Az Ikrek, Jabba és Ziro rokonsága – megrajzoltuk a Desilijic klán családfáját!

Az Ikrek a The Book of Boba Fett második epizódjában (Star Wars News Net)

The Book of Boba Fett második epizódjában izgalmas (a portálunk szempontjából különösen kedves) új antagonisták bukkantak fel: egy hutt ikerpár. Azt is megtudtuk, hogy ők Jabba kuzinjai, azaz unokatestvérei. De hogyanis nézett ki a néhai hutt gengszter családfája?


Mielőtt azonban rátérnénk a konkrét rokoni fokokra, érdemes röviden összefoglalni, hogy az epizódból mit tudtunk meg az Ikrekről. Nos, nem sokat. Amellett, hogy Jabba  unokatestvérei, szintén a szervezett bűnözéssel foglalkoznak, s a tatuini felbukkanásuk előtt,

Bib Fortuna uralma idején a Nal Huttán, a huttok központi világán tartózkodtak, s élték kicsapongó életüket.

Az epizód kínai feliratából tudjuk, hogy a hím hutt az idősebb, de a bűnszervezetüket ketten irányíthatják, s csupán az Ikrekként utalnak rájuk, keresztneveiket az epizódból nem ismerhettük meg. Azt is feltételezhetjük, hogy nem tartoztak a jelentősebb hutt vezetők közé, nem voltak tagjai a Hutt Nagytanácsnak, legalábbis akkor bizonyosan nem, amikor Darth Vader A Birodalom visszavág eseményeit követően lemészárolta a Hutt Nagytanács összes tagját – ugye Jabbát kivéve.

Nézzük akkor a családfát!  Jabba és rokonsága a Desilijic Tiure klánba tartozott, annak a feje volt a tatuini gengszer.  A klán jelvényét, kajidicát Jabba a karjára is tetováltatta. Valamiféle tetkó a hím ikerhutt arcán is megfigyelhető, bár ez nem tűnik azonosnak a Desilijic kajidic ábrázolásával.

A Desilijic kajidic

Jabba családfája a kánonban a nagyszüleiig vezethető vissza, akiket egész egyszerűen Mamának és Papának hívtak. Papa, a hutt már nem volt életben a klónháború idején sem, Mama, a hutt viszont igen, ő volt a család matriarchája, vagy olaszosan mammája. Mama a Nal Hutta bolygón élt, amikor Ziro megszökött a coruscanti börtönből, hozzá menekült.

Mamának és Papának három fia volt, Ebor, Ziro és Jabba apja.

(A Legendákban még egy Pazda nevű testvér is szerepelt.) A második generáció tagjai közül Ziróról ódákat zenghetnénk, most azonban csupán rövid biográfiára szorítkozunk. A Sleheyron bolygóról származik, hét csillagrendszer alvilágát irányította a Hutt Tanács nevében, a Coruscanton berendezve székhelyét. Összeesküvést szőt Dooku gróffal, Jabba fia, Rotta elrablására, ám amikor e terv kiderült, bebörtönözték Zirót Coruscanton. Innen Cad Bane segítségével szökött meg, végül korábbi szerelme, a Jabba által felbérelt Sy Snootles végzett vele.

Ziro bátyja, Ebor eddigre már ugyancsak elhalálozott, mindenesetre anyjuk jobban kedvelte Zirónál, jobb modora volt, mint lapunk névadójának. A harmadik fivérről, Jabba apjáról nagyon keveset tudunk, még a nevét sem említik a kánonban.  A Legendákban viszont a Zorba névre hallgatott,  s az 1992-ben megjelent Zorba a hutt visszavág című regény szerint fia halála után ő is bejelentkezett Jabba korábbi érdekeltségeiért. A kánonban is szerepel egy Zorba nevű hutt, aki még életben volt a Birodalom idején, s Dryden Vosszal is összetűzésbe került. Azt azonban cikkünk megjelenéséig nem tudjuk, hogy ő megegyezik-e Jabba édesapjával.

A Zorba a hutt visszavág angol borítója, rajta a szakálas Zorbával

Jabba már a harmadik generációhoz tartozott. Tudjuk, hogy volt egy testvére is, ám az ő nevét sem ismerjük.  Szintén ehhez a generációhoz kell sorolnunk Ziro fiát, Hirót, aki úgy tűnik elfordult a családi biznisztől, s inkább a médiában találta meg a helyét: rádiós talkshow műsorvezetőjeként dolgozott a Batuu bolygón. A Hutt óra című műsora podkasztunk, a Huttcast in-universe verziójaként is felfogható.

Szintén ehhez a harmadik generációhoz tartoztak az Ikrek. Azt nem tudjuk, hogy Ziro vagy Ebor gyermekei voltak-e, sőt az sem zárható ki, hogy Jabba anyai ágú rokonai lennének, igaz Jabba anyjáról lényegében semmit sem tudunk. Én leginkább Eborhoz kötném őket, talán éppen a nal huttai ügyleteket vehették át apjuktól, nagyanyjuk, Mama gondnoksága alatt…

Az Ikrek (Screenrant)

Szólnunk kell egy negyedik genercióról is, melynek legismertebb tagja Jabba porontya, Rotta, alias Büdöske. Rotta sorásáról gyakorlatilag semmit sem tudunk azóta, hogy Ahsoka megmentette s visszaadta apjának a klónháború idején. Remélhetőleg jól van, s előbb-utóbb ő is felbukkan még a Tatuin örököseként.  Szintén ismerjük Jabba meg nem nevezett testvérének fiát, azaz Jabba unokaöccsét, Gorgát.  Teljes neve Gorga Desilijic Aarrpo, tehát nem Desilijic Tiure; ez alapján felvethető, hogy Jabba ismeretlen testvére nőnemű volt, aki egy Aarrpo családbéli hím hutthoz ment nőül. Gorga szintén tagja volt a Hutt Tanácsnak, annak könyvelőjeként tevékenykedett a klónháború idején. Gorga a Birodalom korában is aktív maffiózó volt, aki még Han Solót és Csubakkát is megbízta feladattal.

Gorga, a hutt (StarWars.com)

Végezetül ábrázoljuk leszármazási táblán is a Desilijic famíliát! A családfa az eddig ismert családtagokon alapul, az Ikreket feltételesen Ebor leszármazottaiként szerepeltettük. A későbbiekben kiderülhet, hogy mégsem Ebor, hanem Ziro vagy egy, a kánonban eddig nem szereplő Ziro-testvér gyermekei, esetleg Jabba anyja egy testvérének leszármazottai. A név szerint nem ismert családtagokat, a genealógiai művekben bevett módon N.-nel jelöltük.

A Desilijic klán családfája (Kádas István / Kajtár Virág / Ziro.hu)
Exit mobile version