A Disney igazán elkapta a fonalat Star Wars-ügyben

Thrawn főadmirális a Lázadók harmadik évadának előzetesében

A régi és az új rajongók is megkapták a magukét az idei Star Wars Celebration Europe-on. Mindenki elégedett lehet.

Új rajongók megszerzése és régi rajongók megtartása — ez a kettősség vezérli a Disney minden egyes Csillagok háborújával kapcsolatos lépését, mióta 2012. október 30-án megvásárolták a franchise-t George Lucastól. Eddig az eredmény felemás volt.

A bővített univerzum (a filmek mellett megjelent játékok, képregények, könyvek, stb.) asztalról való lesöprése nyilvánvalóan és jogosan kiakasztotta a már meglévő rajongókat. Ám ez a Disney részéről racionális és szükségszerű lépés volt, hiszen hiba lett volna kötni magukat a már meglévő sztorikhoz — mindenki azt leste volna, hogy hol és mennyiben térnek el az eredetitől (ez például a Trónok harca-sorozat átka is). A bővített univerzum kánon kívül helyezésével teljesen új történeteket alkothattak meg, ami nagyobb mozgásteret biztosított.

Ám Az ébredő Erő a hardcore rajongók körében nem aratott osztatlan sikert, így a Disney-nek lépnie kellett. A múlt hétvégi, londoni Star Wars Celebration Europe-on meg is lépték, amire mindenki olyan régóta vágyott: visszaemelték a kánonba Thrawn főadmirálist — akinek a nevében a 2014-es Star Wars-napra írtam cikket a szépemlékű VS.hu-ra — , aki a Lázadók animációs sorozat harmadik évadában szerepel majd.

Neki az igazi rajongók jobban örülnek, mint Vadernek

Ez miért olyan nagy dolog?

Thrawn a filmek eredeti folytatásának szánt Timothy Zahn-féle Thrawn-regénytrilógia főszereplője. A mostani bejelentés duplán szép gesztus: egyrészt mert pont idén, május 2-án lett 25 éves a Zahn-féle trilógia első része, A Birodalom örökösei. Akkor hosszabban meséltem az MNO-n Thrawnról és a trilógiáról.

Másrészt egy olyan karaktert emeltek vissza a kánonba, akit a rajongók régóta szívesen láttak volna. Petíció is indult azért, hogy Dave Filoniék, a Lázadók animációs sorozat alkotói rakják már bele a kék bőrű, vörös szemű humanoidot a sorozatba. Végül sikerrel jártak, ám ez nem jelenti azt, hogy Zahn trilógiája visszakerült a kánonba.

Éppen ellenkezőleg: továbbra sem hivatalos folytatása ez a klasszikus filmtrilógiának, ugyanakkor a szereplőt beemelik. Az egészre maga az író, a Star Wars-berkekben kultszerzőként tisztelt Timothy Zahn is áldását adta, olyannyira, hogy Thrawn címmel letett az asztalra egy új regényt, amely 2017-ben jelenik meg. Mármint szó szerint letette az asztalra, ugyanis Facebook-oldalán bejelentette, hogy befejezte a könyvet.

A Zsivány Egyesről is biztató dolgok derültek ki

A rajongók által szintén várt Zsivány Egyesről is úgy tűnik, hogy rendben lesz. Levetítettek egy werkvideót, amely alapján nagyon várós az új film, amely Az ébredő Erőnél jóval komorabb hangulatú lesz.

A leigazolt sztárok (Felicity Jones, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen) is erősíthetik bennünk az érzést, hogy valami különleges készül, ráadásul a rendező Gareth Edwards óriási rajongónak tűnik, aki nyilatkozataiból láthatóan mindent megtesz azért, hogy remek alkotás legyen a Zsivány Egyes. A Zsivány Egyes panelben Edwards felidézte, hogy a Star Wars világának kitalálója, George Lucas is meglátogatta a forgatáson.

A Zsivány Egyes magyar plakátja (Forum Hungary)

„Azt hiszem, nehéz annál szürreálisabbat elképzelni, mint hogy megmutass egy Star Wars-filmet George Lucasnak. Mindig elkezdett kritizálni valamit, aztán poénkodott, te meg realizáltad, hogy ez most vicc volt. De mindannyiunknak sok szívrohama volt. Elég száraz humorérzéke van”

— sztorizgatott a rendező. Egy másik történetet is elmesélt: a filmben, ugye, feltűnik Darth Vader, aki ezúttal is James Earl Jones hangján szólal majd meg. Amikor a Sith Nagyúr párbeszédeit vették fel — azaz a filmben nemcsak felbukkan majd, hanem jelenetei is lesznek — nehéz dolguk volt.

Mit tudtunk meg a Zsivány Egyesről az SWCE-n?

„Afféle nördgazmusunk volt, amikor kimondta a szót: HATALOM”

— idézte fel nevetve Gareth Edwards. Remek srácnak tűnik. A profizmusba és a pozitív várakozásba mindössze egy jelenet rondított bele. A Baze Malbust alakító Jiang Wen a panel során azzal kezdte mondandóját, hogy elég rossz az angolja, majd ELSPOILEREZTE, hogy a Donnie Yen által játszott Chirrut Imwe meghal. SPOILERVÉGE.

Az sem esett túl jól a rajongóknak, hogy beígértek egy vadiúj előzetest, ám azt csak a négyezer helyszínen lévő vendégnek vetítették le, az online közvetítés során nem került adásba.

A csajok is örülhetnek

Az új rajongókra is gondoltak a Disney-nél, ahol végre hivatalosan is bejelentették, ki játssza a fiatal Han Solót a 2018-as róla szóló filmben. Alden Ehrenreichról van szó, a jóképű ficsúr remélhetőleg nem olyan színészi képességekkel van megáldva, mint a szintén női szívek összetörésére szerződtetett Hayden Christensennek.

Összességében remekül sikerült az idei Star Wars Celebration Europe, egyelőre minden rajongó elégedett lehet. Persze a hardcore fanok további kánonon kívüli karakterek beemelését követelik majd, ám a Disney ezen kívánalmaknak hosszú távon nyilván nem tehet majd mindig eleget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink