Galaxis útikalauz ellenállóknak és szélhámosoknak: a Jakkutól a Craitig

Galaktikus földrajzról szóló sorozatunk legújabb részében visszatérünk az Ismeretlen területekről és a Vad Űrből az ismert galaxisba, és számba vesszük, merre található a többi helyszín, amelyeket J. J. Abrams és Rian Johnson filmjeiben ismerhettük meg.

Virtuális utazásunk kezdetén azonban érdemes néhány szót szólni a hiperűrutakról és a hiperűrutazásról. A történet a purrgilekkel kezdődött. Az óriási űrbálnák ugyanis képesek átlépni a valós űrből egy másik dimenzióba, a hiperűrbe, melynek segítségével hatalmas távolságokat szelhetnek át rövid idő alatt. A purrgilek tanulmányozásának köszönhetően a galaxis „őskorában” az állatok szervezetében rátaláltak a koaxiumra, mely az űrbálnák anyagcseréje révén jött létre: a purrgilek Clouzon–36 gázt alakítanak hiperűranyaggá és így képesek átlépni a hiperűrbe.

Solo: 5 érdekesség, amelyek csak a Képes útmutatóból derülnek ki

A Solo: Egy Star Wars-történetben bemutatott koaxium hidat képez a valós űr és a hiperűr között. Az ősi űrutazók később rájöttek, hogy koaxium ércként is megtalálható, amely finomítást követően üzemanyagként használható. Később feltalálták a hiperhajtóművet is, melynek koaxiummal bevont reakciókamrái képesek az egész hajót átvinni a hiperűrbe. A Régi Köztársaság felfedezői ezt követően nekivágtak, hogy feltérképezzék az ismeretlen hiperűr-utakat, és eljussanak ismeretlen világokra. Az általuk felfedezett útvonalak biztonságos utazást biztosítanak a legjelentősebb rendszerek között, elkerülve a valós térben lévő égitestek jelentette veszélyt. Egy-egy csillagrendszer esetében egy vagy több meghatározott hiperútbelépési, illetve -kilépési pont is lehet, így ezeket a pontokat lehet őrizni, és ellenőrizni is. A legjelentősebb hiperútvonalak: a Hydia út, a Koréliai futam, a Koréliai kereskedelmi út, a Perlemia kereskedelmi útvonal és a Rimma kereskedelmi út. Ezekhez azonban kisebb utak is társultak, gyakorlatilag hiperúthálózatot alkotva. A következőkben tehát mi is megpróbálunk ezeken az utakon haladva eljutni Az ébredő Erő nyitóhelyszínéről, a Jakkuról Az utolsó Jedik katartikus összecsapásának a színhelyére, a Craitre.

A Galaktikus Atlasz térképe, jelöltük rajta az említett helyeket

Kezdjük tehát utunkat a Jakkuval (a térképen: 1.), ahová mindenki vissza akar menni. A Jakku a Belső Peremvidék egy különleges régiójában, a Nyugati Nyúlványban található. Bár a Belső Peremvidék egy régen feltérképezett terület, és nem is esik olyan messzire a Magvilágoktól, mint például a Tatuin vagy a Geonosis, a galaktikus térképészek és felfedezők útjai gyűrűirányban, és kelet felé vezettek, így a Nyugati Nyúlvány, valamint az azon túl, tőle északnyugatra fekvő Ismeretlen Területek jobbára felderítetlen bolygókból és rendszerekből állnak. A Jakku csupán néhány ugrásra van a Magvilágok közé tartozó Abregado-Rae rendszertől, mely galaxis egyik legjelentősebb kereskedelmi útvonalának, a Rimmának a kiinduló pontja. A Jakku lakossága mégsem folytat különösebben aktív kereskedelmet, és a turisták számára sem túl vonzó célpont…

Ha a Jakkutól délkeleti irányban haladva átkelünk a Belső Peremvidékén és a Terjeszkedési Régión, egészen a Középső Peremvidék és a Tashtor szektor határáig, elérkezünk egy Jakkunál jóval látogatottabb világra, a Takodanára (2.). A Tashtor szektorban található Takodana szintén régiója nyugati felében, nyugati nyúlványán fekszik, így a Jakkuról könnyen elérhető. Ha a Takodanáról utunkat északkeleti irányban folytatjuk tovább, akkor a Magvilágokra, ha pedig délre fordulunk, akkor a Külső Peremvidékre jutunk. Kiváló földrajzi helyzetének köszönhetően a Takodana, és azon belül Maz Kanata kalózkastélya kedvelt úticélja vagy állomása a galaxis csavargóinak, fejvadászainak és csempészeinek. Ráadásul a bolygótól délkeletre található a Nagy Gran futam (ezt az utat használta például a Birodalom idején ügyletei során a Vörös Hajnal bűnszövetkezet is), valamint a Chalcedon világa, melyet követően megérkezünk a Cereára, Ki-Adi Mundi Jedi-mester szülőbolygójára. Ha pedig továbbhaladunk a fent említett útvonalon, akkor a Kinyen bolygónál belefutunk egy újabb fontos útvonalba, a Koréliai kereskedelmi útba.

Star Wars Time GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Az ébredő Erő bolygóit követve mi is tartsunk keletnek, át a Középső Peremvidéken, átvágva a Rimma és Koréliai kereskedelmi utakon, valamint használjuk a legjelentősebb hiperútvonalat, a Hydia utat, mert így elérünk a Külső Peremvidékre, annak is a Sanbra-szektorába. Itt található ugyanis az Ileenium-rendszer, s azon belül is a D’Qar (3.) bolygó, az Ellenállás titkos központja. A D’Qar kiváló helyen fekszik, nem messze halad el tőle a Balmorra futam nevű régi csempészút, mely keresztülvezet a Kaliida Csillagködön, és amelyen korábban, a Klónháborúk idején Anakin Skywalker is levágta az utat, Grievous tábornok zászlóshajóját, a Malevolence-t üldözve.

Tartsunk most északnak a D’Qartól, s térjünk vissza a Hydia útra, hogy – átvágva a Középső Peremvidéken és a Terjeszkedési Régión – elérjünk Belső Peremvidéken fekvő Denonig. Itt csatlakozzunk vissza a Koréliai kereskedelmi útra, melyen keresztül megérkezünk a galaxis közepébe, a Magvilágok közé tartozó Hosnian-rendszerbe. Itt, a kereskedelmi út mellett található a Hosnian Prime (4.) bolygó, amely a szenátus székhelyeként szolgált a hidegháborús időkben. Ha innen továbbhaladunk északnak, olyan fontos világokat találunk, mint Han Solo szülőbolygója, a Korélia, vagy a Battlefront II. közkedvelt alakja, Shriv népének az otthona, a Duro.

Minden út az Ismeretlen Területekre vezet – galaktikus földrajz

Ha a Coruscantról, Koréliáról vagy a Hosnian Prime-ról kaszinózni indulnánk, egyszerű a dolgunk, csak a galaxis nagyján kellene átvágnunk. De legalább vannak utak. Innen indul ugyanis a Perlemia kereskedelmi út, amely egyebek között Aayla Secura halálának színhelye, a Felucia mellett is elhalad. Mi azonban ne menjünk ennyire messze, csupán a Brentaal IV-ig, ahol rá tudunk csatlakozni a már említett Hydia út hiperútvonalra, amelyen „vágtatva” újra átvágunk a Belső Peremvidéken, a Terjeszkedési Régión, a Középső Peremvidéken, és így kiérünk a Külső Peremvidékre, ahol áthaladva a Mandalore-szektoron megérkezünk a Gordian Reach szektorba, melyben a híres Yavin-rendszer is található. Mi azonban még itt sem állunk meg – talán csak egy pillanatra, hogy fejet hajtsunk a Lázadás (na meg a Birodalom) elhunyt hősei tiszteletére –, hanem nyugatra fordulunk a Vállalati Szektor felé. A Vállalati Szektor kényes függetlenséget élvez, a nagyvállalatok itt szabadon rendelkeznek a világaik felett. Itt található a luxusáról híres Cantonica (a fenti a térképen nem szerepel, de helye az 5.-nél van), a galaxis leggazdagabbjainak játszótere.

Az utolsó Jedik Képes útmutató térképének részlete, rajta a D’Qar és a Crait pontos helyével

Miután minden kreditünket elszórtuk Canto Bight kaszinójában, csatlakozzunk a Raddus cirkáló megmentésére igyekvő Finnhez és Rose-hoz, és vegyük az irányt a Crait-rendszer felé. A Tion-csoportnál újra rátérhetünk a Perlemia kereskedelmi útra, amelyen délnyugatnak haladva elérjük a Középső Peremvidéket, ahol át kell térnünk a Randon útra, mely a Kashyyyk mellett is elhalad, így akár Chewie családjához is beugorhatunk, hogy megünnepeljük az Élet napját. De persze nem érünk rá egy efféle speciális holidayre, úgyhogy gyorsan hagyjuk el Középső Peremvidéket és tartsunk tovább Manda kereskedelmi úton elhajózva a Scarif mellett. A Manda végállomása a Molavar bolygó, ahonnan Triellus kereskedelmi úton haladva tovább előbb utóbb eljutunk a Középső és a Külső Peremvidék határára, és így végre a Crait-rendszerbe (a nagy térképen szintén nem szerepel, de helye a 6.-nál van)! Persze ha a Lázadó Flottához hasonlóan a D’Qarról, vagy éppen a közeli Sullustról, Nabooról vagy a Dagobahról próbáljuk meg elérni a Craitet sokkal könnyebben odaérhetünk. Pech, hogy Finnek és Rose-nak egészen a Cantonicaig kellett menniük segítségért, és nem élt már Yoda mester, aki tényleg csak egy ugrásra lakott a csata helyszínétől…

Az írás a StarWars.com és a Fantha Tracks cikkei, a Galaktikus Atlasz, a Wookieepedia, a filmes képes útmutatók, valamint némi, a Legendákból eredő és kánonban csupán megemlített kiegészítés segítségével készült.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink