Minden út az Ismeretlen Területekre vezet – galaktikus földrajz

Rian Johnson készülődő trilógiájáról nem sokat tudunk, csupán annyit, hogy nem a Skywalker-család lesz a központban, és hogy a Star Wars univerzum egy távoli szegletét mutatja majd be. Korán megindultak azonban azok a találgatások, hogy ez a Vad Űrre, esetleg az Ismeretlen Területekre vonatkozik. No de mennyire ismeretlenek az Ismeretlen Területek? Korábban végignéztem a kánon „réges régen”-jét, a Régi Köztársaság koráról kanonizált információkat, most nézzük a „messzi messzi”-t, a Vad Űrt és az Ismeretlen Régiókat, avagy azokat a területeket, amelyeket egyre inkább feltérképezünk a Lucasfilm segítségével.

Először is, mi az a Vad Űr, mi az az Ismeretlen Területek, és mi a különbség a kettő között? Az Ismeretlen Területeket először Timothy Zahn nagy sikerű regénye, A Birodalom örökösei – pontosabban a hozzá kapcsolódó kézikönyv – említette. A Régióról a Galaktikus Atlasz a következő definíciót adja:

„A galaxis nyugati spirálkarját feltérképezték ugyan, de nem kutatták át alaposan. Ki tudja mi minden rejtőzik a galaktikus civilizáció határain túl, az űr sötétjében?”

Pablo Hidalgo – a Lucasfilm Yodája – a Rebels Recon egyik adásában felfedte ezt a homályt, miszerint az Ismeretlen Régiók határai ismertek, csupán az ismeretlen, ami ezen határokon belül található. Épp ezért maga a terület ábrázolható a galaktikus térképeken és atlaszokon, ellentétben a Vad Űrrel, ami kívül esik mindenféle térképen. Átadva a szót ismét a Galaktikus Atlasznak:

„a Külső Peremvidéken túl csak a feltérképezhetetlen Vad Űr fekszik. Felfedezők, térképeszek indulnak ide veszélyes utakra.”

Adódik természetesen a kérdés, miért is ismeretlen az Ismeretlen Területek belseje? A válasz az Utóhatás sorozat harmadik kötetéből derül ki, miszerint az ismeretlen részeken szinte lehetetlen a biztonságos közlekedési útvonalak, hiperút-ösvények megtalálása, ugyanis számtalan fekete lyuk, gravitációs kút, napviharok labirintusa, veszedelmes élőlények, és egyéb más fenyegetés vár azokra, akik bemerészkednek arra a területre.

A Jedi Rend titkai közé tartozott azonban egy biztonságos útvonal, mely az Ismeretlen Területek 7G szektorában fekvő Ilum-rendszerre vezetett. Tízezer évvel a Galaktikus Birodalom megalakulása előtt egy Jedi felderítő az Erő vezetésével bukkant rá a jeges Ilum bolygóra, amely hamarosan a rend egyik „kegyhelye” lett, ahol az ifjú padawanok egy ősi szertartás szerint rátalálhatnak a saját kyberkristályaikra. A Jedi Tanács titokban tartotta azt a felfedezett hiperútvonalat, mely a Magvilágok közé tartozó Metellosról vezetett az Ilumra, sőt az Ilum minden említését törölték a különféle galaktikus térképekről, feljegyzésekről. A Jedi Rend bukását követően azonban a frissen megszületett Birodalom rátette a kezét az Ilumra, és a bolygót nem kímélve kezdte meg a nagyarányú kyberkristály-bányászatot, hogy kielégítse a Halálcsillag szükségleteit.

Palpatine császár emellett erős érdeklődést mutatott az Ismeretlen Területek felé, a Sötét Oldal eredetét keresve. Az Uralkodó több felderítőt küldött a térségbe, akik nem élték túl a küldetést. Váratlan segítsége érkezett azonban az Ismeretlen Területeken belülről, az itt domináns Chiss Birodalomnak köszönhetően. Akik Timothy Zahn könyveit olvasták, azok számára nem kell bemutatni a Chiss Birodalmat, igaz ezen ismereteknek – egyelőre – csupán egy része számít kánonnak. Annyi bizonyos, hogy a Chiss Birodalmat az uralkodói családok irányítják, és az egyik legjelentősebb katonai hatalom a térségben. A chissek azonban egy szörnyű fenyegetést észleltek, így elküldték legzseniálisabb stratégájukat, Mitth’raw’nuruodo-t, a majdani Thrawn főadmirálist, hogy mérje fel a Galaktikus Birodalmat, mely, ha alkalmas rá, akkor szövetségese lehet a chisseknek a titokzatos veszedelemmel szemben. A száműzetést tettető Thrawn jó kapcsolatot alakított ki Palpatine-nal, és katonai diadalai mellett abban is segítette az Uralkodót, hogy biztonságos utakat találjon az Ismeretlen Területeken.

Star Wars GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Az Uralkodó a biztonságos ösvény keresésére és tesztelésére a Jakkun lévő titkos obszervatóriumában állított fel számítógépeket, mely végül sikeresen rátalált egy ilyen ösvényre. A jakkui csatát követően Rae Sloane főadmirális, Brendol Hux, valamint a Birodalmi Flotta más túlélői ezen az útvonalon keresztül jutottak el az Ismeretlen Területek belsejére, ahol már várta őket az Eclipse, Palpatine korábbi zászlóshajója. A magát a Birodalom utódjának tekintő Első Rend tehát már az Ismeretlen Területeken belül alakult meg. A menekült birodalmiak ugyanis rátaláltak azokra az ősi hiperösvényekre is, melyeken a Snoke kíséretét alkotó a néma navigátorok vágtak utat.

Ezeknek az útvonalaknak köszönhető a Birodalom túlélése, fennmaradása és újraszervezése. A galaxis ezen szegletében épült fel a Starkiller Bázis, s itt fekszik a Rakata Prime bolygó is.

Az ébredő Erő jelentős része tehát már az Ismeretlen Területeken játszódik, s ugyanez igaz Az utolsó Jedik esetében is, hiszen itt van a Jedi Rend első, ősi templomának (és a porgoknak) az otthona, az Ahch-To bolygó is. Ezek szerint tehát – ha hihetünk Palpatine feltételezésének – nemcsak a Sötét Oldal, hanem a Világos Oldal is az Ismeretlen Területeken született… Megjegyzendő, hogy Luke Skywalker nemcsak az Ahch-To bolygóra jutott el a térségben, hanem járt egy nemes egyszerűséggel csak „A mélység” néven emlegetett világon is, ahol R2-t mentette ki egy bányavállalat markai közül.

Season 3 Ghosts Of Mortis GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Az Ismeretlen Területekhez hasonlóan a Vad Űr sem „teljesen ismeretlen”. Ezen a területen található példának okáért a legendás Mortis világ, mely A klónok háborúja animációs sorozatban mutatkozott be. A különleges bolygót maga az Erő alkotta, s a három misztikus és hatalmas Erő-használó, az Atya, a Lány és a Fiú irányította. A Mortishoz hasonlóan szintén a mítoszok homályába veszett Lira San világa, a Lasat nép eredeti otthona, amelyre végül Zeb Orrelios és a Szellem legénysége bukkant rá. Zeb és Sabine Wren később is megfordultak a Vad Űrben, egyik küldetésük a Thune bolygóra vezetett.

A Mortis és a Lira San mellett találhatóak itt kevéssé misztikus bolygók is. Ezek közül talán a legismertebb a Huttok által irányított dzsungelvilág, a Teth. A bolygót eredetileg a B’omarr Rend szerzetesei telepítették be, ám később a Hutt Kartell tette rá a kezét. A Teth jelentős szerepet kapott a Klónháborúk eseményei során, ugyanis

Assajj Ventress ezen a világon tartotta foglyul Jabba ifjú gyermekét, Rottát, valamint ugyanezen a bolygón ölte meg álnok módon Sy Snootles portálunk névadóját, Zirót.

Season 1 Episode 22 GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A Birodalom születését követően az Ismeretlen Területek mellett a Vad Űr feltérképezése is új erőt vett. A Birodalmi Kutató- és Elemzőegység célul tűzte ki a galaxis legtávolibb pontjainak felderítését, térképészek és felderítők indultak útnak a Vad Űr minél jobb megismerésére. Ilyen térképész volt Auric és Rhyssa Graf, az Adventures of the Wild Space ifjúsági könyvsorozat főhőseinek szülei is. A Vad Űr lakói között emberek is akadtak, az említett Thrawn főadmirális szárnysegédje, Eli Vanto a Lysatra bolygóról származott. Vanto révén tudjuk, hogy a Vad Űr és az Ismeretlen Területek lakói között szorosabb kapcsolat is fennállhatott, legalábbis a Lysatran még a Birodalom idején is rémtörténeteket meséltek a félelmetes chiss harcosokról. A Vad Űrben található emellett Indoumodo dzsungelvilága, Agaris, valamint Pion bolygói is.

A Vad Űr valószínűleg fontos politikai tényezővé vált az endori csata után. A Birodalom bukását követően ugyanis a kalózvezér Elodie Maracavanya kikiáltotta magát a Vad Űr kalózvezérének és új államot alapított az általa zsákmányolt szupercsillagromboló, a Liberty’s Misrule, leánykori nevén Annihilator fedélzetén. A Vad Űr tehát a kalózok, csempészek és menekültek birodalmává vált. Reméljük a Jon Favreau-féle élőszereplős sorozat, vagy az Ellenállás animációs sorozat epizódjaiban ezt a kalózállamot is jobban megismerhetjük majd.

Azt láthatjuk tehát, hogy az Ismeretlen Területek és a Vad Űr már most fontos szerepet tölt be a kánon világában, hovatovább minden út az Ismeretlen Területekre vezet.

Ez a térség nemcsak a Thrawn-kötet lapjain, és a Lázadók epizódjaiban újra megelevenedő chiss főadmirális szülőföldje, hanem emellett az Első Rend születésének a helye, s egyben valami sokkal misztikusabb dolog, az Erő Világos és Sötét oldala is innen ered. Ugyancsak a misztikum és rejtélyek homálya fedi a Vad Űr egyes világait is, melynek felfedezése nemcsak a Graf-család számára, hanem számunkra is hamarosan megtörténhet.

Vajon a Chiss Birodalom hogyan reagált az Első Rend születésére? Mi történt a Vad Űr kalózállamával? Mi az a titokzatos ellenség, amitől megijedtek a chissek? Merre lehet az űrbálnák által elragadott Thrawn és Ezra? Hogy született a Világos Oldal és a Sötét Oldal? Ki várta a Birodalom túlélőit az Eclipse fedélzetén? Thrawn főadmirális evett-e valaha porgot? Megannyi érdekes kérdés megválaszolása áll tehát még előttünk, de az Ismeretlen Területek már nem is olyan ismeretlenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink