Irány a Batuu!

Egyre inkább közeledünk az eddigi legnagyobb volumenű Star Wars-projekt megnyitásához Anaheimben és Orlandóban (majd később Párizsban): lassan a véget érnek a Disneyland új Star Wars-témájú részlegének, a Galaxy’s Edgenek a munkálatai. Így nem meglepő, hogy a nyári nyitás előtt egyre-másra csepegtetik az információkat a nagyérdeműnek. Új szerzőink, Jégh Attila és Füle Miklós bemutatkozó cikkükben utánajártak, hogy miről is szól e nagyszabású élménypark.

Írta: Füle Miklós – Jégh Attila

Batuu helye a galaxisban és a kánonban

A kalandpark a Batuu nevű bolygóra kalauzolja el a látogatókat, azon belül is a Fekete Orom (Black Spire Outpost) nevű településre. A helyszín ismerős lehet a Thrawn: Szövetségek regény olvasói számára, illetve említették a Solo: Egy Star Wars-történet c. tavalyi antológiafilmben is, ahol  L3–37 pimaszul vágja Lando szemébe, hogy nélküle még ide sem találna el.  A hiperűrutazás felfedezése előtt ez a távoli bolygó volt az utolsó megálló az Ismert Régiók és a Vad Űr határán, így egy virágzó kereskedelmi állomás alakulhatott ki rajta. Egy többirányú űrútkereszteződés közelében helyezkedett el – e szerencsés véletlennek köszönhetően szinte minden űrhajó itt töltötte fel a készleteit. A bolygó atmoszférája a galaxis legtöbb fajának lélegezhető, felszíne tengerekkel, hegyekkel és erdőkkel borított. A Batuu széles körben ismert volt az óriási famaradványairól, melyek néma őrként álltak a bolygó felszínén, és amiket az ide utazók előszeretettel használtak a tájékozódáshoz.

Ezek a fekete maradványok adták a bolygó legnagyobb településének is a nevét.

A hiperűrutazás feltalálásával azonban a  helyzet gyökeresen megváltozott:  a Batuu hirtelen egy semmitmondó bolygó lett valahol a Külső Peremvidéken, távol a közigazgatási központoktól.  Aki tehette, elköltözött – a vállalkozásával egyetemben –, és a magára hagyott infrastruktúrát a galaxis söpredéke kezdte hasznosítani. Csempészbandák használták bázisul, bűnszövetkezetek telepedtek meg a bolygón, és körözött bűnözők bujkáltak itt, idevonzva az őket kereső fejvadászokat.  Egyszóval a Batuu ideális állomás mindazok számára, akik szeretnének kicsit lekerülni a térképről (vagy eltűnni az Első Rend elől). 

Hogyan illeszkedik a Galaxy’s Edge a kánonba? – HNK XXIII.
Az egy éves Holonet Krónikák podkaszt február 16-i részében az idei könyves megjelenések is szóba kerültek. RÉSZLETEK ITT.

A Lucasfilm remekül beágyazta a helyszínt az eddigi történetek fonalába,

hiszen a Batuu világát a Star Wars univerzum számos jól ismert alakja felkereste. A Klónok háborúja idejében Anakin Skywalker itt találkozott először Mitth’raw’nuruodóval (röviden: Thrawn), akivel közös szövetségben keresték Padmé Amidalát. A szenátor egy titkozatos Konföderációs állomás utáni nyomozás során tűnt el. A Birodalom idején kettősük – immár Vaderként és sokak kedvenc birodalmi admirálisaként – visszatért a bolygóra Palpatine utasítására egy komolyabb nyomozás erejéig. A Birodalom két legerősebb „eszköze” mellett kedvenc galaktikus csirkefogóink is megfordultak a bolygón. Az egyik legszórakoztatóbb kalóz, Hondo Ohnaka például egy szállítási vállalkozást alapított itt Ohnaka Transport Solutions (Ohnaka Szállítmányozási Megoldások) néven.  Hondo szállítóhajója ráadásul nem más, mint az ideiglenesen hozzá kerülő Millennium Falcon! 

Hondo Ohnaka Pirate GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A kaland részesei lehetünk mi is!

Ebbe a csempészekkel és kalandokkal átitatott miliőbe nyártól csöppenhetnek bele a látogatók, és az eddigi információk alapján a legfanatikusabb SW rajongók igényeit is ki fogja elégíteni az új attrakció.  A Disney mindent megtesz annak érdekében, hogy az ide érkezők egy messzi-messzi galaxisban érezhessék magukat. 

Maga a park majdnem hat hektáros területével elég sok lehetőséget kínál, amit maradéktalanul ki is fognak használni. A napokban jelentek meg képek az alkalmazottak egyenruháiról – már ezek is nagy segítséget fognak nyújtani abban, hogy hangulatba kerüljünk, de biztosak lehetünk benne, hogy a Disney be fogja vetni a filmekből ismert droidokat és a galaxis nem emberi fajait is e cél érdekében. A nyálcsorgatós ajándékboltok mellett az éttermek is a Star Wars világát segítenek megidézni: kapható lesz például a nagy felzúdulást keltett kék, illetve zöld tej is, de ígérnek különböző, a filmbéli helyszínek által ihletett ínyencségeket is. Az italokról éppen a napokban jelentek meg ínycsiklandó képek:

Security Check Required

No Description

De lássuk mik is lesznek a fő látványosságok, ha egy rajongónak az eddigiek nem hozták volna meg a kedvét a sok ezer mérföldes utazáshoz. Azzal az észveszejtő lehetőséggel kezdenénk, amire minden rajongó a rajongásának első percétől fogva vágyik:

lenyomhatunk egy csempészkanyart a Falconnal!

Egy hat fős csapatnak kell végigvinni a küldetést, ami teljesen interaktív lesz, tehát ha például találatot kap a hajó akkor bizony a gépésznek barkácsolnia kell a burkolat alatt a sikerhez. Ezen kívül bepillantást nyerhetünk majd a park területén egy ellenálló táborba; lehull a lepel egy új TIE-vadászról, az Echelonról;  megépíthetjük saját fénykardunkat;  de lesz egy droid-építő műhely is. A cosplayerek beszerezhetnek jedi ruhadarabokat és kiegészítőket, de minden látogató egyedi, a parkhoz készített csecsebecsékkel térhet haza.

Star Wars: Galaxy’s Edge | Behind the Scenes at Disneyland Resort and Walt Disney World Resort

Check out this exciting new video of Star Wars: Galaxy’s Edge opening summer 2019 at Disneyland Resort and fall 2019 at Walt Disney World Resort. Get ready to take control of the fastest ship in the galaxy on Millennium Falcon: Smugglers Run.

Komoly fejlesztéssel készülnek a bájtok világában is. Egy igen informatív appot aktiválhat majd bárki a park területén, ami nemcsak rengeteg információt ad, hanem a park szórakoztató faktorát is jelentősen emelni fogja küldetésekkel, játékokkal. A személyzet segítségével további információkhoz juthatunk majd a Batuu-ról, mert mindegyikőjüknek saját karaktere lesz, aki ott él a településen. Némelyek az Ellenállással szimpatizálnak, némelyek lojálisak lesznek az Első Rendhez, de mindegyikük tud valami érdekes kis sztorival szolgálni a Fekete Oromról és magáról bolygóról.

És még nincs vége!

A park történetét ugyanis a korábban említett Thrawn: Szövetségek regény, és a nyúlfarknyi Solo-cameo mellett további képregények és regények szövik tovább! A bolygó hátterének alaposabb megismertetése és egyúttal a Galaxy’s Edge multimédia projekt beindítása  áprilisban kezdődik egy új képregény mini-szériával, mely egyszerűen a Galaxy’s Edge címet viseli. A képregény a csempészek sikerére és megpróbáltatásaira fog koncentrálni a bolygón.

Star Wars: Galaxy’s Edge to Open May 31 at Disneyland Resort, Aug. 29 at Disney’s Hollywood Studios

Minutes ago, Disney Parks, Experiences and Products shared an exciting announcement many of you have been waiting to hear – Star Wars: Galaxy’s Edge is opening ahead of schedule on May 31 at Disneyland Resort in Southern California and August 29 at Disney’s Hollywood Studios in Florida.

 Várható egy új, regény is,  melyet a Phasma kötet szerzője, Delilah S. Dawson jegyez. A könyvben Leia a Batuura küldi egyik kémjét, hogy keressen szövetségeseket az Ellenállásnak. Meg kell említenünk még a fiatal felnőtteknek szóló Crash of Fate című regényt is, melyben két, eddig ismeretlen fiatal elválását, majd újbóli egymásra találását ismerhetjük meg, természetesen mindezt a Batuu bolygón. Továbbá izgalmasnak tűnik a Star Wars Myths & Fables című in-universe „mesekönyv” is, melyben a galaxisban elregélt mondák, mesék és mítoszok lesznek a főszerepben. Utóbbi megjelenési dátumának augusztus 6-a van megjelölve, de már áprilistól kezdve érkeznek az említett kiadványok, melyek ehhez az izgalmas bolygóhoz kapcsolódhatnak.

Az eddigi információk alapján biztosan kijelenthetjük, hogy  ez a pár hektárnyi Batuu lesz a legvágyottabb terület a földön minden Star Wars rajongó számára! 

Nyitókép: A Batuu-i Black Spire Outpost (ScreenRant)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink