Barangolás a Kashyyyk bolygón – galaktikus földrajz

Novemberben érkezik a várva várt Jedi: Fallen Order, amelyből a vukik legendás bolygójáról, illetve annak történetéről is többet megtudhatunk. Az EA által közreadott gameplay videóban már láthattuk is a bolygót. Ennek apropóján újra előkerült vakmerő pantorai felfedezőnk és asztrotörténészünk, Lele R’boti, aki útra indult a Középső Gyűrűbe, egyenesen a Kashyyyk-bolygóra. Utazása révén összegeztük eddigi kánon ismereteinket arról a vidékről.

Néhány hónap telt el azóta, hogy csillagközi utazónk Lele R’boti ép bőrrel megúszta a Hutt űrben tett felfedezőútját, s visszatért a nyugodt, békés pantorai dolgozószobájába. A nyugodalmas munkanapok azonban nem tarthatnak örökké, hiszen egy váratlan vendég bármikor felkavarhajta az állóvizet. Így történt asztrotörténészünkkel is, amikor egy hűvös, esős délután egy rég látott ismerős állított be kicsiny dolgozószobája ajtalán: a nikto Imul, aki korábban a Hutt űrbe kalauzolta felfedezőnket. Imul, aki megbízható vezetőnek bizonyult – legalábbis nem akarta kirabolni utazónkat és magas tisztes fizettségért még haza is hozta! – ezúttal segítséget kért Dr. R’botitól. Mint mondta, alkatrészeket kellett leszállítania Kachirhóba, a Kashyyyk fővárosába, ám lerobbant a saját teherhajója. Miután megalkudtak az árról, felfedezőnk örömmel bocsátotta a Világvándort a nikto rendelkezésére, és maga is összeszedte úti motyóját, kihasználva az alkalmat, hogy ellátogathat a  vukik  híres otthonára: a Kashyyyk bolygóra! 

Ahogy a Hutt űrbe tett kirándulás előtt, úgy ez esetben is érdemes némi nyelvleckével kezdeni az utazást, hiszen bár a shyriiwook elsőre bonyolult nyelvnek tűnik, emberek és emberközeliek is elsajátíthatják, amire talán a legendás Han Solo a legékesebb példa. A shyriiwook ráadásul csupán az egyik – bár a legismertebb –  a vukik nyelvei közül, a thykarann és a xaczik mellett. A nyelv sok morgásból és üvöltésből áll, így  érdemes edzésben tartani a torkot, némi savareeni brandy segítségével.  Az is jól ismert tény, hogy a shyriiwook nyelvben több mint 150 szót van a fára.

 • Ah – Egy
 • Ah-ah – Kettő
 • A-oo-ah – Három
 • Wyoorg – Négy
 • Wyaaaaaa – Helló!
 • Hrung? – Készen áll?
 • Rwww – Nem
 • Roooarrgh ur roo – Rossz előérzetem van
 • Rrrrugh arah-ah-woof? – Hogyan kéri a kávét?
 • Wwwah rrroooaaah wha? – Akar holosakkot játszani?
 • Aarrr wgh ggwaaah – Ugorjon a hiperűrbe!
 • Vlarrrr muurrrgh rrgggg lurrrr. Brrr-annn gooowwrrrgh. – Találjon egy igazán nagy fegyvert nekem
 • Mrowgh ghrrmrowrig! – Fel a fára!

És végül egy régi vuki bölcsesség: „Grroooogrrraaaawrrrrrrrrmph” (jelentése: „az emberek gyakran tévesen  az ágai alapján ítélkeznek a fáról, de egy bölcs vuki tudja, hogy az erő a gyökereiben rejlik”).

Most, hogy utazónkhoz hasonlóan mi is felvérteztük magunkat némi alapvető vuki nyelvtudással, elindulhatunk a Középső Gyűrű felé, méghozzá annak is a Mytaranor szektorába, a Kashyyyk-rendszerbe. A rendszer legismertebb bolygója természetesen a névadó világ, a Kashyyyk, a vukik otthona. Emelett azonban  itt található a vukik ősellenségeinek, a trandoshaiaknak szülővilága, a Trandosha és holdja, a Wasskah is.  De haladjunk csak sorjában!

Kachirho

Galaktikus felfedezőnk izgatottan szemlélte a hatalmas zöld erdőket, ahogyan a Világvándor utat tört a légkörbe és megkezdte ereszkedését a Kashyyyk felszíne, pontosabban a fővárosul szolgáló Kachirho felé. Gyönyörű látvány tárult utazóink elé, ahogy egyre jobban láthatóvá vált a  Wawaatt szigetvilág, rajta pedig Kachirho,  mely terebélyes wroshyr fákra épült. Az efféle trópusi erdőkben nem ritkák a 300-400 méter magas wroshyr fák sem, ám azt beszélik, hogy beljebb, a sűrű rengetegekben több kilométer magas óriások is találhatók! A főváros worshyr fái természetesen a vukik otthonául is szolgálnak, például a Kachirho Fa korábban Tarfful főnök lakhelye volt, így a klónok háborúja idején ez a fa szolgált Yoda mester parancsnoki állomásául is. Dr. R’boti érdeklődését azonban sokkal inkább felkeltette egy másik központi faóriás, mely a Vikkilynn Fa nevet viselte. Ez adott otthont ugyanis a híres  Claatuvac Céhnek, mely a legnívosabb vuki térképészeket és navigátorokat tudhatta és tudhatja soraiban,  akik állítólag titkos hiperútvonalakról is tudtak. Felfedezőnk indulás előtt fel is vette a kapcsolatot a Claatuvac Céh térképészeivel, s egy szürkés szőrű vuki kollégiája – nevezzük mondjuk Xribarrónak – vállalta is a büszke kalauz szerepét szülővilágán.

Így hát mihelyt a Világvándor földet ért fát ért, s Imul a helybéli rakodómunkások segítségével hozzálátott áruja kipakolásához, R’boti már útnak is indult Xribarro oldalán, hogy minél többet lásson a bolygóból az alatt az öt standard nap alatt, amíg társa elintézi az üzleti ügyeit a városban.

Képtalálat a következőre: „kachirho beach”

Kachirho a Star Wars Battlefront II játékból

Rwookrrorro

Mire a Kashyyyk harmadik, narancssárga holdja is felkelt a fák koronája fölött, felfedezőnk már egy másik fontos település, Rwookrrorro ágait mászta, néhány száz kilométerrel odébb. Rwookrrorro már mélyen bent feküdt a sűrű rengetegben, azon a vidéken, ahol különösen magasra nőttek a wroshyr fák.  Ebben a városban látta meg a napvilágot a vuki nép talán legnagyobb hőse, Csubakka, Attichitcuk fia.  Bár Csubi bejárta a galaxist és legyőzte a Galaktikus Birodalom rémuralmát, felszabadította népét és az Első Renddel is harcba szállt, családjának több tagja – szülei és unokatestvérei – Rwookrrorrón maradtak. Ugyancsak innen származott az a Sagwa is, aki fontos szerepet töltött be a kesseli rabszolgák felkelésében.

Utazónk az első kashyyyki éjszakáját Rwookrrorrón töltötte, ahol a vendégszerető vukik egy kis fakunyhót is a rendelkezésére bocsátottak, ám álom nehezen jött a szemére, ugyanis szürkés színű kalauza egész este különféle rémtörténetekkel szórakoztatta a Kashyyyk állatvilágáról. Különösen a terentatek – egy hatalmas bestia éles agyarakkal és hegyes fogakkal – története volt rémisztő, melyek egyikével állítólag a  nagy Yoda mester, és padawanja, Dooku is megütközött.  Szintén rémísztőnek hatott az oevvaor nevű tengeri szörnyeteg, ám az erdők sűrűjében felfedezőnk attól kevésbé rettegett. Annál inkább félt azonban a különböző veszélyes kashyyyki pókfajtáktól, a wyyyschokk-októl és a hálószövőktől, még ha utóbbiak fontos szerepet is töltöttek be a Kashyyyk felszabadításában – azzal hogy megölték Urian Orlan birodalmi vezérnagyot, és jó néhány rohamosztagost.

Képtalálat a következőre: „jedi fallen order kashyyyk”

Wyyyschokk a Jedi: Fallen Order játékban

Awrathakka és Tolruck szigete

Utazónk másnap kialvatlanul közelítette meg az űrkikötőjéről ismert Thikkiianát, ahonnan egy kis frissítő szunyókálást követően indult tovább Awrathakka városába. Awrathakka fontos szerepet játszott a Kashyyyk felszabadításának hősies eseménysorában. A város lakóit (más vukikhoz hasonlóan) a Birodalom rabszolgasorba taszította, és a közelben felállított Sardo-táborba záratta. A munkatábor – ellentétben a vuki településekkel – a földfelszínre épült, és több mint ötvenezer vukit dolgoztattak itt. A rabszolgák főként azon dolgoztak, hogy kiásták a fák gyökereit, összeszedték az ezekre tapadt gombákat, amelyek ásványi anyagokkal táplálkoztak. Majd kiszedték belőlük a wroshite nevű kristályféleséget, amely a birodalmi fegyverek energiasugarának fókuszálására szolgált. A vukik  emellett élelmiszereket termesztettek, harcoltak a fogvatartóik szórakozására, valamint különféle birodalmi kísérleteknek is alávetették őket. A tábor vezetője, a pszichopata Theodane Sardo az endori csatát követően azt is felvetette, hogy a  vukikat kezdjék el a húsukért tenyészteni,  és mivel a vukik húsa szálas és rágós, ezért más zsírosabb fajokkal akarta őket keresztezni, mint például a talzok. Chewbacca és Han Solo azonban felszabadították a munkatábor lakóit és ezzel megkezdődött az a rabszolgafelkelés, amely végül a Kashyyyk teljes felszabadításához vezetett.

Xribarro, felfedezőnk vuki vezetője maga is részt vett a Kashyyyk felszabadításában, és büszkén, néhol fájdalommal mutatatta meg Dr. R’botinak a legfontosabb helyszíneket. Az első látványosság a kísértetjárta Fekete Erdőben található az Ashmead’s Lock nevű hajó volt, melyet még a Köztársaság egyik ellensége, a predorik népe épített, majd a Birodalom számára Golas Aram szuperbörtönné alakította. Itt mosták át azon foglyok – köztül Brentin Wexley – agyát, akik később a Chandrilán aktivált alvó ügynökként mészárlást követtek el, melyben Mon Mothma kancellár is megsebesült. A baljóslatú helyet egy másik követte, méghozzá az őrült  Lozen Tolruck nagymoff szigete.  Tolruck erődje jelentős távolságra volt a Sardo munkatábortól, így hát beszálltak egy Raddaugh Gnasp légijárműbe, amelyet a bolygón is honos hatalmas rovarokról, a can-cell-ekről mintáztak. A rovarok a vukik szerint szerencsét hoznak, s sokan háziállatként is tartják azokat. A can-cell ugyanis háziasítva hátasként is használható, maga a nagy Anakin Skywalker is meglovagolt egy efféle jószágot. Sajnos azonban Raddaugh Gnasp szárnyainak és motorjának zúgó-búgó hangja számos rovart vonzott túlságosan közel, így nem egy can-cell életébe került felfedezőnk hosszú útja.

Kapcsolódó kép

Raddaugh Gnasp (Wookieepedia)

Az utazás során R’boti alig gyönyörködhetett a gépük alatt suhanó vadon mélyzöldje, illetve a tengerek kék hullámai felett, ugyanis vezetője végig szóval tartotta, míg töviről hegyire elmesélte a Kashyyyk felszabadításának és Tolruck nagymoff bukásának dicsőséges történét. Éppen csak a végére ért a Csubakkáról és társaikról szóló hőseposznak, amikor végre megpillantották a moff erődjének romjait. Dr. R’boti ekkorra azonban már jól ismerte a helyet, s tudta, hogy Tolruck erdője egykor wroshyr fákkal volt megerősítve, vuki és droid őrök védték, de legfőbb védelmi vonala az az inhibitor chip volt, amit a kegyetlen nagymoff a vuki rabszolgák fejébe ültetett. Végül Sinjir Rath Velus volt az, akinek sikerült deaktiválni a chipet, s Tolruck moff személyi szolgája, a vuki Cracktooth végzett a tébolyult zsarnokkal.

Árnyékföldek, Arayakyak hegy és Chewbacca faluja

A szigetet elhagyva, Xribarro  egy víz alatti korábbi birodalmi bányát is megmutatott elszörnyedt utazónknak, majd borzalmas hely után a nap végét az Árnyékföldeken töltötték. Az ijesztő, sötét erdő fontos szerepet játszott a Tarfful főnök vezette Kashyyyk-i Ellenállás küzdelmeiben, amelyben a hírhedt partizán,  Saw Gerrera, valamint egy korábbi jedi padawan, Cal Kestis  is segítségére sietett. Dr. R’boti már egy újabb végeláthatatlan hőseposztól rettegett, ám a vezető jobbnak látott inkább felkészülni az erdő mélyén töltött éjszakához. Miután rövid keresgélés után Xribarro végre talált egy biztonságos wroshyr fát – amire nagy nehezen a tornától elszokott asztrotörténészünk is képes volt felkapaszkodni – végül megpihenhették és megcsodálhatták a Kashyyyk sűrű, sötét rengetegét. A fa tetejéről gyönyőrű kilátás nyílt a híres kashyyyk-i orchideapáfrányok tűzdelte vadonra. Az egyetlen problémát  a fán fel-alá szaladgáló wroshyr tetvek jelentették, ám R’boti doktor panaszára Xribarro csupán a száját nyalta meg, és édes tetűsziruppal kínálta vendégét – aki ezt udvarias arccal, és émelygő gyomorral utasította vissza.

Az éjjeli vadon neszei és a tetvek miatt azonban újabb kialvatlan éjszaka következett felfedezőnk számára, de másnap korán kellett kelni, hogy útra kelljenek az Arayakyak hegy irányába. Az Arayakyak hegy egykor – a Birodalom előtti időben – a bolygó termékeny vidéke volt, az itteni esőerdőkben termett például az ízletes shi-shok gyümölcs is. A Birodalom ezt a hegyet szinte teljesen elpusztította, bukásukkal azonban a dzsungelnek ismét lehetősége lett arra, hogy visszavegye, ami az övé. Utazónk nagy örömére maga is megkóstolhatta a finom shi-shok-ot, amely már sokkal ínycsiklandóbb látványt nyújtott, mint az előző esti tetűszirup.

Star Wars Jedi: Fallen Order Official Gameplay Demo – EA PLAY 2019

The Empire won’t stop until every Jedi is purged from the galaxy. As a young Padawan on the run, the odds are against you-but the Force is with you. Discover the Jedi abilities you must master to survive. Become a Jedi on November 15, 2019. Pre-order now: http://x.ea.com/58681

Az utolsó vadonban töltött éjszaka egy kedves kis faluban érte kalandorunkat, amelyet egy vuki nő, Karasskhi irányított. A falu legjelentősebb lakója azon mégsem ő volt, hanem a hatalmas Csubakka. Ő ugyanis itt telepedett le a galaktikus polgárháborút követően. A galaxis leghíresebb vukija ugyan később Han Solo és Lando Calrissian kérésére elhagyta a települést, hogy visszaszerezze az őrült pau’an orvos, Fyzen Gor által megcsonkított és meggyilkolt fajtársai holttestét, ám miután ezt sikerült, Csubi újfent visszatért a Kashyyykra családjához:  feleségéhez, Mallához (Mallatobuck), valamint fiához, Waroo-hoz (Lumpawaroo), . A hős vuki végül csak az Első Rend felemelkedése előtti években tért vissza Han Solo oldarára.

Az utolsó erdei éjszakára a falu lakói kis mulatsággal is készültek messziről jött vendégük számára, amelyet a kashyyyki harsona és egyéb hangszerek muzsikája kísért. Utazónkat ráadásul meglepetésként érte az is, hogy a  vukik legfontosabb ünnepén, az Élet napján  érkezett a faluba, úgyhogy kimerültségét feledve csatlakozott a helybéliekhez, hogy részt vegyen a nagy népünnepélyen. Felejthetetlen buli volt, Csubakka családja is részt vett rajta!

