Az Ellenállás varázsolta mélyebbé Az ébredő Erő személytelen tragédiáját

Nemrég megjelent az Ellenállás animációs sorozat legújabb epizódja, a No Escape, amelyben a sorozat végre utolérte Az ébredő Erő eseményeit, egészen pontosan a Starkiller bázis szuperfegyverének elsütését, és az Új Köztársaság legfontosabb bolygóinak elpusztulását. Cikkünk az Ellenállásra vonatkozó spoilereket tartalmaz!

A hetedik epizód megjelenésekor sokféle kritika érte a fenti jelenetet – szerintem nem is olyan alaptalanul. Az még nem feltétlenül probléma, hogy a Starkiller bázis csak egy újabb Halálcsillag, („Az előző kettő úgyis olyan jól bevált, miért ne építsünk még egyet?”), hiszen ezt később a film nyíltan fel is vállalta, viszont az már valamivel bajosabb, hogy a Hosnian Prime és a többi bolygó felrobbantásakor nem érezhettük át igazán a helyzet súlyosságát.

Nem azt mondom, hogy a jelenetnek nem volt semmilyen hatása, csak azt, hogy talán nem a legmegfelelőbb.

Azért érezhettük borzalmas eseménynek, amikor a negyedik epizódban a Halálcsillag elpusztította az Alderaant, mert Leia fájdalmán keresztül át tudtuk érezni az eseményeket.  Volt egy karakterünk, akit személyesen érintett a bolygó megsemmisülése, és akihez mi is kötődhettünk.  A hetedik epizódban nem volt meg ez a kapcsolódási pont: az elpusztított bolygókat, a rajtuk élő embereket, és tulajdonképpen az egész Új Köztársaságot akkor láttuk először és – egyelőre – utoljára. Persze a filmnek ezzel elsősorban az lehetett a célja, hogy megteremtsen egy „megfelelő”, köztársaságmentes alapszituációt, amire majd a többi rész építkezhet, ugyanakkor ez nem változtat azon, hogy a tragédiája személytelen volt.

Kaz tragédiája

Erre a problémára nyújthat némi megoldást az Ellenállás sorozat, különösen a legújabb része. A No Escapeben Kaz – az animációs sorozat főszereplője – szemtanúja volt a Starkiller bázis pusztításának, csakhogy egy egészen más szinten élte meg a tragédiát.

General Hux Speech – RESISTANCE/FORCE AWAKENS scene mashup

All footage and audio rights go to Lucasfilm/Disney. This is for entertainment purposes only. Check out Star Wars Resistance on Disney Channel!

A Hosnian Prime ugyanis a szülőbolygója, és a családja otthona volt, így, néhány másodperc leforgása alatt gyakorlatilag mindenét elvesztette.

Ugyan a bolygót, továbbra sem ismerjük jobban, mint eddig, Kazen keresztül végre kapott egy kis mélységet az elpusztulása. Ráadásul azt még nem is tudjuk, hogy ennek milyen hosszú távú hatásai lesznek a karakterre.  A sorozatban tehát egy új, komolyabb és személyesebb szemszögből élhetjük át a tüzelés pillanatát. 

Ráadásul Kaz eredeti terve az volt, hogy az Első Rend által megszállt Colossus lakóit majd a Hosnian Primera menekíti. A fentiek után ez már nem volt opció, ami csak fokozza a helyzete reménytelenségét. Bár mi – a közönség – már tudhatjuk (vagy legalábbis sejthetjük), hogy a problémára az lesz a megoldás, hogy a Colossussal felszállnak az űrbe, azt mégis csak izgalmas lesz látni, hogy Kaz hogyan teszi majd túl magát a veszteségén, és hogyan viszi véghez ezt a küldetést.

Kaz apja

Azonban mielőtt még lezárnám a gondolatmenetemet, hadd térjek ki egy elméletemre. Kaz családjával egyáltalán nem találkoztunk a sorozat folyamán, így fogalmunk sincs arról, kik ők, azon kívül, hogy tehetős politikusok. Az egyik felmenője egyszer már szerepelt – a sorozat egyik korai epizódjában, amikor Kaz beszélgetett apja hologramjával, ám a képe nem volt elég tiszta ahhoz, hogy ténylegesen láthassuk őt.

Erre akkoriban az volt a magyarázat, hogy az Ellenállásnak, biztonsági okokból zavarnia kellett az adást, ám, ha a sorozat készítői szemszögéből vizsgáljuk a helyzetet, könnyen lehet, hogy erre azért volt szükségük, hogy a közönség ne láthassa Kaz apját, és ne ismerhesse fel őt valahonnan máshonnan.

Talán titokban az Első Rend támogatója?

Ha kiderülne róla, hogy valójában életben van, az nagy meglepetést jelenthetne, mind a nézők, mind Kaz, számára, különösen, ha akkor kéne megtudnunk azt is, hogy valójában az Első Rend oldalán áll. Ez mindenképpen érdekes konfliktusokat, és helyzeteket teremthetne, ráadásul Kaz jelenlegi tragédiáját se csorbítaná. Ám könnyen lehet, hogy erre már csak egy későbbi évadban fog fény derülni. Vagy soha, ha nincs igazam…

Mindenesetre úgy vélem, hogy az Ellenállás az első évada végére egy kiváló sorozattá vált. Remekül egészíti ki az új trilógia eseményeit, de jól megáll a saját lábán is. Ráadásul, mivel végre utolérte a hetedik epizód eseményeit – ezzel gyakorlatilag a nyolcadikéit is –, az ősszel megjelenő második évada, valószínűleg felvezetőként szolgál majd a kilencedik epizódhoz. Plusz feltehetően sokkal komolyabb és jobb lesz, mint az első, ha tartják magukat az animációs Star Wars sorozatok „szokásához”. Egyelőre azonban még várjuk meg, hogy mit tartogat számunkra a hamarosan megjelenő évadzáró epizód.

Nyitókép: A Hosnian rendszer elpusztítása (Wookieepedia)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink