A messzi-messzi galaxis melyik részén játszódnak a Star Wars filmek?

Galaktikus földrajz rovatunk rendhagyó – R’boti mentes – új epizódját a Skywalker kora harmadik megtekintése ihlette, különösen az a pillanat, amikor Lando a Magvilágokba megy segítséget kérni. Hol is játszódnak a Star Wars filmek? Milyen részei vannak a galaxisnak, és melyek vannak túlreprezentálva? Hogyan bővült az évek során földrajzilag is az univerzum? A cikk kifejezetten a filmes helyszínekre fókuszál.

Először is szükséges azt tisztázni, hogy mégis milyen részekből áll a galaxis. Ezek a Galaktikus atlasz alapján a következők:

  • Mélymag
  • Magvilágok
  • Kolóniák
  • Belső Peremvidék
  • Terjeszkedési Régió
  • Középső Peremvidék
  • Külső Peremvidék
  • Ismeretlen Területek
  • Vad Űr

Ezen régiók közül a Mélymag és a Vad Űr egyáltalán nem bukkan fel sem a Skywalker sagában, sem a két antológiafilmben. Az animációs sorozatokban és a könyvekben, képregényekben persze találkozhatunk ezekkel a különös szegleteivel a galaxisnak, ezekről ITT és ITT írtunk.

Imagen

Galaktikus térkép (Galaktikus Atlasz, Star Wars Explained twitter)

Magvilágok

„A leggazdagabb, legfontosabb bolygók a Mélymag szélén helyezkednek el. Többek között a Coruscant, a Korélia, a Kuat, a Hosnian Prime és más kulcsfontosságú rendszerek tartoznak ide.” (Galaktikus Atlasz)

Az eredeti trilógia koszos és lepukkant látványvilágával szemben az előzményfilmek képei már csak azért is tűnnek csilivilinek és sterilnek, mert – ha A jedi visszatér felújított verziójába belecsempészett képeket nem számítjuk – ekkor láthattuk először a fővárost, a Coruscantot. A Coruscant ráadásul kulcsfontosságú helyszíne mindhárom felvonásnak, a bolygót később A klónok háborúja animációs sorozat is alaposabban megmutatta.  Egy Magvilág azonban az eredeti trilógiában is felbukkant, a balsorsú Alderaan, amelynek csupán a pusztulását láthattuk.  Ugyancsak így járt a Hosnian Prime, az Új Köztársaság aktuális fővárosa is, amelyet Az ébredő Erőben pillanthattunk meg egy rövid időre, mielőtt az is végleg elpusztult volna.  Talán azért késik sokáig a Magvilágok segítsége az Ellenállás felé, mert ez a két tragédia rémisztő mementóként lebegett a megmaradt  bolygók lakói előtt.  A Magvilágok másik híres helyszíne a Korélia, amit hírből már régóta ismerünk, ám filmen először csupán a Solo: Egy Star Wars-történetben láthattuk – s ekkor is az alvilágát, nem az elitjét.

Kolóniák

„Ebben a régióban a Magvilágok által kolonizált bolygók keringenek. A nagyobb kereskedelmi útvonalak mentén helyezkednek el, és jó néhányuk igencsak gazdag.” (Galaktikus Atlasz)

Az utolsó félmondat szépen megvilágítja, hogy Zorii Bliss miért éppen a Kolóniákra kívánt menekülni. A Kolóniák bolygói közül azonban a filmekben csupán egyetlen bukkant fel, az is csupán egy pillanat erejéig A sithek bosszújában. Ez pedig a Cato Neimoidia, a neimoidiaiak jelentős világa, ahol Plo Koon mesterrel végeznek a 66-os parancs teljesítői.

Belső Peremvidék

„Meghódításakor egyszerűen csak Peremvidéknek hívták – mivel századokon át ez volt a galaktikus civilizáció határa. Ahogy e területen túl is létrejöttek kolóniák, a Belső Peremvidék világain egyre jobb lett az élet.” (Galaktikus Atlasz)

Ez esetben az utolsó félmondatra éppenhogy rácáfol a filmes reprezentáció, ugyanis a fejlettebb peremvidék világaiból éppen a fejlettséggel nem különösebben jellemezhető Jakkut ismerjük, ahol a Birodalom és a Lázadás/Új Köztársaság utolsó nagy csatája zajlott, s ahol Reyt hagyták a szülei. Itt érdemes megjegyezni, hogy a galaxisnak a körkörös gyűrűk mellett van egy (a térkép szerinti) nyugati–keleti iránya is, ahol a nyugat,  egyfajta „Vadnyugat”, hiszen ezen a képzeletbeli síkon a Magtól nyugatra található az Ismeretlen Területek is. A Jakku pedig az ismert galaxis Nyugati Nyúlványában helyezkedik el, annak is egy elhagyatottabb részén. A Belső Peremvidékhez tartozik például az Onderon, Saw Gerrera és Dutch Vander szülőbolygója, amely azért jóval vagyonosabb a Jakkunál.

Terjeszkedési Régió

„Ha a nyersanyagokért nagy a verseny, terjeszkedni kell – a Terjeszkedési Régió kolóniáit a magvilágbéli szomszédaik alapították.” (Galaktikus Atlasz)

Ahogy a Belső Peremvidék, úgy a Terjeszkedési Régió bolygói is csupán a Disney-felvásárlás utáni érában tűntek fel Star Wars filmekben. Ide tartozik például a Skywalker kora fontos helyszíne, Lando Calrissian új lakóhelye, a Pasaana, de ugyancsak az Űr ezen szegmensében lelhető fel a Mimban, ahol az ifjú Han Solo otthagyta a birodalmi hadsereget és életreszóló barátságot kötött Csubakkával, illetve a Kafrene gyűrűi is, ahol Cassian Andor megölte forrását.

Képtalálat a következőre: „kafrene rogue one”

A Kafrene aszteroidai övben lévő bányakolónia (Wookieepedia)

Középső Peremvidék

„A Középső Peremvidéken sok fontos bolygó található, mint például a Naboo, a Kashyyyk, az Ithor és a Malastare. Mivel viszonylag távol fekszenek a Magtól, az utazóknak ajánlatos vigyázni a kalózokkal.” (Galaktikus Atlasz)

A Középső Peremvidék az előzmény-trilógiában játszott kiemelkedő szerepet, elvégre itt található a Naboo, Padmé Amidala, illetve Sheev Palpatine szülőbolygója. A Naboo mellett ugyancsak az előzményfilmekben, jelesül A sithek bosszújában láthattuk a vukik szülőföldjét, a Kashyyykot is.

Mellettük azonban  az új filmek helyszínei között is találunk középső peremvidéki világot, ugyanis ehhez a gyűrűhöz tartozott Maz Kanata bolygója, a Takodana, illetve ide sorolódik Zorii Bliss és Babu Frik balsorsú lakhelye a Kijimi is.  A Galaktikus Atlasz tanácsa tehát mindenképp megfontolandó, az alvilág erősen jelen van ebben a térségben. Mindemellett a Zsivány Egyesben is fontos szerepet kapott a Középső Peremvidék, itt található ugyanis az a Wobani, ahol Jyn Erso raboskodott, valamint az Erő-hívők szent helye, a NaJedha, és holdja a Jedha [A Galaktikus Atlaszban hibásan a Belső Peremvidék szerepel – szerk.]. A Soloban szintén eljutunk a Középső Peremvidékre, a vonatrablás ugyanis a Vandoron játszódott, de ugyancsak a galaxis ezen szegletében található a Numidian Prime is, ahol Han Solo elnyerte legendás hajóját Landótól.

Külső Peremvidék

„Az ismert galaxis legnagyobb régiója, ahol rengeteg különös, gyakran veszélyes bolygó kering. A Független Rendszerek Konföderációjának (vagy ahogy a klón háborúkban hívták, a Szeparatista Szövetségnek) számos fontos bázisbolygója itt helyezkedik el.” (Galaktikus Atlasz)

A Külső Peremvidék nemcsak a galaxis legnagyobb régiója, de a filmek alapján a legismertebb is, számos fontos helyszín itt található. Ráadásul a galaxis olyan hírhedt részei is itt találhatók, mint a Hutt Űr, vagy a Mandalore-i Űr.  Mindkettő egy-egy szektora az óriási Külső Peremvidéknek, ahogyan a Vállalati Szektor is.  Utóbbi azért híres, mert ebben a szektorban a nagyvállalatok szabadon irányítják saját bolygóikat. Itt található Az utolsó jedikben látott Cantonica is, amely leginkább Canto Bight kaszinóvárosról ismert. 

Még mindig a Külső űr galaktikus északi, északkeleti részén maradva, itt találjuk a Felucia bolygót is, ahol Aayla Securát érte utol a 66-os parancs A sithek bosszújában. Természetesen a Külső Peremvidék búvóhelynek sem utolsó, ezen az északi részen található a Lázadás és az Ellenállás egy-egy bázisa, a Yavin negyedik holdja, illetve a Skywalker korában látott Ajan Kloss, valamint az Egy új reményben említett (de filmben nem látott) Dantuin is. Ugyancsak erre az elhagyatott vidékre vonult vissza Galen Erso is családjával, a Lah’mu bolygóra.

Képtalálat a következőre: „ajan kloss”

Hőseink az Ajan Klosson (StarWars.com)

A galaktikus dél felé haladva elmegyünk a Hutt űr, illetve a Lázadók animációs sorozat fő helyszíne, a Lothal mellett, és megérkezünk az Eadura, ahol Galen Erso és tudós társai dolgoztak a Zsivány Egyesben. Innen már nincs messze a galaxis leghíresebb fűszerbányája, a Kessel sem, amelyet végre a Soloban nagyvásznon is megtekinthettünk – a Kessel úttal együtt. A Kesseltől a galaktikus dél felé futva találjuk a Savareent is, ahol Solo és társai összecsaptak a Dryden Vosszal.  A Savareentól ráadásul már nem esik messze a Star Wars leghíresebb helyszíne, a Tatuin sem. Ahogy ezen a délkeleti peremen találjuk a Geonosist, valamint a Scarifot is.  Ez a perem tehát már elég eldugott volt a Halálcsillag építéséhez is. Nemcsak a Birodalom használta rejtőzködésre ezt a térséget, még délebbre haladva ott találjuk a D’Qart, az Ellenállás első bázisát, valamint a Crait-et is, ahol Luke Skywalker Erő-kivetülése látványos „párbajt” vívott Kylo Rennel.  Ugyancsak a Külső-Peremvidék „déli” fertályán található az Anoat-szektor, ahová A Birodalom visszavág két fontos helyszíne, a Hoth és a Bespin is tartozott. 

Az V. epizód ráadásul elég szűk területen játszódott, ugyanis a Dagobah rendszer sem esett messze az Anoattól.

A térképet nézve némileg humoros, hogy mennyire közel van egymáshoz Yoda búvóhelye és Vader kastélya, mármint a Dagobah és a Mustafar. Sőt Obi-Wannak sem kellett volna sokat utaznia az Utapauról az Anakinnal való látványos párbajhoz, ha nem tér vissza a Coruscantra, ugyanis az Utapau is errefelé található.  Természetesen ez a fajta térkép-szerinti közelség még nem jelent semmit, hiszen a galaktikus közlekedést a hiperűrútvonalak hálózata határozza meg. Ugyancsak a Külső Peremvidéken látta meg a napvilágot Luke és Leia, a Polis Massa aszteroidamező hasonló nevű orvosi állomásán.

Nyugat felé, a Nyugati nyúlvány és az Ismeretlen Területek felé haladva a Moddell-szektor és azon belül az Endor-rendszer a következő állomás, az Endor bolygó két holdja, az Erdő-hold és a Kef Bir is fontos színhelye lett a sagának. És ha már korábban szó esett A sithek bosszújáról  és a 66-os parancs kapcsán mutatott helyszínekről, akkor meg kell említeni a Mygeeto és a Saleucami bolygókat is, előbbin Ki-Adi Mundi, utóbbin Stass Allie jedimestereket érte a halál.

Ismeretlen Területek

„A galaxis nyugati spirálkarját feltérképezték ugyan, de nem kutatták át alaposan. Ki tudja, mi minden rejtőzik a galaktikus civilizáció határain túl, az űr sötétjében?” (Galaktikus Atlasz)

Skywalker kora előtt talán a legtöbb rajongó számára a különféle Thrawn-könyvekből volt ismerős ez a terület. Az Ismeretlen Területek határai ismertek, az az ismeretlen, ami ezen határokon belül van – köszönhetően a Skywalker korában is látott mindenféle hiper- és valósűranomáliáknak. A navigáció Erő nélkül szinte lehetetlen errefelé. Nemhiába, leginkább jedik vagy sithek jutottak el erre a területre, de még a chissek is erőérzékeny gyerekek, az úgyenvezett „égenjárók” segítségével navigálnak.

Az új trilógia azonban sok rejtélyét megmutatta az Ismeretlen Területeknek! Ide menekültek a birodalmiak a jakkui csata után, s  itt épült meg a Starkiller bázis, a korábban A klónok háborújában látott szent jedi világ, az Ilum tönkretételével.  Az Ilum mellett a jedik egy másik ősi világa is ezen a területen található, Az utolsó jedikben fontos szerepet játszó Ahch-To. Ám nemcsak a jedik, hanem a sithek titkai is az Ismeretlen Területekre vezetnek, amint a Skywalker korában láthattuk, az Exegol és Palpatine is itt rejtőzik.  Az Erő különös fintora, hogy nemcsak Yoda búvóhelye és Vader kastélya helyezkedett el egymáshoz viszonylag közel, hanem Luke Skywalker és Palpatine rejtekhelye is. 

A Galaxison kívül

„Túl a Peremvidéken, 12 parszeknyire a Rishi-ködön túl.” (Dexter Jettster, A klónok támadása)

A saga legérdekesebb helyszíne azonban talán a Kamino, amely nemhiába nincs rajta a térképeken. Ez a világ, illetve az azt magába foglaló Kamino-rendszer ugyanis még csak nem is az Ismeretlen Területeken bújik meg, hanem egyenesen a galaxis határain túl! A Legendákban ugyan volt, hogy a Vad Űrhöz sorolták, de már korán megjelent a Kamino extragalaktikus helyzete. A Vad Űr szintén feltérképezetlen, de a Galaxishoz szokták sorolni, annak a szélén, a Külső Peremvidéken és az Ismeretlen Területek határai mentén veszi körbe a galaktikus korongott, lakott bolygókkal, és olyan misztikus világokkal, mint a Mortis. A Kamino ezzel szemben már a nagy galaxison kívül, az azt kísérő, Rishi Köd nevű törpe szatellit-galaxistól délre található.

Verdikt

A filmes helyszínek végigtekintése abból a szempontból is szemléletes, hogy hogyan bővült a Star Wars az elmúlt években a nagyvásznon. Míg a klasszikus trilógia a Külső Peremvidéken (Tatuin, Yavin, Hoth, Bespin, Dagobah, Endor) játszódik, s csupán az Alderaan, és a romjainál állomásozó Halálcsillag esett kívül ezen a vidéken, addig az előzményfilmekben további külső peremvidéki helyszínek mellett jobban megismertük a Magot és a Középső Peremvidéket, de kikacsinthattunk a Kolóniákra is.  Sőt, az előzményfilmek súlypontja inkább a Magra és a Középső Peremvidékre (Coruscant és Naboo) helyeződött. Az új trilógia és az antológiafilmek tovább szélesítették ismereteinket, s egy újabb térséget, az Ismeretlen Területeket (Starkiller, Ahch-To, Exegol) állítottak a középpontba, de emellett eljutottunk a Belső Peremvidékre és a Terjeszkedési Régiókba is.

Mindezek ellenére a galaxis legfelkapottabb területe a koszos és lepukkant Külső Peremvidék maradt.

Nyitókép: R2 és BB-8 a galaxis térképével (Inverse)

Legfontosabb posztjaink