Vissza Kachirho-ba

Az átmulatott éjszakát követően – továbbra is kialvatlanul, és immár erős fejfájással és másnapossággal küzdve–utazónk végül visszatért a fővárosba, Kachirhóba. Ám mielőtt leszálltak volna, rovarszerű légijárművükkel tettek néhány kört a Wawaatt szigetvilág felett, ahol a klónháborúk egyik legjelentősebb ütközete zajlott, Tarfful főnök és a jedi tábornokok vezetésével. Tarfful főnökről hasonló tisztelettel – és legalább ugyanannyira hosszan – mesélt émelygő kalandorunknak vezetője, mint korábban a nagy Csubakkáról. Nemhiába, Tarfful, a vuki ellenállás előtt a klónháborúban is fontos szerepet töltött be a szeparatisták elleni küzdelemben. Tarfful főnök és Csubakka a kashyyyk-i ütközetben például olyan nagy jedi mesterekkel harcolt együtt, mint Quinlan Vos, Luminara Undulli, vagy éppen Yoda mester.  A szeparatisták fő célja a Kachirho közelében lévő olajfinomító elpusztítása,  és a vukik üzemanyag-utánpótlásának megsemmisítése volt, ezt azonban a köztársaságpárti seregeknek sikerült megakadályozni.

A csatatér meglátogatását követően Xribarro még egy gyárlátogatást is megszervezett kíváncsi, ám szörnyű fejfájás kínozta vendégének, méghozzá a híres Appazanna Mérnökvállalt üzemében. Ez volt az gyár ahol előállították a kashyyyk-i csata legfontosabb harci járműveit, az említett Raddaugh Gnasp szárnyas jármű mellett például az  oevvaor-okról mintázott katamaránok, vagy az Auzituck rabszolgatartó-elleni harci helikopterek is ebben a létesítményben készültek.

Képtalálat a következőre: „what about the droid attack on the wookies”

Kitérő a Wasskah-n

Felfedezőnk utolsó kashyyyk-i éjjele már Kachirhóban, a Vikkilynn Fán telt, ahol végre alaposan kialhatta magát. Felébredve, még az indulás előtt arra is volt ideje, hogy kicserélje földrajzi és csillagászati ismereteit vezetőjével, és más tudós vuki navigátorokkal, így mikor másnap délután a Világvándor útra kelt, utazónk számos új térképpel és kalanddal gazdagabban térhetett haza.

Pontosabban előbb még megálltak a Trandosha erdős-hegyes holdján, a Wasskah-n, hogy Imul néhány további üzletet bonyolítson le – ezúttal egy rosszarcú, hüllőszerű trandoshaival. Amíg a nikto és a trandoshai heves artikulálás kíséretében alkudozott, a kíváncsi Dr. R’boti tett egy rövid sétát a hold erdős-sziklás szigeteinek egyikén. A Wasskah ugyanis híres hold volt, itt tartották a trandoshaiak a kegyetlen vadászataikat, ahol egy Garnac nevű trandoshai vadász és az általa irányított vadászcéh még a híres  Ahsoka Tanót és más jedi ifjoncokat is prédává tette.  Erről a holdról származott például Mundokk fejvadász is.

R’boti a kashyyyk-i izgalmakból és rémségekből még nem ocsúdott fel teljesen, ezért nem merészkedett el messzire, nem akart sem egy marcona trandoshai vadásszal, sem egy majomszerű momoggal összeakadni. Így viszont csupán egy kósza convort pillanathatott meg az égen, és már fel is kellett szállniuk, hogy hazatérjenek. Ennek köszönhetően Trandosha bolygó vad dszungeleit – a hírhedt fejvadász, Bossk szülőföldjét! – is csak mynock-távlatból figyelhette meg, de talán épp elegendőek voltak az elmúlt napok vuki rémtörténetei ahhoz, hogy Dr. R’boti ne is nagyon vágyjon a trandoshaiak vadászparadicsomának közelebbi megismerésére.

Források: Wookieepedia, Galaktikus Atlasz, Fajok Enciklopédiája, Utóhatás: Adósság

Nyitókép: Vuki támadás A Sithek bosszújában (Wookieepedia)

One thought on “Barangolás a Kashyyyk bolygón – galaktikus földrajz”

 1. Pingback: Games - Hírek Mai Érdekességek
 2. Trackback: Games - Hírek Mai Érdekességek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink