Miről szóltak a jedik próféciái?

A Star Wars univerzumában először az 1999-es Baljós árnyakban hallhattunk a jedi próféciákról, azon belül is a Kiválasztott jóslatáról. Hihetetlennek tűnhet, de az azóta eltelt húsz év alatt egyszer sem tűntek fel a jövendölés pontos sorai – egészen mostanáig. Az áprilisban megjelent (szokás szerint fantasztikus) Claudia Gray regény, a Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi egy korai kalandját bemutató Master & Apprentice – amely a Mester és tanítványa címet kapja magyarul és szeptemberben jelenik meg – ugyanis nem elég, hogy végre bepillantást nyújtott a prófécia soraiba, de azonkívül még egy rakat másikkal is megismertetett bennünket. Lássuk, hogy miről szólnak ezek!

Mielőtt azonban belekezdenénk a kielemzésükbe, fel szeretném hívni rá a figyelmet, hogy némelyik prófécia elég homályos, sőt, még az is előfordulhat, hogy egy-egy jövendölés több különböző eseményről, vagy személyről szól, így természetesen  rengetegféleképpen lehet őket értelmezni,  ahogyan az egyébként a fent említett regényben is elhangzik. Mindezek fényében tehát az alábbiakban az én személyes elemzéseim lesznek majd olvashatók. Ezek közel sem számítanak „hivatalos magyarázatoknak”, hiszen olyanok nem is léteznek. Szerintem mindegyiknek többféle „megoldása” is lehet, így ha nektek megvannak a saját változataitok, akkor azokat kérlek, hogy írjátok meg kommentben!

„Csakis rengeteg jedi feláldozása által teheti jóvá a Rend a névtelenek ellen elkövetett bűneit. A múlt fenyegetése már nem a múltban, hanem egy tojásban alszik. Amikor a tojás feltörik, a teljes galaxis veszélybe fog kerülni. Amikor maga az Erő fog meggyengülni, a múltnak és a jövőnek szét kell válnia, és egyesülnie kell. Eljő majd a Kiválasztott, akinek nem lesz apja, és rajta keresztül teljes egyensúly fog beállni az Erőben.”

 A fenti prófécia a Kiválasztottról szól.  A Rend névtelenek ellen elkövetett bűnei, közvetlenül valószínűleg arra utalnak, hogy a jedik az utóbbi évszázadokban hajlandóak voltak szemet hunyni a Köztársaságon belüli rabszolgaság, azaz a névtelen milliók halálra dolgoztatása fölött, nagy általánosságban pedig egyszerűen arra, hogy a Rend letért a helyes útról. Ennek a jóvátétele, azaz a rengeteg Jedi feláldozása pedig nyilvánvalóan A sithek bosszújában látható 66-os parancsra, és a tisztogatásra utal. A múlt fenyegetése az ezer éve halottnak hitt sitheket jelentheti, akik titokban felemelkedtek, és a Skywalker-saga eredeti trilógiájában, a Birodalmon keresztül komoly veszélyt is jelentettek a galaxisra.

Az Erő meggyengülése is erre az időszakra vonatkozhat, amikor a Jedi Rend eltörlésének következtében alig maradtak Erőhasználók az univerzumban. A múlt és a jövő szétválása és egyesülése  a múlt lovagjára, Anakinra, és a jövő lovagjára, Luke-ra  vonatkozhat, akik nagyjából húsz évre szétváltak, majd A jedi visszatérben újraegyesültek. A lezáró mondat kétségtelenül Anakinról szól, hiszen azt biztosan tudjuk, hogy neki nem volt apja. Az, hogy rajta keresztül hogyan állt be egyensúly az Erőben, már tényleg csak értelmezés kérdése. Egyrészt a Jedi Rend elpusztításával annyira meggyengítette a világos oldalt, hogy az bizonyos szempontból egyenlővé vált az abban az időben még rejtőzködő sithek által képviselt sötét oldallal, másrészt viszont az Uralkodó kivégzésével végleg elpusztította a sitheket, akik mindig azon munkálkodtak, hogy a sötét oldal bekebelezhesse az univerzumot, és lehetőséget adott Luke-nak arra, hogy egy olyan új, igaz rendet teremtsen, amely valóban egyensúlyban fogja majd tartani az Erő mérlegét.

The Chosen One GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

„Egy, a jedik legmagasabbjai közé fog emelkedni, a vele szolgálók balsejtelme ellenére is.”

Úgy vélem, ez a prófécia egyértelműen Anakinról szól. A lovagból igen fiatalon vált a Tanács tagjává, annak ellenére, hogy rengetegen voltak bizonytalanok a jövőjével kapcsolatban, és  még csak Mester címe sem volt. 

„Amikor az igazak elvesztik a fényt, az egykoron elbukott gonosz vissza fog térni.”

Ahogyan az a Master & Apprentice regényben is elhangzik, a fenti jövendölés annyira homályos, hogy szinte bármire utalhat, ugyanakkor a Skywalker-saga esetében elég egyértelműnek tűnik, hogy az útját elvesztett Jedi Rendről, és az ezer év után visszatérő sithekről szól.

„Ő, aki sötétségbe születik, sötétségnek fog életet adni.”

Ez a prófécia ismét csak több személyre is utalhat. Claudia Gray regényében például Qui-Gon úgy gondolja, hogy egy évszázadokkal korábban élt nőről szól, akinek az apja egy gonosz hadvezér, a lánya pedig egy bukott jedi volt. Azonban, ha ismét megpróbáljuk a Skywalker-saga szemszögéből megvizsgálni a sorokat, feltűnhet, hogy  azok tökéletesen illenek Leiára is.  Ő Darth Vader lányaként a galaxis egyik legsötétebb korszakába született bele, később pedig életet adott Ben Solónak, akiben ugyanúgy ott lakozott a sötétség, mint Anakinban.

Carrie Fisher Jewish GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

„Amikor a kyber, ami nem kyber felragyog, eljő a prófécia ideje.”

A fenti jövendölés csak a Master & Apprentice regény ismeretében értelmezhető, ugyanis abban fontos szerepet játszik egy kohlen nevezetű, értéktelen kristály, amely annyira hasonlít a kyberre, hogy a könyvben nemegyszer még a bolondok kyberének is nevezik. Amikor Qui-Gon találkozik ezekkel a kohlenekkel, úgy hiszi, hogy hamarosan beteljesedik majd a Kiválasztottról szóló prófécia is – ahogyan arra a fenti jóslat figyelmeztet.

„Ő, aki megtanulja legyőzni a halált, a leghatalmasabb tanítványán keresztül újra élni fog.”

Ez a prófécia ismét rengeteg különböző személyre utalhat, de én úgy gondolom, a sorai valószínűleg Qui-Gon Jinnről szólnak. A jelenlegi tudásunk szerint ő volt az első olyan személy, aki megtanulta legyőzni a halált. A sithek bosszújából, és különböző regényekből pedig tudjuk, hogy Qui-Gon visszatért, és még évekig tanította a régi padawanját, Obi-Want a sivatagban, azaz rajta keresztül „újra élhetett”.

Ziro.hu

SZEPTEMBERBEN MAGYARUL IS MEGJELENIK A MASTER & APPRENTICE Mester és tanítványa – ezt a magyar címet kapta Claudia Gray regénye, amely előrendelhető a Szukitsnál (ahol szeptember 18-i megjelenést…

Nos tehát jelenleg ez minden, amit a jedi próféciákról tudunk. Az előzmény-érában a Rend ezeknek a jóslatoknak már nem tulajdonított nagy jelentőséget, mert a mesterek vagy úgy gondolták, hogy úgyse tudnak változtatni egy előre megírt eseményen, tehát az egésznek semmi értelme, vagy pedig úgy gondolták, hogy a jövő ismerete óhatatlanul is a jövő befolyásolásának vágyával párosul, az pedig könnyedén a sötét oldalra terelheti a lovagjaikat. (A Dooku: Jedi Lostban Sifo-Dyas látomásait is veszélyként kezelték, sőt úgy hírlett még egy átképző helyet is létrehoztak a látomásokkal küzködő jediknek a Lola Sayu-n, azon a bolygón, ahol a jedik börtöne is volt – a szerk.)

E tekintetben igazuk is volt, elég csak Anakin bukására gondolni, ugyanakkor Qui-Gon pont a mesterek nézeteinek ellenkezőjét bizonyította be a Master & Apprentice regényben. Kétségtelen, hogy a próféciákkal való foglalkozás egy veszélyes tevékenység volt, ugyanakkor az előzmény-éra Jedi Rendje – mint olyan sok más dologgal – ezzel kapcsolatban is  túlzottan szélsőséges nézeteket vallott.  Talán ha hajlandóbbak lettek volna nyitottabban hozzáállni a próféciákhoz, akkor még Anakin sorsa is „kellemesebben” alakult volna.

Nyitókép: Anakin Skywalker A klónok háborújában (ComicBases.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink