Ér-e bármit az AT–AT?

A messzi-messzi galaxis harceszközeiről értekeztek a War Stories podkasztban katonai szakértők.

Az a szép a popkultúrában, hogy széles körben ér el embereket. Ugyanúgy lehet Star Wars rajongó egy éjszaka a gépe elől távoli távcsöveket irányító csillagász, mint az unottan az éjszakai eget bámuló katona vagy az igazak álmát alvó autószerelő. Aki nem hiszi, bátran keressen rá arra a guglival, hogy „Star Wars cars”: a yodás Hot Wheelstől a podrace jelenetet tartalmazó furgonig terjednek a fura járgányok.

Még érdekesebb nézőpontot hoznak be a popkultúráról való beszélgetésbe a katonák. A Csillagok háborúja tele van csatával, és mivel ezek különböző időkben játszódnak, ezért jelentősebb mennyiségű fegyverrendszert ismerünk meg a filmekből. Még akár fejlődésről is beszélhetnénk, ha egyre alkalmasabb, egyre hatásosabb gépek jelennének meg. A helyzet viszont ennél kaotikusabb, legalábbis, ami a tankokat illeti. Erről Adin Dobkin és az Angry Staff Officer név mögött rejtőző történész végzettségű hadmérnök a War Stories podkasztban hosszasan beszéltek.

Kinek van a legjobb tankja?

A többség szerintem nem tippelne Kereskedelmi Szövetségre, pedig a droidhadsereg által használt AAT lebegő tank egy remek darab. Bármely terepen elmegy, mivel lebeg. Ezért valószínűleg nehéz benne aknákkal kárt tenni, és rendesen meg van rakva fegyverekkel. A probléma, hogy megfelelő katonai vezetés híján közvetlen tüzelésre használják ezeket a tankokat. Azaz odagurulnak velük az ellenfél elé, és lövik vele, mintha egy ágyújuk lenne. Meg sem próbálják például gyorsan mozgó páncélosokkal átkarolni az ellenfelet.

AAT lebegő tank (Wookieepedia)

Kiknek van rendes tüzérsége?

A két szakember szerint a Star Wars nagy hibája, hogy megosztott tüzelési módot – ez az a tüzérségi tűz, amikor közvetlenül nem látunk rá az ellenre és úgy lövünk rá – lényegében nem is használnak. Két jelentős kivétel van. Az egyik az IG–227 Hailfire droidtank, ami ugyan nem tank, hanem leginkább egy második világháborús német aknavetőre hasonlít, de annak nem rossz.

A másik kivételt pedig a Csillagok háborúja rajongók által legkevésbé kedvelt, és a legkevesebb technológiát uraló két faj jelenit: az ewokok és a gunganek.

A legjobb, több fegyvernem képességeivel élő támadást az ewokok hajtják végre a messzi-messzi galaxisban. Mindenki más csak csámborog a bozótban meg a harctéren.

Miért szól az első világháborúról a Star Wars?

A csaták érdekessége, hogy amúgy érdekes, tankszerű eszközöket olyasmire használnak, amire az első világháború óta nem nagyon szokás. Az eleve fura alakú és felszereltségű NR–N99 Persuader vagy a HAVw A6 Juggernaut is főleg az ellenséges vonalak áttörésére szolgál. A Juggernaut emellett még páncélozott csapatszállító is, elég bénán elhelyezett fegyverzettel.

HAVw A6 Juggernaut (Wookieepedia)

Na de az AT–AT az csak valami?

A két katona szerint a fejlesztési ősbűnt még a régi köztársaság követte el, amikor megrendelte a hatlábú AT–TE lépegetőt. Ez ugyan ismét csak csapatszállító volt, de legalább volt egy fő fegyvere, hat gyalogság elleni blastere, alacsonyan volt a súlypontja, és a hat láb miatt elgáncsolni sem lett volna egyszerű. Igaz, a fő fegyver kezelőjét elfelejtették bebújtatni a páncél alá, ami remek és fontos célponttá tette szegény klónkatonát.

A Birodalom aztán megrendelte a nyurga lábakon járó AT–AT-t, ami értelmezhetetlen, mint fegyver.

A lézerei csak kis szögben fordulnak, ezért oldalról és hátulról csak a páncélja védi. A súlypontja rendkívül magasan van, a négylábas felépítés pedig sebezhetővé teszi. Valójában egy páncélozott szállító harcjármű, nem is tank, de mégis ez a Birodalom egyik fő fegyvere.

Star Wars : Rogue One – Rocket Scene [Expectation vs Reality]

From Trailer Rogue One: A Star Wars Story Trailer and Gameplay in Battlefront

A miértre egy jó válasza van Angry Staff Officernek, de senki nem fog örülni neki:  mert a Lázadók bénák.  Az évek során képtelenek voltak kifejleszteni egy olyan páncélvadász harcjárművet vagy akár egy vállról indítható rakétát, amivel ki lehet ütni egy AT–AT-t. A Birodalomnak ezért nincs szüksége jobb tankra a lázadók ellen, mert azok egy páncélozott Ikarus buszt sem tudnának hatástalanítani.

Na de mostanában csak javult valamit a helyzet?

A Zsivány Egyessel megjelent a TX–225 GAVw Occupier, ami egészen tankszerűnek néz ki. Ráadásul eredetileg készült lebegős verziója is. Azonban mivel mozgatható toronnyal nem rendelkezik, ezért a fő fegyverével csak lassan lehet célozni.

TX–225 GAVw Occupier (Reddit)

Ráadásul Jedhavárosban úgy jaszkariznak vele a birodalmiak, hogy folyamatosan egy-két katona kilóg a páncél alól. A vonatkozó szakirodalom azonban megnyugtat mindenkit: van hely a legénységnek a páncél alatt.

Nyitókép: Elesett AT-AT (Menyhei Szabolcs / Artstation)

Legfontosabb posztjaink