Galaktikus alvilág: az Öt Szindikátus

A Solo: Egy Star Wars-történetben Enfys Nest öt alvilági szervezetről tett említést. Utánamentünk, hogyan is fest a galaxis alvilága, melyek a fontos szindikátusok, illetve betekintést nyújtunk abba is, hogy miben különböztek ezek a Legendákban. (A Solóra vonatkozó spoilereket tartalmaz!)

Attól a pillanattól kezdve, hogy a simlis csempész, Han Solo, valamint megbízója, Jabba felbukkantak a filmvásznon, a csempészek, fejvadászok, bűnözők és kalózok elválaszthatatlan részét képezik a Star Wars-univerzumnak. A kis- és nagystílű bűnözők épp olyan fontos elemei lettek a sagának, mint az Erő, a Jedik vagy a Birodalom.

A klasszikus trilógiában megjelenő alvilágot az ún. Expanded Universe („Bővített Univerzum”) tovább szélesítette. E téren a legkiemelkedőbb adaléknak talán a Lucasfilm által 1996-ban indított, Shadows of Empire névre keresztelt multimédia-projektben bevezetett Fekete Nap és kíméletlen vezetője, Xizor herceg számít. Maga Lucas egy önálló televíziós sorozatot is tervezett a témáról, Star Wars: Underworld címmel. Bár utóbbi végül nem valósult meg, Lucas bedolgozta az ötleteinek többségét a Dave Filonival közösen megálmodott és megvalósított animációs projektjébe, a nagysikerű A klónok háborúja sorozatba. A Lucas-család kérésére visszahozott Maul ügyes megoldással az alvilág legfontosabb vezetőjévé vált a sorozatban, aki gyakorlatilag egy „harmadik párhuzamos hatalmat” épített ki a klónháborúk alatt. Természetesen a Solo: Egy Star Wars-történet tovább bővítette a Star Wars alvilágáról alkotott ismereteinket. Nem is akárhogyan! A film ugyanis fellibbentette a fátylat arról, hogy a Maul-féle „harmadik hatalom” a Birodalom születését követően is létezett valamilyen formában. Sőt, úgy is fogalmazhatunk, hogy Maul lett a kánon Xizor hercege!

A Solo belepillantást enged az alvilág struktúrájába,

felvillantva, hogy bizony az Öt Nagy Szindikátus van legközelebb a mézes bödönhöz, öt szervezet, öt maffiahálózat mozgatja a szálakat a galaktikus méretű bűnözővilágban. A továbbiakban röviden összefoglalom a galaktikus alvilág vezéreiről elérhető ismereteket, az öt szindikátus után is kutatva. Mivel a Lucasfilm egy egységes és összefüggő kánonban gondolkozik, nem lennék meglepve, hogyha a kulcsszereplőnek továbbra is Mault tekintenék.

Az időrendben legkorábbi kánon-tartalomnak számító, 2017. évi Darth Maul-képregény – amely valamivel a Baljós árnyak története előtt játszódik – bemutat egy különleges árverést, melyet a Xrexus kartell szervezett. Az aukció tárgya egy különleges zsákmány, Eldra Kaitis Jedi padawan volt, akire a galaxis legjelentősebb bűnügyi vezetői licitáltak. Az árverésen részt vett természetesen az ifjú Darth Maul is, akit a Klónok háborújából jól ismert Cad Bane és Aurra Sing fejvadászok és társaik segítettek. Maulon kívül az alvilág olyan prominens tagjait láthattuk a licitálók között, mint a Fekete Nap, a Pyke Szindikátus, Hondo Ohnaka kalózbandája, valamint Grakkus, a hutt. (Grakkus a képregények visszatérő alakjává vált, Luke Skywalkerrel és Poe Dameronnal is összehozta a balsors.)

Darth Maul az azonos című képregényben, Eldra Kaitis árverésén (StarWars.com)

Maul érdeklődésének középpontjában ekkor még nem az alvilág, hanem a fogságba vetett Jedi tanonc állt, de az ezen akció során szerzett tapasztalatai is segíthették abban, hogy a klónháborúk idején életre hívja az Árnyék Kollektívát. A szervezet Maul és a mandalore-i Halálőrséget vezető Pre Vizsla egyezségeként született, mely hamar szövetségre kényszerített három nagy bűnszövetkezetet, a Fekete Napot, a Pyke Szindikátust, valamint a Hutt Kartellt.

Vegyük röviden sorra ezt a három szervezetet – nem hibázhatunk nagyot, ha ezeket a Solo filmben emlegetett Öt Szindikátus tagjai közé soroljuk.

Fekete Nap

A Fekete Nap bűnszövetkezetet a Legendákban Xizor herceg irányította. Ő amellett, hogy a Birodalom korának legveszedelmesebb maffiózója volt, Palpatine császár udvarának is a tagja lehetett, ráadásul Vader nagyúrral is rivalizált. Xizor herceg, valamint a Fekete Nap kilenc vigója a falleen fajba tartoztak, akik erős feromonokat bocsátottak ki, ezzel befolyásolva a más fajokba tartozók érzéseit, érzelmeit. A Fekete Nap a kánonban a Klónok háborújában debütált. Ebben az időben a falleen nemesek a később hírhedté váló Mustafar bolygón álló erődjükből irányították üzleteiket – ekkortájt Xomit Grunseit vezette őket. Miután Maul kivégezte az ellenálló falleen vezért, Ziton Moj és a Fekete Nap csatlakozott az Árnyék Kollektívához. Később azonban konfliktusba, majd háborúba keveredtek a Kollektíva másik oszlopos tagjának számító Pyke szindikátussal.

Pyke Szindikátus

A Pyke szindikátus még George Lucas egyik ötlete volt – ők is a Klónok háborúja sorozatban kaptak fontos szerepet. A szindikátust a pyke faj tagjai működtették, és leginkább a fűszercsempészetre, kábítószerkereskedelemre szakosodtak. Ahogy a Solóban is láthattuk, ők irányították a kesseli fűszerbányákat is. Szülőbolygójuk a Kesselhez közeli Oba Diah volt. Történelmi szerepüket tovább növeli, hogy Dooku gróf parancsára ők ölték meg a klónhadcsereget megrendelő Sifo-Dyas Jedi mestert. Riválisuk, a Fekete Nap után ők is csatlakoztak az Árnyék Kollektívához és segítették Mault abban is, hogy a huttokat is a szövetségbe kényszerítse. A szindikátus vezetője előbb Lom Pyke, majd (Dooku gróf általi) halálát követően Marg Krim lett. Krim visszautasította Ziton Moj azon javaslatát, hogy a Fekete Nap és a Pyke Szindikátus összeolvadjon – ez végül háborúhoz vezetett a két szervezet között. Krim túszul ejtett családját a mustafari erődből Quinlan Vos korábbi Jedi mester és Asajj Ventress szabadították ki.

Hutt Kartell

Képtalálat a következőre: „hutt cartel symbol”A Hutt Kartell – vagy egyszerűen csak Hutt Klán– kétségkívül a legrégebbi, és legismertebb bűnszövetkezet a Star Wars világában, mely önmagában megérdemelne egy külön posztot. A szervezetről röviden annyit, hogy fő területük a Középső és a Külső Peremvidék határán található Hutt űr, de bűntevékenységük a galaxis egészére kiterjed. A huttok már évszázadokkal a klónháborúk előtt is bűnszervezetet működtettek, más fajokat (pl. twi’lek, nikto stb.) is szolgálatukba állítva. A Hutt Kartell élén a faj szülőbolygóján, a Nal Huttán ülésező Nagytanács áll, amelyet az öt legnagyobb hutt család feje alkotja. A tanács vezetője már a klónháborúk idején is a Tatuint irányító Jabba Desilijic Tiure volt, míg a Köztársaság fővárosában Jabba nagybátyja – és oldalunk névadója –, Ziro tevékenykedett. Maul a Hutt Kartellt is az Árnyék Kollektívába való csatlakozásra kényszerítette (a Nagytanács egy tagjána, Orubának a meggyilkolásával, valamint Jabba palotájának megtámadásával), ám a huttoknak később sikerült kifarolniuk a szövetségből.

Az Árnyék Kollektíva törékeny szövetkezetnek bizonyult, mindenesetre az elsődleges céljukat – a Mandalore elfoglalását – sikerült elérniük. Mault azonban nem sokkal ezután korábbi mestere, Darth Sidious, valamint Dooku gróf fogságba vetette. Bár a hozzá hűséges mandaloriak kiszabadították és az Árnyék Kollektíva felvette a harcot a szeparatistákkal, végül Grievous tábornok csapatai győzedelmeskedtek. Maul a Mandalore-ra menekült vissza, ahol azonban a Jedi rendet elhagyó Ahsoka Tano és Rex százados vetettek végképp véget uralmának.

Season 5 Eminence GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A Birodalom felemelkedését követően a fent említett három szindikátus tovább virágzott.

Jabba és a huttok tevékenysége a klasszikus trilógiából jól ismert, a Solo szerint a pyke-ok továbbra is irányították a kesseli fűszerbányákat, és a Fekete Nap is tovább működött. Egy ügynökük még a bujkáló Ahsoka Tanónak is munkát ajánlott. Szintén a Fekete Napnak dolgozott a Lázadók sorozat egyik főhősének, Sabine Wrennek régi barátnője, Ketsu Onyo is.

A Vörös Hajnal

A Solóban láttuk, hogy velük vetekedett egy negyedik bűnszövetkezet, a Vörös Hajnal, amelynek egyik „kápója” Dryden Vos volt, ám maga a szervezet titokban Maul irányítása alatt állt. Elképzelhető, hogy az egész bűnszövetkezetet Maul hozhatta létre – méghozzá az Árnyék Kollektíva romjain. Azt is megtudtuk, hogy a Vörös Hajnalt törékeny kapcsolat fűzte a Pyke Szindikátushoz. Élek azzal a gyanúval, hogy Maul nemcsak Vörös Hajnal titkos irányítója volt, hanem továbbra is egy nagyobb, különböző szindikátusokat összefogó „árnyákhatalmat” működtetett.

A fentiek alapján az Enfys Nest által említett Öt Nagy Szindikátus közül négyet nagy valószínűséggel tudunk azonosítani. De melyik lehetett az ötödik? A Lázadók animációs sorozat említi a Cikatro Vizago-féle Törött Szarv Szindikátust, valamint feltűnik benne Azmorigan maffiavezér is. A két szervezet azonban kisebbnek tűnik, mint az említett négy nagy bűnszövetkezet. Szintén megtudjuk a Lázadókból, hogy a klónháborúk idején hatalmas kalózbandát működtető, és már a Xrexus-féle aukción is részt vevő Hondo Ohnaka csapatát a Birodalom felemelkedését követően szétkergették. Ráadásul Vizago, Hondo, az ugyancsak kalózkodásból élő pantorai Lassa Rhayme, vagy épp Thrawn főadmirális nemezise, Nightswan is a Lázadást is segítették.

Az ötödik helyre – jelenlegi ismereteink alapján – a Crymorah Szindikátus és a Droid Gotra közötti szövetséget tehetjük.

Crymorah Szindikátus és Droid Gotra

James Luceno Tarkin című regénye vezette be a kánonba a Tenloss és a Crymorah szindikátusokat, valamint a különleges Droid Gotra nevű szervezetet is. A Tenloss szindikátus már a Legendák közé tartozó, feljebb említett Shadows of Empire-projektben is szerepelt, a kánon szerint a Crymorah Szindikátussal közösen működtettek hajógyárat a Bajic-szektorban. A Crymorah egy kiterjedt bűnszövetkezetnek tűnik, amely titokban kalózbandákat is fizetett. E szervezet szoros szövetséget ápolt a Droid Gotrával. A Gotra módosított rohamdroidokból állt, akik esküdt ellenségei voltak a Birodalomnak (hiszen magukra hagyták a droidhadsereget a klónháborúkat követően), ráadásul zászlajukra tűzték a droidemancipáció kérdését is (L3 talán egy Gotra-ügynök lehetett?). A Gotra és a Crymorah egyebek mellett a Coruscanton tevékenykedett. A Gotra droidjai tűzerőként szolgáltak a szövetséges szervezet számára. A Crymorah szintén kapcsolatban állt Jabbával és a Hutt Kartellel, ráadásul elég fontos tényező volt ahhoz, hogy a Birodalom is egyezkedjen velük.

További kérdés, hogy mi lett a sorsa az Öt Szindikátusnak a Birodalom bukása után?

Erről mindössze szórványos ismereteink vannak, reméljük a várt élőszereplős és animációs sorozatok, könyvek, képregények ezt a szegmensét is tovább bővítik az univerzumnak.

Az endori csatát követően a Fekete Nap bizonyosan működött, Jabba halála ellenben komoly galibát okozott a Hutt Nagytanácson és az egész Hutt űrön belül. Ezt a hatalmi vákuumot használta ki például a nikto Rinnrivin Di. A niktók korábban a huttok szolgálatában álltak, ám Rinnrivin az Új Köztársaság idején már a legnagyobb hutt családokkal is vetélkedő bűnszövetkezetet irányított, ráadásul az Első Rend felemelkedésénél is bábáskodott.

Szintén a huttok korábbi rabszolgáiból jött létre a Kanjiklub, melyet Az ébredő Erő idején Tasu Leech irányított. A Kanjiklub már a Birodalom idején is működött, ám tevékenységéről szinte semmit sem tudunk, mindenesetre fő riválisuk – a filmben szintén szereplő – Guaviai Halálbanda volt. Mások, mint a kalóz Eleodie Maracavanya, a Vad Űrben találták meg számításaikat. Maracavanya a Liberty Misrule nevű lopott szupercsillagrombolón egyfajta új államot működtetett, a galaktikus polgárháború menekültjeiből, csavargókból és kisstílű bűnözőkből.

Természetesen a bűnöző elit Maz Kanata kastélyában és a Canto Bighton is képviseltette magát. Finn Az ébredő Erőben kishíján a Bíbor Bestia nevű kalóz szolgálatába állt, míg például a canto bighti kaszinóban tartózkodó Anglang Lehet a nemes egyszerűséggel Szindikátusnak nevezett szervezet tagja volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink