Galaktikus emberhatározó: mi fán teremnek az emberközeli és humanoid fajok?

A Star Wars univerzumban – legyen akár kánon, akár Legendák – vissza-visszatérő kifejezés egy-egy karakter faja kapcsán, hogy „nearhuman” magyar fordításban „emberközeli”. Legjelentősebb talán Dryden Vos esete, akinek hivatalos faja helyett is ez a fogalom szerepel. Na de mi az az emberközeli? Ezúttal ennek járunk utána, elsősorban a Fajok enciklopédiája és a Wookieepedia segítségével.

Humanoid vagy emberközeli?

Az első fontos kérdés, hogy mi a különbség a humanoid és az emberközeli között. A válasz elsőre egyszerű, a humanoid egy tágabb kifejezés, úgy is mondhatnánk, hogy minden emberközeli humanoid, de nem minden humanoid emberközeli.  A helyzetet azonban bonyolítja, hogy néhány helyen mintha szinonimaként használnák a két fogalmat, vagy legalábbis az emberközeli fajokra is rámondják, hogy humanoid.  Nézzük végre a definíciókat:

Humanoid: olyan organikus vagy mechanikus lény, amely lényegében az emberre hasonlít. A Legendák ezt tovább részletezi. A humanoidok alapvető anatómiai felépítése az emberre hasonlít: egy központi törzs a tetején egy fejjel, illetve szimmetrikusan két felső, illetve két alsó végtaggal, amelyek lehetővé teszik a felegyenesedett járást és testtartást. A humanoidok felső végtagja tetszőleges számú ujjban, alsó végtagja pedig lábfejben (és lábujjakban) végződik. A fejeken két szem (a mechanikusoknál fotoreceptor), illetve egy orr és száj található. Ez utóbbiak azonban nem kötelező jellemzők, például a duróknak nincs orruk, mégis humanoidok. A kánonban pedig nem is ismerünk ilyen szigorú meghatározást, a Fajok enciklopédiája továbbá megkülönböztet egyéb humanoid alkategóriákat, mint a hüllőszerű humanoidok (például trandoshai, rodiai), vagy épp a kétéltű humanoidok (például gungan).

Emberközeli: A humanoidok egy szűkebb csoportja, amelyek nagyon hasonlóak az emberhez, de mégis vannak eltérések. A Legendák szerint, amíg a humanoidok csak az általános külső jellemzőikben hasonlítanak az emberhez, addig az emberközeliek esetében sokkal közelebbi a biológiai egyezés, a különbségek leginkább a bőr- és szemszínben, esetleg csontstruktúrában észlelhető. Karen Traviss ugyancsak a Legendákba sorolható Republic Commando-sorozatának első kötetében, a Tűzharcban azt is olvashatjuk, hogy a galaxisban élő számos emberközeli faj az emberből fejlődött ki, a rendkívül rugalmas, és a környezeti hatásokra alkalmazkodó emberi génkészletnek köszönhetően. Egyes emberközeliek például annyira hasonlóak az emberhez, hogy nem is tekinthető külön fajnak, csupán az ember alfajának, rasszának.

Tíz érdekesség a galaktikus állatvilág fajairól
A sarlacc életkorától Bor Gullet faján át a porgok őséig sok minden kiderül a Fajok enciklopédiája c. in-universe referenciakötetből. RÉSZLETEK ITT!

Emberközeli fajok

Hasonlóan a humanoidhoz,  az emberközeli fogalma is tágabb értelmű a kánonban.  Egyes fajok – mint Quinlan Vos jedimester népe, a kiffar, Luminara Unduli és Barriss Offee faja, a miriali, vagy épp Thrawn főadmirális faja, a chiss – mind a kánon, mind a Legendák szerint emberközeliek. A kiffar például teljesen embernek néz ki, a különbség a vérük színében, színárnyalatában érhető leginkább tetten, a kiffarok vére ugyanis egészen skarlátvörös. A mirialik szintén nagyon hasonlóak az emberhez, a bőrük azonban zöldes, vagy sárgás árnyalatú, sőt a Star Wars: Ellenállás animációs sorozatban találkozunk Synarával, egy lilás-rózsaszínes bőrszínű mirialival is. A kék bőrű, lángoló vörös szemű chissek azonban már első ránézésre is nagyobb különbséget mutatnak. Vörös szemük ráadásul jobb is az emberénél, ugyanis valamennyire az infravörös tartományban is látnak. Természetesen a chissekhez bőrszín tekintetében nagyon hasonló pantoraiak ugyancsak emberközelinek minősülnek.

A fenti fajok mellett a kánon továbbá olyan népszerű fajokat is az emberközeliek közé sorol, mint a zabrakok és a twi’lekek, de még a koorivaiak is, akiknek egy hatalmas csavart szarv áll ki a koponyájukból.

Emberek és emberközeleik

Na de mik is azok az emberek? A kérdés elsőre blőd, hiszen mi magunk is emberek vagyunk, a messzi-messzi galaxis világában azonban rövid magyarázatra szorul mindez.  Az ember a kánon (nem bizonyított) teóriája szerint a Coruscant őshonos faja.  A galaxis egyik legsikeresebb terjeszkedő és kolonizáló fajáról van szó, akik hatalmas számban terjedtek szét a Magvilágoktól a Peremvidékig.

Impozáns, de nem hibátlan a Fajok enciklopédiája
Megannyi apró hiba csúszott a Fajok enciklopédiája c. in-universe kötetbe, és bár több mint 200 fajt ismertet, pár fontos élőlény kimaradt belőle. Ennek ellenére csodaszép és rendkívül informatív könyvvel van dolgunk. RÉSZLETEK ITT.

Akár az emberekből fejlődtek ki az emberszerű fajok, akár teljesen önálló fejlődési utat jártak be, a genetikai és biológiai hasonlóságoknak köszönhetően  igen gyakran képesen gyermek nemzésére az emberek más emberszerű fajokkal is.  Erre már a kánonban is rengeteg példát látunk: elég csak Kanan Jarrus és Hera Syndulla közös fiára gondolnunk, vagy épp arra az emberi génekből létrehozott dezertáló klónkatonára, aki szintén egy twi’lek nőnek nemzett gyerekeket. Ráadásul Lando Calrissian szívszerelme is twi’lek volt A végső dobás c. kánonregényben.

A nagyszámú twi’lek-ember pár mellett megemlíthető a zabrak–ember kompatibilitás is. Jas Emari fejvadász és Jom Barell lángoló kapcsolata végül nem jutott el a gyermekáldásig, ám az Éjnővérek esetében tudjuk, hogy egy részük zabrak–ember hibrid.

Feltehetően más emberszerű fajok esetében is elképzelhető efféle keveredés, melyek előbb-utóbb akár külön faj vagy kultúra kialakulásához is vezethetnek, vagy éppen az így létrejövő utódok olyan sehová sem sorolható, emberszerű hibridek lesznek, mint a már említett Dryden Vos.

Nyitókép: Dryden Vos (Paul Bettany) a Solo: Egy Star Wars-történetben (Time.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink