Az Első Rend rohamosztagosainak „agymosása” az egész szervezetre hatással lehet

Ahogyan annak idején a Birodalom rohamosztagosairól sem tudtunk sokat, most úgy tűnhet, hogy az Első Rendet is csak arctalan „vödörfejek” szolgálják. Azonban nemrég egy olyan apróság látott napvilágot velük kapcsolatban, ami nem elég, hogy önmagában is nagyon érdekes, de talán még az Első Rend jövőbeli sorsára is hatással lehet.

Azonban ne szaladjunk ennyire előre, és először nézzük meg, hogy miként zajlik az új trilógia rohamosztagosainak kiképzése! A Project Resurrectionnek (Feltámadás projektnek) nevezett eljárás egy birodalmi tiszt, Brendol Hux (Armitage Hux édesapja) ideáira épült, aki úgy gondolta, hogy a Birodalom rohamosztagosai nem eléggé hűségesek és nem túl jól képzettek. Az Első Rend ezt kiküszöbölendő már születésük pillanatában elkezdte a katonái kiképzését.

A gyerekeket általában egyszerűen elrabolták a szüleiktől, és kemény fizikai tréningnek, illetve agymosásnak vetették alá, hogy feltétlenül hűségesek legyenek az Első Rendhez, és szívből gyűlöljék a „romlott” Új Köztársaságot.

Arról, hogy a felnőtt, tapasztaltabb katonák élete hogyan zajlott – és hogy azok után, hogy a saját szemükkel is látták a valódi világot, miért maradtak hűségesek az Első Rendhez – egyelőre nem tudunk sokat. Az ébredő Erőben, Finn szökése után Phasma megjegyezte, hogy a katona „jelentést tett, kiértékeltük, és elküldtük további kondicionálásra”. De, hogy ez pontosan mit is jelentett, arról mostanáig nem igazán volt fogalmunk. Azonban úgy tűnik, hogy az új animációs Star Wars-sorozat, az (egyébként egyre magasabb színvonalú) Ellenállás megadta a választ a kérdésre.

A sorozat legújabb epizódjában, a The New Trooperben, egy osztagparancsnok úgy találta, hogy az egyik rohamosztagosának szokatlan a viselkedése. A következőket mondta:

„(…) ennek a katonának rendellenes, sőt, talán hibás is a kondicionálása. Kísérjék a hajóra egy teljes memóriatörlésre, és újraprogramozásra.”

Nos, azon kívül, hogy ez teljesen úgy hangzott, mintha egy droidról beszélt volna, nagyon úgy tűnik, hogy  az Első Rend semmit sem bíz a véletlenre, ha a katonáiról van szó.  Úgy fest, az agymosásuk – amiről korábban már sokszor hallhattunk – nem csupán képletesen, de szó szerint is értendő. Az ébredés előtt című ifjúsági regényben arról olvashatunk, hogy a kadétokat állandóan álhírekkel bombázták az Új Köztársaság inkompetenciájáról, és romlásáról. Azonban, a fenti újdonságok fényében, úgy tűnik, hogy a felnőttek hűségének biztosítására is kidolgoztak egy eljárást. Ha egy rohamosztagos szolgálat közben megtapasztalta, hogy az Új Köztársaság nem is olyan borzalmas, vagy, hogy maga az Első Rend mennyire borzasztó, vagy csak egyszerűen kételyei támadtak,

akkor kitörölték a memóriáját, és újrakondicionálták, hogy a későbbiekben hezitálás nélkül folytathassa a szolgálatait.

Ha belegondolunk, a hetedik epizódban Finnel is pontosan a fent leírtak történtek meg. Az egyik küldetésén, amikor védtelen falusiakat kellett volna lemészároljon, elborzadt attól, hogy az Első Rend valójában mennyire kegyetlen, és nem volt hajlandó meghúzni a ravaszt. A jelentése után Phasma úgy látta, hogy FN–2187 bizalma megingott az Első Rendben, így elküldte őt újrakondicionálásra. Azonban mind tudjuk, hogy  Finn ekkor kezébe vette a sorsát, és úgy döntött, hogy nem hajlandó tovább rohamosztagosként szolgálni,  sőt néhány nap elteltével már szembe is szállt az Első Renddel. Könnyen megeshet, sőt fogadni mernék rá, hogy  a gyerekkoruk óta kemény körülmények között nevelt rohamosztagosok közül nem csak Finnek fordultak meg hasonló dolgok a fejében,  ám a többieket feltehetően újrakondicionálták.

Végezetül következzen egy kis spekuláció a kilencedik epizód eseményeivel kapcsolatban. Az utolsó Jedikben Finn történetszála majdnem véget ért, amikor a rohamosztagosból vált ellenálló úgy döntött, hogy feláldozza magát a társaiért, és egy öngyilkos manőverrel tönkreteszi az Első Rend szuperfegyverét. Végül nem így történt, és jó néhányan nem is voltak igazán kibékülve azzal, hogy Rose megmentette Finnt az önfeláldozásától. Azonban lehet, hogy nem céltalan Finn létezése.

Mi van akkor, ha John Boyega karakterének azért kellett életben maradnia, hogy a következő epizódban valami még nagyszerűbb tettet vihessen véghez? Milyen remek lenne például, ha az ellenállónak állt ex-rohamosztagos, aki hajlandó volt lerázni magáról az Első Rend béklyóját,

nemcsak magán, hanem a régi társain is képes lenne segíteni, és a kirobbantójává, illetve jelképévé válhatna egy rohamosztagos-felkelésnek.

Eddig nem voltam biztos abban, hogy erre van-e lehetőség, hiszen fennállt az esélye annak, hogy Finn volt az egyetlen olyan rohamosztagos, akit nem sikerült kellőképpen befolyásolni ahhoz, hogy feltétlenül hűséges maradjon az Első Rendhez. Azonban mióta kiderült, hogy Phasmáéknak egy teljes, kidolgozott eljárásuk volt arra, hogy hogyan tartsák a kételkedő katonákat a saját oldalukon, már egyáltalán nincsenek kétségeim.

Persze, ahogy mondtam, mindez már csak spekuláció. Így, vagy úgy, de tíz hónap múlva a mozitermekben kiderül majd, hogy a történet valóban ilyen fordulatot vesz-e. Viszont addig is; ti mit gondoltok, a kilencedik epizódban fellázadhat majd a rohamosztagosok egy része az Első Rend ellen? És lehet ennek bármi köze a „programozásukhoz,” vagy Finnhez?

Írjátok meg kommentben itt, vagy a Facebookon!

Nyitókép: Az Első Rend egyik rohamosztagosa (Juani Garcia Forn / Behance)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink