Mi történt a Tatuinon a Birodalom bukása után? És Boba Fett páncéljával?

A mandalore-i legutóbbi epizódjában főhősünk egy régi, ismerős bolygóra, a Tatuinra látogatott, egyenesen Mos Eisley kikötőjébe. A hely sokat változott a Birodalom, illetve Jabba bukását követően: a Fejvadász Céhnek már nincs befolyása, az utcán és kantinban alig lézeng valaki és immár droidok szolgálnak ki (skandallum!) Chalmun kantinjában. Olyan, mintha valaki rendet teremtett volna a kaotikus, alvilági sivatagbolygón. Mi is történt a Tatuinon Jabba halála után?

A kánonban erre a kérdésre a legtöbb válasszal a Chuck Wendig közkedveltnek éppen nem nevezhető regénysorozata, az Utóhatás-trilógia, pontosabban a könyvek közjáték-fejezetei szolgálnak.

Ez a város túl kicsi kettőnknek

Ha a Tatuint egy bolygóméretű Vadnyugatnak fogjuk fel – mely tulajdonképpen nem áll távol a valóságtól –, akkor szinte várható, hogy  egyszer megjelenik egy sheriff,  aki helyreállítja a rablóktól és útonállóktól megtépázott világot. Ez a sheriff egy Cobb Vanth névre hallgató korábbi rabszolga, aki az endori csata idejére már felszabadította magát, majd a sivatagbolygó északi féltekéjén elhelyezkedő Mos Pelgo városának rendőrbírója lett, amelyet később a beszédes Freetown névre kereszteltek át. A Birodalom bukásával ugyanis annak rabszolgaadója is semmivé foszlott, ráadásul Jabba is távozott az élők sorából, a  koncon marakodó huttok pedig nem tudták egymás között gyorsan elrendezni, hogy ki üljön Jabba „trónjára”.  A tatuini rabszolgaosztály előtt így elhárult az akadály, hogy kitörjenek „ketreceikből”. Freetownban pedig – úgy látszik Vanth vezetésével – otthonra és célra találhattak a felszabadult rabszolgák is.

A Jabba halála után kialakult hatalmi vákuum azonban mások előtt is megnyitotta az utat. Claudia Gray Vérvonal című nagyszerű könyvéből tudjuk, hogy a Jabba korábbi szolgálatában lévő nikto, Rinnrivin Di önálló, nikto bűnszövetkezet szervezett, kihasználva a kínálkozó lehetőségeket (talán ez a banda őrizte „Baby Yodát” is A mandalore-i első felvonásában?). A Tatuinon azonban egy másik szervezet emelkedett fel Jabba bukását követően,

a Vörös Kulcs szindikátus.

A bűnszervezet néhány hónappal az endori csatát követően kezdte szárnyait bontogatni a dűnék között, magát bányavállalatnak álcázva. A szindikátus (egyik?) vezetője egy weequay férfi, Lorgan Movellan volt. A szervezet később a jóval hírhedtebb Fekete Nappal is közös ügyletbe bonyolódott, ráadásul a galaktikus politikába is beleártotta magát – politikai célú emberrablás, illetve az Új Köztársaság szenátorainak megvesztegetése révén. Na de mit tud nyújtani a Tatuin a bűnszervezeteknek? Olyan fontos nyersanyagokat, mint a dilarium olaj és silicax oxalát.  Na és persze rabszolgákat. 

A mandalore-i páncél

Vanth történetében további izgalmas pont, hogy a  jawáktól hozzájutott egy szett mandalore-i páncélhoz,  amely az eddig feltételezések szerint Boba Fetté lehetett korábban (vagy mégsem?). A páncél megszerzése során összetűzésbe is keveredett Adwin Charuval, a Vörös Kulcs bánya- és bűnszövetkezet egyik megbízottjával, a szervezet ugyanis szintén igyekezett szert tenni a jawák által előtúrt kincsekre.

Na de tényleg Boba Fett páncéljáról van szó? Ezt erősíti, hogy a jawák nem sokkal A jedi visszatér eseményei után tettek szert egy komplett szett mandalore-i páncélra, a sisakot ráadásul valamiféle sav is borította.  A sarlacc ugyanis maga is súlyos sérülést szerzett Jabba bárkájának pusztulása során:  hatalmas testének részei a homok tetejére kerültek, gyomorvezetéke kilyukadt, beleit pedig kifosztották a jawák: fegyvereket, páncélt, droidokat és egyebeket előásva.

Elképzelhető, hogy Boba Fett teteméről szedték le a jawák a páncélt. Vagy talán épp az okozta a sarlacc végső pusztulását, hogy a hírhedt fejvadász – ahogy a Legendákban tette – kirobbantotta magát? Az Utóhatás köteteiben „túl ismerős” mandalore-i páncélként említik – mely még Jabba korábbi állatidomárja számára is hátborzongatóan ismerős volt. A Vörös Kulcs vezetője, Movellan pedig azt is megkérdezi, hogy  egyáltalán egy valódi mandalore-i páncélról van-e szó,  mert úgy néz ki, mintha valami svindler kohójában készítették volna. Fett összetákolt, kopott páncélja lenne tehát? Mivel azonban a sarlacc hosszú emésztési folyamatáról híres, az is lehetséges, hogy a jawák és Vanth egy másik, rég elhunyt mandalore-i harcos páncéljára tettek szert.

Képtalálat a következőre: „boba fett gif”

Vanth a mandalore-i páncélt megszerezve célul tűzte ki, hogy törvényt hoz a Tatuinra és megszabadítja a bűnöző elemektől,

öt évvel a yavini csatát követően már Freetown sheriffje és tényleges vezetője volt.

„Baby Jabba”

Ekkor történt, hogy twi’lek társával, Issa-Orral, megmentették Malakilit, Jabba korábbi állatidomárját a Vörös Kulcs bűnszervezet maffiózóinak karmai közül. Malakili teljesen célját vesztetté vált, miután  az álnok Luke Skywalker megölte kedves kicsi rankorját, Pateesát.  Jabba halálát követően Malakili, illetve a hutt többi alkalmazottja egy ideig még a palotában maradt, várva, hogy egy új hutt vegye át Jabba helyét. De nem jött új hutt, így a korábbi alkalmazottak lassacskán szétszéledtek, így Malakili is.

Képtalálat a következőre: „malakili gif”

Cobb azonban új munkát ajánlott Malakilinek: egy hutt gyermeket is nevelnie, tanítania kellett. A kis huttot a Vörös Kulcs próbálta meg Jabba helyére ültetni, minden bizonnyal afféle bábként, ám Vanth elorozta előlük. Malakili pedig szerencsénkre szívén viselte a rábízottak sorsát, s el is nevezte új üdvöskéjét (vagy büdöskéjét) Borgónak.

Ilyen egy hutt baba (jelen esetben Rotta, Jabba fia) (Wookieepedia)

Cobb és Malakili ráadásul sikeresen megegyezett a buckalakókkal is, akik tisztelettel viseltetnek Freetown iránt. Az egyezség értelmében a taszkenek védelmezték a várost, amiért cserébe a polgárok vízzel fizettek, sőt egy krayt sárkány gyomrából való gyöngyöt is kaptak a buckalakók. A szövetséget különben hamar próbára is tették, ugyanis a Vörös Kulcs Lorgan Movellan vezetésével megszállta Freetown városát, hogy rabszolgasorba taszítsa annak népét, a kis huttot pedig visszajuttassa rosszéletű fajtársaihoz. Lorgan azonban óriási hibát követett el, amikor Malakilivel is ujjat húzott, a kis Borgo ugyanis sikolyával riasztotta a buckalakókat, rögvest megfordítva a harci helyzetet.

Cobb Vanth tehát megmenekült, hogy folytassa a Tatuin megtisztítását…

A mandalore-i  ötödik fejezete

Vajon sikerült a freetowni sheriff küldetése? A mandalore-i alapján – mely a D23-on bemutatott idővonal szerint 9 évvel a yavini csata után játszódik – azt mondhatjuk, igen. A Tatuin jóval békésebb helynek tűnt, mint 9 évvel korábban, talán éppen Cobb Vanth tevékenységének is köszönhetően. A Vanth által szerzett mandalore-i páncél azonban egy további kérdést is felvet: a sorozat ötödik fejezetének utolsó képkockáin látott szkennelő hang, és csilingelő sarkantyú  vajon tényleg Boba Fetthez köthető, mint sokan tippelik, vagy csupán a páncéljához?  Boba tért volna vissza a nagy sarlacc feneketlen bendőjéből, vagy éppen a páncélját megszerző új sheriff első megnyilatkozását láttuk a kisképernyőn? De persze még az is lehet, hogy a rejtélyes alaknak végül semmi köze nem lesz a közkedvelt fejvadászhoz, vagy éppen a híres mandalore-i páncéljához…

Boba Fett visszatért (?)
A tegnapi rész végén a titokzatos szereplő roppant hasonló szkennelő hangot hallat, és a lépteinek sarkantyúhangja van! Persze tudom, a rejtélyes idegen csizmája nem ugyanolyan, mint Boba Fetté, no de azt is tudjuk, hogy Boba jelmeze epizódról epizódra változott picit már a régi trilógia idején is; továbbá Dyn Jarren is teljesen új páncélzatot kapott nemrég, pedig őt csak felöklelte egy sárszarvú, nem a Sarlakk gyomrából kellett kikecmeregnie. RÉSZLETEK ITT.

Nyitókép: Tatuin (StarWars.com)

Legfontosabb posztjaink