Mi vár ránk a messzi-messzi galaxisban 2020-ban?

Bár egy korszak véget ért, a Star Wars világában nincs megállás: két sorozat is érkezik és megannyi új produkción dolgozik majd idén a Lucasfilm.

 2019 volt a Star Wars éve.  Soha nem jelent meg ekkora mennyiségű és ennyiféle produktum a messzi-messzi galaxisban, mint tavaly, ráadásul lezárult a Skywalker saga is. Bár az idei esztendőben is kapunk még különféle történeteket az előző korszakból, de 2020 jórészt már a Star Wars jövőjének megalapozásával telik majd a Lucasfilmnél.

Azt, hogy mi várható idén, négy kategóriába soroltuk: először azokról a produktumokról írunk, amelyeket már biztosan láthatunk is 2020-ban, majd az idén forgatni kezdett projektekről szólunk, végül pár szóban megemlítjük azt is, min dolgozhat a Lucasfilm ebben az évben. Végezetül két pletykáról is beszámolunk – ezekből vagy lesz valami, vagy nem.

Amit biztosan látunk

Elsőként idén az Ellenállás második, záróévadának végét láthatjuk: január 26-án egy duplaepizóddal zárul a harmadik Star Wars animációs sorozat.

Nyugaton biztosan sok Star Wars rajongó lemondta a Disney+ streaming-szolgáltatásra szóló előfizetését 2019 végén, amikor véget ért az első élőszereplős sorozat, A mandalore-i első évada. Sokáig azonban nem kell számolgatniuk a megspórolt aprópénzüket, ugyanis februárban indul A klónok háborúja animációs sorozat hetedik évadja, amely egyben a zárószéria is lesz. A sorozat visszatérését még 2018 nyarán jelentették be, a tavalyi Celebrationön saját panelt is kapott. Dave Filoni, a sorozat showrunnere pedig a Skywalker kora premierjének hetében azt mondta, napok kérdése a 12 epizódos évad befejezése, úgyhogy mára már

minden készen áll ahhoz, hogy februártól várhassuk az új epizódokat.

Szintén biztosan láthatjuk 2020-ban a nagy sikerű A mandalore-i második évadát. Azt már a tavalyi Celebration óta tudtuk, hogy készül a folytatás (akkor Doug Chiang látványtervező-zseni árulta ezt el a Fantha Tracksnek), később Jon Favreau showrunner jelentette be, hogy forgatják az új szériát. Ugyanő az év végén azt is közölte, hogy 2020 őszén folyatódik A mandalore-i a Disney+-on. Az évadzáró alapján megannyi izgalom vár ránk, már tűkön ülünk!

(És ha már Disney+: az előzetes tervek szerint Kelet-Európába (ahová az Egyesült Államokban Magyarországot is szokás sorolni) a 2021-es pénzügyi év során érkezhet meg a szolgáltatás, azaz  leghamarabb 2020 vége felé lehet elérhető hazánkban a Disney+ Így ha szerencsénk van, akár már e platformon követhetjük majd Gideon moff, Din Djarin, Cara Dune és persze az egyelőre név nélküli A gyermek kalandjait.)

Mindezek mellett természetesen könyves (Thrawn!) és képregényes fronton is érkeznek majd új címek, ezekről szokásos hó eleji könyvajánlóinkból tájékozódhattok majd idén is.

Amit elkezdenek forgatni

A Discussing Film úgy tudja, az egyelőre cím nélküli Cassian Andor sorozatot 2020 júniusában kezdik forgatni Európában. Hogy ez mennyire megbízható információ, azt nem tudni, de jó eséllyel nyáron valóban elkezdik forgatni a Zsivány Egyes egyik fontos szereplőjének (és persze K–2SO-nak) az előzménytörténetét. A sorozat showrunnere Stephen Schiff, de ha hinni lehet a Variety tavaly októberi információinak, beszállt a projektbe íróként és rendezőként Tony Gilroy, a Zsivány Egyes forgatókönyvírója is.

Sokkal biztosabb információink vannak az egyelőre szintén cím nélküli, hat, egyórás epizódból álló Kenobi minisorozatról is. A szintén élőszereplős sorozatot A mandalore-i első évadának két részével a messzi-messzi galaxisban remekül debütáló Deborah Chow rendezi majd, a forgatókönyvet pedig Hossein Amini írja. Utóbbi árulta el tavaly novemberben, hogy terveik szerint 2020 júliusában kezdenek forgatni. A főszerepet játszó Ewan McGregor még korábban azt mondta, hogy a széria A sithek bosszúja és az Egy új remény között játszódik majd, valamivel a Köztársaság bukása és a jedik kiirtása után.

Amin dolgoznak majd idén a Lucasfilmnél

A Lucasfilm folyamatosan dolgozik azon, hogy merre is haladjon tovább a messzi-messzi galaxis történetfonalában. Ezek közül minden bizonnyal az egyik legizgalmasabbnak ígérkező projekt a Project Luminous lesz. Tavaly áprilisban, a Celebrationt követően összeszedtük, mit érdemes tudni minderről, azóta nem sok új infó szivárgott ki a dologról. Egészen mostanáig:

január harmadikán este ugyanis exkluzív információkkal érkezünk arról, miként képzeli el a Lucasfilm a Star Wars jövőjét.

És hogy miért pont ekkor? Mert korábban Cavan Scott, a projekten dolgozó írók egyike azt sugallta, hogy januárban már hivatalos bejelentés is érkezhet minderről. Hiába próbáltam megtudni tőle december végén, hogy pontosabban mikor, nem árult el többet.

Cavan Scott on Twitter

Always in motion the future is. News is coming, but unfortunately I’m not at liberty to say when… yet. Watch @starwars for more info as it happens. https://t.co/oaRM6HtvCm

Mivel a Star Wars filmek elkészítési ideje három év, minden bizonnyal komoly előkészítő munka zajlik majd 2020-ban azon a filmen is, amelyet 2022 decemberében mutatnak majd be a Lucasfilm tervei szerint. Korábban úgy tudtuk, hogy a Trónok harca készítői, D. B. Weiss és David Benioff készíti majd ezt a filmet, ám tavaly októberben kiszálltak a projektből (itt pedig összeszedtük a Benioff & Weiss – Star Wars édeshármas történetét). Azóta semmi hír a filmről,  de ha továbbra is 2022. decemberi premierben gondolkodik a Lucasfilm, már javában zajlania kell a munkának.  Korábban a The Hollywood Reporter azt írta, januárban várható leghamarabb bejelentés a következő filmmel kapcsolatban.

Ami vagy lesz, vagy nem

Két további pletykáról érdemes még beszámolnunk (a We Got This Covered klikkvadász oldal szinte naponta dobál be hasonlókat, azokkal most nem foglalkozunk…). Az egyik, hogy Jason Ward, a MakingStarWars.net szerkesztője tavaly decemberben arról számolt be, hogy a Lucasfilm nagy erőkkel és titokban dolgozik egy élőszereplős sorozaton, amelynek központi alakja a képregényekben felbukkant galaktikus régész, Doctor Aphra lesz. Olyannyira, hogy e sorozat információi szerint már 2020-ban megjelenik majd a Disney+-on. Persze, hihetetlenül hangzik mindez, de annyiban lenne ebben ráció, hogy A klónok háborúja és A mandalore-i közötti időben is  lenne friss Star Wars tartalom a streaming-szolgáltatáson. 

Még ennél is inkább hitetlenkedve olvastam a Cinelinx filmes portál főszerkesztőjének, Jordan Maisonnek a tweetjét tavaly december közepéről. Azt írta,

A klónok háborúja mellett további kettő animációs sorozaton dolgoznak a Lucasfilmnél, amelyeknek nem lesz közük az előbbihez.

Egy felhasználó tweetjére, amelyben Ezra Bridger holléte felől érdeklődött, csak egy kacsintós giffel válaszolt. Minden bizonnyal sok rajongó kíváncsi lenne, hogy mi történt a Lázadók végén az Ismeretlen Területekre távozott Ezrával és Thrawnnal, de hivatalos bejelentésig ne éljük bele magunkat semmibe. Kérdésünkre, hogy van-e valamilyen új fejlemény az ügyben, Maison azt válaszolta, nincs, de szerinte az Ellenállás január végi befejezését követően már kiderülhet egy-két részlet.

Egy biztos,  a 2020-as év sem lesz eseménytelen a messzi-messzi galaxisban. 

Nyitókép: Ziro.hu montázs

Legfontosabb posztjaink