Irány a Hutt űr! – galaktikus földrajz, túlélőszótárral

A Galaktikus földrajz sorozatunk előző cikkében kitalált pantorai asztrotörténészünk, Lele R’boti az Erővel mélyen átjárt világokat kereste fel. Felfedezőnk kalandja már akkor sem nélkülözte a veszélyes helyzeteket, legutóbbi útja során azonban egy még rémisztőbb vidékre indul: a Hutt űrbe. Itt felkereste a galaxis leghírhedtebb gengsztereinek és bűnözőinek (köztük portálunk névadójának, Zirónak, a huttnak) szülőhelyeit.

Egy efféle utazás természetesen felkészültséget követel meg, mind az asztrotörténész, mind a kedves olvasó részéről, ezért – az utazás megkezdése előtt – ajánlatos csekély hutt nyelvleckét venni, vagy éppen magunkkal vinni egy hutt–magyar túlélőszótárat, hogy ténylegesen túl is éljünk egy ilyen kirándulást.

Elsőként nézzük a legfontosabb kifejezést:

 Hagwa je killya, dolpa kikyuna!  — Kérem ne bántson, hűséges, adófizető polgár vagyok!  (hozzávetőleges fordítás)

Továbbá néhány alapszó, kifejezés:

 • H’chu apenkee! — Helló!
 • Mee jewz ju! — Viszlát!
 • De wanna wanga! — (Egyfajta üdvözlés)
 • Boska! — Nyomás! / Menjünk!
 • Pateesa — barát
 •   Bargon wan che copa! — Nem lesz alkudozás!
 • Moulee-rah — pénz
 •  Chuba! — Hé, te!
 • Coona tee-tocky malia? — Mi tartott ilyen sokáig?
 • Man-tah! — Beszélj!
 • Tonta tonka! — Fel a csápokkal!

De Wanna Banga Bib Fortuna GIF – DeWannaBanga BibFortuna StarWars – Discover & Share GIFs

The perfect DeWannaBanga BibFortuna StarWars Animated GIF for your conversation. Discover and Share the best GIFs on Tenor.

Némi hutt nyelvtudással felvértezve  asztrotörténészünk felpakolt ütött kopott teherhajójára, a Világvándorra, hogy nekivágjon a Hutt Űrnek, a Galaxis egy különleges régiójának, mely a Középső Peremvidék és a Külső Peremvidék határán található.  A Hutt Űr számos csillagrendszernek és bolygónak ad otthont, s a huttok mellett olyan fajok származnak innen, mint a weequay, a nikto vagy a toydariai.  A Hutt Űrön halad keresztül a Pabol Sleheyron névre hallgató hiperűr-útvonal is, mely a Középső Peremvidéken fekvő Randon bolygóról indul, s a Kessel érintésével jut el a Külső Peremvidéken fekvő Formos-ig. Utazónk azonban egy biztonságosabbnak mondható útvonalat választott, és a Shag Pabol kereskedelmi úton vágott neki a huttok birodalmának, melynek első állomása  a Toydaria-rendszer.

Olvass még hasonlót!
Kíváncsi vagy a Galaktikus földrajz-cikksorozatunk további epizódjaira is? KATTINTS IDE!

A Toydaria és a Dandoran

Tudós felfedezőnk a biztonságos Shag Pabol hiperútvonalon érkezve, a Toydaria-rendszerben lépett ki a hiperűrből. A rendszer legjelentősebb bolygója maga a Toydaria, egy távolról gyönyörű, a zöld különböző árnyalataiban tündöklő világ, a toydari faj szülőhazája.

The Phantom Menace GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Ahogy Dr. R’boti megkapta a szükséges leszállási engedélyeket és megkezdte ereszkedését a Toydaria felszínére, ámulatát sajnálatos módon csalódás váltotta fel. A zöld erdőket mocsarak szegélyezték, s az egész légkört a köd uralta. Utazónk indigókék orra hegyéig se látott, úgy próbálta meg lekormányozni teherhajóját a felszínre.

A nagyhasú, ormányos repülő toydarik ravasz és konok teremtmények hírében álltak szerte a Peremvidéken.

Asztrotörténészünk jól ismerte azokat a mítoszokat, miszerint a galaxis valaha élt egyik legnagyobb jedi lovagja, Anakin Skywalker is eredetileg egy toydari ócskás, bizonyos Watto rabszolgája volt. Egy másik toydariaival, Zabakával már személyesen is találkozott, amikor a Batuun felkereste a Fekete Orom játékboltját, hogy a Vad Űrben tett utazását követően ajándékokat vásároljon pöttöm kék unokahúga számára.

Irány a Batuu!
Lassan véget érnek a Disneyland új, Star Wars-témájú részlegének, a Galaxy’s Edgenek a munkálatai. Így nem meglepő, hogy a nyári nyitás előtt egyre-másra csepegtetik az információkat a nagyérdeműnek. Cikkünkben utánajártunk, hogy miről is szól e nagyszabású élménypark. RÉSZLETEK ITT.

A bolygó természetes komposzttavai felett utazónk megpillanthatta a  toydarik híres fészkeit, s néhány klán szívélyesen vendégül is látta, természetesen súlyos kreditek ellenében. Hiába,  a toydarik vérbeli kereskedők, állítólag még az Erővel sem manipulálható kapzsi elméjük.  A klánok fészkei mellett utazónk szedett egy szál N’Omis virágot, s szerencsésen felkereshette a toydariai királyi palotát is. A Toydaria egyik leghíresebb uralkodója, a klónok háborúja idején regnáló Katuunko király volt, akinek támogatását Bail Organa szenátor és Jar Jar Binks képviselő nyerték meg a Köztársaság számára.

Utazónknak azonban pénze fogytával el kellett hagynia a Toydariát, s útját a Dora rendszer felé folytatta, egyenesen a Dandorant célozva meg. A Dandoran már a csempészek földje, azt beszélik, egyszer Han Solo is megfordult itt, és egy bizonyos Saponzával és társával közösen ütöttek rajta a Hutt Kartell egyik bázisán, orvosi felszereléseket szerezve a Lázadás számára. A Dandoran azonban nemcsak a Lázadás, hanem az Ellenállás számára is fontos helyszín, innen származott ugyanis a Kék majd a Fekete Osztag kiváló pilótája, Jessika Pava is. Utazónk azonban egy zöldbőrű Kadas’sa’Nikto (nevezzük mondjuk Imulnak) szállítási vállalatát kereste fel, a tulajdonos ugyanis némi készpénz és beígért pótlék ellenében felajánlotta, hogy elkalauzolja őt szülőföldjére, a Kintanra, és a Hutt Űr más bolygójaira.

A Kintan, a Nimban, a Klatooine és a Sriluur

Az utazás következő állomása tehát a Kintan, a niktók veszélyes szülőföldje volt. A bolygó hosszú ideje ki volt téve a hódító huttok uralmának, akik rabszolgaként, testőrökként vagy vazallus alattvalókként tekintettek a nikto faj harcos tagjaira. Nem volt különb Jabba sem, aki számos nikto őrt alkalmazott palotájában. A maffiafőnök halálát követően azonban végre eljött a niktók ideje, s a Peremvidékek alvilágában keletkező hatalmi űrt immár egy Kajain’sa’nikto bűnöző, Rinnrivin Di vette át.

A humanoid niktóknak ugyanis több alfaja is kialakult a bolygón.

Ezek közül a legismertebbnek kétség kívül a vörös bőrű, több szarvval és tüskével rendelkező Kajain’sa’Nikto számít. Rinnrivin Di mellett más híres bűnöző is ismert ebből az alfajból, mégpedig  Gannis Ducain, akinek legemlékezetesebb tette, hogy sikerült meglovasítania a Millennium Falcont Han Solotól!  A Kajain’sa’Niktók persze nem mind zsiványok, több jedi mestert is ismerünk, akik ebből a fajból származtak. Ima-Gun Di mester és Laan Tik egyaránt a klónok háborújában veszítették el életüket.

A niktók másik jellegzetes alfaja a Kadas’sa’Nikto, akik közül felfedezőnk helyi kalauza is származik. Ez az alfaj könnyen felismerhető zöld, esetleg szürkés bőréről. Bár a Kadas’sa’Niktók közül is többen szolgáltak Jabbának (például Giran, Wooof és Klaatu), egy Rody nevű alak pedig Solóval dolgozott korábban együtt, sokan nemesebb célt vállaltak. Közülük is többen jedik lettek, míg mások a Lázadók Szövetsége ügyéért fogtak fegyvert. Mégis talán a legismertebb  Kadas’sa’Nikto nem más, mint Neeku Vozo, a Colossus állomás naiv és vidám szerelője.

A harmadik alfaj, az Esral’sa’Nikto a legtitokzatosabb. Ők az úgynevezett hegyi niktók, akiknek a bőrük szürke, és a másik két alfajjal ellentétben nem viselnek szarvakat és tüskéket. Ebbe a különleges alfajba tartozott Oplock, a híres versenypilótának, Marcus Speedstarnak a szerelője.

A nem túl barátságos bolygón utazónk sikeresen megpillant egy félelmetes kintani stridert, mely különleges lény még a dejarik játék egyik holofigurájának is mintául szolgált. R’boti természetesen nem vállalt konfliktust a vaddal, inkább továbbállt, és a Nimban felé vette útját.  A Nimban tökéletes pihenőhelynek tűnt a Kintan után, a marcona niktók helyett ezt a békésebb nimbanel faj lakja.  A hüllőszerű nimbanelek a kiváló probléma-megoldó képességükről híresek, így a faj tagjait leginkább a politikában, kormányzatban és az üzleti életben találjuk meg.

Természetesen a fényességes Jabba is alkalmazott nimbanel udvaroncot, nem is akárkit! Mosep Binneed a galaktikus alvilág egyik legjobb könyvelője volt. A kétes életű pénzmágus számára azonban Jabba halála sem jelentette karrierje végét, továbbra is keresett volt tudása a maffiózók körében. Így kerülhetett Canto Bightra, ahol a kaszinóvárosban egyre nagyobb befolyást szerző tanácsos és gengszter, Nagy Sturg Ganna könyvelőjeként tette tönkre a kevésbé éber szerencsejátékosok életét.

A nimbani erőgyűjtést követően a következő úti cél a Klatooine! A zöldes-barnás bőrű klatooine-iakat természetesen szintén megtaláljuk a galaktikus alvilágban és Jabba palotájában. Barada például Jabba egyik rabszolgája volt, aki szerelőként dolgozott a huttnak, végül a Carkoon verménél érte utol végzete. Szintén klatooine-i volt Castas, a fejvadász, aki az ifjú Boba Fettel dolgozott együtt, méghozzá a Mace Windu elleni bosszúhadjárat során. Castas azonban áldozatául esett Aurra Singnek. A klatooine-i rabszolgák közül egyesek sikerrel csatlakoztak a Lázadókhoz, mint például Targada, aki az Új Köztársaság Flottájának zászlósaként szolgált az akivai csatában. Mindenesetre jediket is adott a Klatooine a galaxisnak, például Tarados Gon mester a geonisisi csatában is harcolt.  Szintén klatooine-i Bolza Grool, a Colossus gorg-kereskedője.

Bár a Kintan és a Klatooine is kemény fickókat hordoz a hátán, korántsem olyan veszélyek, mint utazónk következő állomása, a Sriluur.  A zord sivatagbolygó igazi nehézfiúkat nevelt, a weequay-eket, akik számára kemény bőrük tette elviselhetővé bolygójuk kietlen éghajlatát.  E vastag bőr ráadásul a sugárvetők tüzével szemben is ellenállóbb, így a weequayek számára ideális foglalkozás lett a zsoldos, a testőr, vagy a kalóz.

A weequay-ek szomorú története különben hasonló a niktókhoz és a klantooine-ikahoz.

A Sriluur is áldozatául esett ugyanis a hutt hódításnak, s a weequayek többségéből is rabszolga vagy alattvaló vált. Már aki beletörődött ebbe a sorsba!  A Sriluur puszta világán látta meg a napvilágot ugyanis a legendás weequay kalóz, Hondo Ohnaka is, aki később a Florrum bolygón a galaxis egyik legjelentősebb kalózbandáját szervezte meg, míg a Birodalom évei alatt a Szellem legénységének nyújtott kétes segítséget.  Azt beszélik, hogy a hihetetlen Hondo Ohnaka egyszer magát Dooku grófot is foglyul ejtette, de a Lothal felszabadítása során még Thrawn főadmirálissal is dacolt! Felfedezőnk, Lele R’boti a batuu-i tartózkodása során személyesen is megbizonyosodhatott Hondo furfangosságáról, ugyanis új vállalkozása, az Ohnaka Transport Solution kedvéért még a Millennium Falcont is befogta!

Hondo Ohnaka Hello GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A Nal Hutta és a Nar Shaddaa

A rabszolgasorba süllyesztett világokat bejárva, szörnyülködő utazónk és nikto vezetője visszatért a Dandoranra erőt gyűjteni. A következő úti célra ugyanis minden erejüket össze kellett szedniük, hiszen a célpont nem más, mint a huttok bűzlő szülőföldje, a Hutt űr rothadó szíve, a Nal Hutta. Felfedezőnk azonban kalauzára hallgatva először mégsem a bolygót célozta be, hanem annak hasonlóan hírhedt holdját, a Nar Shaddaat, a „Csempészek holdját”.

A Nar Shaddaa pezsgő és koszos városaival a bűnözés igazi fellegvára.

Sőt, valójában az egész holdat városi környezet borítja, így utazónk számára olyan, mintha a Coruscant kistestvérére érkezett volna.  A Coruscant koszos, gonosz kistestvérére.  A felszínt azonban nem egyetlen város borítja, hanem több különböző település. Ezek egyike Hutta Town, ide érkezett először felfedezőnk, ugyanis kalauzának, Imulnak itt akadt üzletelni valója. R’boti sokat hallott erről a városról. Sokat, de semmi jót. A Galaktikus Birdalom idején a várost Grakkus, a hutt uralta, a jedi-tárgyak mániákus gyűjtője, aki emellett gladiátorviadalokkal szórakoztatta magát és a népet. Ó mit adna szegény asztrotörténészünk, ha még megpillanthatná Grakkus híres gyűjteményét! Sajnos azonban a gyűjtemény már a múlté, ahogy szerencsére Grakkus is. Miután vezetője lerendezte titkos ügyletét az egyik kocsma sötét szegletében, a pultnál ücsörgő felfedezőnk is feltápászkodott, hogy elhagyják ezt a várost, s útjukat egy újabb híres nar shaddaa-i település, Wormstew Town felé vegyék. Ez volt az a vidék, ahol a híres csempész, Sana Starros nevelkedett. Még mindig áll az a kórház, amelyet bezárás fenyegetett, ám egy ismeretlen személy – állítólag maga Starros – adománnyal segítette meg. Na persze a Csempészek Holdja egyéb hírhedt személyeket is adott a galaxisnak, mint például Aurra Singet, vagy Azmorigant.  Sőt még ezen a bűnös helyen is megmutatkozhat az Erő, itt látta meg ugyanis a napvilágot Eeth Koth jedi mester is. 

Ahogy teherhajójuk, a Világvándor elhagyta a Nar Shaddaa alkohol- és vérszagtól bűzlő felszínét, R’boti újabb kellemetlen felfedezést tett: kizsebelték. Talán abban a bárban Hutta Town-ban? Vagy az a fickó, aki nekitántorgott a Wormstew kórház előtt? Ki tudja. A pénze odalett, így kénytelen volt az előző útján szerzett egyik műtárgyat odaadni a vezetőjének – fizetség gyanánt. A nikto kelletlenül elfogadta, a Nal Huttáig úgyis együtt tartottak.

Nal Hutta, a forró, bűzös mocsárvilág a huttok szülőföldje.

Éppen undorító, mocskos eső hullott, miközben leszálltak. Utazónk a főváros, a Bilbousa felé veszi az irányt, ahol a Hutt Kartellt irányító Hutt Nagytanács is ülésezett. A fővárost Gardulla, a hutt palotája követte, mely szintén a Nal Hutta mocsárvilágán található. Gardulla megbecsült becstelen tagja volt a Hutt Nagytanácsnak, palotájában pedig egykoron Ziro, a hutt is raboskodott. Ziro életének jelentős helyszínei után tovább kutatva érkeztek meg a néhai Mama, a hutt házához. A hutt asszonyság a Desilijic klán számos hírhedt bűnözőjének a felmenője volt, Ziro és Ebor édesanyja, Jabba nagyanyja, illetve Rotta és Gorga dédanyja. Felfedezőnk nem is időzött sokat ezen a rémes helyen, csupán néhány holofelvételt készített, majd továbbállt. A hajójukhoz vezető utolsó métereket így is futva kellett már megtenniük, ugyanis egy hatalmas mocsári sárkánykígyó is szemet vetett utazóinkra.

Season 1 Episode 22 GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Utazgassunk tovább (ha még élünk)

A Hutta kellemetlen élmény volt, de felfedezőnk túlélte. És az utazás megérte, útját azonban még nem fejezte be, így újabb értékes műtárgyat kellett áruba bocsátania, hogy a nikto „vállalkozó” tovább vezesse ezen a rémes vidéken.  A következő állomás a forró és mérgező légkörű Cyrkon, mely ugyancsak kedvelt helye a csempészeknek és a fejvadászoknak.  A bolygó egykor lakható volt, sőt idilli, ám az ipari kizsákmányolásnak köszönhetően a légkör felmelegedett, és az üvegházhatás miatt felforrósodott. Azóta a Cyrkon városait búrák védik a hőségtől és a mérgező levegőtől.  Egykoron itt talált rá Han Solo a Lázadás bujkáló, üldözött hadnagyára, az Ellenállás későbbi tábornokára, Caluan Emattra.  R’boti felderítette a főváros, Motok hírhedt feketepiacát, ahol némi szakértelemért cserébe végre kreditekre is szert tett,  melyből tovább fizethette kellemetlen utazását.

Irány a Vodran!  A Vodran egy mocsaras dzsungelbolygó, a vodran faj otthona.  Természetesen ezt a fajt is rabszolgasorba süllyesztette a Hutt Kartell. Egy időben Harra, a hutt uralta a bolygót, aki egzotikus élőlényekkel kereskedett. Miután azonban Harra birtokát megtámadta a Birodalom, a hutt elhagyta a bolygót, az állatai (például rancorok) pedig elszabadultak. A bolygó természetes, sőt értelmes és esetenként Erő-érzékeny faja továbbá a dianoga, egy különleges vízilény. A dianoga mérete 7 és 10 méter közé tehető, hét csápjuk van és több szívük. A különös dianogák hímnősek, ők választják meg a nemüket, bár többségük nőstény. Tojásokkal szaporodnak.  A faj legismertebb tagja Omi, akit később a Halálcsillag szemétzúzójában tartottak fogva, itt találkozott Luke Skywalkerrel és társaival is.  A Vodran később az Első Rend uralma alá került, így utazónk itt is csupán néhány holofelvétel erejéig időzött.

Star Wars Trash Compactor GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A Vodrant egy rövid kitérő követte a Saki bolygón, a szintén rabszolgasorba taszított humanoid sakiyan faj otthonán. Miután a sakiyanok segítettek üzemanyaggal feltankolni a rozoga Világvándort, felfedezőnk végre útra kelhetett a Sleheyron felé. Hosszú kalandja során ugyanis kiderítette, hogy ez volt az a kietlen világ, ahol Ziro, a hutt világra jött. A vodranoktól és sakiyanoktól ugyanis megtudta, hogy Ziro különleges, színes tetoválásai a Sleheyronra utalnak, ahol szerencsés módon bizonyítékot is talált utazónk erre a kapcsolatra.

R’boti azonban sokat nem időzött a Sleheyronon, hanem – a bizonyítékokat begyűjtve – kalauzával tovább indult a mocsaras Ques bolygóra, ahonnan például az ellenálló pilóta, Dec Hansen is származott. Ez volt az a pont, ahol utazónk búcsút intett nikto vezetőjének. Imul ugyan némi további pénzösszeg reményében biztatta, hogy még hátravan a Keldooine, a Circumtore, a Hollastin, a Nar Haaska, a Pabol Hutta, a Rorak és az Yleisa, illetve megannyi további hutt világ, de  felfedezőnk ekkora már megcsömörlött a Hutt Űrtől,  úgy érezte eleget látott.

Beüzemelte hát kopott teherhajóját, s a Nar Kaaga felé vette az irányt, ahol – rálépve a Bothawui és a bothan űr felé vezető hiperűrűtvonalra – visszatért az Űr civilizáltabb régióiba.

Nyitókép: Nal Hutta (StarWars.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink