhány kőzetmintát, majd hozzálátott, hogy betáplálja a Mandalore koordinátáit a Világvándor navikomputerébe. Quintisso azonban kibökte, hogy még egy kitérőt kell tenniük, méghozzá a Pindarra, hogy felvegyék Doktor R’boti munkatársát a projektben. Utazónk nagy megdöbbenésére ugyanis egy helyi asztrográfust is megbíztak a munkával, Narrhbát, egy hüllőszerű phindiai nőt.  A bolygó ugyan szintén a mandalore-i űrben található, emberek helyett a zöldes bőrű, sárga szemű hosszúkás fejű phindiaiak lakják. 

Meg kell hagyni, Narrhba elsőre kifjezetten ijesztőnek tűnt, de Doktor R’boti már rég megtanulta, hogy ne ítéljen a külső alapján. Igaz több bűnöző és szerencsevadász is kikerült már a phindiaiak közül, mint például a hírhedt Moralo Eval, de Narrhba sárga szeméből a bölcsesség és a tisztesség sugárzott. Néhány korty caf, és a szintén a Mandalore-szektorban lévő Új Kleyman-rendszerben végzett néhány évvel ezelőtti felfedezésről szóló izgalmas beszélgetést követően Doktor R’boti már kifejezetten megkedvelte új munkatársát. Különösen, miután Narrhba és Quintisso egymással versengve ismertették kíváncsi utazónkat a Phindar legutóbbi történetéről. Hosszasan ecsetelték mind a bolygó szeparatisták általi megszállását, mind a Lázadók és a Birodalom között vívott phindari ütközetek hőstetteit, melyekben, mint kiderült, Narrhba édesapja is részt vett – a Lázadók Szövetsége oldalán.

Képtalálat a következőre: „star wars phindian”

Phindiai (Wookieepedia)

Tarre Vizsla és a Sötétkard

A jó társaság és az izgalmas beszélgetés következtében R’botinak fel sem tűnt, hogy mennyi idő alatt tették meg a Phindar és a Mandalore közötti távolságot, mindenesetremég órákon át tudott volna társalogni az útitársaival. R’boti épp ezért kapva kapott az alkalmon, amikor Quintisso felajánlotta kollégáinak, hogy mielőtt belevágnának a kutatásba, megmutatja nekik a Mandalore nevezetességeit.

A csillagját 366 nap alatt megkerülő Mandalore igazán pompás látványt nyújtott, még akkor is, ha a bolygó területét többnyire sivatagos táj uralta. A kopár pusztaságot azonban búrával fedett városok lenyűgöző látványa törte meg, melyek közül kiemelkedett a nyüzsgő Sundari. A város legfőbb látványosságának minden bizonnyal a Királyi Palota számított, ahonnan egykor a harcias nép pacifista úrnője, Satine Kryze is irányította a bolygót. A palota valóban impozáns látványt nyújtott. Különösen tetszettek utazónknak azok a felfestmények, melyek a mandalore-i kereszteseket ábrázolták. Főleg, mivel Quintisso számos izgalmas információt megosztott az ősi mandalore-iak történetéről. Látva vendégei érdeklődését, a mandalore-i historikus a bolygónézés következő helyszínéül egy monumentális emlékművet javasolt, mely a nagy mandalore-i hőst, Tarre Vizslát ábrázolta.

Képtalálat a következőre: „star wars tarre vizsla”

Tarre Vizsla szobra (Wookieepedia)

 Vizsla még a régi köztársaság idején egy Erő-érzékeny mandalore-i volt,  az első ebből a népből, akit a jedi rend gyerekként tagjai közé vett. Vizsla azonban később népe között találta meg sorsát, és Mand’alor lett. Tarre Vizsla jediévei során létrehozott egy újfajta fénykardot, az úgynevezett Sötétkardot, amelyet halála után klánjanak tagjai megszereztek a jedi templomból, és a sötétkarddal egyesítették a mandalore-iakat.  A kard innentől kezdve a Mandalore vezetőjének, illetve a Vizsla háznak a szimbólumává vált.  A mandalore-i harcosok pedig háborút vívtak a Jedi Renddel, amelyben méltó ellenfeleknek bizonyultak.

R’botit lenyűgözte Tarre Vizsla és a Sötétkard története, valamint az emlékmű is. Quintisso azonban felhívta a figyelmét, hogy a szobor nem nézett ki mindig így, a Birodalom évei alatt ugyanis egy állomást létesítettek rajta, meggyalázva azt. A Wren klán két ifjú tagja, Sabine és Tristan Wren azonban elpusztították az állomást, visszaállítva az emlékmű régi fényét. Sőt, Sabine Wren a Sötétkardot is visszahozta a Mandalore-ra.

A Concordia és a Halálőrség

Miközben visszatértek Sundari városába Narrbha további kérdésekkel bombázta vezetőjüket Satine Kryze hercegnő történetével kapcsolatban. Quintisso így hát mesélt a polgárháborúról, mely évtizedekkel a klónok háborúja előtt szabdalta ketté a mandalore-iak népét, s  amelyben a híres jedi lovag, Qui-Gon Jinn, valamint a még híresebb tanítványa, az ekkor még ifjú Obi-Wan Kenobi is részt vett./su_highlight] A két jedi hősiesen védelmezte az ifjú Satine Kryze hercegnőt, az Új mandalorei-ak frakciójának vezetőjét – a mesék szerint románc is szövődött a hercegnő és a fiatal padawan között. A háborúban két ideológia csapott össze, a pacifista Új mandalore-iak, valamint a harcos klánok. A jedik segítségével a békepártiak győzedelmeskedtek, míg a hercegnő a harcos klánokat a Mandalore holdjára, a Concordiára száműzte.

R’boti azon nyomban felvetette, hogy a történelmi kirándulást a Concordián folytassák, ugyanis saját tanulmányaiból jól tudta, hogy a semlegességet képviselő hercegnő végül a klónok háborúja idején alulmaradt Concordia kormányzójával, Pre Vizslával, és az általa vezetett félelmetes harcos alakulattal, a Halálőrséggel szemben. Amíg a Világvándor átszellte az eget, Narrhba kiegészítette felfedezőnk ismeretét azzal,  hogy a Concordia réges régen mezőgazdasági szerepet töltött be, ám később a mandalore-i polgárháború folyamán bányásztelepek létesültek a felszínén és tárnák a gyomrában, majdnem teljesen elpusztítva a zöldellő erdőket.   Pre Vizsla kormányzó a bányák mélyén szervezte meg a Halálőrséget,  mi több, még a Sötétkardra is szert tett. Eközben ráadásul az is kiderült, hogy a hercegnő a saját miniszterelnökében sem bízhat, ugyanis Almec is árulást követett el.

Kapcsolódó kép

Pre Vizsla, akinek a hangját Jon Favreau kölcsönözte (StarWarsAuthentics)

Az Árnyékkollektíva és Mandalore ostroma

A komor tárnákban sétálva talán még tragikusabb volt, amit Quintisso mesélt. A Mandalore történetének egyik legsötétebb fejezetét, az Árnyékkollektíva uralmát regélte el. Különféle bűnszövetkezetek és a Halálőrség egyesítéséből létrehozott szervezetet Maul, a korábbi sith nagyúr hívta életre, nagyratörő terveinek véghezvitelére. A Halálőrség és a Mandalore fontos szerepet töltött be ezekben a tervekben. Maul segítségvel Pre Vizsla át is vette az uralmat a Mandalore felett, míg Satine hercegnőt börtönbe záratták. Vizsa miniszterelnök, majd Mand’alor lett, ám uralma csupán kérészéletűnek bizonyult. Hiába tartóztatta le a sithet,  Maul a korábban kegyvesztett Almeccel összefogva kiszabadult a börtönből, s párbajban legyőzte, majd kivégezte Vizslát, megszerezve ezzel a Sötétkardot és a Mand’alor címet. 

A szívszorító dráma azonban csak itt kezdödött, ugyanis a Halőrségnek szintén tagja volt Satine hercegnő húga, Bo-Katan Kryze, aki korábban Vizslát támogatta nővérével szemben, ám Maul uralmát már nem fogadta el. Bo-Katan és Obi-Wan Kenobi megpróbálta Satine hercegnőt is kiszabadítani a kegyetlen Maul uralmából, ám  a sith bosszút állt az őt félbevágó jedin és a szeme előtt végezte ki Kenobi állítólagos szívszerelmét./su_highlight] Obi-Want magát végül Bo-Katan mentette meg, s a helyzetet egy időre egy másik sith nagyúr, Maul korábbi mestere, Darth Sidious oldotta meg, aki legyőzte és börtönbe záratta régi tanítványát.

Képtalálat a következőre: „gar saxon maul”

Gar Saxon és a Maullal tartó mandalore-iak (StarWars.com)

A káosz azonban ezzel még nem ért véget, egyes mandalorie-ak, mint   Gar Saxon, hűségesek maradtak Maulhoz és kiszabadították börtönéből.  Saxon Maul mellett küzdött a szeparatisták és a jedik ellen is, s Maul újra uralma alá hajtotta a Mandalore-t. A klónháborúk vége felé közelítve, miután Obi-Wan Kenobit és Anakin Skywalkert a Grievous tábornok által elrabolt Palpatine főkancellár kiszabadítására rendelték, a Mandalore megszabadítása a jedi rendből kilépett padawanra, Ahsoka Tanora, valamint Rex századosra maradt. Bo-Katan ugyancsak részt vett az ütközetben, mely Ahsoka és Maul párbajába torkollott. Közben azonban bekövetkezett a 66-os parancs, s az ifjú exjedi inkább a százados megmentését választotta, mint a sith-tel való leszámolást. Maul elmenekült, Mandalore azonban koránt sem szabadult meg az elnyomástól.

A Krownest és a Wren klán

Quintisso története megrázó volt, mégha utazónk különleges érdeklődést mutatott is a sithek és a jedik iránt. Mindent tudni akart Kenobiról, Ahsokáról, illetve Maul nagyúrról és testvéréről, Savage Opressről, azonban Quintisso ismeretei meglehetősen korlátozottak voltak ezekről a dolgokról. A historikus szégyenkezve vallotta be, hogy a birodalmi megszállás alatt a Saxon klán minden erre vonatkozó feljegyzést elpusztított, így a történeteket ő is többnyire a szájhagyomány révén ismeri. Pontosabban egyetlen megbízható  forrás akadt: Bo-Katan Kryze memoárja. A szerző Maul uralmát követően régensként került a Mandalore élére, a Birodalom azonban inkább a kollaboráns Gar Saxont helyzete alkirályként a bolygó élére. A Birodalomhoz lojális mandalore-i harcosokból pedig megalapult a rettegett Birodalmi Szuperkommandó. Az ő nevükhöz fűződik a Védelmezők elpusztítása is.

A történet ezen részén Quintisso már a Világvándor fedélzetén mesélte tovább, mely ahelyett, hogy visszatért volna a Mandalore-ra, egy fagyos bolygó, az Új-Kleyman rendszerben fekvő Krownest felé vette az irányt. A Krownest ugyancsak a Mandalore-i űrben található, melyet egykoron a mandalore-i harcosok hódítottak meg. Ezen a bolygón épült fel a Vizsla házba tartozó Wren klán erődje,  innen származik a híres Lázadó művész Sabine Wren, aki egyben a pusztító fegyver, a „Hercegnő” feltalálója is.  Sabine Wren ráadásul a Dathomiron szert tett a Sötétkardra, amely esemény katalizátorként vezetett a legújabb mandalore-i polgárháborúhoz. A háború tényleges kirobbanásához végül az vezetett, hogy  Sabine anyja, a klán vezetője, Ursa Wren végzett Gar Saxonnal. 

Képtalálat a következőre: „krownest star wars”

A Wren klán erődje a Krownesten (StarWars.com)

Az utazás vége

Utazónk dideregve hagyta el a Krownest rideg jeges világát, s Quintisso irányítása mellett visszatértek a Mandalore-ra. Mielőtt azonban a főváros felé vették volna az irányt, a mandalore-i tudós még egy rövid kitérőt iktatott a programba, egy elhagyatott börtönt, ahol korábban Sabine Wren apját, Alrich Wrent tartották fogva. Quintisso szinte filmszerű részletességgel mesélte el Alrich Wren kiszabadítását, a „Hercegnő” bevetését, Gar Saxon öccsének, Tiber Saxonnak ámokfutását, valamint azt, amikor  Sabine Wren átadta a Sötétkardot Bo-Katan Kryzenak. 

Képtalálat a következőre: „bo-katan darksaber”

A mandalore-i klánok hűséget esküdnek Bo-Katan Kryze-nak (StarWars.com)

R’boti lenyűgözve hallgatta a történetet, s egyre inkább az volt a gyanúja, hogy kollégája maga is átélte ezeket az eseményeket. Amikor Quintisso egy pillanatra elhallgatott, utazónk, mint egy neveletlen diák szavába vágva kérdezett rá erre, mire kollégája csak mosolyogva bólintott. A Wren ház mellett ugyanis  a Vizsla, a Rook és az Eldar ház is hűséget esküdött Bo-Katan Kryze-nak,  valamint a Védelmezők egyetlen megmaradt tagja, Sabine Wren harcostársa, Fenn Rau is. Az eddig szótlan Narrhba halkan füttyentett, és kérlelte a mandalore-it a történet folytatására, azonban mire újra belekezdett volna Quintisso, felcsipogott a komlinkje, s egy kollégája tájékoztatta, hogy utazóinkra már két órája várnak a Királyi Akadémia tudósai.

R’boti és társai így lóhalálában igyekeztek vissza a fővárosba, ahol Narrhbával együtt elvállalták az asztrográfiai összeállítás elkészítését. Nyolcvanhárom standard nap szakadatlan munka és kutatás következett tehát, s a Mandalore további történetének megismerése pedig későbbre maradt…

Legfontosabb posztjaink