Mi igaz abból, hogy a Lucasfilm kirúgta Rian Johnsont?

Röviden: nem tudjuk. Csak egy erről szóló pletyka kering a neten, amelyet sokan máris készpénznek vesznek, holott a forrása nem éppen megbízható.

A sajtó felelőssége

Ismét kiderült, hogy óriási a felelőssége a Csillagok háborújával foglalkozó weboldalaknak, főleg azután, hogy a rajongótábor megosztottsága növekedni látszik az új trilógiával kritikus kisebbség egyre hangosabbá válásával. Az utolsó Jedik kétségkívül megosztó epizód lett, éppen ezért a részt nem szeretők körében felháborodást váltott ki, hogy a VIII. epizód rendezőjére, Rian Johnsonra bízta a Lucasfilm a Skywalker-saga lezárását követő egyik projekt, egy filmtrilógia megalkotását.  Ez a felháborodás kapóra jön a nem túl felelősségteljes orgánumok számára:  bármilyen Rian Johnsonnal kapcsolatos cikket szétkattintanak a haragos olvasók, így nem meglepő, hogy alaptalan pletykákat már-már tényként tálalnak néhol.

Mindez persze a nemzetközi médiára is igaz, megannyi kattintásvadász oldal marad fenn úgy, hogy mindenféle alaptalan pletykát lehoznak csak azért, mert tudják, rárepülnek a csalódottak. Ez a magatartás sokszor átszivárog olyan magyar oldalakra, mint az IGN, a Mafab, vagy a WideScreen. A minap utóbbi „örvendeztette meg” a rajongókat ezzel a címmel: „A Disney elkaszálta Rian Johnson új Star Wars-trilógiáját?”

Jó, ha tudja az olvasó, hogy az ilyen jellegű címadás – amikor a szerző kijelent valamit, de tompítja egy kérdőjellel a végét – a legtöbb esetben azt jelenti, hogy a válasz: nem.

Sokan nem veszik észre, vagy nem kezelik helyén a cím végi kérdőjelet, így elkezd terjedni egy fals információ a magyar rajongók körében. Mint amikor mindenki elhitte, hogy Palpatine lenne Anakin Skywalker apja, miközben ez egyelőre nincsen kimondva a kánonban.

Nem, Palpatine nem Anakin apja
Hiába terjed pár kattintásvadász oldalnak köszönhetően, hogy Sheev Palpatine lenne Anakin Skywalker apja – amit szerintük egy képregény „hivatalosan is megerősít”, „visszaemel a kánonba”, valójában erről szó sincs. A cikk SPOILERES. RÉSZLETEK ITT.

A pletyka háttere

Jelen esetben a WideScreen javára írható, hogy a cikkben azt írják, „pletykák szerint” veszik el Johnsontól a trilógiát. Ugyanakkor John Campea videós újságíró „információit” a korábbi, hasonló jellegű pletykák „megerősítéseként” tálalják, miközben a pletyka forrásának megbízhatóságáról egy szót sem ejtenek.

Holott mindig ezzel kellene kezdeni, ha egy információ valóságtartalmára vagyunk kíváncsiak.

A 47 éves youtuber olykor jó érzékkel tálal pletykákat – mint például azt, hogy Ben Affleck nem lesz többé Batman –, olykor pedig mellényúl.

A videóban maga is megemlíti, hogy két, megbízhatónak tartott forrása azt mondta neki, Snoke nem más, mint Plagueis. „Ez totálisan hamisnak bizonyult” – fogalmazott.

Mint Campea elmondta, a korábbi rossz tapasztalatai miatt sincs benne a szivárogtató bizniszben, az egykor megbízhatónak tartott forrásai ugyanis olykor lyukra futottak.  Ezt is érdemes mérlegelni, amikor valaki Az utolsó Jedik kritikusaként el AKARJA hinni ezt a pletykát. 

Amit tudunk

A pletyka alapja egyébként az a bejelentés volt, hogy a Disney 2022, 2024 és 2026 decemberére bejelentett egy-egy Star Wars-filmet. Többet nem közöltek minderről, azt sem, hogy ezek összekapcsolódó filmek lesznek-e, azt sem, hogy Johnson, vagy a Benioff&Weiss páros készíti-e ezeket. E-mailben kerestük a Lucasfilmet e kérdésben, de ahogy másoknak, úgy nekünk sem válaszoltak.

Hivatalos: tényleg lassít a Lucasfilm a Star Wars filmekkel
A Disney közölte: 2022-ben érkezik a következő, egyelőre cím nélküli Csillagok háborúja film, azután minden második évben jön új, összesen három. RÉSZLETEK ITT.

A Celebration alatt maga Kathleen Kennedy közölte, hogy a következő hónapban (azaz májusban) ül le egyeztetni a Star Wars jövőjéről Johnsonnal, Weisszal és Benioffal. Egy másik interjúban azt is elárulta, a három kreátor „szorosan együttműködik” a fejlesztés jelen szakaszában.

Nem valószínű tehát, hogy azóta változott volna a Lucasfilm álláspontja Johnsont illetően.

Spekuláljunk!

Mi Disney-közeli forrásból egyébként úgy értesültünk, hogy a Trónok harca alkotói csupán a Disney+-ra gyártanak majd tartalmat, de hogy ennek a pletykának mennyi az igazságtartalma, arról fogalmunk sincs. A legizgalmasabb teóriát pedig a The Alliance of Star Wars Fanatics Facebook-csoportban olvashattuk: mi van akkor, ha valójában mindannyian egy és ugyanazon projekten dolgoznak, csak különböző feladatokban?

Új szlogen
Az ilyen jellegű esetek miatt választottunk szlogent a Ziro.hu számára. James Luceno: Tarkin c. regényéből, egyenesen Jova Tarkin szájából kölcsönöztük a mondatot, amely a fals információk terjedésével szembeni küzdelmünket szimbolizálja:

„Rendet teremtünk a káoszban.”

Nyitókép: Rian Johnson, Az utolsó Jedik rendezője (Wookieepedia)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink