Csillagvadászok nyomában 2.: Zsiványok és Lidércek

A Zsivány osztag 3D-nyomtatott emblémája (Etsy.com)

Júniusban érkezik Alexander Freed új könyvsorozatának, trilógiájának első része, mely az endori csata után játszódik, és egy különleges vadászgéposztag küldetését követi nyomon. Ismerős? Sokaknak bizonyára eszébe jutnak a ’90-es évek nagy sikerű képregény- és regénysorozatai, amelyek Wedge Antillest és a Zsiványkommandó, valamint a szintén Wedge-hez kötődő Lidérc-osztag kalandjait követte végig. Nosztalgiázzunk egyet!


Ezt a cikket a Ziro.hu Patreon-támogatói napokkal hamarabb olvashatták. Ha te is szívesen segítenél bennünket, keresd fel a ZIRO.HU/TAMOGATAS oldalt, ahol összeszedtük, milyen egyéb jóságokból részesülhetsz a partnereinknek köszönhetően!


Wedge Antilles, Thyco Celchu, Wes Janson, Corran Horn… és még sorolhatnám azokat a hős pilótákat akik megszerettették velem gyerekként a Zsiványkommandót és akik miatt a Star Wars-feeling egyik nélkülözhetetlen elemeként tekintek a vadászpilótákra. Éppen ezért üdítő azt tudni, hogy Az ébredő Erő és Poe Dameron karaktere visszahozta ezt az előzményfilmekből fájóan hiányzó elemet. Továbbá, hogy a Poe Dameron képregénysorozat és az Alphabet Squadron trilógia újra visszatér ahhoz a vadászpilóta-hagyományhoz, ami gyerekkorom egyik kedvenc olvasmányát jellemezte. S ki tudja, Poe Dameron, Snap Wexley vagy épp Yrica Quell ugyanúgy hozzánőnek a mostani tizenéves rajongókhoz, mint az én generációmhoz Wedge, Thyco, Gavin Darklighter és társaik. De talán épp az ő számukra érdemes fellebbenteni a fátylat az immár a Legendák közé tartozó, kedvelt Zsiványkommandónkról, teret engedve az elengedhetetlen nosztalgia-faktornak is!

A képregény- és regényszériák

A Zsivány-osztag, vagy eredeti nevén Rogue Squadron első megjelenése A Birodalom visszavághoz kötődik. Itt bukkan fel Zsivány Kettes, azaz Zev Senesca, aki a hothi jégmezőn repülve rátalál Luke Skywalkerre és Han Solóra. A Zsivány-osztag vezetője, a „Zsivány Egyes” (erre még visszatérünk!) Luke Skywalker volt, s a filmben a hósiklók ellen hadba szálló csapat már magába foglalta  Wedge Antillest, Derek (Hobbie) Kliviant és Wes Jansont is.  A Zsiványkommandó óriási karrierje azonban itt csak éppen megkezdődött, s a Bővített Univerzumban csúcsosodott ki: regények, képregények és videójátékok születtek, szinte multimédiás projektté varázsolva az ez időben már Wedge Antilles irányította csapatot.

Kezdjük először is a LucasArts 1993-ban megjelent játékával, a Star Wars: X-winggel, amely nem elég, hogy remek eladási adatokat produkált, de ’93-ban az év játékának és az év szimulációjának is megválasztották. Az idő tehát megérett az X-szárnyú pilóták életének jobb megismerésére!

Időrendben tovább haladva a Star Wars: X-Wing Rogue Squadron képregénysorozatot kell megemlítenünk, mely 1995 és 1998 között futott, és a Dark Horse kiadó gondozta. A 35 füzetből álló képregényszéria történetfolyama Michael A. Stackpole vezérletével született meg, ennek lapjain nemcsak jobban megismerhettük Wedge, Hobbie vagy Wes karakterét, hanem itt debütáltak a Bővített Univerzum olyan ikonikus alakjai is, mint Tycho Celchu kapitány, Mirax Terrick vagy épp Soontir Fel báró.

Stackpole már 1996-ban egy másik platformon, regényként folytatta Wedge és a Zsiványkommandó történetét, amely  egy darabig tehát párhuzamosan jelent meg a képregényekkel,  viszont az idővonalat tekintve már később játszódott. Ennek következtében a képregények és a könyvek Zsivány-osztaga között leginkább Wedge és Tycho volt a közös pont. Ráadásul  ez volt az első olyan Star Wars regény, amelynek a főhőse nem a klasszikus Luke–Han–Leia hármas egyike volt. 

Stackpole négy regény (Zsiványkommandó, Wedge játszmája, Krytos csapda, Bactaháború) után átadta a stafétát Aaron Allstonnak, aki egy újabb X-szárnyú-osztagot vezetett be a történetbe, a bajkeverőkből, nehéz esetekből toborzott Lidérc-osztagot.

Allston könyvei közül sajnos csak a Lidérc-osztag és a Vasököl jelent meg magyarul, az X-szárnyúak könyvsorozatnak utolsó négy kötetének (Allston: Solo Command, Stackpole: Isard’s Revenge, Allston: Starfighters of Adumar, Allston: Mercy Kill) magyar kiadása azóta is várat magára.

A könyvek köszönetnyilvánításában pedig nem véletlenül szerepel Timothy Zahn neve is, a történetek (különösen a Stackpole-félék) szoros, kölcsönös kontinuitást mutatnak Zahn műveivel. Booster és Mirax Terrik, Borsk Fey’lya, Winter, Corran Horn stb. például egyaránt felbukkan Stackpole és Zahn történeteiben, míg különleges érdekesség, hogy Soontir Fel báró bár fontos karaktere Stackpole képregényének, könyvszereplőt igazán Zahn faragott belőle, hogy aztán Fel és családjának karrierje meg se álljon a Birodalom trónjáig!

És ha már videójátékkal kezdtük, fejezzük is be azzal: 1998-ban ugyanis volt egy újabb díjnyertes vadászgép-szimulátor LucasArts játék, mely már a Star Wars: X-Wing Rogue Squadron nevet viselte, és az alakulat formálódásához vezetett vissza minket.

A pilóták

A Zsiványkommandó-történetek abszolút főhősének leginkább a koréliai Wedge Antilles tekinthető, a zseniális pilóta, remek stratéga és szerethető vezető. Rajta kívül már a képregényben is fontos társa helyettese, az  alderaani Tycho Celchu kapitány,  akit ugyan a regénysorozatban megvádolnak azzal, hogy birodalmi kém és gyilkos, természetesen tisztázza magát, és az Új Köztársaság megbecsült hőse, majd a Zsiványkommandó későbbi vezetője lett. Na és annak a szintén alderaani Winternek (újabb Zahn-karakter!) a férje, aki Leia jóbarátja, s az Új Köztársaság egyik legkiválóbb kémje. A képregényben fontos szerepet játszik A Birodalom visszavágban is szereplő  Wes Janson és Hobbie  is, illetve az osztag eredeti hatosába tartozik a később a Sötét Oldal befolyása alá kerülő zenekedvelő sullusti pilóta,  Dllr Nep, valamint Plourr Ilo,  az Eiattu 6 vagány és kemény hercegnője. A Zsiványosztag később rendes, 12 vadászgépből álló kötelékké válik, igaz a magas halálozási ráta és egyéb okok miatt a pilóták is cserélődnek. Az osztag összetétele kifejezetten sokszínű, már a képregény felvezeti a  különféle nem emberi pilótákat,  az említett Dllr mellett például megemlíthetjük a quarren Nrin Vakilt, a mon calamari Ibitsamont, vagy épp a tunroth Xarcce Huwlát is. (A tunroth egy olyan hírhedten kemény faj, hogy őket még a vukik is hagyják nyerni!)

A képregény irányvonalát Stackpole újabb, könyves Zsivány-osztaga is megtartotta. Bár a főbb szereplők ezúttal is emberek, mint például a titkoltan erőérzékeny Corran Horn, vagy éppen Biggs ifjú unokatestvére, Gavin Darklighter, de mellettük például bothan (Asyr Sei’lar), twi’lek (Nawara Ven), gand (Ooryl Qrygg) vagy shistavanen (Riv Shiel) egyaránt akadt a csapatban. A Lidérc-osztag tagjai között ugyancsak találunk nem ember pilótákat, közülük a legizgalmasabb talán Voort saBinring, alias Röfi karaktere, aki egy  génmódosított gamorreai pilóta és mellesleg matekzseni!  A „nézőpont-karakterek”, azonban a legtöbbször az emberek maradnak: Wedge, Tycho, Corran, Gavin, vagy Kell Tainer.

A képen balról jobbra: Wedge Antilles, Plourr Ilo, Hobbie Klivian, Corran Horn és Tycho Celchu (Movieweb)

Az említett Gavin Darklighter – aki Wedge és Tycho visszavonulását követően maga is Zsivány Egyes lett – kapcsán két tényezőn is elidőzhetünk. Ezek egyike a Bővített Univerzum nepotizmusa, ami alatt egyrészt érthetjük azt, hogy a Legendák közé sorolt könyveknél gyakran azt érezhetjük, hogy itt  mindenki mindenkinek a rokona.  Másrészt „in-universe” azt jelenti, hogy a Zsiványkommandó a reprezentáció eszközévé is vált, így ott találjuk Biggs unokatestvére mellett az Új Köztársaság hírszerzőfőnökének, Airen Cracken tábornoknak a fiát, Pasht; Nien Numb húgát, Arilt; míg a Lidérc-osztagban Ackbar admirális unokahúga, Jesmin Ackbar kapott helyet.

A másik tényező  a fajok közötti szerelem  kérdése, amely szintén erősen jelen van a kötetek lapjain, magának Gavinnak például a párja egy „dögös-szőrös” bothan lány, Asyr Sei’lar, míg a twi’lek Nawara Ven szintén egy pilótatársával, az ember Rhysati Ynr-rel köti össze az életét.

A pilóták mellett a különféle úgynevezett támogatókarakterek is fontos szerepet kapnak a történetben. Most nem az R2 és R5 egységekre gondolok, bár kétségtelen, hogy Mynock (Wedge asztromechje) és társai is fontosak. Nagyobb szerepet kap azonban az Új Köztársaság titkosszolgálata, a már említett Winter mellett Wedge későbbi felesége, Iella Wessiri is ide sorolható (aki mellesleg Corran Horn korábbi társa volt a CorSec-nél). Na és persze nem feledkezhetünk meg a Pulsar Skate belevaló kapitányáról a már említett Mirax Terrikről sem, aki, hogy folytassuk a mindenki-mindenkivel rokon szálat, később Corran Horn felesége lett. Mirax jó viszonyt ápol Wedge Antillessel is, aki a szülei halálát követően Mirax apjánál, a galaxis egyik legmenőbb csempészénél, Booster Terriknél nevelkedett. (Az megvan, hogy Booster szerez egy saját csillagrombolót, az Errant Venture-t, ugye?)

A Birodalom

Térjünk át most egy kicsit az ellenfelekre, hiszen abból is akad jó néhány. Ha a történek fő sodrát a Bővített Univerzum idővonalán kell elhelyeznünk, akkor többnyire az endori csata és Thrawn főadmirális felbukkanása közé tehetők. A Birodalom legveszélyesebb alakja ez időben  Ysanne Isard, más néven Jégszív,  aki a Birodalmi Hírszerzés kegyetlen igazgatója. Olyannyira kegyetlen, hogy elfogott lázadókat „programoz át” birodalmi alvóügynökké, vagy épp rászabadítja a galaxisra a Krytos-vírust, mely szörnyű halált jelent a nem emberi lények számára. Isard mellett szintén a hírszerzéshez köthető Kirtan Loor, Corran személyes ellenfele is. Továbbá megemlíthetjük a birodalmi haderő ekkori legjelentősebb vezetőjét, a Vasököl szupercsillagromboló büszke tulajdonosát, Zsinj hadurat. De talán a legizgalmasabb karakter a képregényekben szereplő  Soontir Fel báró, a Birodalom legjobb pilótája.  Na, kinek a húgát veszi el feleségül? Na kinek? Hát persze, hogy Wedge Antillesnek! Felt azonban magát is elárulja Isard igazgatónő, úgyhogy csatlakozik sógorához a Zsiványkommandó kötelékében, hogy onnan majd később – egy újabb Isardnál töltött fogságot követően – Thrawn főadmirális mellett tűnjön fel, s váljék a Kéz Birodalmának egyik legfontosabb vezetőjévé. De ez már egy másik történet…

Soontir Fel báró (FantasyFlightGames)

Utóélet a kánonban

Mivel már A Birodalom visszavágban felbukkant a csapat, természetesen a Zsivány osztagnak van egy kánon megfelelője is. Sőt a Star Wars képregénysorozat hamarosan magyarul is megjelenő, Múló remény című történetfolyamából az osztag születését is jobban megismerhetjük. Eszerint a Zsivány osztag atyja és keresztapja egyaránt Luke Skywalker (ki más?!), aki a Mako-Ta bázis szörnyű ostroma során alakította meg a csapatot. Az elkeseredett küzdelemben Luke és társai a Lázadó parancsnokság óvatosságra intése ellenére, parancsot megtagadva húztak merészet, aminek hála gépeik beszállhattak a pusztító küzdelembe. A nevüket pedig Jyn Erso és csapata,  a Zsivány Egyes hasonló tette inspirálta,  akik szintén a feletteseikkel nem törődve, életüket feláldozva szerezték meg az első Halálcsillag tervrajzát.

A Zsivány osztagról azonban a Hoth-ot követően nem hallunk a kánonban. Wedge előtörténetével viszont a Lázadók animációs sorozat is foglalkozott, eszerint Wedge és Hobbie  birodalmi kadétok voltak a hírhedt Skystrike akadémián,  ahonnan Fulcrum (azaz Kallus ügynök) és Sabine Wren segítségével tudtak megszökni. Bár a Legendákban Wedge nem, de Hobbie valóban a Birodalom egyik pilótaakadémiáján tanult (Tycho Celchuval és Biggs Darklighterrel együtt, méghozzá Soontir Fel kezei alatt). A Lázadókban sajnos Thrawn kanonizálását nem követte Fel báró kánonba emelése, de egy némileg hasonló karaktert, egy szintén kiváló birodalmi pilótát legalább kaptunk Vult Skerris személyében.

Mivel a Zsiványkommandó képregények és regények az endori csata utáni években játszódnak, érdemes itt is összehasonlítani Stackpole történeteit a jelenlegi kánonnal, ugyanis meglepő hasonlóságokat találunk! Leginkább  Chuck Wendig Utóhatás-trilógiáját említhetjük meg,  amely sok mindent átemelt a Zsiványkommandó-regényekből. Kezdjük Wedge magánéletével! A kánonregényben Wedge Antilles a szerelmet egy másik pilóta, Norra Wexley oldalán találja meg, azonban mielőtt komolyabbra fordulhatnának a dolgok, kiderül, hogy Norra régen halottnak hitt férje valójában életben van. Norra férje, Brentil birodalmi börtönbe került, ahol átprogramozták az agyát, s a Birodalom gyilkos alvóügynökévé tették. A Legendákban ezzel szemben Wedge szívszerelme Iella Wessiri, azonban mielőtt komolyabbra fordulhatnának a dolgok, kiderül, hogy Iella férje valójában életben van. Diric birodalmi börtönbe került, ahol átprogramozták az agyát, s a Birodalom alvóügynökévé tették.

Remekül lemásolt házifeladat!

Az Utóhatás alvóügynök-szála tehát visszavezethető Stackpole történeteire, ráadásul mindkét esetben egy olyan agilis birodalmi vezetőhöz köthető, akinek titkosszolgálati múltja is van. A Legendákban ez a Jégszív, Ysanne Isard, míg a kánonban Gallius Rax flottaadmirális,  a szegény ember Thrawnja. 

Ugyancsak összehasonlítható a Coruscant helyzete, ugyanis mindkét történet szerint az endori ütközetet követőn a birodalmi főváros Palpatine nagyvezírének irányítása alá került, akit kellően szorongat a birodalmi titkosszolgálat és a hadurak. Csak míg a legendákban ez a nagyvezír Sate Pestage, addig a kánonban Mas Amedda. Ettől függetlenül mind Pestage, mind Amedda felajánlja a Coruscant kapitulálását az Új Köztársaságnak.

A régi regényekben előfordult, hogy a Zsiványkommandó az Új Köztársaság kormánya által hivatalosan nem támogatott magánakcióba kezdjen.  Wedge-re ez a kánonban is jellemző.  A Kashyyyk felszabadítása során Leia és Han megsegítésére állítja össze Wedge új csapatát,  a Fantom osztagot,  szembemenve az Új Köztársaság kormányával és parancsnoki láncával. A Fantom osztagot Wedge partvonalra került pilótákból, kiégett fickókból, illetve alkalmas különcökből állította össze, mely némiképp összevág a Legendák Lidérc-osztagával (ráadásul a Legendákban is ismerünk egy Fantom-osztagot, mely pont a Lidérc-osztag mintájára szerveződött). Wedge új osztaga abban is hasonlít a Stackpole és Allston féle csapatokhoz, hogy nagy számban találunk nem embereket a tagjai között, ez esetben Wedge és az ifú Snap Wexley mellett az ismert pilóták közül Yarra egy twi’lek lány, Jethpur egy quarren, míg Koko egy apró narquois. A Fantom-osztag ráadásul szintén 12 vadászgépből állt, ahogyan a legendákbéli elődei. Bár a Kashyyyk felszabadításával járó kihágások miatt a Fantom-osztagot feloszlatták, Wedge  a jakkui csata idejére  újra hadba állítja a csapatot, s így a renitens kötelék a galaktikus polgárháború utolsó nagy csatájában is bevetésre került.

A Legendákkal ellentétben azonban a kánon hamar lezárja a polgárháborút a Jakkut követő fegyverszünettel, majd leszereléssel. Úgy tűnik a Jakku után Wedge is szögre akasztja a sisakját, és a Hosnian Prime-ra ment pilótákat képezni. Egyik diákja éppen Snap Wexley lett, akit Az ébredő Erőben is láthattunk. Reméljük azonban, hogy az Alphabeth Squadronban Wedge is felbukkan!

Csillagvadászok nyomában 1. – Az „Ábécé osztag”
Az amerikai könyvesboltok polcain június 11-én jelenik meg Alexander Freed új regénye, az Alphabet Squadron. Az érkező kötethez remek marketingkampányt generált a Del Rey kiadó azzal, hogy a könyv főhőseinek kilétét fokozatosan fedte fel. Számomra a Star Wars kvintesszenciáját jelentik a vadászgépek és pilóták, úgyhogy gyermeki lelkülettel várom az új kötetet. A várakozást csillapítandó, fogadjátok új, három részesre tervezett minisorozatomat, amelyben először az érkező regényt és karaktereit mutatom be. RÉSZLETEK ITT.

Nyitókép: A Zsivány osztag 3D-nyomtatott emblémája (Etsy.com)

Exit mobile version