Most akkor fénykard vagy lézerkard?

Megannyi téma vitát generál a rajongók között, ám a Han Solo által csak spádénak nevezett civilizált fegyver megnevezése nem kellene vita tárgyát képezze. Elmélkedjünk egy kicsit most, hogy a Skywalker korában felbukkan egy régi-új fénykard/lézerkard!

A rajongók hozzáállását az Star Wars univerzumhoz jelentősen befolyásolja, hogy mikor találkoztak életükben először a franchise-zal, de sokszor az sem mindegy, hogy melyik filmet milyen verzióban látták először. Azok például, akik az eredeti verzióban látták az Egy új reményt (moziban, eredeti szinkronnal) azok nem is nagyon értik, miért vita, hogy Han lőtt-e először?!?!

A pont, ahol a Lucasfilm élesen szakított Lucas örökségével
Megváltoztatták a kánont ott, ahol George Lucas maga is változtatott egyszer. Ki lőtt először – Han vagy Greedo? RÉSZLETEK ITT.

A különböző időpontokban különböző verziókat látott rajongók között parázs vita tud támadni annak kapcsán is, hogy melyik filmben jelent meg először Jabba, volt-e buli Jabba palotájában – Ak-Rev és Umpass-Stay nyomott-e dobszólót? Talán még ezen témáknál is komolyabb indulatokat kelt a fénykard–lézerkard megnevezés körüli vita is.  Pedig ez a téma eredendően nem kellene vita tárgyát képezze. 

Lássunk egy részletet az eredeti forgatókönyvből, amit személyesen a mester, George Lucas jegyzett:

BARTENDER

No blasters! No blaster!

With astounding agility old Ben’s laser sword sparks to life and in a flash an arm lies on the floor. The rodent is cut in two and the giant multiple-eyed creature lies doubled, cut from chin to groin. Ben carefully and precisely turns off his laser sword and replaces it on his utility belt.”

A mester bizonyos interjúkban is lézerkardként hivatkozott a fegyverre:

Star Wars Featurette: The Birth of the Lightsaber

Star Wars creator George Lucas, actor Mark Hamill, and sound designer Ben Burtt discuss the concept and creation of the lightsaber. George Lucas recalls that Star Wars was influenced by pirate and swashbuckling films of the ’40s, which showcased the romantic side of fighting, illustrated in characters like Errol Flynn’s Robin Hood.

Sőt a klasszikus trilógia DVD-kiadásának audiokommentárjában is elhangzik a lézerkard George szájából… Így tehát

nem állja meg a helyét az a hiedelem, hogy a magyar verzióban csak félrefordítás miatt találkozhattunk a lézerkard megnevezéssel.

A következő generáció, akiknek a Baljós árnyak volt az első mozis Star Wars filmélménye azok biztosan nem kaptak a szívükhöz – bár a fénykardsznobok biztosan felhördültek – amikor a kölyök Anakin lelézerkardozta Qui-Gon fegyverét és az nem vágta ketté a szentségtörés hallatán.  Ez ráadásul kronológiai sorrendben a legelső megnevezése filmben e spádénak. 

Azok a fogékony ifjak (és eddig szatyorban élő felnőttek), akiknek Az utolsó Jedik volt az első mozis Star Wars élménye, azok pedig biztosan nem szisszentek fel, amikor az öreg Luke szintén a szájára vette a pokolbéli szavakat…

Szóval a címbéli kérdésre a válasz az, hogy mindkettő. Ha jól esik, hívjátok bátran lézerkardnak, hiszen ugyanolyan hivatalos és elfogadható megnevezés mint a fénykard.

Nyitókép: Fénykardos (vagy lézerkardos!) rajongó a chicagói Star Wars Celebrationön, 2019 áprilisában (StarWarsCelebration.com)

Legfontosabb posztjaink