[Exkluzív] „Mentem egy kört a Falconnal” – Beszámoló az orlandói Galaxy’s Edge-ről

A Galaxy’s Edge élménypark egyelőre két helyen nyitotta meg a kapuit a világban, Anaheimben (Kalifornia), valamint Orlandóban (Florida), két olyan helyen, amelyeket a világ leginkább Disneylandről ismer.  Bár szerkesztőségünkből eddig még senkinek nem volt lehetősége, hogy első kézből tapasztalja meg Batuu varázsát, de egy olvasónk már beszámolt portálunkon az anaheimi parkról, most pedig Mike Tamás írását közölhetjük, aki az orlandoi parkban járt, és profi fényképekkel is megörvendezett bennünket!

Írta: Mike Tamás

Tavaly októberben a jó szerencsénk úgy hozta, hogy eltölthettünk néhány napot Miamiban. Mivel magam is Star Wars rajongó vagyok, adódott az ötlet – ha már Orlando „szomszédságában” vagyunk – nézzük meg a 2019 augusztusában nyílt Star Wars Galaxy’s Edge élményparkot a Disney Worldben. Feleségem nem éppen Star Wars rajongó, de rávettem (örök hálám neki), hogy egy napot töltsünk el Orlandoban.  Végül ő intézte telefonon előre a belépőket, mert nem tudtuk, kell-e esetleg sorban állni a helyszínen.  A jegyek 125 dollárba kerültek fejenként, kizárólag a Hollywood Studios rész négy helyszínére szóltak és egyben FastPassok is voltak, tehát nem kellett mindenhol sorban állnunk.  Egy hétköznap érkeztünk Orlandoba, a városba nem kellett bemenni, a táblák egyértelműen igazítottak el, a fizetőkapu után egy nagy parkolóba érkeztünk, ami folyamatosan telt meg. A park bejárata gyalog is közel volt, a pénztáraknál hamar eloszlottak a látogatók, itt kaptuk meg a belépőket, amik egyszerű plasztikkártyák voltak, és már bent is voltunk!

Aztán becéloztuk a park túlsó végét, mert – a térkép szerint – a legtávolabbi részen volt a Galaxy’s Edge. Persze nem jutottunk rögtön oda, mert még betértünk az első ajándékboltba, ahol elég komoly kínálat volt a Star Wars termékekből. Ami általános: 10 dollár alatt semmit nem lehet kapni. Azután belefutottunk egy nagyobb tömegbe, akik éppen a szabadtéri színpadon (Center Stage) zajló előadást nézték, ahol a Star Wars ikonikus szereplői vonultak fel,  a díszlet annak a kínai mozinak a bejáratát idézte, ahol anno az első Star Wars filmet bemutatták.  Innen nem messze (Grand Avenue), egy közel életnagyságú AT–AT mellett jutottunk el a Star Tours nevű látványossághoz. Ez még nem az új Star Wars szekcióhoz tartozott, de megérte megnézni. Körülbelül egy szemüveges 3D mozit kell elképzelni, ahol a nézőtér is mozog. A sztori az, hogy C–3PO kalauzolásával egy rövid galaktikus utazást teszünk, teli kalanddal és látványelemekkel. Roppant látványos és meggyőző volt, annyira, hogy a nap végén még egyszer megnéztük.

Ezután már tényleg az életnagyságú Millennium Falcon következett!

Ügyesen oldották meg, hogy egy nagy boltív alatt átmenve fokozatosan nyílik ki az a tér, ahol az űrhajó „parkol”. Aztán ott állt élőben a Millennium Falcon, hihetetlenül valóságosan és fenségesen, óriási sziklacsúcsokkal körbevéve. Körbejártuk, el kell oszlassak egy olykor felbukkanó tévhitet:  ebbe az űrhajóba nem lehet bemenni, ez egy díszlet, sőt valójában kartávolságra sem lehet megközelíteni, de ettől még hatalmas élmény volt eredetiben látni.  Tökéletes részletességgel kidolgozott a legkisebb alkatrésze is, egységesen koszolt, elhasznált, mindenhol. Nagyon igényesen megépítették, órákig el lehet nézelődni alatta, mellette sétálgatva. Sajnos a tetejére kevésbé lehet rálátni, de egy közeli teraszról azért elég jól megfigyelhető a radar és a többi felső részlet is. Miután alaposan megnéztük a külsejét, beálltunk abba a sorba, ami a hajó „belsejébe” vezetett (Smugglers Run), illetve (amint másfél óra múlva kiderült, amikor odaértünk) egy Millennium Falcon pilótafülke szimulátorba, ami valahol a környező épületekben lehetett.

