Beépített bekrepálás – kommentár a Sötét Oldal szuperfegyver-projektjeihez

Valamilyen oknál fogva a Sötét Oldal vezetői nem tudnak elszakadni attól az ötlettől, hogy nekik márpedig óriási galaktikus fegyverrendszerekre van szükségük, amelyeknek méreteit csak a pusztítóerejük múlja felül. Ám ahogy a seregek győzelméhez sem elég pusztán a létszámuk, úgy a fegyverek esetében sem mindig a méret és pusztítóerő dönt. Vegyük sorba, miért is nem!

„– Ki az, aki még utálja? – Én is! Én is!”

Megbízható munkaerőt találni egy fontos projekthez sohasem könnyű, különösen igaz ez, ha éppenséggel bolygópusztító űrállomások megépítéséről van szó! A hűséges szakembergárdát lényegesen nehezebb összetoborozni egy ilyen erkölcsileg megkérdőjelezhető munkához, az pedig viszonylag ritkán tesz valakit elkötelezetté a munkaadója iránt, ha az elrabolja őt, eközben a szeme láttára löveti le a feleségét, míg a lánya nyomtalanul eltűnik az akció során. Orson Krennic hibátlanul megvalósította ezt Galen Ersóval szemben, aki – hogy hogy nem – nem is lett odaadó főmérnökké: végzetes hibát tervezett a készülő első Halálcsillagba.

Rogue One GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Ráadásul Erso nem volt egyedül a Birodalom iránti utálatával, hiszen Bodhi Rook teherpilóta olyannyira el tudott képzelni egy kevésbé sithek dominálta galaxist, hogy az életét kockáztatva vitt hírt a főmérnöktől Saw Gerrerának.

Az Első Rend esetében, amely olyannyira büszke volt csapatainak „kikezdhetetlen hűségére”, a probléma még súlyosabbnak bizonyult. FN–2187 rohamosztagos kondicionálása annyira volt sikeres, hogy Kylo Ren különítményének tömeggyilkosságát látva meghasonlott, s hamarosan már Han Solónak és Csubakkának segített bejutni a Csillagpusztító bázisra, ahol korábban szolgált. Kínosabb ennél, hogy az állítólagos élkatona Phasma százados némi életveszélyes fenyegetés hatására úgy döntött, hogy aznap inkább nem hal meg a Legfőbb Vezérért, s különleges hozzáférési kódjaival kikapcsolta a bázis pajzsrendszerét, lehetővé téve az Ellenállás támadását.

Mindez nem éppen a lojalitás diadala.

A fentieken kevésbé van okunk csodálkozni, ha belegondolunk, hogy DJ, a kódtörő a Fensőbbség fedélzetén nem csupán jellemtelenségét bizonyította, hanem azt is, hogy milyen alaposan ismerte az Első Rend kódrendszereit. Mindez azt sejteti, hogy korábban dolgozott is a rezsimnek, ami, mondjuk úgy, rendszerszintű problémákra utal az első rendi munkaerő-toborzás terén.

„Ugyan mi baj történhetne?”

„Az elbizakodottság a gyengéje!” – mondta Luke Palpatine-nak, s úgy néz ki, a Sötét Oldal vezetői gárdája körében ez amolyan népbetegségnek bizonyult. Orson Krennic úgy gondolta, nem kell aggódnia Galen Erso engedelmessége miatt azok után, amit elkövetett vele szemben. Conan Motti admirális nem csupán szónoklatot tartott az első Halálcsillag legyőzhetetlenségéről, hanem egyenesen Darth Vaderhez intézte ezt, nem mellékesen lekicsinyelve a Sith Nagyúr képességeit. Wilhuff Tarkin nagymoff jelenléte és közbeavatkozása nélkül ez alighanem az életébe került volna.

Vader és Tarkin maguk is bebizonyították, hogy ez a szellemiség nem idegen tőlük, hiszen hagyták megszökni a bepoloskázott Millennium Falcont. Tették mindezt abban a szilárd hitükben, hogy csak profitálhatnak, hiszen felfedezik a Lázadók titkos bázisát, a terveknek meg úgysem veszik hasznát a Felkelők Szövetségénél. Tarkin a Halálcsillagot ért támadáskor sem volt hajlandó elhagyni az űrállomást, az ezt felvető tisztet pedig öntelten utasította rendre, miszerint nem menekül el a legnagyobb diadaluk percében. Mint tudjuk, a második Halálcsillagot egy bizonyos objektív tényező miatt már nem tudta parancsnokolni.

„Gyorsabban??!!!” – Anyag- és munkaerőhiány egy messzi-messzi galaxisban

Ez a felelősségteljes beosztás Tiaan Jerjerrod moffnak jutott osztályrészül, aki az őt meglátogató Darth Vader gyorsabb munkát előirányzó ütemtervét hallva kétségbeesetten szabadkozott, hogy milyen körülmények között dolgoznak ő és a beosztottjai. Az Uralkodó közelgő látogatása és nem éppen megbocsátó természetére való emlékeztetés volt az a motivációs eszköz, ami rávette, hogy parancsot adjon a munkatempó megkettőzésére.

Mindez nem csupán a félelemmel történő ösztönzésnek és a Birodalom természetének beszédes példája, hanem azt is jól tükrözi, milyen terhet ró egy galaktikus méretű államra is egy ilyen projekt, a birodalom élő és anyagi erőforrásainak mindenképpen jelentős részét kötötte le a második Halálcsillag építése, nem is beszélve a munkaterhelésről.

„Megadni magunkat? Van rá valami okunk?”

Az eddigi gondokra viszont a behódolni nem hajlandó és rátermett ellenfelek teszik fel a koronát. Úgy tűnik a Sötét Oldal urai nem voltak hajlandók számolni azzal, hogy vannak, akik szembe mernek szállni a technológiai szörnyszülötteikkel és le is győzhetik azokat.

Star Wars Base GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Jyn Erso csapata sikeresen szerezte meg az első Halálcsillag terveit a Scarifról, azok pedig Leia Organa és bajtársai révén el is jutottak a Felkelők Szövetségének titkos bázisára, s egy vadászgép-egység támadása, tagjai közt Luke Skywalkerrel, elpusztította az űrállomást. A második Halálcsillag védőpajzsának generátorát válogatott katonák tömkelege sem tudta megvédeni Han Solótól és csapatától, a szuperfegyver pedig a Millennium Falcon és néhány vadászgép sikeres rajtütése miatt semmisült meg.

Star Wars Episode 6 GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Episode 6 GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Az Első Rend azt hitte, végzetes csapást mért a vele szemben állókra, amikor is az Ellenállás maroknyi csapata felrobbantotta Snoke büszkeségét, a Csillagpusztítót. Ugyanígy meglepetésként érte Armitage Hux tábornokot és vezérkarát, amikor Holdo admirális-helyettes fénysebességgel belevezette hajóját a Fensőbbségbe, kettészelve és harcképtelenné téve a valaha létezett legnagyobb űrjárművet.

S talán ez a legfőbb tanulság a fentiekből.

A sebezhető szellőzőnyílásoknál és a működésképtelenné vált pajzsoknál sokkalta nagyobb veszélyt jelent minden galaktikus diktatúrára azok csoportja, akik nem hajlandók behódolni a zsarnokságnak és ellentámadásokat intéznek ellene, elpusztítva „csodafegyvereit” és a rendszert magát is.

Milyen kár, hogy a Sötét Oldal nem látta be ezt, s nézett más elfoglaltság után.

Készült Jay Stobie cikke alapján (Star Wars Insider, October 2019 UK, pp. 74-77)

Nyitókép: A Halálcsillag építése a Zsivány Egyesben (StarWars.com)

Legfontosabb posztjaink