Palpatine visszatér – de hogyan?

A tegnapi Star Wars IX. panel egyik legváratlanabb húzása minden bizonnyal a trailer végén felhangozó Palpatine-nevetés volt. Azóta J. J. Abrams is megerősítette Ian McDiarmid visszatérését az Uralkodóként. Na de hogyan is fog ez megtörténni? A továbbiakban ezt járjuk körül!

Így követjük a Celebrationt a Ziro.hu-n
Lesz percről percre a Facebookon, lesznek rövidhírek, valamint napi összefoglalók is. Tartsatok velünk! RÉSZLETEK ITT.

Pénteken a Star Wars IX. panelen Palpatine ellopta a showt. Az ott lévőkön és a panelt streamen követőkön valószínűleg egyszerre futott végig az örömteli borzongás az Uralkodó ikonikos kacaját hallva, amit csak fokozott, hogy a trailer után maga Ian McDiarmid is megjelent a színpadon, s Palpatine hangján annyit mondott, „Játszátok le újra!”

Star Wars IX. – The Rise of Skywalker
A chicagói Celebration legjobban várt paneljén megkaptuk a Star Wars IX. címét, ízelítő előzetesét (teaser trailer), több karakterfotót, neveket, információkat és sok-sok új kérdést! RÉSZLETEK ITT.

J. J. Abrams később az Empire Magazine újságírójának James Dyernek is megerősítette, hogy Palpatine visszatér a Skywalker felemelkedése című filmben,  és McDiarmid valóban részt vett a forgatáson. Azt azonban, hogy hogyan is fog ez megtörténni, természetesen J. J. nem kötötte a sajtó és a rajongók orrára, bár Ash Crossan, az Entertainment Tonight újságírója is próbálta kiszedni belőle. Kathleen Kennedy pedig a Yahoo Entertainment hasonló kérdésére jelentette ki, hogy régóta tervben volt, hogy visszahozzák Palpatine-t, csak a hogyant kellett kitalálni.

Entertainment Tonight on Twitter

Palpatine, @jjabrams… really?! #StarWarsCelebration 🤯 #EpisodeIX https://t.co/cdP1WizS1E

Próbáljunk akkor utánajárni a lehetséges megoldásoknak!

1.) Túlélte a második Halálcsillag pusztulását

Ezt az elméletet erősíti, hogy a teaserben valóban látható a Halálcsillag egy darabja, vélhetően az Endor holdján. Az ötlet, hogy az új trilógiában felbukkanjanak a Halálcsillag maradványai, nem újkeletű, már Az ébredő Erő készítése során is felvetették ezt az ötletet. A Phil Szostak által írt, Az ébredő Erő művészete című nagyszerű háttérkötet ugyanis közöl a Halálcsillag víz alá süllyedt romjairól készült látványtervet, egészen pontosan a szuperfegyveren lévő császári trónterem maradványáról. A tervezés ezen fázisában még Kira névre hallgató Rey itt kutatott volna a filmben.  A koncepció úgy tűnik megvalósul a filmben, elképzelhető, hogy maga az Uralkodó is megjelenik a Halálcsillag romjain?

Látványterv Az ébredő Erő világa c. albumból

Azt, hogy Palpatine harminc évet töltött volna a Halálcsillag romjain a megfelelő pillanatra várva, nem tartom valószínűnek. Esetleg titokban távozott? Amikor Rae Sloane főadmirális és Brendol Hux a jakkui csata után megérkeznek az Ismeretlen Területekre, az Eclipse – Palpatine saját szupercsillagrombolója – várta őket. Ott lett volna már az Első Rend születésénél is? Persze elképzelhető, hogy a nagy bábmester irányította Snoke-ot is, azonban ez a fordulat meglehetősen csökkentené Vader/Anakin nagy önfeláldozásának jelentőségét A Jedi visszatér végén.

Finn (John Boyega), Poe Dameron (Oscar Isaac) és Rey (Daisy Ridley) egy, a Halálcsillaghoz hasonlító romot szemlél a Skywalker felemelkedése ízelítő előzetesében (Lucasfilm)

2.) Hírnökdroid képében él tovább az akarata

Valószínűbbnek tűnik az a teória, ami a Battlefront II.-ben és a Széthasadt Birodalomban megjelenő hírnökdroiddal számol.

Sentinel (Contingency)

Sentinels were a type of droid model used by the Galactic Empire and programmed to serve the will of Galactic Emperor Sheev Palpatine. The droids were manufactured in the Imperial base on the planet Vetine, and were capable of playing pre-recorded messages from their head.

 Ezek a félelmetes droidok Palpatine császár személyes akaratának a közvetítői voltak, előre felvett üzeneteket hordoztak.  A Vetine bolygón készültek, emberszerű alkatuk volt, s még vörös öltözetet is viseltek. Kifejezve speciális feladatukat, magukon  viselték az Uralkodó arcát is: a fejük egy búra volt, melyre rávetítették Palpatine arcát. A legfontosabb szerep az Uralkodó halálát követően hárult ezen droidokra, amikor a Császár utolsó parancsát tudatták a legjelentősebb birodalmi vezetőkkel. Ők hozták mozgásba a Cinder Műveletet, melynek célja a jelentősebb birodalmi világok (Naboo, Vardos, Fondor, stb.) elpusztítása volt az Uralkodó halála után. Könnyen elképzelhető, hogy Palpatine a Halálcsillagon  is tartott maga mellett efféle droidot egy olyan speciális megbízással, amely a halála alkalmával lépett életbe.

3.) Palpatine, a sith holokron

Szintén elképzelhető megoldás, hogy Palpatine tudásának és személyiségének esszenciáját – vagy legalábbis annak egy részét – egy sith holokronba helyezte.  A holokronok ugyanis jóval többek voltak, mint digitális adathordozók.  A legjobban ez a Lázadók sorozatban érhető tetten, ahol egy ősi sith holokron majdnem rávette Ezrát arra, hogy a Malachoron aktiváljon egy pusztító régi fegyvert, sőt később az is kiderült, hogy egy jedi és sith holokron egyesítése során a legvágyottabb kérdéseinkre is választ kaphatunk.

YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Mivel korábban voltak olyan pletykák, hogy hőseink és az Első Rend is keresni fog valamilyen, a háborút eldöntő-tárgyat a Skywalker felemelkedése során, könnyen elképzelhető, hogy egy efféle titkos holokron nyomában járnak, mely a második Halálcsillag romjaival süllyedt a mélybe, s Palpatine emlékeit, tudását, akaratát tartalmazza.

4.) Palpatine „Momin-maszkja”

A Legendákban több esetben előfordult, hogy bizonyos sith nagyurak szelleme megmarad bizonyos sötétoldali tárgyakhoz kötve. Erre már a kánonban is akad példa. Tom Angleberger The Mighty Chewbacca in the Forest of Fear című gyerekkönyvében például szerepel egy titokzatos sötét „Varázslónő” által írt régi tekercs, mely megőrizte Sötét Oldal használó szerzőjének esszenciáját. A történetről bővebben a Star Wars Mythbusters csoportban olvashattok:

Roland Holchauzer

The Mighty Chewbacca in the Forest of Fear! – spoileres összefoglaló! Hogy időben belőjük a történetet valahol a Marvel által kiadott Star Wars: Rogue One – Cassian & K-2SO Special egyrészes és a…

Szintén emlékezetes példa egy régi, eretnek sith, Momin nagyúr esete. Momin saját tudata és lelke a maszkjában őrződött meg, mely képes volt megszállni embereket. Sőt amikor Vader kastélya révén sikerült kihasználni az Erő Sötét Oldalának mustafari fókuszpontját, Momin teljes egészében is visszatért az életbe! Momin maszkját Palpatine maga is birtokolta és tanulmányozta. Könnyen meglehet, hogy megfejtette a titkát és készített egy hasonló ereklyét magának, mely szintén az elsüllyedt trónterem mélyén pihen.

Egy eretnek sith nagyúr a régi időkből: Lord Momin
Mominról nem sokat találhattak a jedi vagy sith holokronokban, ugyanis tanítását még a sötét oldal követői is eretneknek bélyegezték. Amíg ugyanis a sithek általában a pusztításban élik ki örömüket, addig Momin alkotó volt és művész. Egy kegyetlen művész, akiben már gyermekként megmutatkozott a szadista alkotási vágy, és ezt állatok csonkításán élte ki. RÉSZLETEK ITT.

5.) A Világok közötti Világ

Visszatérve a Lázadók animációs sorozathoz, egy újabb lehetséges megoldással is számot kell vetnünk. A sorozat záró évadában szerepelt ugyanis az Erő egy különleges pontja, a Világok közötti világ, mely összekötötte az Erőn keresztül a teret és az időt. Ezra számára így lehetőség nyílt Ahsoka megmentésre Vader karmai közül, aki így pillanatra „kiesett” az időből. Mivel a Világok közötti Világ lehetővé tette a múltbeli (sőt a jövőbeli) eseményekbe való beleavatkozást, így természetesen Palpatine császár egyik fontos célja volt, hogy megszerezze a hatalmat efölött a világ fölött. Feltételezhetjük, hogy az Uralkodónak akár végül sikerült is elérnie ezt a célt, azonban ennek ellentmond, hogy Ezra és társai előbb a lothali templomot és bejáratot, majd az onnan kimentett darabokat is elpusztították.

YouTube

Ready to become a Je’daii? Join this Discord server for Star Wars information & discussion! https://discord.gg/6X5xGsj RKR2 Channel Description: From this channel, you can expect: – Star Wars film clips. – The Clone Wars clips. – Rebels clips. – Compilations, using footage from the films, TCW and/or Rebels.

6.) Erőszellem

Természetesen nem szabad kihagyni az erőszellem lehetőségét sem, hiszen például a Legendákban a sithek esetében is előfordult, hogy a haláluk után is megőrizték a tudatukat, gondoljuk például Darth Marr-ra a The Old Republic játékból. Más sithek – mint például a Halhatatlan Császár – pedig a lelke átköltöztetésével tudta biztosítani halhatatlanságát.

A Sith Erőszellem lehetőségét azonban Lucas határozottan elvetette, azzal a megoldással, hogy csupán Qui-Gon sajátította el ezt a képességet a whillek sámánjaitól – és mint tudjuk, Abramsék egyeztettek Lucasszal a forgatókönyvírás előtt. Az, hogy Yoda és Obi-Wan is megőrizte a tudatát a halála után, a Qui-Gon iránymutatásával vezetett tanulásuknak köszönhető, s minden bizonnyal két mesterének erőszellemei Luke-ot is megtanították erre. Így a trailerben hallatszódó Luke Skywalker akár erőszellemként is beszélhetett Reyhez. Na és Anakin? Persze Lucas itt sem volt következetes, hiszen Anakin is képes volt erőszellemként megjelenni A Jedi visszatér végén. Ez azonban elüthető azzal, hogy mégiscsak ő volt a kiválasztott, illetve, hogy az

önzetlen önfeláldozását jutalmazta ezzel az Erő.

Palpatine-nak azonban nem sok köze volt az Erő Világos Oldalához, ami előfeltétele lenne ehhez a képességhez.

7.) A klónok támadása?

A Legendákban már elég korán megjelent az a koncepció, hogy  Palpatine klón testekben éled újjá a halálát követően.  Az 1990-es évek első éveiben futó Sötét Birodalom képregénysorozat szerint az Uralkodó a tudatát klón testekbe helyezte át, s visszatért. Luke-nak és társainak így tehát az összes Palpatine-klónt el kellett pusztítaniuk ahhoz, hogy végleg legyőzzék az Uralkodót, ráadásul Palpatine szelleme is hátra volt még. Tudjuk, hogy a Bővített Univerzum írói egészen máshogy képzelték a klónokat, mint ahogy Lucas filmre vitte A klónok támadásában, ennek ellenére a kánonban is megtaláljuk, hogy Palpatine alatt is előfordult a klónozás eljárásának alkalmazása – például Cylo doktor esetében.  Ettől függetlenül nem gondolnám, hogy ezt a megoldást választaná Abrams. 

8.) „Mondd, hallottad-e, hogyan járt a nagy Darth Plagueis, a bölcs?”

Egy újabb teória Darth Plagueis tragédiája, és a midikloriánok manipulálása köré rendeződik. Erre leginkább a cím alapján gondolnak, miszerint maga Palpatine is Skywalker! Korábban a Darth Vader: A Sith sötét nagyura című képregényben egy látomás felvetette annak a sejtelmes lehetőségét, hogy Palpatine manipulációi révén hozták létre a midikloriánok Anakin Skywalkert. Ez azonban csak egy látomás rejtélye maradt, nem megerősített tény.

Nem, Palpatine nem Anakin apja
Hiába terjed pár kattintásvadász oldalnak köszönhetően, hogy Sheev Palpatine lenne Anakin Skywalker apja – amit szerintük egy képregény „hivatalosan is megerősít”, „visszaemel a kánonba” –, valójában erről szó sincs. RÉSZLETEK ITT

Ennek ellenére például Delilah S. Dawson, a Phasma regény írónője is felvetette újra ezt az opciót, a tegnapi teaser kapcsán. Ez indokolná az Uralkodó nagyobb szerepét, s ugyebár korábban terjedt már olyan teória, hogy Rey Palpatine leszármazottja lenne.

Delilah S. Dawson on Twitter

Okay, here’s my guess: THE RISE OF SKYWALKER refers to Emperor Palpatine, the GRANDADDY SKYWALKER, who is coming back to take over. He used magic space sperm to make Anakin, who made Luke, who created Kylo and Rey, and now he’s coming back to KICK SOME REBEL BUTT.

A Legendákban ráadásul van egy fia is Palpatine-nak, bizonyos Trioculus, igaz az ő története finoman szólva sem tartozott a Bővitett Univerzum jobb alkotásai közé. Elképzelhető azonban egy olyan opció is – amennyiben ténnyé válik a képregényes vízió –, hogy Rey is hasonló módon, a midikloriának manipulálásával született, mint korábban Anakin.

Okosabbak valószínűleg majd csak decemberben leszünk! (Itt szeretnék köszönetet mondani Kárász Gergőnek és Holchauzer Rolandnak az ötleteikért, amelyek segítettek a cikk elkészítésében.)

Nyitókép: Sheev Palpatine, az Uralkodó (Inverse.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink