A háromszemű, fékezhetetlen fiú – Palpatine családja és utódlása a Legendák világában

A Skywalker kora óta tudjuk, hogy Palpatine-nak vannak leszármazottjai, de mi a helyzet a Legendákban? Utánajártunk.

A Skywalker kora révén immár tudjuk, hogy Sheev Palpatine-nak, vagyis Darth Sidiousnak volt egy fia, s ennek a tragikus sorsú fiúnak volt a gyermeke Rey. Mindez számos kérdést felvet, a komolyaktól (Hogyan nőtt fel ez a fiú? Hogyan fordult szembe az apjával?) a viccesekig (Talán így udvarolt Rey nagyijának az öreg Sheev: „Itt az ideje, hogy uniónkat új, szilárdabb alapokra helyezzük”?).

Viszont a ma már nem kánonnak számító Legendák világában is volt családja az Uralkodónak, akiknek szintén óriási teher volt az öregúr életműve, s akiknek itt is a Skywalkerek segítettek megküzdeni ezzel, miközben súlyos utódlási válság rázta meg a Birodalmat. Lássuk hát, hogy miként alakult a Palpatine-család sorsa!

Kessel-futam másképpen, avagy egy trónbitorlás anatómiája

A Legendákban az endori csatát követően a Lázadók ugyan teret nyertek, ám a Birodalom kezén maradt a galaxis túlnyomó része, s látszott, hogy a felszabadítás csak hosszú távon sikerülhet. Éppen emiatt merült fel nyomasztó kérdésként, hogy

ki lesz az Uralkodó utóda?

A birodalmi elit körében régóta élt egy pletyka, mely szerint Palpatine-nak született egy fia, de  az anya belehalt a szülésbe, a gyermek pedig háromszemű mutáns lett, s az apja eldugta a galaxis orra elől.  Ezt használták ki a nagymoffok, a legnagyobb hatalmú kormányzók.

A Külső Gyűrű nagymoffjának, Hissának régi cimborája volt Trioculus, a kesseli rabszolgalágerek tömeggyilkos főigazgatója, akinek volt a homlokán egy harmadik szeme.  Hissa és kollégái a birodalmi sajtóban felépítették Trioculust mint legitim örököst.  A férfi látszólag tudta használni az Erőt, villámokat szórt, kézmozdulataitól engedetlenek fuldokoltak, de ez csak csúcstechnológiára épülő csalás volt. Tricoulus kiborg lett a hatalom érdekében, s a testébe épített gépek utánozták a Sötét Oldal látványos technikáit.

Trioculus (Wookieepedia)

Ez azonban még kevés lett volna a sötét üdvösséghez. Az Uralkodó ugyanis fenntartott egy sötét oldali erőhasználókból álló elitcsapatot maga és Vader körül, a Sötét Oldal Prófétáit. Nevük arra a pletykára épült, hogy együtt még a jövőt is képesek meglátni, s vezetőjük, Kadann rögtön az endori csatavesztés után kihirdette, hogy az új Uralkodó Darth Vader jobb kesztyűjét fogja viselni. A háromszemű Trioculus a Második Halálcsillag egy vízzel borított világra zuhant roncsából megszerezte Darth Vader kesztyűjét is, de az előbb említett Kadann a találkozójukon jelezte neki, hogy tudja, csak egy csaló. Mint elmondta a döbbent Tricoulusnak és Hissának, őbenne bízott annyira Palpatine, hogy látta a fiát, Triclopsot,  akinek a tarkóján volt a harmadik szeme.  Ez és az anya halála nem érdekelte Palpatine-t, büszke volt az Erőtől átjárt kisfiára, akiről ráadásul néhány éves korában kiderült, rendkívüli műszaki tehetséggel rendelkezik, gépeket tervezett, amelyeket a Birodalom továbbfejlesztve használt is.

Csakhogy az apját átható Sötét Oldal nem csak egy halott anyával és egy harmadik szemmel sújtotta a kis Triclopsot: még mielőtt a sith képzése megkezdődhetett volna, kitört rajta az őrület.

Legtöbbször ura volt önmagának, de rendszeresen őrjöngési rohamok törtek ki rajta, amelyek során  ösztönösen használta a Sötét Oldalt, s alig lehetett megfékezni.  Coruscant elit orvosai és a sith alkímia csodagyógyszerei sem tudtak segíteni rajta, így az Uralkodó eldugta őt egy távoli elmegyógyintézetbe, a technikai újításait szorgosan felhasználva üzelmeihez. Így, mivel Triclops nem léphetett apja trónjára, Trioculus pedig „rátermettnek” látszott,  Kadann elismerte őt Uralkodónak, amíg nem sértette az érdekeit. 

Triclops (Wookieepedia)

A hatalommal nem volt szerencséje a bitorlónak.  Az implantátumai tönkretették az idegrendszerét, megvakult , s a látását visszaadó Kibo-magvak megszerzése közben egy a parancsára szított erdőtűzben borzalmasan megégett a Yavin negyedik holdján. Trioculus a lehető legrosszabbkor bánt lekezelően Jabba, a hutt gyászoló apjával, Zorbával, így  a maffiavezér karbonitba fagyaszttatta őt, s túszként tartotta, amíg a nagymoffok ki nem szabadították.  Nem élvezhette sokáig újra a szabadságot és a trónt, mivel rögeszméje lett, hogy Vader lánya, Leia lesz a hitvese. A Lázadók egy orgyilkos droidot Leia hasonmásává szabtak át, s a „menyasszony” az esküvői oltár előtt lőtte szíven a vőlegényt.

Trioculus úgy halt meg, ahogyan élt: vérben úszva, csakhogy ezúttal a sajátjában. A trónt Kadann foglalta el, a nagymoffokat halálba küldte.

Nem mind gonosz, aki Palpatine: az Uralkodó valódi családja

Míg Trioculus a bolondját járatta a galaxissal, majd Kadann lépett Darth Sidious nyomdokaiba, egy kisfiú, Ken a Yavin 4 egy földalatti kisvárosában álmodott a fenti világról. Rajta kívül csak néhány droid lakott ott, akik szerint ez volt „a jedik elveszett városa”, Ken pedig herceg, s majd eljön az, aki jedit farag belőle. A robotok elégedettek voltak, amikor Luke Skywalker rátalált a településre, de Ken származását nem voltak hajlandók elárulni neki. A fiú hamarosan Luke egyik padawanja lett az új Jedi Akadémián.

Első érdemi jedi-küldetésén Luke-kal együtt igyekezett megmenteni Duro királysírjait Kadann műkincstolvaj különítményeitől, de egy rejtélyes férfit is magukkal vittek, aki állítása szerint birodalmi fogságból szökött meg. A férfi az Erőt használva mentette meg Kent egy birodalmi csapdától, ami kérdéseket vetett fel, akárcsak a tarkóján lévő harmadik szeme, így Luke firtatni kezdte az idegen apjának kilétét.  A férfi bevallotta, hogy ő Triclops Palpatine,  akit az apja eldobott magától, emellett nem akar tovább fegyvereket tervezni a Birodalomnak, s reméli, hogy a jedik talán meg tudják őt gyógyítani.

Triclops jószívű embernek bizonyult, s értékes technológiai ötletekkel segítette a Lázadást, de a rohamai valóban veszélyesek voltak.

S miközben Luke erejét megfeszítve kereste a gyógyírt Triclops bajára, Ken a birodalmi trónt elfoglaló Kadann fogságába esett a Yavin 4-en, s a Birodalom megtudta, hol az Elveszett Város. A bukott jedi sokat hallott erről a helyről, s meg akarta szerezni az ottani „mesterszámítógép” tudását.

Ken nem igazán értette, miért nem bántják, amíg Kadann a mesterszámítógépen matatva el nem árulta, hogy a nagyapja miatt. A képernyőn feltűnt Sheev Palpatine arca,

Ken pedig összeroskadt a felismerés súlya alatt, míg Kadann lelkendezett, hogy milyen dicsőség lesz a mentora unokáját igazi Uralkodóvá nevelni.

Ken (Wookieepedia)

A birodalmi idillnek Luke vetett véget, aki legyőzte Kadann kísérőit, miközben a próféta elbújt előle. Luke megmentette a letaglózott Kent, elpusztította a mesterszámítógépet, majd elmenekült tanítványával, csapdába ejtve Kadannt és követőit az Elveszett Városban. A padawan elmondta mesterének, hogy mit tudott meg, s hogy méltatlannak érzi magát arra, hogy jedi legyen. Luke szerint azonban erre semmi oka nem volt:

„Ken, senki sem felelős a szülei vagy a nagyszülei tetteiért. Az ő életcéljaikat ők választották meg, azok nem döntik el, hogy mi kik vagyunk. Ezt nekem a saját apám kapcsán kellett megtanulnom.”

A fiút meggyőzték Luke szavai, s visszatért vele a Lázadók bázisára. Ott egy szomorú hír is várta őket: Triclops megszökött, hátrahagyva egy búcsúlevelet, amelyet Kennek címzett. Ebben leírta, hogy mivel a jedik sem tudtak segíteni rajta, s nem akar sem cellában, sem másokat fenyegetve élni, ezért elvonul egy olyan helyre, ahol senkinek sem kell tartania tőle. Amikor először meglátta Kent, egyből tudta, hogy az ő fia, mert nagyon hasonlított az anyjára. Az anyja, Kendalina egy jedi gyógyító volt, akit ápolónak hurcoltak Triclops mellé, s aki az egyetlen ember volt a szökése előtt, aki kedvesen bánt vele. Titokban szülte meg a fiukat, akiről Triclops csak annyit tudott meg, hogy nem hatott rá a Sötét Oldal, s valakik kimentették, még mielőtt Kendalina meghalt volna. Biztosan örülne, hogy jedi lesz a fiukból, ő, Triclops legalábbis nagyon büszke rá.

A Legendákban az Uralkodó fia nem került elő többé, míg  unokájából, Kenből az újjáalakuló Jedi Rend egyik bajnoka lett.  Ez kétségtelenül nem igazodott a nagyapai életpályamodellhez, ellenben bizonyította az egyéni választás erejét a családi mintákkal szemben.

Ez a Star Wars-univerzum egyik fontos tanulsága is egyben, legyen szó a Legendákról, vagy a kánonról.

Nyitókép: Sheev Palpatine (ScreenRant.com)

Legfontosabb posztjaink