Nyomozás: milyen fajba tartoznak az Éjnővérek?

Különálló dathomiri faj leányai lennének az Éjnővérek? Vagy a zabrak faj dathomiri alfajába tartoznak? A Lucasfilm Story Group tagjának segítségével eredtünk a rejtély nyomába.

Több Facebookon működő Star Wars-csoportban is beszélgettünk már arról Jégh Attilával, hogy vajon milyen fajba tartoznak az Éjnővérek. Relatíve egyszerűnek tűnik a kérdés, ám megválaszolása már nehéz dió.

A Wookieepedia nem segít

Természetesen első körben a Wookieepediához fordul az ember segítségért. A klónok háborúja animációs sorozattal a kánonba visszavezetett (erről még lesz szó) Éjnővérekről szóló szócikk elegánsan megkerüli a kérdést, ugyanis nem tesz említést a fajról, azonban a Dathomir bolygó lakóinál, a dathomiriaknál már beleütközünk az első problémába. A kánon és Legendák fülön ugyanis egymástól eltérő információk vannak, amelyek jelentősen bonyolítják a dolgokat.

A Legendák fülön az található, hogy  a dathomiri faj a zabrak férfiak és ember nők keresztezéséből jött létre.  A szócikk szerint e hibrid faj tagjai ugyan csak apró hányadát adták az Éjnővéreknek, ám Talzin anya vezetésével megszerezték a hatalmat a boszorkányszekta fölött. Aztán Grievous tábornok az összes dathomirit kiirtotta Asajj Ventress és Talzin anya kivételével. Más kérdés, hogy a szócikk itt is említi a dathomiri zabrakokat.

A kánon fülön teljesen más magyarázatot találunk.  A dathomirit a zabrak faj alfajaként emlegeti  itt a Wookieepedia, ugyanitt azt is megtudjuk, hogy a Grievous által szinte teljes egészében elpusztított alfaj utolsó képviselője Shelish volt. Ő a klasszikus trilógia idején még élt, a Star Wars: Uprising c. mobiltelefonos játékban szerepelt. Azt is megtudjuk, hogy a dathomiri zabrak nők felsőbbrendűként viselkednek a férfiakkal szemben.

A Wookiee zabrak szócikke is  két alfajról ír  egyébként: a dathomiriről és az iridoniairól. Emellett érdemes még előzetes forrásként megjelölni a Fajok enciklopédiája c. referenciakötetet (itt és itt írtunk már ennek kapcsán), amelynek zabrak szócikke  szintén e két alfajt említi. 

Season 3 GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Mit mondanak a profik?

Ha már a bothanok esetében elbizonytalanítottak bennünket a Lucasfilm Story Group emberei, gondoltuk, hátha most mondanak valami konkrétumot. Éppen ezért kérdéssel bombáztuk a Holokronok Őrzőjét, Leland Chee-t, valamint a bothan-sztoriban nekünk megszólaló Matt Martint. Arra voltunk kíváncsiak, hogy akkor most az Éjnővérek szimpla dathomiri zabrak nők, vagy egy különálló dathomiri faj tagjai?

Leland Chee reagált végül (Martin nemrég kicsit visszavett az efféle kérdések megválaszolásából). Mint írta, a Star Wars Insiderben évekkel ezelőtt igyekezett a legjobb tudása szerint kifejteni mindezt. „Meghagyom ennek folytatását a jövő íróinak és kiadóiknak, akiket érdekel a Csillagok háborúja genetikája” – jelentette ki Leland Chee a Ziro.hu megkeresésére.

Leland Chee on Twitter

@BenFoldi @missingwords I did my best to try to explain it in an article I wrote for Insider years ago. I leave it up to a future writer and their publisher with interest in Star Wars genetics to take it further.

Miután megtaláltuk a cikket – amely először 2010-ben, majd egy 2014-es különkiadásban is napvilágot látott, ezt olvastuk mi –, visszakérdeztünk, hogy a Disney felvásárlása óta esetleg változhatott-e a hivatalos álláspont az Éjnővérek faját illetően. „Nem hinném, hogy sokban változtak volna a velük kapcsolatos ismeretek 2010 óta” – válaszolta a Ziro.hu-nak Leland Chee.

Leland Chee on Twitter

@BenFoldi @missingwords Not sure much has actually changed with their lore since 2010.

A Dathomir varázslónői

Nem maradt más hátra, mint elolvasni az említett cikket. A Minden, amit tudni akartál az Éjnővérekről, de nem merted megkérdezni c. opuszból a 2014-es verziót találtuk meg felkutatva az internet mélységes mély bugyrait. Az írásból egyebek között kiderül, hogy Éjnővérekként emlegetett boszorkányok először a Bővített Univerzum Szökevények c. regényében bukkantak fel – itt jelent meg a Dathomir bolygó is.

A cikkből kiderül továbbá, hogy a dathomiri férfiak alárendeltsége – ahogy A klónok háborújában láttuk – szintén a Bővített Univerzumban gyökerezik, a Szökevényekben szolgaként és párzásra használták a nők a helyi férfiakat. Leland Chee emellett a minket érdeklő genetikai kérdésnek is szentelt egy keretes írást, amelyben szerepel például ez: „A klónok háborúja megteremtette a zabrakok jelenlétét a Dathomiron (korábban úgy gondolták, az Iridoniáról származnak). Egészen odáig azt hitték, a Dathomirt emberek lakják.”

Season 3 GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Leland Chee ennél is tovább ment. Állítása szerint „A klónok háborúja integrálta a Bővített Univerzum történetét azzal, hogy meghatározta, a Dathomirt eredendően emberek lakták, de több generációval a háború történései előtt egy csapat zabrak érkezett a bolygóra”. Őket találták meg az eredendően ember Éjnővérek – még mindig jóval a klónháborúk előtt – és miután úgy látták, genetikailag passzolhatnak egymáshoz, elszigetelték őket, hogy kedvükre szemezgethessenek belőlük. Tovább is van, mondjam még?

„Az ember–zabrak hibridek olyan nőket eredményeztek, akik nagyon hasonlítanak az emberekre, a bőrük fakó és nincsenek szarvaik, miközben a szarvakkal és bőrmintákkal rendelkező férfiakat zabraknak tartják”

– áll Leland Chee cikkében. Kiderül az is, hogy Darth Maul tetoválásai nem sith-eredetűek, hanem amiatt kerültek a testére, mert Éjfivér volt. A cikk megannyi izgalmas részletre rávilágít az Éjnővérek tekintetében.

Season 4 Massacre GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Tisztult a kép

Számunkra most az az igazán fontos, hogy Leland Chee cikke nyomán nagyjából tudjuk már, kik az Éjnővérek. Úgy fest, eredendően emberek voltak, majd  egy részük ember–zabrak hibrid lett.  A dathomiri zabrakok eredetileg iridoniai zabrakok voltak, de mivel generációkon keresztül elszigetelten éltek a Dathomiron – és embervérrel hígították fel a vérvonalukat –, lett egy ottani alfajuk is, a dathomiri zabrak.

 Ami viszont evolúcióbiológiai szempontból furcsa, hogy csak a férfi egyedeket tartják zabraknak, a nőket nem. Pedig valójában ők is dathomiri zabrakok, h a férfiak azok.  Úgy fest, az egész problémakört csupán az okozza, hogy a két fajból létrejött hibridet különálló fajnak vagy a zabrak alfajának tekintjük.

Mindezek után részünkről úgy hisszük, lenne mit tisztázni az Éjnővér–dathomiri (zabrak) relációban a Lucasfilm Story Groupnak, talán egy következő referenciakötetben erre is sor kerül majd.

Nyitókép: Az Éjnővérek a Star Wars Insider 2014-es különkiadásának Leland Chee által jegyzett cikkében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink