Mit érdemes tudni George Lucas el nem készült sorozatáról?

Az Underworld munkacímű projekt sosem valósult meg, talán pont ezért foglalkoztatja máig a Star Wars-rajongókat.

Az elmúlt héten előbukkant egy videó, amelyet a legtöbb helyen a kétezres évek közepi-végi, végül soha el nem készült élőszereplős sorozat próbafelvételeiként tálaltak (alább egy keretesben elmeséljük, mit érdemes tudni a videóról). A kisfilm révén ismét a Star Warsszal kapcsolatos közbeszéd részévé vált az Underworld munkacímű projekt. De mit érdemes tudni minderről és hogyan hatott mindarra, amit ma Star Warsként ismerünk? Az egyik legizgalmasabb Star Wars blog, a Numidian Prime segítségével összeszedtük, s néhol ki is egészítettük a gyűjtését.

Az Underworld-tesztfelvételek
Múlt héten terjedt el egy tízperces videó, amelyet a legtöbb helyen úgy tálaltak, hogy azok az Underworld munkacímű Lucasfilm-projekt eddig sosem látott felvételei. A tízperces videónak két fele van, az elsőben egy kém munkálkodik a Birodalommal szemben, míg a második fele az első etap elkészítésének kulisszái mögé enged betekintést. Az io9 utánament a felvételeknek, és kiderítette, hogy azokat a Stargate Studios nevű vizuális effektekkel foglalkozó cég készítette 2010-ben, majd kilenc évig elérhető is volt a vállalat Vimeo-csatornáján, ám a közelmúltban eltűnt onnan, hogy aztán a YouTube-on felbukkanva bejárja a világhálót.

“Star Wars: Underworld” test footage + Making Of

All rights belong to Stargate Studios and Lucasfilm. Released test footage from 2010 of the cancelled Star Wars TV show “Underworld,” which was to take place in the lower levels of Coruscant. The series was set after the events of Order 66. The video game “1313” was to be a tie-in of this series.

Az io9 projektre rálátó forrása szerint a videó valódi, ún. proof of concept felvétel, amelynek elkészítésére a Lucasfilm adott megbízást a Stargate Studiosnak. Az volt a célja, hogy megmutassa, milyen hangulatú és technikai megoldásokkal operáló (de nem végleges!) képsorokat képzelt el a Lucasfilm, amely televíziós vállalatoknál házalt társfinanszírozó után kutatva. Azt nem tudni, hogy a történetfoszlány mennyiben mutatja be a Lucasfilm elképzeléseit. Állítólag voltak olyan vállalatok, amelyeknek tetszett a tesztvideó, ám a sorozat végül sosem készült el (feltehetően az ára miatt). A Lucasfilm és a megbízást adó Rick McCallum producer sem adott ki hivatalos közleményt a videó kapcsán.

George Lucas és társai 2005 és 2012 között dolgoztak a projekten, amelyhez állítólag több mint ötven forgatókönyv-változat is készült. Lucas a 2005-ös III. Star Wars Celebrationön jelentette be a tervét, hogy A sithek bosszúja és az Egy új remény közötti időszakban játszódó sorozatot készít, amely főként a Coruscant alsóbb régióiban játszódik majd. Rick McCallum producer ugyanezen a Celebrationön mondta, hogy mintegy százórányi történetet képzelt el George Lucas, a történetet A keresztapához hasonlította. A sorozat mellé egy testvérprojekt, a 1313 c. játék is tartozott, a kettőhöz fejlesztették ki a coruscanti alsó szintek koncepcióját. Végül mindezt A klónok háborúja második évadában láthattuk, és amikor az ötödik évadban visszatértünk ide, már jóval kidolgozottabb volt minden (a rendőrségtől elkezdve a metróig). A tervek szerint a The Forced Unleashed multimédiás projekt egyes elemei is visszaköszöntek volna az Underworldben.

A történet egy része egyértelműen az alvilágra fókuszált, Rick McCallum producer szerint alvilági főnökök droggal és prostitúcióval kapcsolatos ügyleteire is ráláthattunk volna. Ennek megfelelően egyetlen nagyon ismert gengsztert, Boba Fettet is láthattuk volna a szériában. A szerepet A klónok támadásában Bobát alakító Daniel Logannek szánták. Bár George Lucas azt állította, hogy nem akarta megmutatni a sorozatban, hogyan szerezte meg Boba Fett ellenlábasa, Han Solo a Millennium Falcont, az egyik író, aki a projekten munkálkodott, kijelentette, hogy ezen is dolgozott. Emellett szerinte Han és Csubakka találkozását is megmutatta volna az Underworld – végül mindezeket a Solo: Egy Star Wars-történetben láthattuk, valószínűleg más formában, mivel Lawrende és Jon Kasdan állítólag nem találkozott az Underworldhöz készült jegyzetekkel, csak hallottak a sorozatról.

A tervek szerint egy story-arcban Darth Vader levert egy coruscanti felkelést. Palpatine háttértörténetét is elmesélték volna. George Lucas ugyanis állítólag nem volt elégedett a Darth Plagueis regényben kibontott történettel. A szériához ötlötték ki Palpatine keresztnevét (Sheev) is, de felmerült, hogy bekerül a sorozatba, hogy az Uralkodó átalakítja a Jedi Nagytemplomot Birodalmi Palotává. Sőt, az egyik forgatókönyvíró szerint az Uralkodó igazán szimpatikus arcát fedte volna fel a sorozat, méghozzá együttérzést kiváltó módon. A forgatókönyvíró azt is mondta, hogy szinte elsírta magát, amikor az Uralkodó sorsáról olvasott. Szintén e sorozathoz találta ki George Lucas, hogy a klónok gyártása leállt, helyüket toborzott katonák vették át a Birodalomban.

Star Wars 1313 concept art

Gustavo Mendonca látványterve az Underworld testvérprojektjéhez, a 1313-hoz (Slashfilm)

Szerepelt volna a szériában Anthony Daniels mint C–3PO – legalábbis 2006-ban még mindenképpen így gondolták, amikor százrészes szériáról szóltak a hírek. A sorozat története nemcsak Palpatine eredettörténetéből, hanem a Lázadás kezdeti korszakáról is mesélni szándékozott. Olyannyira, hogy a szélsőséges lázadó, Saw Gerrera karakterét is ehhez a szériához fejlesztették ki, végül A klónok háborújában ismerhettük meg. George Lucast nagyon érdekelte az az ötlet, hogy egy katonát a Köztársaság képez ki, hogy proxiháborút vívjon az aktuális ellenséggel, ám végül ő maga is a rendszer ellenségévé vált.

A a sorozat az Erő világos oldalával kapcsolatban is újítani szándékozott, méghozzá az Erő Egyházával. Az elképzelések szerint ez olyan földalatti egyházi mozgalomként működött volna, amelyben nem erőérzékenyek a jedik ideáinak követői. Hasonló valósult meg később a Zsivány Egyesben, amelynek Képes útmutatója le is írja, hogy ez az egyház a coruscanti alsóbb régiókban is működött. Még ennél is izgalmasabb, hogy állítólag Lor San Tekka karakterét is ekkor ismerhettük volna meg, méghozzá ezen egyház követőjeként (később Az ébredő Erőben ismertük meg az Erő Egyházának tagjaként.

Bár már korábban is említettünk ilyeneket, de érdemes még szót ejteni arról, hogy megannyi fejlesztést később ugyanúgy, vagy némileg módosított formában átvittek más projektekbe (főként A klónok háborúja és a Lázadók animációs sorozatokba). Mindkét szériában „bevetették” például a rendőrségi hajókat, amelyeket alapvetően az Underworldhöz találtak ki. A sorozathoz fejlesztett nagy esemény, a Birodalom Napja alapötletét és felhasználását később a Lázadókban valósították meg. Ugyancsak az Underworldhöz találták ki a 79’s nevű klón vendégeket vonzó coruscanti bárt – az alapötlet az volt, hogy a klónok ide jártak vedelni, hogy elfelejtsék a 66-os parancsot.

A pyke-okat is a sorozathoz és annak testvérprojektjéhez, a 1313-hoz fejlesztették a Lucasfilmnél, erről a The Art of Solo: A Star Wars Story c. könyvben is írnak. Ők később A klónok háborújában és a Solóban is feltűntek. Egy másik bűnszervezet, a Rang Klán is az Underworldhöz kapcsolódóan találtatott ki, azóta említették őket például a Lázadókban is, de állítólag a végül soha el nem készült játékban, a Ragtagben is lett volna szerepük.

A Tarkin c. James Luceno regénybe is megannyi dolgot átemeltek az Underworldhöz elkészített fejlesztésekből, így például azt is, hogy Mas Amedda birodalmi nagyvezírként segítette a köztársaság bukása után is Palpatine-t. A Lucas jegyzeteit felhasználó Luceno e regényben mutatta be számunkra a Crymorah és Droid Gotra szervezeteket is – a sorozatban feltehetően láthattuk volna, ahogy a Droid Gotra egykori szeparatista droidjai a Crymorah verőlegényeiként tevékenykednek. Utóbbi kapcsolatot ápolt Jabbával, ez feltehetően az Underworld kapcsán lett kitalálva. MarvelStarWars01, a Numidian Prime blog szerzője megjegyezte,

milyen érdekes, hogy míg az előzménytrilógiában a droidokat láthattuk agyatlan masszaként, addig a birodalmi időkben játszódó Underworld némileg független alvilági figurákként szándékozott bemutatni őket. Miközben a klónok kiestek a pixisből és egy bárban iszogattak a sorozat tervei szerint.

Feltehetően amit erről az időszakról, valamint a galaktikus alvilág működéséről tudunk, mind-mind visszavezethetőek George Lucas Underworldhöz készült jegyzeteihez. Jó eséllyel folyamatosan bukkannak majd fel újabb és újabb információk azzal kapcsolatban, mit köszönhetünk annak a projektnek, amely helyett végül A mandalore-i lett az első élőszereplős Star Wars-sorozat – amelyben szintén koszos, alvilági közeget láthattunk.

Nyitókép: A Coruscant alsó szintjei, Ryan Church látványterve az Underworld testvérprojektjéhez, a 1313-hoz (Pinterest)

Legfontosabb posztjaink