A fény és az árnyék csatája: Asajj Ventress

Maul után a klónháborúk időszakának újabb meghatározó alakjáról, Asajj Ventressről írtunk portrécikket. Két eredettörténet, megannyi pálfordulás – Ventress sztorija is csupa izgalom, és megmutatja a multiplatformban rejlő lehetőségeket is.

A Star Wars mint mozi az eredeti trilógiában csak korlátozottan volt alkalmas kibontani a karaktereket – egész egyszerűen nem volt idő egymás mellett végigvinni a grandiózus történetet és igazi mélységet adni egy-egy karakternek. Még az olyan sokat szereplő figurák mint a Skywalker-ikrek vagy Han Solo, is csak ezt-azt tudtak megvillantani magukból, a fő hangsúly magán a történeten volt. Ezekben a részekben csak sejtéseink voltak a szereplők miértjeiről, de gyakorlatilag teljesen ismeretlen a karakterek jókora hányada. Császár? Semmit nem tudtunk meg róla azon kívül, hogy szereti villámokkal molesztálni a környezetét. Vagy Lando – ki tudja, miért akarja megmenteni Solót azok után, hogy rútul elárulta? Csubi miért is brummog olyan lelkesen a háttérben? Yoda, a rikácsoló kis zöld manó, akiről max. annyit tippelhettünk, hogy régebben valami kígyóvendéglője lehetett és a hátsó szobában természetgyógyászatban utazhatott talán…

Aztán elkészültek az előzményfilmek, amelyek meglátásom szerint ingadoztak a mellbevágó bugyutaság és áll-leejtő teljesítmény között. Ugyanakkor az elvitathatatlan, hogy az eredeti trilógia megannyi részletét újraértelmezték, megmagyarázták. Yodáról kiderült, hogy nem azért volt a Jedi Nagytanács feje, mert ő volt a legzöldebb, és Palpatine szenátor Uralkodóvá válása is tisztázott sok mindent. És bár maga a trilógia arról szólt, hogyan vált Anakin cuki kisfiúból szörcsögő főgonosszá, mégis, aki igazán érteni akarja a miérteket és hogyanokat, annak bizony oda kell ülnie, és végignézni az animációs sorozatokat, végignyálazni a képregényeket és elolvasni sok-sok könyvet ahhoz, hogy teljesen képbe kerüljön – éljen a multiplatform franchise!

És amikor minden infó összegyűlt, akkor kell újranézni az eredeti trilógiát!

Olyan érzés ez, mint amikor valakinek nagyon rossz a szeme, és felteszi az erős szemüvegét: sok-sok apró részlet válik láthatóvá és érthetővé. Például A Jedi visszatér csúcspontja, Vader visszatérése a fénybe… Már a film címe is erre utalt, csak éppen akkoriban mindenki úgy gondolta, hogy „hát jól van, Luke megint itt van, új, zöld fénykardot lóbál, és most már igazi jedi, ő a címszereplő…” Pedig sokkal inkább Vader pálfordulása a fontos momentum. Ez volt az első olyan pillanat, amikor kiderül, hogy ebben a mesében nem minden fekete vagy fehér. (Na jó az első kemény árnyalat, amikor Han kivégezte Greedo-t, de a kisfiús sármjával el tudta hitetni, hogy ő egy kedves gazfickó, és sok-sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Tobias Beckett kárán megtanuljuk, hogy ha kell, hidegvérű gyilkos a kedvenc csempészünk).

A pont, ahol a Lucasfilm élesen szakított Lucas örökségével
Megváltoztatták a kánont ott, ahol George Lucas maga is változtatott egyszer. Ki lőtt először – Han vagy Greedo? RÉSZLETEK ITT.

Szóval Vader az utolsó pillanataiban visszatér a világos oldalra és mivel ő a kiválasztott, egyensúlyt hoz az Erőbe is. Ez nagyon fontos pillanat, legalább annyira, mint amikor átállt a sötét oldalra, mert tökéletesen mutatja be, hogy változik az ember! Néha az önbecsapás, néha pedig a körülmények hatására következik be a fordulat. És aki jobban elmerült a Star Wars világában, az tudja, hogy bármilyen hihetetlen, de nem Vader coming out-ja a legerősebb a messzi-messzi galaxisban…

Asajj Ventress ugyanis még a sötét lovagnál is több oldalán járt az erőnek, és sokkal mélyebbre merült mindenhol!

De kezdjük az elején. Valamiért a Dathomirt és a dathomiri karaktereket előszeretettel rebootolták a Lucasfilmnél már a Bővített Univerzum idejében is, így Ventressnek is két előtörténete íródott az idők folyamán. Az első verzió szerint a Rattatakon született az őshonos faj leányaként, majd a szülei halála után Ky Narec jedimester mentette meg és kezdte el a képzését. Aztán jött A klónok háborúja animációs sorozat, és vele az új verzió: Ventress dathomiri éjnővérként született, akit a klán biztonsága érdekében odaajándékoztak egy bizonyos Hal’Sted-nek, aki elvitte őt rabszolgaként a Rattatakra, majd a siniteen halála után lesz Ky Narec padawanja.