Ez azért nem derült ki pontosan, mert a sorban állás közben egy többszintes épületbe jutottunk, aminek a végén volt a Falcon. Miközben haladtunk a cél felé, különböző látványosságokkal szórakoztatták a sorban állókat. Voltak berendezett szerelőműhelyek, működő szervizdroidokkal és rengeteg kellékkel. Vagy egy óriási rakéta hajtóművet jártunk körbe, amit éppen próbálgattak, elég hangosan. Közben a folyosó hatalmas (üveg nélküli) ablakain át a kint álló Millennium Falcont újabb nézőpontokból is megcsodáltuk A Falcon is néha „felmordult”, füstöt eregetett, vagy hátul kigyúlt a hajtómű kékes fénye. Ez a sorban állós rész is igen látványos volt, roppant részletgazdagon volt minden kidolgozva, lefestve, annyi néznivaló volt, hogy hamar eltelt az idő.  Végül beértünk a Millennium Falcon folyosó részére, majd abba a térbe jutottunk, ahol a dejarikasztal van. Innét csoportokra osztva mentünk át a Falcon pilótafülkéjébe.  Hat ember tudott leülni és már „indultunk” is. Ez is erősen mozgó szimulátor volt, komoly hang és képhatásokkal, a fénysebességtől, az aszteroidákon át a harcig minden volt. Közben az egész műszerfal villogott és zajongott, lehetett a gombokat vadul nyomkodni. Ezután kijutottunk a térre a hajó mellé, amit ismét jól körbenéztünk, aztán elindultunk a „városba”.

Az összes épület vagy valamelyik epizódból volt, vagy Star Wars stílusban épített, persze mind picit lepusztult, időjárás rágta. Van Mos Eisley-t idéző bazársor, vagy droidszerviz is, akkora területen mindez, ami még kellemesen bejárható. Mivel megéheztünk, betértünk egy étterembe, aminek a neve „Docking Bay 7 Food Cargo” volt. Az egész enteriőr tipikus Star Wars-stílusú volt itt is. A pulttól kezdve az összes berendezési tárgyig minden egyedi volt, például körben különböző fajú „döglött” állatok lógtak, és számtalan kellék volt felhalmozva (és gondosan lerögzítve) mindenhol. Semmi „evilágit” látni nem lehetett, tehát például a pénztárgépek a pulton be voltak burkolva, de még

a takarítónéni kocsija is Star Wars-os feeling volt!

És a személyzet is mindenhol jelmezben dolgozott. Az étterem tálcás volt, egytálételt ettünk, aminek persze különleges Star Wars neve volt. Ezután – felfrissülve – egy közeli boltba tértünk be. Gyönyörűen megépített belső tér, sok mozgó droid és figura jellemezte az üzletet, a fénykardtól a szobrokig minden kapható volt, de maga az enteriőr is megért egy látogatást. Kint is számos látnivaló akadt. Például a Star Wars park egész területén a betonba, amin jártunk mindenütt különböző lények lábnyomai voltak, benyomódva, de néhány lánctalp nyomot is láttam, zseniális ötlet! Vagy néha „áthúzott” nagy robajjal egy-egy repülő jármű a fejed felett, persze csak hangban, de teljesen valósan. Kedvenceim voltak azok a vasketrecek az utcákon, amikbe be voltak szórva különböző elhasznált kellékek, sisakok, robot alkatrészek és egy csomó más cucc. A Milk Standon banthatejet és azt a zöld löttyöt árulták, amit Luke fejt a nyolcadik epizódban, érdekes volt…

A Coca Cola szuper Star Wars dizájnos standokon speciális gömb alakú kólákat árult, egyedi logóval, engem – formájában és méretében – leginkább a hődetonátorra emlékeztetett. Egy kis tér oldalán, elkerítve néhány szétszerelt R2-es egység, birodalmi harci droid és egy kutaszdroid hevert nagy összevisszaságban, mind egyenként is gyönyörű darabok voltak. Az utca végén, egy sarok részen állt egy életnagyságú TIE-vadász, ami előtt néha Kylo Ren és katonái mutattak be rövid műsort. Egy másik külső helyszínen az új részekből ismert X-szárnyú parkolt. Itt  pont elcsíptük Reyt és Csubakkát, akik épp megérkeztek megszerelni az űrhajót, mert igencsak jött a füst az oldalából.  Vele szemben egy garázs volt, ahol Luke ütött kopott homoksiklója parkolt, körülötte szerviz droidok és számtalan felszerelés volt szétszórva. Távolabb egy életnagyságú A-szárnyú állt, gyönyörű darab volt ez is.

Közben több ajándékboltba is benéztünk, volt amelyikben R2–D2-ról szólt minden, de volt az Első Rend tematikájú gift shop is. Nagyon látványos volt a Droid Depot, itt 55 dollárért magad szerelhetted össze a saját robotodat. Kétféle verzió volt: R2-es egység és BB–8 formájú és ezek variációi. Az alkatrészek futószalagon érkeztek és ezekből lehetett összerakni a saját verziódat. A végén még hangot is kaphattak egy chip formájában, aztán az udvaron ki is próbálhatták a távvezérlős droidokat. [Ilyen droid a szerkesztőségünknek is a tagja, R2–E6-ot főszerkesztő-helyettesünknek hozták az anaheimi parkból – szerk.] Ez a helyiség is nagyon kreatívan volt kialakítva, tele robotalkatrészekkel, itt tudtam egy közös fotót készíteni egy orvosdroiddal.

Benéztünk egy másik étterembe is (Ronto Roasters), itt grillezett kajákat árultak. Ennek megfelelően a helyiség közepén egy hatalmas hajtóműszerűség lógott a plafonról, amiből néha nagy robajjal kísérve lángcsóva csapott ki, ezen a tűzön két szerencsétlen droid nyárson forgatva grillezett valami ismeretlen fajú állatot. A bazársor üzleteit is végigjártuk, ezekben nagyon jó minőségű emléktárgyakat lehetett venni, pólót és pár apróságot mi is vásároltunk.

Picit távolabb a Star Wars szekciótól egy elég nagy épületben (Star Wars Launch Bay) lehetett találkozni a különböző jelmezesekkel és közös fotót készíteni velük. BB–8-től Boba Fetten keresztül Darth Vaderig mindenki megfordult itt. Amíg vártunk a szereplőkre, a környező termekben kiállítás volt a Star Wars filmek makettjeiből és kellékeikből. Halálcsillag, Millennium Falcon, különböző sisakok és számos más gyönyörű makettet lehetett megnézni egész közelről. Ezek mellett életnagyságú kellékek is voltak, mint például Rey járműve a Jakkuról.  A legértékesebb darab Anakin légifogatja volt, amit a filmben is használtak, állítólag egy árverésen szerezték meg, hogy itt kiállíthassák.  Nagy élmény volt egészen közelről megnézni ezt a remek darabot.

Lassan ránk sötétedett, az esti kivilágításban a park újabb arcát csodálhattuk meg. Kivilágítva is gyönyörű látványt nyújtottak a különböző kiállított űrhajók. A Millennium Falcon is remek látványt volt az esti fényekben, főleg a kivilágított pilótafülke.

Bő 11 óra nézelődés után is nehezen indultunk el a parkból, kiadós és főleg minőségi volt az élmény, amit ezen a napon láthattunk, még a feleségemnek is tetszett, aki tisztesen helytállt mellettem egész nap, köszönet érte! Aki teheti, és erre jár, ne hagyja ki ezt az élményt, a Millennium Falcon életnagyságban és többi látványosság is mindenképpen megéri!

Galéria a látogatásról:

(Exkluzív) Beszámoló az anaheimi Galaxy’s Edge-ből
A Star Wars hihetetlen élményparkja, a Galaxy’s Edge 2019. május 31-én nyílt meg, eleinte csak azok számára, akik időben regisztráltak, illetve valamelyik Disney hotelben szálltak meg. Június 24-étől azonban már a nagyközönség is korlátok nélkül látogathatja a parkot. Lukáts Tamás a családjával tett kirándulást a Batuu bolygón. Fogadjátok szeretettel az élménybeszámolóját! RÉSZLETEK ITT.

Legfontosabb posztjaink