Season 1 Ambush GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

 Akármelyik verziót is nézzük, Ventress még apró gyermekként élte át az első komoly megrázkódtatást – nem is tudom melyik emészthető nehezebben, ha meghalnak a szülei, vagy ha eladják rabszolgának…  A második sokk Ky Narechez kerülés: az animációs sorozatban látható flashback alapján nem volt rossz sora pici rabszolgaként, de végig kellett néznie, ahogy egy weequay banda lemészárolja a Hal’Sted-et. Ventresst ötéves korára már két olyan trauma érte, amibe egy felnőtt is beleroppanna, nemhogy egy kisgyerek. Narec mester azonban magához vette, és mindent megtett, hogy padawanja elinduljon a lelki gyógyulás útján – úgy tűnt végre a sok szenvedés után jó irányt vesz a gyermek Asajj élete. A mester 10 éven át képezte a lányt a Rattatakon, amikor egy újabb trauma ismét sarkaiból fordítja ki az ifjú Asajj világát – a mestere halálával ismét család nélkül marad, és elveszít minden állandóságot, biztonságot az életében. Lehetséges, ha a korábbi megrázkódtatások nem lettek volna, akkor a padawan tovább folytatja tanulmányait egy másik jedi mester alatt, így azonban az ifjonc megtört lelkét a bosszú vezérelte és gyorsan átsodródott a sötét oldalra. Vagyis inkább született éjnővérként visszasodródott: egymás után végezte ki a 12 hadurat – mindegyik halála után egy-egy csíkot tetováltatott a fejére – majd immáron konkurensek nélkül elfoglalta a trónt. Tovább képezte magát, és közben szépen lassan egyre mélyebbre merült a sötétségbe.

A Rattatakon találkozott Dooku gróffal is, akit lenyűgözött a lány harci tudása – amit megcsillantott neki az arénában – és bár könnyedén legyőzte párbajban a lányt, mégis tanítványává fogadta.

Onnantól sith harci kiképzést kapott, és a gróf első számú kivégzőemberévé vált. Ebben az időszakban teljesen elmerült a sötét oldalban,  könyörtelenül gázolt át mindenen, az élet szentsége egy fikarcnyit sem számított neki.  Habozás nélkül ölte volna meg mestere parancsára Nute Gunray-t, hidegvérrel végzett az addig Dookunak segítő árulóval, Faro Argyus-sal, és egy pillanatnyi lelkiismeret furdalást nem okozott neki, hogy Jabba porontyát – akár annak élete árán is – felhasználja, hogy a jediket besározza az alvilág ura előtt. Ekkoriban kapta meg a gróftól annak korábbi tanítványának fegyvereit. Komari Vosa hajlított markolatú kardjait Ventress tette legendássá és rettegetté a galaxisban.

Ventress erejét jelzi, hogy több legendás jedivel is megküzdött, és életben maradt!

Season 1 GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Obi Wan GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Obi Wan GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Összecsapott Yodával, Anakinnal és Kenobival többször is, de összemérte a pengéjét Unduli mesterrel, Ahsokával, Shaak Ti-vel, megölte Tholme mestert is.  Ereje egy idő után veszélyt jelentett Sidiousra, így az megparancsolta tanítványának, hogy szabaduljon meg végleg Ventresstől.  Az újabb törés a sullusti csatában éri Asajj életét: mestere magára hagyja a kritikus pillanatban, és csak a szerencsének köszönheti a túlélését. Mivel mindenki halottnak hitte, Ventress úgy döntött, hogy átmenetileg eltűnik a színről, hazament a szülőbolygójára. A Dathomiron Talzin anya támogatta a bosszújában, amit Dooku ellen forralt. Hiába az Éjnővérek támogatása és álcája, alulmaradt a volt mestere elleni küzdelemben, bár az inkognitója megmaradt és továbbra is halottnak hitték.

Nyomozás: milyen fajba tartoznak az Éjnővérek?
Különálló dathomiri faj leányai lennének az Éjnővérek? Vagy a zabrak faj dathomiri alfajába tartoznak? A Lucasfilm Story Group tagjának segítségével eredtünk a rejtély nyomába. RÉSZLETEK ITT.

Talzin anya segítségével Savage Opress lett Ventress utódja Dookunál, azonban a kritikus pillanatban Opress a Asajj ellen fordult, így Ventress ismét nem tudott revansot venni a grófon. Az újabb csalódás hatására a nő úgy döntött, felhagy a sith léttel.  Az Éjnővérek mágiája kipurgálja belőle azt a gonoszságot, ami sithként elborította a lelkét, de szinte azonnal újabb trauma éri.  Talán az addigi legnagyobb: amikor már úgy érzi, hazatért és új életet tud kezdeni az Éjnővérek között, akkor utoléri volt mesterének bosszúja: a szeparatista haderő Grievous tábornok vezetésével lerohanja a Dathomirt, és az utolsó szálig kiirtja az Éjnővéreket – csak Ventress (és egy másik Éjnővér, Shelish – a szerk.) tudott elmenekülni…

Ez talán a legnagyobb törés az életében, nem csoda, hogy évekig csak a bosszú élteti! Fejvadászokkal áll össze, és vagyont gyűjt, hogy revansot vehessen. Bár a bosszúvágya megint sötét fellegként ül a lelkén, néha furcsa, már-már emberi gesztusokat tesz, gondoljunk csak Pluma Sodi megmentésére, vagy az Ahsoka Tano besározására tett kísérletben játszott pozitív szerepére. Számkivetettként él az alvilágban – a Köztársaság vadászik rá mind a szeparatista oldalon, mind az alvilágban végrehajtott bűnei miatt –, és keresi a lehetőséget a bosszúja beteljesítésére. Erre a legváratlanabb helyről kap segítséget: a Jedi Rendtől! A tanács ugyanis megbízza Quinlan Vos mestert, hogy vegye fel a kapcsolatot Ventress-szel és a segítségével végezze ki Dooku grófot.

Season 1 Cloak Of Darkness GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Miközben Vost készítette fel és vezette egyre mélyebbre a sötét oldalra, Asajj úgy távolodott a sötétségtől, egyre inkább vágyta a fényt. És őrlődött, hogy  azt az embert kell tönkre tennie, aki iránt életében először gyengéd érzelmeket tud táplálni! Aki képes volt megnevettetni, akit immár fontosabbnak tart saját magánál.  Szívszorító momentum, amikor Vos-t rákényszerítette egy faj utolsó képviselőjének a meggyilkolására, így lökve át azon a határvonalon, hogy ne remegjen meg a keze, amikor be kell vinnie az utolsó csapást a grófnak. Ventress küzdött magával, életében először felmerült benne a kérdés: helyesen cselekszik-e? Minden kiképzés és tervezés ellenére a rajtaütés rosszul sült el, Vos fogságba esett, Ventress pedig a jedikhez fordult segítségért. A Nagytanács a segítségéért cserébe amnesztiában részesítette, életében először nem kell az árnyékban bujdosnia, de a sors ismét megtagadta tőle a boldogságot, mert Vos továbbra is fogoly volt! A mentőakció végén egy más embert kapott vissza, és bár adatott nekik pár hónap boldogság, végül csak kiderült, hogy

lehetetlen olyan mélyen elmerülni következmények nélkül a sötét oldal erejében, ahogy Vos tette. Ventress sokadik traumája volt, amikor szembesült vele, hogy szerelmét immár teljesen beszippantotta a sötétség.

És ennek a sok poklot megjárt szerencsétlen életnek a pozitív csúcspontja, amikor Asajj Ventress habozás nélkül áldozta fel magát Quinlan Vosért, hogy megmentse a szerelme lelkét a végső kárhozattól…

Ventress életútja sokszor vehetett volna jó irányt, de a sors mindig ellene döntött – életében szinte végigkísérte a sötétség, de halálával végül visszatért a fénybe!

Bár Asajj Ventress nem szerepel egyik mozifilmben sem, vele tökéletesen aknázták ki a több platformban rejlő lehetőségeket, és igen komoly mélységet adtak a karakterének. Remélem, hogy az SW multiplatform univerzum révén egyre több ilyen érdekes figurát fognak kibontani, ezzel árnyalva mindannyiunk kedvenc „jók a gonoszok ellen” meséjét. Mert ettől válik igazán élővé a galaxis!

Ventress- és Dooku-központú hangoskönyv érkezik
Csak hangoskönyvként jelenik majd meg április 30-án a Dooku: Az elveszett jedi c. regény Cavan Scottól, amelyben Asajj Ventress ered Dooku múltjának nyomába. A kötetet egy egész csapat szinkronhang készíti el.

A Dooku: Az elveszett Jedi borítója (StarWars.com)

A hivatalos szinopszis:

„Darth Tyrannus. Serenno grófja. A szeparatisták vezetője. Egy vörös fénykard, amelyet a sötétben aktiváltak. De ki volt ő, mielőtt a sith jobbkeze lett? Amikor Dooku egy új tanítványt keres maga mellé, lassan fény derül a Sith Nagyúr titkaira. Dooku élete legelején kivételezett helyzetben volt – családja kőfallal körülvett birtokán született, amely felett ott lebegett a Temetőhold, ahol ősei nyugodtak. De hamar felfedezik jedi-képességeit, és elviszik otthonról, hogy aztán a legendás jedimester, Yoda tanítsa meg az Erő használatára. Ahogy az ereje nő, Dooku egyre feljebb lép a ranglétrán, összebarátkozik egy másik jedivel, Sifo-Dyasszal, és saját padawant fogad maga mellé – közben próbálja elfelejteni az életet, amelyet egykor élt. Ám eközben furcsamód lenyűgözi őt Lene Kostana jedimester és a Rendtől kapott küldetése: a sith relikviák gyűjtögetése, amelyre azért van szükség, hogy felkészüljenek a jedik leghalálosabb ellenségeinek esetleges visszatérésére. Dooku a jedik világa, az elveszett otthonához kötődő kötelezettségek és relikviák vonzó ereje között őrlődik, és közben próbál a fényben maradni – még akkor is, amikor elkezd rájuk ereszkedni a sötétség.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink